Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 30 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
13ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Δυνατή ΚΝΕ, πρωτοπόρα στην οργάνωση και τον προσανατολισμό του φοιτητικού κινήματος

Αυτές τις μέρες χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ οργώνουν τα σχολεία, τις σχολές, τις γειτονιές, διακινώντας πλατιά τον «Οδηγητή» με τις Θέσεις του ΚΣ για το 13ο Συνέδριο της Οργάνωσής μας. Με ένταση των προσπαθειών τις επόμενες μέρες, σε κλίμα συντροφικής άμιλλας και με σχέδιο που αξιοποιεί κάθε μέλος και φίλο της ΚΝΕ, μπορούμε να φτάσουμε στους χιλιάδες που συναντηθήκαμε στους αγώνες ή αναζητούν διέξοδο από τη σαπίλα του συστήματος που αναβλύζει από παντού.

Είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που θέλουν να μάθουν τι λέει η ΚΝΕ. Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι η ΚΝΕ κατάφερε, σε μια σύνθετη περίοδο και παρά τις αδυναμίες, να αναδειχθεί σε κύρια δύναμη οργάνωσης των αγώνων της νέας γενιάς.

Η πείρα των φοιτητών μέσα στην καραντίνα, και στη συνέχεια η ανάδειξη της «Πανσπουδαστικής» σε 1η δύναμη στις φοιτητικές εκλογές, το επιβεβαιώνουν και θέτουν μπροστά μας νέα καθήκοντα στην οργάνωση, στη μαζικοποίηση και στον προσανατολισμό του φοιτητικού κινήματος. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η επιδείνωση των όρων ζωής και σπουδών, οι ανάγκες των νέων, που συνθλίβονται σε σχέση με τις δυνατότητες της εποχής μας, θα δημιουργούν έδαφος για την οργάνωση και την πάλη της νεολαίας.

Δεν υποτιμάμε τον πραγματικό συσχετισμό, που παραμένει αρνητικός και αντανακλάται στη συνείδηση και τη στάση της πλειοψηφίας των φοιτητών, την κατάσταση διάλυσης ή εκφυλισμού που κυριαρχεί σε πολλούς συλλόγους, το πλήγμα που έχουν δεχθεί οι ίδιες οι αξίες της συλλογικότητας, της διεκδίκησης. Γι' αυτό, στο επίκεντρο των προσπαθειών μας θέτουμε τη βελτίωση της λειτουργίας και της δράσης των συλλόγων, την άνοδο της συμμετοχής των φοιτητών στις διαδικασίες τους, στη διεκδίκηση για το σύνολο των σύγχρονων αναγκών τους. Σε διαρκή αντιπαράθεση με το σχέδιο, τα ιδεολογήματα και τους μηχανισμούς του αντιπάλου, που επιδιώκει να ανακόψει την επιρροή του ΚΚΕ και θετικές διεργασίες στο φοιτητικό κίνημα. Με πυξίδα την ισχυροποίηση της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια, την ανάπτυξη των οργανωμένων της δυνάμεων, την ενίσχυση της ιδεολογικής - πολιτικής παρέμβασης, που είναι «πολλαπλασιαστής ισχύος» στην καθημερινή πάλη για την απόσπαση νεανικών συνειδήσεων από τον συμβιβασμό, τις μειωμένες απαιτήσεις και τις κάλπικες προσδοκίες που καλλιεργεί το σύστημα.

«Κλειδί» για την ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος είναι η καλή λειτουργία των συλλόγων

Σε αυτό το καθήκον πρέπει να προσανατολιστούν όλα τα καθοδηγητικά όργανα και οι φοιτητικές ΟΒ. Στηρίζοντας κάθε μέλος της ΚΝΕ να κατακτά τα στοιχεία του πρωτοπόρου αγωνιστή που μάχεται με τις θέσεις του ΚΚΕ.

Πρωτοστατώντας στη σωστή λειτουργία των ΔΣ, στην πλατιά ενημέρωση και οργάνωση της πάλης μέσα στα Τμήματα και στα έτη με επεξεργασμένο πλαίσιο διεκδικήσεων, στη διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων με ουσιαστική συμμετοχή των φοιτητών, στην αλληλεγγύη, στην ενασχόληση με το σύνολο της ζωής των φοιτητών, των όρων και του περιεχομένου των σπουδών, της επαγγελματικής προοπτικής, για ζητήματα επιστήμης, ψυχαγωγίας, αθλητισμού, πολιτισμού, που βοηθά να δραστηριοποιηθούν ευρύτερες δυνάμεις, να αναδειχθούν και να διεκδικηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών. Η δημιουργία, για παράδειγμα, στεκιού των συλλόγων στην Καβάλα, με πολύμορφη δράση, είναι σε αυτήν την κατεύθυνση και πρέπει να γενικευτεί, και σε άλλες πόλεις.

Κατακτώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων σε συλλόγους όπου ο συνδικαλιστικός συσχετισμός παραμένει αρνητικός, ή και σε Τμήματα όπου δεν υπάρχει καμία δομή οργάνωσης, με σχέδιο αυτό να αλλάξει.

Η διεύρυνση του ΜΑΣ με νέους συλλόγους είναι ο δρόμος για την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος

Τέτοιες μέρες, πριν από 13 χρόνια, ιδρύθηκε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών με τη συμμετοχή 17 Συλλόγων και 110 Επιτροπών Αγώνα. Τότε ο «Οδηγητής» έγραψε πως «γεννήθηκε η ελπίδα» για το φοιτητικό κίνημα. Επιβεβαιώθηκε από όλη την πορεία του μέχρι σήμερα.

Το ΜΑΣ έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος, οι Σύλλογοι που συσπειρώνονται σε αυτό ηγήθηκαν σε μεγάλους φοιτητικούς αγώνες, οι πρωτοβουλίες του αγκαλιάστηκαν από χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες. Τέτοια πρόσφατα παραδείγματα είναι:

  • Η καμπάνια «φοιτητές ξανά», η δράση στην καραντίνα για να ανοίξουν οι σχολές, να σπάσουν οι απαγορεύσεις, να μείνουν στα χαρτιά αντιδραστικοί νόμοι.
  • Η πρωτοβουλία για συσκέψεις συντονισμού και συλλαλητήρια ενάντια στον νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, στον νέο νόμο - πλαίσιο. Δράσεις που έβαλαν εμπόδια τόσο στην εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας όσο και σε διατάξεις του νόμου.
  • Ο συντονισμός των αγώνων των φοιτητών σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως των καθηγητικών σχολών για να μην αποσπαστεί η παιδαγωγική επάρκεια, των ΣΕΦΑΑ για να μην απαξιωθεί το πτυχίο, των οικότροφων για τα προβλήματα στις Εστίες.
  • Η δράση ενάντια στον φασισμό, στη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, για την απομόνωση των φασιστοειδών, τη διαγραφή τους από συλλόγους.
  • Οι πολύμορφες δράσεις για το επιστημονικό αντικείμενο, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τη γνωριμία με τον κλάδο, που έφεραν χιλιάδες φοιτητές ξανά στους συλλόγους, συνδυάστηκαν με αγώνες για να είναι όλη η αναγκαία γνώση στο πτυχίο, για δωρεάν πρόσβαση σε υποδομές.
  • Οι κοινοί αγώνες με τους μαθητές κόντρα στην τηλεκπαίδευση, στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, σε όλους τους νόμους που κάνουν το σχολείο ακόμα πιο ταξικό, ψυχοφθόρο και ακριβό.
  • Η δράση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην εμπλοκή της χώρας μας, η επιλογή να είμαστε με τους λαούς και όχι με τα στρατόπεδα ληστών, το μπλοκάρισμα ερευνητικών προγραμμάτων για πολεμικούς σκοπούς, όπως στο ΕΜΠ το 2019. Η αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, αντιπαλεύοντας την πολιτική εγκλωβισμού της ΕΕ.

Το ΜΑΣ κατάφερε να πρωταγωνιστήσει σε όλες τις μεγάλες στιγμές του φοιτητικού κινήματος γιατί είναι Μέτωπο Συσπείρωσης και Αγώνα φοιτητικών συλλόγων, επιτροπών και συνδικαλιστών φοιτητών που συγκρούονται με τον εκφυλισμό και τον συμβιβασμό στο φοιτητικό κίνημα, συμπορεύονται με το ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα και συντονίζουν τη δράση τους απέναντι στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του κεφαλαίου, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στο ΝΑΤΟ.

Αυτήν την κατεύθυνση εκφράζει το πλαίσιο πάλης του ΜΑΣ, που δημοσιεύτηκε επικαιροποιημένο αυτήν τη βδομάδα, βάζοντας μπροστά τις διεκδικήσεις για σπουδές, δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, για επιστήμη στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και όχι του κέρδους των μονοπωλίων.

Το ΜΑΣ κατάφερε να δυναμώσει, να διευρυνθεί με νέους συλλόγους, φτάνοντας τους 67 στην τελευταία Πανελλαδική Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλη του 2021, εν μέσω καραντίνας, γιατί ακολούθησε με συνέπεια τον δρόμο:

  • Της συλλογικής διεκδίκησης και σύγκρουσης με την πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου, που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις - και η σημερινή της ΝΔ - και θυσιάζει τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι οι αγώνες αποκτούν αντοχή, συνέχεια και προοπτική.
  • Της αντεπίθεσης με αιτήματα που δεν παζαρεύουν πόσα θα χάσουν οι φοιτητές, αλλά πόσα θα κερδίσουν. Εβαλε στο προσκήνιο τις δυνατότητες της εποχής και της επιστήμης να ικανοποιούνται αναβαθμισμένα οι σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας στη μόρφωση, στη δουλειά, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό.
  • Της μαχητικής εναντίωσης στο κυβερνητικό σχέδιο ανοιχτής υπονόμευσης ή καταστολής των αγώνων, στο σχέδιο της σοσιαλδημοκρατίας να μετατρέψει το κίνημα σε χειροκροτητή της κυβερνητικής εναλλαγής με τη συμβολή του οπορτουνισμού.
  • Της κοινής δράσης με το εργατικό κίνημα, τα κινήματα των αυτοαπασχολούμενων, των βιοπαλαιστών αγροτών, των μαθητών. Για να δυναμώνει ο ενιαίος πανελλαδικός αγώνας με κοινά αιτήματα και διεκδικήσεις, να γίνεται υπόθεση όλου του λαού η μόρφωση της νεολαίας, να γίνεται υπόθεση των φοιτητών το εργασιακό τους μέλλον.
  • Της αντιπαράθεσης με τον εκφυλισμό και τη διάλυση στους συλλόγους.

Καθοριστικός ήταν και παραμένει ο ρόλος των μελών της ΚΝΕ στο κίνημα, στη συζήτηση ανάμεσα στους φοιτητές με όρους πειθούς για να κατακτιέται αυτός ο προσανατολισμός, παίρνοντας υπόψη το επίπεδο του κινήματος σε κάθε φάση. Με την κατάλληλη επεξεργασία στόχων και μορφών πάλης, την ικανότητα να πρωτοστατούμε στις αγωνιστικές εστίες και στη διαπάλη, στην οργάνωση φοιτητών οι οποίοι μέσα από τη συμμετοχή τους στη συλλογική διεκδίκηση και την επίδραση των μελών της ΚΝΕ θα βγάζουν συμπεράσματα, θα βοηθούνται στην κατανόηση του προσανατολισμού της πάλης.

Τώρα εκτιμάμε πως υπάρχουν οι δυνατότητες να διευρυνθεί το ΜΑΣ με δεκάδες νέους συλλόγους. Η επόμενη Πανελλαδική Συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκέμβρη, μπορεί να είναι ένα μεγάλο γεγονός για το φοιτητικό κίνημα.

Θέλουμε η Συνάντηση να βοηθήσει ώστε να ανοίξει πιο πλατιά η συζήτηση μέσα σε κάθε σύλλογο για το πλαίσιο πάλης του ΜΑΣ, για το «τι κίνημα χρειάζεται σήμερα», με ποια κατεύθυνση, οργάνωση και συμμαχίες, τι σύλλογο θέλουμε, τι είναι το ΜΑΣ και πού έχει συμβάλει τα προηγούμενα χρόνια. Να αποτελέσει μία μαζική, ζωντανή διαδικασία, στην οποία θα συζητηθούν η πείρα των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος και η κλιμάκωση του αγώνα στα μεγάλα μέτωπα πάλης που είναι ανοιχτά. Να συμβάλει στον συντονισμό της δράσης των συλλόγων των οικότροφων για τα προβλήματα των Εστιών, των καθηγητικών σχολών ενάντια στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας, των Τμημάτων που πανεπιστημιοποιήθηκαν για τα μεγάλα προβλήματα στις σπουδές και την εργασιακή προοπτική των αποφοίτων τους.

Η θέση της ΚΝΕ για την ανασύσταση της ΕΦΕΕ

Στις Θέσεις του ΚΣ εκτιμάμε και το εξής: «Το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών διαμορφώνει, επίσης, ορισμένες προϋποθέσεις να ανοίξει ο δρόμος στην πανελλαδική έκφραση - οργάνωση του φοιτητικού κινήματος, στην ανασύσταση της ΕΦΕΕ».

Η θέση της ΚΝΕ είναι η ανασύσταση της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Ελλάδας, με τη διεξαγωγή Πανσπουδαστικού Συνεδρίου στο οποίο να συμμετέχουν αντιπρόσωποι από όλους τους φοιτητικούς συλλόγους, χωρίς αποκλεισμούς ή νοθείες.

Μια ενδεχόμενη ανασύσταση της ΕΦΕΕ δεν θα φέρει οπωσδήποτε την «άνοιξη» του φοιτητικού κινήματος, αφού το θέμα είναι πιο βαθύ και αφορά τη μαζικότητα, την οργάνωση και τον προσανατολισμό της πάλης των φοιτητών, συνδέεται με την ίδια την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Η αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος θα περάσει μέσα από τη βελτίωση των συσχετισμών σε κάθε σύλλογο, την ενίσχυση της γραμμής πάλης του ΜΑΣ.

Η πανελλαδική έκφραση - οργάνωση του φοιτητικού κινήματος μας ενδιαφέρει ώστε να δυναμώσει η ανοιχτή συζήτηση και διαπάλη για την κατεύθυνση, τις κεντρικές διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος, να διακρίνονται πιο καθαρά οι δύο γραμμές που συγκρούονται στο κίνημα, να κατανοείται το εκπαιδευτικό πρόβλημα ως αυτό που είναι, δηλαδή κυρίως πολιτικό πρόβλημα. Μας ενδιαφέρει το φοιτητικό κίνημα να μπορεί να κινητοποιείται πανελλαδικά, να βάζει εμπόδια στο κρατικό σχέδιο υπονόμευσης και διάλυσης των συλλόγων, σε συνάρτηση πάντα με τον συσχετισμό που διαμορφώνεται στα όργανά του.

Η ανασύσταση της ΕΦΕΕ θα συναντήσει παγίδες και εμπόδια από τις παρατάξεις ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και ΕΑΑΚ, που πρωτοστάτησαν το μακρινό 1995 στη διάλυσή της και σήμερα είτε αντιτίθενται στην ανασύστασή της είτε επιδιώκουν να τη μετατρέψουν σε ένα ακίνδυνο «αντιδεξιό» φερέφωνο προεκλογικού χαρακτήρα, χωρίς τη συμμετοχή όλων των συλλόγων.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ θα δώσουμε κι αυτήν τη μάχη με τις πρωτοπόρες θέσεις του ΚΚΕ, που μπορούν να συσπειρώσουν και να ωθήσουν στη δράση χιλιάδες νέους, γιατί ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις ελπίδες τους.


Του
Θοδωρή ΚΩΤΣΑΝΤΗ
*Ο Θοδωρής Κωτσαντής είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ