Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 30 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Γερμανία και ΕΕ θέλουν ηγετικό ρόλο στην «ανοικοδόμηση»

Κι ενώ η Ουκρανία φλέγεται, έχουν ήδη αρχίσει η συζήτηση και τα ταυροκοιτάγματα για την «ανοικοδόμηση», με τη Γερμανία να παίρνει θέσεις για την ανάληψη ηγετικού ρόλου στη γεωπολιτική αντιπαράθεση, μέσω και του συντονισμού της διαδικασίας επενδύσεων κεφαλαίων. Παράλληλα, το Βερολίνο τονίζει τις φιλοδοξίες να δημιουργήσει τον ισχυρότερο στρατό στην Ευρώπη και να αναλάβει «μεγαλύτερη ευθύνη» στο ΝΑΤΟ.

Την περασμένη βδομάδα οι προθέσεις της Γερμανίας και της ΕΕ να μπουν μπροστά και να επωφεληθούν περισσότερο από τους ανταγωνιστές τους από τις επενδύσεις στην Ουκρανία έγιναν ακόμη πιο ξεκάθαρες. Στο Βερολίνο έγινε η Διεθνής Διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας στο G7. Μια μέρα νωρίτερα διεξήχθη το 5ο γερμανο-ουκρανικό επιχειρηματικό φόρουμ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας («Rebuild Ukraine»), με συγκεκριμένες προτάσεις για εκμετάλλευση των τεράστιων δυνατοτήτων ανάπτυξης της Ουκρανίας, σε ψηφιοποίηση, γεωργία, «πράσινη» Ενέργεια κ.ά.

Εκεί ο οικονομικός διευθυντής της γερμανικής χημικής βιομηχανίας BASF τόνισε ότι «η Ουκρανία μπορεί να βασιστεί στην εμπειρία και την υποστήριξη των γερμανικών εταιρειών», ενώ ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, φρόντισε να υπενθυμίσει ότι «όποιος επενδύει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας σήμερα, επενδύει σε μια μελλοντική χώρα της ΕΕ», θέτοντας ουσιαστικά ως προϋπόθεση οι ευρωπαϊκοί όμιλοι να πάρουν τη «μερίδα του λέοντος».

Με το ίδιο μήνυμα επισκέφτηκε το Κίεβο ο Γερμανός Πρόεδρος, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, τονίζοντας πως «η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας ξεκινά τώρα» και «η Γερμανία θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο», παρότι οι εχθροπραξίες βρίσκονται σε φάση κλιμάκωσης και δεν προβλέπεται τερματισμός της σύγκρουσης στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, όσο μεγαλώνει η οικονομική επιρροή της ΕΕ και της Γερμανίας στην Ουκρανία, τόσο μεγαλύτερο «λόγο» θα έχουν και στην εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, στους όρους τερματισμού του πολέμου κ.λπ.

Οπως γράφει η «Tagesschau», στη Γερμανία καταφτάνουν συνεχώς Ουκρανοί πολιτικοί και επιχειρηματίες για να μιλήσουν για την «ανοικοδόμηση», έχουν συνεχώς επαφές με εταιρείες, προωθούν τη γερμανική εμπλοκή στη χώρα, προετοιμάζοντας τη μεταπολεμική εποχή.

Η ΕΕ θέλει να συντονίζει τα «κονδύλια», αντιδρούν οι ΗΠΑ

Η υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία στη σύγκρουση με τη Ρωσία «είναι η σωστή γεωπολιτική απόφαση», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη, προτάσσοντας ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για την «ανοικοδόμηση και τον εκσυγχρονισμό της Ουκρανίας επί χρόνια και δεκαετίες».

Στο μεταξύ η ΕΕ προτίθεται να συντονίσει τα μέτρα «ανοικοδόμησης» στη χώρα μέσω μιας γραμματείας της διεθνούς πλατφόρμας συντονισμού, είπε στη διάσκεψη η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η ίδια πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των κονδυλίων για τη μακροπρόθεσμη «ανοικοδόμηση» της Ουκρανίας, που θα απαιτήσει πάνω από 350 δισ. ευρώ.

Το ποιος θα συντονίσει αυτά τα κολοσσιαία ποσά, αλλά και ποιες δυτικές εταιρείες θα αναλάβουν την «ανοικοδόμηση», είναι βέβαια αντικείμενο αντιπαράθεσης μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα. Η Κομισιόν είχε παρουσιάσει το περασμένο καλοκαίρι τη λεγόμενη «Πλατφόρμα ανασυγκρότησης της Ουκρανίας», για να αναλάβει και τη διαχείριση. Ομως, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης German Marshall Fund, οι ΗΠΑ προτιμούν να την αναλάβει το G7, ώστε να μην πάρει η ΕΕ τη «μερίδα του λέοντος» της χρηματοδότησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ