Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Ενασχόληση με το Ιράκ»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΑΝΑΑ.-

Ποτέ δε χάνει ευκαιρία ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών για να υπενθυμίσει ότι οι ΗΠΑ «ασχολούνται με το πρόβλημα που ακούει στο όνομα Σαντάμ Χουσεΐν και δεν μπορούν να παρά να ανησυχούν» και άφησε την ενδεχόμενη επίθεση να αιωρείται χωρίς να παρέχει σαφείς ενδείξεις για σχέδιο ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του καθεστώτος της Βαγδάτης.

Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, επισήμανε επίσης ότι ο αντιπρόεδρος Τσέινι επισκέπτεται τη Μέση Ανατολή για να «υπενθυμίσει στους ανθρώπους τον κίνδυνο αυτό και για το ότι χρειάζεται να εργαστούμε αρμονικά για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο» και παρομοίασε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο! Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν για το θέμα του Ιράκ με τους συμμάχους τους. Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των πυρηνικών, δικαιολόγησε την αναθεώρηση του αμερικανικού δόγματος λέγοντας ότι στόχος είναι να γίνει απολύτως κατανοητό από όλες τις χώρες ότι ουδείς μπορεί να απειλήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με όπλα μαζικής καταστροφής και εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά μια συμφωνία με τη Ρωσία για τη μείωση των πυρηνικών όπλων. Οπως είπε, αυτή η συμφωνία ενδέχεται να υπογραφεί στη συνάντηση που θα έχει τον ερχόμενο Μάη, με τον ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν, που συναντήθηκε με τον Μπους, δήλωσε ωστόσο ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος τού κατέστησε σαφές ότι δε σχεδιάζει άμεσα την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους ο Μπους επανέλαβε ότι είναι αποφασισμένος να εντείνει τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης, Ντικ Τσέινι έφθασε στην Υεμένη, τρίτο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Προερχόμενος από την Αίγυπτο, ο Τσέινι συναντήθηκε χτες με τον Πρόεδρο της χώρας ο οποίος του εξέφρασε τη στήριξή του στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ωστόσο, δήλωσε αντίθετος σε ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ καθώς θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή, όπως είπε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανησυχία των ΗΠΑ για την αντίσταση(2005-11-12 00:00:00.0)
ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΤΗΣ ΒΙΑΣ...(2003-11-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2002-09-26 00:00:00.0)
«Θα κερδίσουμε τον πόλεμο»(2002-09-12 00:00:00.0)
Η δημοκρατία - μοντέλο και άλλα παραμύθια(2002-03-24 00:00:00.0)
Συμμαχικές «παραφωνίες» για τα επόμενα «θέατρα πολέμου»...(2001-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ