Τρίτη 1 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Χωρίς νέο Πρόεδρο η χώρα, παραιτήθηκε η κυβέρνηση

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, αποχώρησε από το αξίωμά του την περασμένη Κυριακή, μια μέρα πριν από την επίσημη ολοκλήρωση της θητείας του, χωρίς να έχει εγκριθεί αντικαταστάτης του από το Κοινοβούλιο, μετά από τουλάχιστον τέσσερις άκαρπες ψηφοφορίες σε έναν μήνα.

Ο Αούν πριν από την αποχώρησή του έκανε δεκτή την παραίτηση της κυβέρνησης του δισεκατομμυριούχου υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ν. Μικάτι, ο οποίος ωστόσο θα παραμείνει σε αυτήν τη θέση μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης του. Προς το παρόν ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Μπέρι, ανακοίνωσε νέα συνεδρίαση του Σώματος την ερχόμενη Πέμπτη.

Μέχρι στιγμής, ούτε η πλευρά της «Χεζμπολάχ» και οι σύμμαχοί της αλλά ούτε και οι αντίπαλοί της έχουν κατορθώσει να σχηματίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να επιβάλουν τον δικό τους υποψήφιο Πρόεδρο.

Ξεκίνησε η παραγωγή στο κοίτασμα «Καρίς»

Συνολικότερα η «ρευστότητα» των εξελίξεων αποτυπώνει τις ενδοαστικές αντιθέσεις στον Λίβανο, που εκδηλώνονται με ιδιαίτερη ένταση από το 2019.

Τις αντιθέσεις αυτές δεν άμβλυνε ούτε η λεγόμενη «ιστορική συμφωνία» με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για τη μερική διευθέτηση θαλάσσιων συνόρων, προκειμένου να προχωρήσει η εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από ενεργειακά μονοπώλια.

Με τη συμφωνία να «τρέχει» ήδη πάντως, η εταιρεία «Energean» ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την παραγωγή των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το ισραηλινό κοίτασμα «Καρίς» (η συμφωνία αναγνωρίζει ότι το κοίτασμα βρίσκεται αποκλειστικά στην ΑΟΖ του Ισραήλ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας προς τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, η παραγωγή των πρώτων ποσοτήτων φυσικού αερίου ξεκίνησε «με ασφάλεια, με τη ροή να ενισχύεται σταθερά».

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η προετοιμασία για τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι οι πωλήσεις προς τους πελάτες της «Energean» στο Ισραήλ αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ