Τρίτη 1 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Σχέδια των ΗΠΑ για ανάπτυξη στρατηγικών βομβαρδιστικών στην Αυστραλία

Το Πεκίνο «προειδοποιεί» για «πυροδότηση κούρσας εξοπλισμών»

Αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-52, συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών

Copyright 2022 The Associated

Αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-52, συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών
Την αποφασιστική αναβάθμιση των στρατιωτικών τους δυνάμεων στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και τη στρατιωτική ενίσχυση των συμμάχων τους στην ίδια περιοχή ιεραρχούν οι ΗΠΑ, με το βλέμμα στην αντιπαράθεση με την Κίνα αλλά και τη Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο ενδεικτικά είναι τα σχέδια για ανάπτυξη μέχρι και 6 στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών τύπου B-52 των ΗΠΑ - τα οποία έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνική κεφαλή - στην αεροπορική βάση Τίνταλ στη βόρεια Αυστραλία, 300 χιλιόμετρα νότια του Ντάργουιν.

Οπως μετέδωσε το αυστραλιανό δίκτυο ABC επικαλούμενο αμερικανικά έγγραφα, οι ΗΠΑ έχουν καταρτίσει λεπτομερειακά σχέδια γι' αυτό που χαρακτηρίζουν «υποδομή επιχειρήσεων στο επίπεδο της πολεμικής μοίρας» σχετικά με επιχειρησιακή χρήση, καθώς επίσης για ένα παρακείμενο κέντρο συντήρησης των αεροσκαφών και για μια περιοχή στάθμευσης των B-52.

Η συγκεκριμένη περιοχή της Αυστραλίας συχνά φιλοξενεί σώματα Αμερικανών στρατιωτών, στο πλαίσιο διμερών γυμνασίων κ.λπ., που έχουν πυκνώσει μετά και τη συγκρότηση της τριμερούς συμμαχίας AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία).

Αμεση ήταν η αντίδραση της Κίνας, με το Πεκίνο να προειδοποιεί για «κούρσα εξοπλισμών». Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας την εξέλιξη ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν είπε ότι η αμυντική συνεργασία χωρών «δεν θα έπρεπε να στοχοποιεί τρίτες χώρες» και ότι «αυτές οι συμπεριφορές των ΗΠΑ έχουν αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή, έχουν υπονομεύσει σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και μπορεί να πυροδοτήσουν μια κούρσα εξοπλισμών».

Ιαπωνία: Σχέδια αγοράς αμερικανικών πυραύλων «Tomahawk»

Την ίδια στιγμή επιταχύνονται γοργά και τα σχέδια για την ενίσχυση των στρατιωτικών εξοπλισμών της Ιαπωνίας, μετά και τις δραστικές αλλαγές στο μεταπολεμικό «αμυντικό δόγμα» του Τόκιο, στο όνομα της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας».

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Χιροκάζου Ματσούνο, εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία εξετάζεται η αγορά αμερικανικών πυραύλων «Tomahawk», τύπου Κρουζ, αναφέροντας σχετικά ότι «η κυβέρνηση εξετάζει την απόκτηση δυνατοτήτων αντεπίθεσης». Ο συγκεκριμένος τύπος πυραύλων μπορεί να πλήξει στόχους έως και 1.000 χιλιόμετρα μακριά, καθιστώντας «προσβάσιμες» περιοχές της Κίνας αλλά και της Ρωσίας.

Με φόντο εξάλλου τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας - οι οποίες πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με νέα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των ΗΠΑ με Νότια Κορέα και Ιαπωνία - καταγράφεται και η παρέμβαση του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ, Ρ. Γκρόσι, ο οποίος έκανε λόγο για αυξανόμενες «ενδείξεις» ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να κάνει νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου και χαρακτήρισε «ανησυχητική» την πορεία των βορειοκορεατικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο Μπάιντεν στην Ασία, ο Σολτς στην Κίνα

Τις αποσκευές τους για Ασία - Ειρηνικό ετοιμάζουν στο μεταξύ οι ηγέτες ΗΠΑ και Γερμανίας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα βρεθεί σε Καμπότζη (12-13/11) και Ινδονησία (13-16/11), για να πάρει μέρος αρχικά στην ετήσια Σύνοδο ΗΠΑ - ASEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας) και στη Διάσκεψη Κορυφής της Ανατολικής Ασίας (East Asia Summit), και μετά στη Σύνοδο του G20, σε μια περίοδο που η Ουάσιγκτον επιζητεί επίμονα την εμβάθυνση συμμαχιών στη Νοτιοανατολική Ασία. Νωρίτερα (11/11) ο Μπάιντεν θα βρεθεί στο Κάιρο, όπου θα γίνει η 27η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP27).

Από τη μεριά του ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, φτάνει την Παρασκευή 4/11 στο Πεκίνο, όπου συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία Γερμανών επιχειρηματιών θα συναντηθεί με την κινεζική ηγεσία. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στ. Χεμπεστράιτ δήλωσε ότι θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, διεθνή θέματα, η κλιματική αλλαγή, η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και η κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ασία.

Την περασμένη Κυριακή, στο μεταξύ, οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, και της Κίνας, Ουάνγκ Γι, είχαν νέα τηλεφωνική επικοινωνία, με τον πρώτο να επισημαίνει - σύμφωνα με την Ουάσιγκτον - «την ανάγκη να διατηρηθούν ανοιχτές οι γραμμές επικοινωνίας και να γίνει διαχείριση των σχέσεων με υπεύθυνο τρόπο». Από τη μεριά του ο Ουάνγκ ανέφερε ότι «η επαναφορά της σινο-αμερικανικής σχέσης στον δρόμο μιας σταθερής ανάπτυξης είναι όχι μόνο προς το συμφέρον των δύο πλευρών, αλλά και κάτι που αναμένεται παγκοσμίως από τη διεθνή κοινότητα». Οι δύο ΥΠΕΞ μίλησαν και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Μπλίνκεν να τονίζει «τις απειλές που θέτει η Ρωσία στην παγκόσμια ασφάλεια και στην οικονομική σταθερότητα». Ο δε Ουάνγκ κάλεσε «όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», αλλά και «να εντατικοποιηθούν οι διπλωματικές προσπάθειες, για να αποφευχθεί το να επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση».

Επαφές του Ινδού ΥΠΕΞ με ΗΠΑ και Ρωσία

Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον συνεχίζει τις προσπάθειες να ενισχύσει τη συνεργασία με την Ινδία - με κοινό παρονομαστή την αντιπαράθεση με την Κίνα - ασκώντας παράλληλα πιέσεις να αλλάξει η στάση του Νέου Δελχί, που επιμένει στη σύσφιξη των σχέσεων με τη Μόσχα.

Ο Μπλίνκεν είχε νέα σχετική τηλεφωνική συνομιλία με τον Ινδό ομόλογό του, Σ. Τζαϊσανκάρ, συζητώντας μαζί του «περιφερειακά και διεθνή θέματα, μεταξύ των οποίων τη συνεργασία κατά της τρομοκρατίας και τη συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Στις 8 Νοέμβρη, πάντως, ο Τζαϊσανκάρ θα συναντήσει στη Μόσχα τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, με τον οποίο «θα συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση των διμερών σχέσεων και τη διεθνή ατζέντα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ΗΠΑ εστιάζουν στη διεύρυνση των στρατιωτικών τους συνεργασιών(2023-11-10 00:00:00.0)
Νέες αντεγκλήσεις λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις περί «προόδου»(2023-06-22 00:00:00.0)
Θέλουν να γίνουν «εταίρος επιλογής» της Ινδίας σε κάθε σφαίρα(2022-04-13 00:00:00.0)
Σύγκρουση που συνδέεται άρρηκτα με τη συνολικότερη αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας - Κίνας(2022-02-26 00:00:00.0)
Εντείνουν επαφές με χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας(2021-12-08 00:00:00.0)
Στοχευμένες παρεμβάσεις των ΗΠΑ με το βλέμμα στην Κίνα(2021-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ