Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 30 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Ανοιχτή η χρήση πυρηνικών για μη πυρηνικές απειλές

Σε ευθυγράμμιση με την «Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας», το αμερικανικό Πεντάγωνο δημοσιοποίησε την Πέμπτη 27/10 για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο σύνολο την «Εθνική Στρατηγική Αμυνας» (National Defence Strategy), το νέο πυρηνικό δόγμα (Nuclear Posture Review) και τη στρατηγική για την «Πυραυλική Αμυνα» (Missile Defence Review), δηλώνοντας τις «προτεραιότητες» του αμερικανικού στρατού τα επόμενα χρόνια.

Χαρακτηριστικό της επικίνδυνης κλιμάκωσης των πυρηνικών απειλών από όλα τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα είναι το γεγονός ότι το νέο δόγμα των ΗΠΑ δεν αποκλείει τη χρήση πυρηνικών όπλων για την αντιμετώπιση απειλών με συμβατικά όπλα. Οι εν λόγω «απειλές» μπορεί να αφορούν τις ίδιες τις ΗΠΑ, τις αμερικανικές δυνάμεις στο εξωτερικό ή τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο εν λόγω δόγμα η Ρωσία αναγορεύεται «ο κυριότερος αντίπαλος των ΗΠΑ» λόγω των πολλών διαφορετικών και ισχυρών πυρηνικών δυνάμεων που διαθέτει. Υπάρχουν αναφορές στις ρωσικές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι «πραγματοποίησε την επίθεσή της στην Ουκρανία υπό την πυρηνική απειλή, με ανεύθυνες δηλώσεις, με πυρηνικές ασκήσεις σε άτακτες ημερομηνίες και με ψέματα για τη δυνητική χρήση όπλων μαζικής καταστροφής».

Σε σχέση με την Κίνα καταγράφεται η «φιλόδοξη προσπάθεια επέκτασης, εκσυγχρονισμού και διαφοροποίησης» των πυρηνικών της δυνάμεων. Οπως αναφέρεται, το Πεκίνο θέλει να έχει τουλάχιστον 1.000 πυρηνικές κεφαλές μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Με βάση αυτήν την εξέλιξη, επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι τη δεκαετία του 2030 οι ΗΠΑ θα βρεθούν, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, «αντιμέτωπες με δύο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις που θα είναι στρατηγικοί ανταγωνιστές και δυνητικοί αντίπαλοι».

Επισημαίνοντας καθυστερήσεις στο τρέχον σχέδιο εκσυγχρονισμού του αμερικανικού οπλοστασίου, το νέο κείμενο του πυρηνικού δόγματος εστιάζει στην ανάπτυξη «ανοιχτών συστημάτων που μπορούν να ενσωματώνουν γρήγορα την τεχνολογία αιχμής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ