Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 30 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πουρμπουάρ

Δεκάδες αμερικανικά ελικόπτερα θα σταθμεύουν στο εξής στην αμερικανική βάση στο Στεφανοβίκειο, που οι υποδομές και ο ρόλος της αναβαθμίζονται μετά την ελληνοαμερικανική «στρατηγική συμφωνία». Τα ελικόπτερα είναι ετοιμοπόλεμα και πέρα από τις συνεκπαιδεύσεις που θα γίνονται με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στο κεντρικό Αιγαίο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχουν τη δυνατότητα να επιχειρούν μέχρι και πάνω από τα παράκτια ΝΑΤΟικά κράτη της Μαύρης Θάλασσας. Ο ρόλος τους δηλαδή δεν είναι καθόλου διακοσμητικός στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, αφού σε περίπτωση γενίκευσης, θα εμπλακούν άμεσα σε πολεμικές επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό η χώρα μας αναβαθμίζεται κι άλλο στον πολεμικό σχεδιασμό των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος της «στρατηγικής συμφωνίας» με τις ΗΠΑ, που διαπραγματεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε η ΝΔ, πολλαπλασιάζοντας τις αμερικανικές βάσεις στην επικράτεια και μεγαλώνοντας την εμβέλειά τους ως πολεμικών ορμητηρίων. Οι κίνδυνοι για τον λαό αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερο, όσο κλιμακώνεται η σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου η Αλεξανδρούπολη, η Σούδα και τώρα ο Βόλος εντάσσονται με συγκεκριμένο σχέδιο και αποστολή. Οσοι λοιπόν (αστικά κόμματα, επιτελεία και ΜΜΕ) προσπαθούν να κλείσουν τα μάτια του κόσμου, παρουσιάζοντας την αμερικανοΝΑΤΟική παρουσία στη χώρα μας άλλοτε ως «ασπίδα» απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας και άλλοτε ως ...«γερό πουρμπουάρ» για τα γκαρσόνια στα μπαράκια περιμετρικά των στρατιωτικών βάσεων, κρατούν συνειδητά τον «τηλεβόα» της ευρωατλαντικής προπαγάνδας και σπρώχνουν τον λαό σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια.

Ο διάολος...

Μέσα στον ζόφο της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας για τα λαϊκά νοικοκυριά, υπάρχουν κι εκείνοι που παρουσιάζουν την πραγματικότητα αντεστραμμένη, για να πείσουν ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο «μαύρα» για τον λαό και πως υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι ο κατήφορος της καθημερινότητας να πιάσει πάτο. Εκπαιδευμένοι μάλιστα στις αλχημείες της στατιστικής, επικαλούνται την αύξηση του κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο το τελευταίο εννιάμηνο και την αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων για να αποδείξουν ότι ούτε η κατανάλωση μειώνεται, ούτε το απόθεμα των νοικοκυριών στις τράπεζες. Οπότε, προς τι η γκρίνια για την ακρίβεια και την πολιτική που την απογειώνει; Ο διάολος όμως κρύβεται στις λεπτομέρειες...

... στις λεπτομέρειες

Σε ό,τι αφορά λοιπόν το λιανεμπόριο, η αύξηση του κύκλου εργασιών των σουπερμαρκετάδων προέρχεται από την τεράστια αύξηση των τιμών, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να ξοδεύουν περισσότερα αγοράζοντας όμως πολύ λιγότερα σε σχέση με το παρελθόν! Το επιβεβαιώνουν άλλωστε και οι έρευνες που δείχνουν ότι το 70% και πλέον δηλώνει ότι έχει περιορίσει στα κατώτερα όρια τις αγορές βασικών αγαθών από τα σούπερ μάρκετ, επειδή δεν αντέχει το εισόδημά του. Οσο για τις τράπεζες, παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την αύξηση των καταθέσεων στο τουριστικό εισόδημα, το οποίο, μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν, θα εξανεμιστεί για να ζήσει τον υπόλοιπο χρόνο μια λαϊκή οικογένεια. Οπότε άνθρακες ο θησαυρός για όσους θέλουν την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω. Αλλωστε, το πώς ζει πραγματικά ο λαός και πώς τα βγάζει πέρα, δεν αλλάζει από τις «διηγήσεις» όσων τον παρουσιάζουν προκλητικά αντί για πανάκριβο ψωμί να τρώει ...παντεσπάνι.

Αθλιος

Ο σεσημασμένος Ηλ. Κανέλλης της εφημερίδας «Τα Νέα» επέλεξε από τη στήλη του να λοιδορήσει τη δράση φορέων του αναπηρικού κινήματος, των γονιών και πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών για τα μεγάλα ζητήματα της Ειδικής Αγωγής. Αντί να το βουλώσει επιλέγει να ειρωνευτεί παιδιά με αναπηρίες, τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς που κινητοποιούνται για μέτρα ενίσχυσης των σχολείων Ειδικής Αγωγής! Προφανώς και ήξερε και διάβασε καλά τι έγραφε το πανό της φωτογραφίας που σχολίασε. Αξιος ο μισθός του. Επέλεξε - τον γνώριμο γι' αυτόν δρόμο - να βγάλει τα απωθημένα του στις δίκαιες διεκδικήσεις των παιδιών ΑμεΑ, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών. Ελπίζουμε να βρει και το αντίστοιχο θράσος να συναντήσει και να ειρωνευτεί... τις οικογένειες 1.000 - ο αριθμός αφορά μόνο την Αττική - παιδιών με αναπηρίες, τα οποία, αν και κοντεύει Νοέμβρης, δεν έχουν περάσει την πόρτα του σχολείου...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Παρασκευή 28 Οκτώβρη

1704 Πεθαίνει ο Αγγλος φιλόσοφος Τζον Λοκ, «πατέρας» του κλασικού φιλελευθερισμού.

1922 Ο βασιλιάς της Ιταλίας ορίζει τον Μπ. Μουσολίνι πρωθυπουργό της χώρας.

1940 Στις 3 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο Ιταλός πρέσβης Ε. Γκράτσι επιδίδει στον Ελληνα δικτάτορα Ι. Μεταξά τηλεγραφική διακοίνωση, με την οποία η φασιστική κυβέρνηση της Ιταλίας, που βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Βρετανία, απαιτούσε - ως «έμπρακτη» απόδειξη της ουδετερότητας της Ελλάδας - να της επιτραπεί να καταλάβει στρατιωτικά ορισμένες θέσεις στρατηγικής σημασίας επί ελληνικού εδάφους (δίχως να προσδιορίζει ποιες). Η επίδοση του τελεσίγραφου ήταν ουσιαστικά μια τυπική υπόθεση, δεδομένου ότι οι απαιτήσεις της ιταλικής πλευράς ήταν εξωφρενικές, αόριστα διατυπωμένες, ενώ έδιναν περιθώριο μόλις 3 ωρών για την αποδοχή ή την απόρριψή τους. Η επίθεση ήταν προαποφασισμένη. Αυτό εξηγεί και την αντίδραση του Μεταξά, ο οποίος δεν έκανε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίσει την κατάσταση: «Alors, c'estla guerre» (σ.σ. ώστε έχουμε πόλεμο)», ήταν η απάντηση που έδωσε στον Ιταλό πρέσβη. Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος άρχιζε.

1940 Γεννιέται η λαϊκή τραγουδίστρια Πόλυ Πάνου.

Σάββατο 29 Οκτώβρη

1863 Ιδρύεται ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.

1911 Πεθαίνει ο Αμερικανός δημοσιογράφος και εκδότης Τζόζεφ Πούλιτζερ, από τον οποίο πήραν το όνομά τους τα ομώνυμα βραβεία δημοσιογραφίας.

1914 Η Οθωμανική Αυτοκρατορία εισέρχεται στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό των Κεντρικών Δυνάμεων.

1940 Οι 600 περίπου κρατούμενοι κομμουνιστές της Ακροναυπλίας στέλνουν υπόμνημα στην κυβέρνηση με το οποίο καταδικάζουν τη φασιστική εισβολή και ζητούν να σταλούν στο μέτωπο για να πολεμήσουν. Οι μεταξικές αρχές όχι μόνο αρνούνται, αλλά και μετά την έλευση των ναζί, παραδίδουν τους κρατούμενους κομμουνιστές στις δυνάμεις κατοχής, οι οποίοι θα τους χρησιμοποιήσουν ως ομήρους και θα τους εκτελέσουν ως αντίποινα για τη δράση του ΕΛΑΣ. Κάποιοι εξ αυτών ωστόσο θα καταφέρουν να δραπετεύσουν και να ενταχθούν στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση.

1944 Μεταφέρονται στην Αθήνα 800 ταγματασφαλίτες της Πελοποννήσου. Οι αστικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην Αθήνα.

1947 Το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο συγκροτούν τελωνειακή ένωση, την Μπένελουξ, πρόδρομο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

1986 Πεθαίνει ο ηθοποιός Μίμης Φωτόπουλος.

Κυριακή 30 Οκτώβρη

1888 Γεννιέται ο τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης αθλητής του στίβου Κώστας Τσικλητήρας.

1896 Γεννιέται ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης.

1908 Ο Γάλλος σχεδιαστής αεροπλάνων Ανρί Φαρμάν πραγματοποιεί το πρώτο αεροπορικό ταξίδι. Κάλυψε 26,5 χλμ. σε μισή ώρα, από την πόλη Μπουί της Γαλλίας έως τη Ρενς.

1910 Πεθαίνει πάμπτωχος και ξεχασμένος σε ένα γηροκομείο της Ζυρίχης ο Ερρίκος Ντινάν. Είχε ιδρύσει τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και ήταν ο πρώτος που το 1901 είχε τιμηθεί με το Νόμπελ για την Ειρήνη.

1945 Πάνω από 150.000 λαού της Θεσσαλονίκης γιορτάζουν την απελευθέρωση της πόλης από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Παρακρατικοί ανοίγουν πυρ κατά των συγκεντρωμένων, δολοφονούν 1 και τραυματίζουν 8.

1957 Οι Βασίλης Μπαρτζιώτας, Δημήτρης Βλαντάς και Γιώργης Βοντίσιος (Γούσιας) διαγράφονται από μέλη του ΚΚΕ, με Απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

1960 Γεννιέται ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα Φράνκο, ο οποίος οδήγησε τη χώρα του στη νίκη στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 1986.

1966 Πεθαίνει ο λογοτέχνης Γιώργος Θεοτοκάς.

1988 Πεθαίνει ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ