Είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που θέλουν να μάθουν τι λέει η ΚΝΕ. Σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι η ΚΝΕ κατάφερε, σε μια σύνθετη περίοδο και παρά τις αδυναμίες, να αναδειχθεί σε κύρια δύναμη οργάνωσης των αγώνων της νέας γενιάς.
Η πείρα των φοιτητών μέσα στην καραντίνα, και στη συνέχεια η ανάδειξη της «Πανσπουδαστικής» σε 1η δύναμη στις φοιτητικές εκλογές, το επιβεβαιώνουν και θέτουν μπροστά μας νέα καθήκοντα στην οργάνωση, στη μαζικοποίηση και στον προσανατολισμό του φοιτητικού κινήματος. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η επιδείνωση των όρων ζωής και σπουδών, οι ανάγκες των νέων, που συνθλίβονται σε σχέση με τις δυνατότητες της εποχής μας, θα δημιουργούν έδαφος για την οργάνωση και την πάλη της νεολαίας.
Δεν υποτιμάμε τον πραγματικό συσχετισμό, που παραμένει αρνητικός και αντανακλάται στη συνείδηση και τη στάση της πλειοψηφίας των φοιτητών, την κατάσταση διάλυσης ή εκφυλισμού που κυριαρχεί σε πολλούς συλλόγους, το πλήγμα που έχουν δεχθεί οι ίδιες οι αξίες της συλλογικότητας, της διεκδίκησης. Γι' αυτό, στο επίκεντρο των προσπαθειών μας θέτουμε τη βελτίωση της λειτουργίας και της δράσης των συλλόγων, την άνοδο της συμμετοχής των φοιτητών στις διαδικασίες τους, στη διεκδίκηση για το σύνολο των σύγχρονων αναγκών τους. Σε διαρκή αντιπαράθεση με το σχέδιο, τα ιδεολογήματα και τους μηχανισμούς του αντιπάλου, που επιδιώκει να ανακόψει την επιρροή του ΚΚΕ και θετικές διεργασίες στο φοιτητικό κίνημα. Με πυξίδα την ισχυροποίηση της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια, την ανάπτυξη των οργανωμένων της δυνάμεων, την ενίσχυση της ιδεολογικής - πολιτικής παρέμβασης, που είναι «πολλαπλασιαστής ισχύος» στην καθημερινή πάλη για την απόσπαση νεανικών συνειδήσεων από τον συμβιβασμό, τις μειωμένες απαιτήσεις και τις κάλπικες προσδοκίες που καλλιεργεί το σύστημα.
Σε αυτό το καθήκον πρέπει να προσανατολιστούν όλα τα καθοδηγητικά όργανα και οι φοιτητικές ΟΒ. Στηρίζοντας κάθε μέλος της ΚΝΕ να κατακτά τα στοιχεία του πρωτοπόρου αγωνιστή που μάχεται με τις θέσεις του ΚΚΕ.
Πρωτοστατώντας στη σωστή λειτουργία των ΔΣ, στην πλατιά ενημέρωση και οργάνωση της πάλης μέσα στα Τμήματα και στα έτη με επεξεργασμένο πλαίσιο διεκδικήσεων, στη διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων με ουσιαστική συμμετοχή των φοιτητών, στην αλληλεγγύη, στην ενασχόληση με το σύνολο της ζωής των φοιτητών, των όρων και του περιεχομένου των σπουδών, της επαγγελματικής προοπτικής, για ζητήματα επιστήμης, ψυχαγωγίας, αθλητισμού, πολιτισμού, που βοηθά να δραστηριοποιηθούν ευρύτερες δυνάμεις, να αναδειχθούν και να διεκδικηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών. Η δημιουργία, για παράδειγμα, στεκιού των συλλόγων στην Καβάλα, με πολύμορφη δράση, είναι σε αυτήν την κατεύθυνση και πρέπει να γενικευτεί, και σε άλλες πόλεις.
Κατακτώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων σε συλλόγους όπου ο συνδικαλιστικός συσχετισμός παραμένει αρνητικός, ή και σε Τμήματα όπου δεν υπάρχει καμία δομή οργάνωσης, με σχέδιο αυτό να αλλάξει.
Τέτοιες μέρες, πριν από 13 χρόνια, ιδρύθηκε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών με τη συμμετοχή 17 Συλλόγων και 110 Επιτροπών Αγώνα. Τότε ο «Οδηγητής» έγραψε πως «γεννήθηκε η ελπίδα» για το φοιτητικό κίνημα. Επιβεβαιώθηκε από όλη την πορεία του μέχρι σήμερα.
Το ΜΑΣ έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος, οι Σύλλογοι που συσπειρώνονται σε αυτό ηγήθηκαν σε μεγάλους φοιτητικούς αγώνες, οι πρωτοβουλίες του αγκαλιάστηκαν από χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες. Τέτοια πρόσφατα παραδείγματα είναι:
Το ΜΑΣ κατάφερε να πρωταγωνιστήσει σε όλες τις μεγάλες στιγμές του φοιτητικού κινήματος γιατί είναι Μέτωπο Συσπείρωσης και Αγώνα φοιτητικών συλλόγων, επιτροπών και συνδικαλιστών φοιτητών που συγκρούονται με τον εκφυλισμό και τον συμβιβασμό στο φοιτητικό κίνημα, συμπορεύονται με το ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα και συντονίζουν τη δράση τους απέναντι στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του κεφαλαίου, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στο ΝΑΤΟ.
Αυτήν την κατεύθυνση εκφράζει το πλαίσιο πάλης του ΜΑΣ, που δημοσιεύτηκε επικαιροποιημένο αυτήν τη βδομάδα, βάζοντας μπροστά τις διεκδικήσεις για σπουδές, δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, για επιστήμη στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και όχι του κέρδους των μονοπωλίων.
Το ΜΑΣ κατάφερε να δυναμώσει, να διευρυνθεί με νέους συλλόγους, φτάνοντας τους 67 στην τελευταία Πανελλαδική Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλη του 2021, εν μέσω καραντίνας, γιατί ακολούθησε με συνέπεια τον δρόμο:
Καθοριστικός ήταν και παραμένει ο ρόλος των μελών της ΚΝΕ στο κίνημα, στη συζήτηση ανάμεσα στους φοιτητές με όρους πειθούς για να κατακτιέται αυτός ο προσανατολισμός, παίρνοντας υπόψη το επίπεδο του κινήματος σε κάθε φάση. Με την κατάλληλη επεξεργασία στόχων και μορφών πάλης, την ικανότητα να πρωτοστατούμε στις αγωνιστικές εστίες και στη διαπάλη, στην οργάνωση φοιτητών οι οποίοι μέσα από τη συμμετοχή τους στη συλλογική διεκδίκηση και την επίδραση των μελών της ΚΝΕ θα βγάζουν συμπεράσματα, θα βοηθούνται στην κατανόηση του προσανατολισμού της πάλης.
Τώρα εκτιμάμε πως υπάρχουν οι δυνατότητες να διευρυνθεί το ΜΑΣ με δεκάδες νέους συλλόγους. Η επόμενη Πανελλαδική Συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκέμβρη, μπορεί να είναι ένα μεγάλο γεγονός για το φοιτητικό κίνημα.
Θέλουμε η Συνάντηση να βοηθήσει ώστε να ανοίξει πιο πλατιά η συζήτηση μέσα σε κάθε σύλλογο για το πλαίσιο πάλης του ΜΑΣ, για το «τι κίνημα χρειάζεται σήμερα», με ποια κατεύθυνση, οργάνωση και συμμαχίες, τι σύλλογο θέλουμε, τι είναι το ΜΑΣ και πού έχει συμβάλει τα προηγούμενα χρόνια. Να αποτελέσει μία μαζική, ζωντανή διαδικασία, στην οποία θα συζητηθούν η πείρα των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος και η κλιμάκωση του αγώνα στα μεγάλα μέτωπα πάλης που είναι ανοιχτά. Να συμβάλει στον συντονισμό της δράσης των συλλόγων των οικότροφων για τα προβλήματα των Εστιών, των καθηγητικών σχολών ενάντια στην απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας, των Τμημάτων που πανεπιστημιοποιήθηκαν για τα μεγάλα προβλήματα στις σπουδές και την εργασιακή προοπτική των αποφοίτων τους.
Στις Θέσεις του ΚΣ εκτιμάμε και το εξής: «Το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών διαμορφώνει, επίσης, ορισμένες προϋποθέσεις να ανοίξει ο δρόμος στην πανελλαδική έκφραση - οργάνωση του φοιτητικού κινήματος, στην ανασύσταση της ΕΦΕΕ».
Η θέση της ΚΝΕ είναι η ανασύσταση της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Ελλάδας, με τη διεξαγωγή Πανσπουδαστικού Συνεδρίου στο οποίο να συμμετέχουν αντιπρόσωποι από όλους τους φοιτητικούς συλλόγους, χωρίς αποκλεισμούς ή νοθείες.
Μια ενδεχόμενη ανασύσταση της ΕΦΕΕ δεν θα φέρει οπωσδήποτε την «άνοιξη» του φοιτητικού κινήματος, αφού το θέμα είναι πιο βαθύ και αφορά τη μαζικότητα, την οργάνωση και τον προσανατολισμό της πάλης των φοιτητών, συνδέεται με την ίδια την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Η αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος θα περάσει μέσα από τη βελτίωση των συσχετισμών σε κάθε σύλλογο, την ενίσχυση της γραμμής πάλης του ΜΑΣ.
Η πανελλαδική έκφραση - οργάνωση του φοιτητικού κινήματος μας ενδιαφέρει ώστε να δυναμώσει η ανοιχτή συζήτηση και διαπάλη για την κατεύθυνση, τις κεντρικές διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος, να διακρίνονται πιο καθαρά οι δύο γραμμές που συγκρούονται στο κίνημα, να κατανοείται το εκπαιδευτικό πρόβλημα ως αυτό που είναι, δηλαδή κυρίως πολιτικό πρόβλημα. Μας ενδιαφέρει το φοιτητικό κίνημα να μπορεί να κινητοποιείται πανελλαδικά, να βάζει εμπόδια στο κρατικό σχέδιο υπονόμευσης και διάλυσης των συλλόγων, σε συνάρτηση πάντα με τον συσχετισμό που διαμορφώνεται στα όργανά του.
Η ανασύσταση της ΕΦΕΕ θα συναντήσει παγίδες και εμπόδια από τις παρατάξεις ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και ΕΑΑΚ, που πρωτοστάτησαν το μακρινό 1995 στη διάλυσή της και σήμερα είτε αντιτίθενται στην ανασύστασή της είτε επιδιώκουν να τη μετατρέψουν σε ένα ακίνδυνο «αντιδεξιό» φερέφωνο προεκλογικού χαρακτήρα, χωρίς τη συμμετοχή όλων των συλλόγων.
Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ θα δώσουμε κι αυτήν τη μάχη με τις πρωτοπόρες θέσεις του ΚΚΕ, που μπορούν να συσπειρώσουν και να ωθήσουν στη δράση χιλιάδες νέους, γιατί ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις ελπίδες τους.