Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 30 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δρομολογεί την αποστολή και νέων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία

Με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που ψήφισαν το πολεμικό παραλήρημα του Ευρωκοινοβουλίου

Χωμένες μέχρι τον λαιμό στα επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα είναι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, με τους κινδύνους για τον λαό να μεγαλώνουν καθημερινά όσο κλιμακώνεται η σύγκρουση με τη Ρωσία.

Καταρχάς οι ΗΠΑ, σε μια συζήτηση που πιάνει αντικειμενικά και τους «ελληνικούς» S-300 και στο πλαίσιο της υλοποίησης όσων έχουν ήδη συζητηθεί και δρομολογηθεί εντός ΝΑΤΟ, σχεδιάζουν την αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς για να ενισχύσουν την αεράμυνα της Ουκρανίας, καθώς η σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας έχει περάσει σε νέα, πιο οξυμένη φάση. Ανάλογες αποφάσεις αναμένονται και από τους Ευρωπαίους «εταίρους». Ηδη η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε - και έλαβε γι' αυτό τα εύσημα του γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ - ότι θα στείλει στην Ουκρανία τέσσερα τέτοια αντιαεροπορικά συστήματα, υλοποιώντας το «γράμμα» και το «πνεύμα» του πρόσφατου ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Θυμίζουμε ότι το ψήφισμα - πολεμικό παραλήρημα επικυρώνει και επικροτεί την απόφαση της ΕΕ και των κρατών - μελών να «αυξήσουν μαζικά τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία», ζητά τη συγκρότηση «ενός μηχανισμού στρατιωτικής βοήθειας μέσω εκμίσθωσης και δανεισμού» και καλεί τις κυβερνήσεις σε συντονισμό μέχρι και για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

Οπλα, μονάδες και «logistics» για κλιμάκωση του πολέμου

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στήριξαν το κατάπτυστο και επικίνδυνο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, δίνοντας το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση για την αποστολή επιπλέον πολεμικού υλικού και όχι μόνο. Ηδη τα πρώτα τεθωρακισμένα (BMP-1) είναι καθ' οδόν προς το μέτωπο του πολέμου, καθώς η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη μέρα αυξάνει σταθερά τη συμμετοχή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και πρωτοστατεί στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό απέναντι στη Ρωσία.

Και έπεται συνέχεια: Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στο Κίεβο, ο ομόλογός του Ντμ. Κουλέμπα δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι στη συζήτησή τους έθεσε «μερικά ζητήματα στρατιωτικής συνεργασίας, και συγκεκριμένα συστημάτων για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας». Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλωστε, εντός ΝΑΤΟ συνεχίζονται πιέσεις και παζάρια ώστε η κυβέρνηση να στείλει κι άλλα οπλικά συστήματα στο Κίεβο, π.χ. το αντιαεροπορικό σύστημα βραχέος βεληνεκούς TOR-M1. Μετακίνηση που θα «κούμπωνε» ακριβώς πάνω στα προτάγματα της λυκοσυμμαχίας, η οποία στην τελευταία Σύνοδο των υπουργών Αμυνας έθεσε ως «κορυφαία προτεραιότητα» ακριβώς την «περισσότερη αεράμυνα» για την Ουκρανία.

Αυτό ήταν και το πλαίσιο συζήτησης του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν το βράδυ της Δευτέρας. Οπως ανακοινώθηκε, συζήτησαν για τον «στενό συντονισμό» της «στήριξης» στην Ουκρανία.

Μια υπόθεση που φυσικά δεν αφορά μόνο αποστολή όπλων και πυρομαχικών: Η Ελλάδα, και ειδικότερα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αναδεικνύεται σε βασικό κόμβο προώθησης της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, παίζοντας έτσι σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων. Χρησιμοποιείται επίσης κατά κόρον για τη μεταφορά ΝΑΤΟικών δυνάμεων στα «μετόπισθεν» του πολέμου, κυρίως στη Ρουμανία. Το επεσήμανε εξάλλου και ο Δένδιας στον Κουλέμπα, λέγοντας ότι «προσφέραμε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως κόμβο για τους συμμάχους που επιθυμούν να στείλουν βοήθεια στην Ουκρανία».

Στο πλαίσιο αυτό οπλισμός και μέσα της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που επιχειρεί αυτές τις μέρες στα σύνορα Ρουμανίας - Ουκρανίας, προωθήθηκαν εκεί μέσω Αλεξανδρούπολης. Είναι η μεραρχία για την οποία εκφράζονται ανοιχτά ανησυχίες ότι θα αποτελέσει την «αιχμή του δόρατος» μιας ενδεχόμενης άμεσης εμπλοκής των ΗΠΑ στον πόλεμο με τη Ρωσία επί ουκρανικού εδάφους. Εξ ου και πάνω από 4.500 Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές σταθμεύουν περίπου 5 χιλιόμετρα από τα ρουμανο-ουκρανικά σύνορα και, σύμφωνα με δηλώσεις των διοικητών τους σε ξένα δίκτυα, «αν υπάρξει στρατιωτική κλιμάκωση ή επίθεση στο ΝΑΤΟ, είναι πλήρως έτοιμοι να περάσουν τα σύνορα και να εισέλθουν στο έδαφος της Ουκρανίας»...

Μια τέτοια κίνηση θα έχει ...εκ του σύνεγγυς ελληνική υποστήριξη, καθώς «στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ με την ανάπτυξη 4 επιπλέον Σχηματισμών Μάχης επιπέδου ενισχυμένου Τάγματος (Battlegroup)» αναχώρησαν προ ημερών για το Νόβο Σέλο της Βουλγαρίας μία διμοιρία αντιαρματικών (6 τεθωρακισμένα οχήματα M901ITV, φορείς αντιαρματικών TOW-2 συν άλλα τροχοφόρα οχήματα) και επιτελείς της 33ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, που συμμετέχουν στη συγκρότηση της δύναμης ΝΑΤΟ Enhanced Vigilance Activity Battlegroup Bulgaria, υλοποιώντας και έτσι τις ΝΑΤΟικές αποφάσεις για την περικύκλωση της Ρωσίας, που ρίχνουν κι άλλο «λάδι στη φωτιά» του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Νέες εγκαταστάσεις και επεκτάσεις υποδομών

Παράλληλα, αρμόδιοι παράγοντες επιβεβαιώνουν ότι προχωρούν τα σχέδια στη Θράκη για επέκταση υποδομών του λιμένα Αλεξανδρούπολης (έτσι ώστε εξελισσόμενη σε «Σούδα του Βορρά» όχι απλά να ελλιμενίζονται, αλλά και να υποστηρίζονται εκεί τα μεγάλα αντιτορπιλικά των Αμερικανών, τύπου Arleigh Burke), με ταυτόχρονη κατασκευή σταθμού ραντάρ των Αμερικανών, με εμβέλεια για παρακολούθηση από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Συρία. Συζητείται δε ένα σενάριο η πόλη και όσα γίνουν εκεί να χρησιμεύσουν ως κέντρο επιμελητείας (εξοπλισμός, πυρομαχικά, καύσιμα κ.λπ.) για τις αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν σε όλες τις χώρες της περιοχής: Από το Κόσοβο μέχρι την Τουρκία και από Βουλγαρία - Ρουμανία μέχρι την Πολωνία και τις βαλτικές χώρες.

Συγχρόνως συνεχίζεται η ενίσχυση της αμερικανικής βάσης στη Σούδα, ώστε να μετασταθμεύουν εκεί (στο πλαίσιο διασποράς δυνάμεών της, όπως ορίζει το νέο δόγμα της Αμερικάνικης Πολεμικής Αεροπορίας - USAF) μαχητικά F-35 και πολεμικά μη επανδρωμένα UCAVs (Unmanned Combat Aerial Vehicles). Επέκταση υποδομών και δυνατοτήτων δρομολογείται και στην αεροπορική βάση της Λάρισας, όπου επίσης αναμένεται να μετασταθμεύσουν δυνάμεις των Αμερικανών, προκειμένου εκμεταλλευόμενες την κομβική της θέση να ελέγχουν τόσο το Αιγαίο όσο και το Ιόνιο.

Και το «κοντέρ» δεν σταματά να γράφει, αφού στο πλαίσιο του ευρωατλαντικού καταμερισμού οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις απλώνονται και στο μέτωπο της Κεντρικής Μεσογείου, άλλο ένα πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών για τις μερίδες της καπιταλιστικής λείας σε ό,τι αφορά πλουτοπαραγωγικές πηγές και διαύλους.

Χαρακτηριστικά, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μετείχαν στη μεγάλη άσκηση «Neptune Strike» (NEST 22-2), που οργανώθηκε και διεξήχθη από τις ναυτικές δυνάμεις κρούσης και υποστήριξης του ΝΑΤΟ (Naval Striking and Support Forces NATO - STRIKFORNATO) στο διάστημα 14 - 28 Οκτωβρίου στη Μεσόγειο, έχοντας στον πυρήνα της το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS George H.W. Bush» με την ομάδα πλοίων συνοδείας του.

Η εν λόγω ΝΑΤΟική διοίκηση έχει στον ευρωατλαντικό καταμερισμό την ευθύνη να σχεδιάζει και να εκτελεί θαλάσσιες επιχειρήσεις πλήρους φάσματος, κυρίως μέσω της ενσωμάτωσης ναυτικών και αμφίβιων δυνάμεων των ΗΠΑ. Σύμφωνα δε με τη διοίκηση του 6ου Στόλου των Αμερικανών (επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική), η NEST 22-2 είναι «η όγδοη φάση της μακροπρόθεσμης σειράς του ΝΑΤΟ "Project Neptune", που βασίζεται σε προηγούμενες φάσεις της σειράς, όπως το Neptune Challenge τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2021, το Neptune Strike τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022 και το Neptune Shield τον Μάιο του 2022».

«Συμμαχικά» και «έθνη - εταίροι» που συμμετείχαν στο NEST 22-2 περιλαμβάνουν Αλβανία, Καναδά, Κροατία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία, Βρετανία και ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την ελληνική συμμετοχή, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι την προηγούμενη Παρασκευή ζεύγος ελληνικών F-16 πέταξε πάνω από την Αδριατική για συνεκπαίδευση με F-18 που σηκώθηκαν από το αεροπλανοφόρο. Σε άλλες φάσεις της συνεκπαίδευσης ενεργοποιήθηκαν στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, για κατάδειξη στόχων σε αεροσκάφη των Αμερικανών που έκαναν εικονικούς βομβαρδισμούς.

Στην ίδια πρόβα πολέμου, την Τρίτη - όπως λέγεται αρμοδίως - δέσμευσαν μια μεγάλη περιοχή, τμήματα των FIR Αθηνών και Ρώμης, στις παρυφές του Ιονίου και στην Αδριατική, προκειμένου 2 ελληνικά F-16 να αναλάβουν αποστολή υπεράσπισης του αμερικανικού αντιτορπιλικού «USS Farragut» (πλοίο συνοδείας του αεροπλανοφόρου) απέναντι στις εικονικές προσβολές 4 αμερικανικών F-18.

Και πυρηνικά;

Παραπέρα, η ελληνική πλευρά έστειλε στελέχη ως «παρατηρητές» στην άσκηση «πυρηνικής αποτροπής» του ΝΑΤΟ «Steadfast Noon», που γίνεται μέχρι τις 30 του μήνα με επίκεντρο το Βέλγιο, με τη συμμετοχή 14 χωρών και 60 αεροσκαφών, στα οποία συγκαταλέγονται στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ, B-52 «American Stratofortress» και μαχητικά τέταρτης και πέμπτης γενιάς.

Βέβαια, μένει αναπάντητο εκ μέρους της κυβέρνησης το ερώτημα αν όντως - όπως καταγγέλλεται - το τελευταίο διάστημα έχουν αναπτυχθεί στελέχη του ΝΑΤΟ στις αεροπορικές βάσεις Ανδραβίδας και Αραξου. Ειδικά για τον Αραξο λέγεται ότι εμφανίστηκαν και στελέχη που ανήκουν σε μονάδες Τεχνικής Υποστήριξης Πυρηνικών Οπλων.

Θυμίζουμε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν εκεί 6 «θόλοι» («vaults») τύπου WS3 (Weapons Storage and Security System) - κατασκευές συνήθως βυθιζόμενες στο έδαφος, που χρησιμοποιούνται για «ασφαλή αποθήκευση "ειδικών όπλων", συνήθως για τακτικές πυρηνικές βόμβες B61», όπως αναφέρεται στη σχετική διεθνή ορολογία.

Οι υποδομές αυτές όχι μόνο δεν σταμάτησαν να λειτουργούν μετά το 2001, όταν με τον αγώνα και την πίεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος οι πυρηνικές βόμβες που βρίσκονταν εκεί απομακρύνθηκαν από τη χώρα με μυστική επιχείρηση των ΗΠΑ, αλλά αντίθετα τα συστήματα αποθήκευσης WS3 παραμένουν σε «κατάσταση φύλαξης» («caretaker status»), έτοιμες ανά πάσα στιγμή να φιλοξενήσουν πυρηνικά. Τα τελευταία δε χρόνια, όπως έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, στον Αραξο έχουν γίνει εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης των πυρηνικών εγκαταστάσεων, οι οποίες άλλωστε, όσο υπήρχαν εκεί πυρηνικά, τελούσαν υπό την επίβλεψη διαδοχικά των 716 MUNSS (Munitions Support Squadron) και 731 MUNSS της USAF, έχοντας στην περιοχή 125 με 150 στελέχη τους.

Και σήμερα, ωστόσο, όπως αναφέρουν παράγοντες με γνώση του αντικειμένου, στον Αραξο υπηρετούν στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία, έχοντας ολοκληρώσει σχετικά ΝΑΤΟικά σχολεία και εξοικειωθεί με την ορολογία και τις διαδικασίες, λαμβάνουν και διεκπεραιώνουν σχετικά σήματα που στέλνονται από τις ΝΑΤΟικές διοικήσεις.

Σχολεία όπως το N3-11 (NATO Nuclear Surety Management Course), που γίνεται στο NATO School στο Oberammergau της Γερμανίας, με το περιεχόμενο της εκπαίδευσης (διαβαθμισμένο ως απόρρητο του ΝΑΤΟ - NATO Secret) «να προετοιμάζει τις δυνάμεις φύλαξης στο να εφαρμόζουν τις απαιτήσεις και διαδικασίες πυρηνικής εγγύησης του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο των Επιχειρήσεων Συμμαχικής Διοίκησης, για να ασφαλίζουν πυρηνικά όπλα», με βάση και το προαναφερθέν σύστημα αποθήκευσης και διασφάλισης WS3.

Αντικείμενο που «κουμπώνει» στο τωρινό «στάτους» του Αραξου, στο πλαίσιο της πυρηνικής στρατηγικής του ΝΑΤΟ, την οποία έχουν συνυπογράψει διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις.


Θ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ