Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 30 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΙΣΤΟΡΙΑ
Ποιος ήταν ο Αλέκος Πρίφτης

Υπήρξε ο σημαντικότερος μαχητής του ΕΛΑΣ στην Κέρκυρα και στερνός διοικητής του 10ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Κέρκυρας, καθώς και επί μακρόν διευθυντής (υπεύθυνος ύλης) της εφημερίδας του ΕΑΜ Κέρκυρας. «Ο ήρωας του λαού μας Αλέκος Πρίφτης αρνήθηκε την παράδοση των όπλων του Συντάγματος εις τους Αγγλους», έγραψε για εκείνον ο συναγωνιστής του λοχαγός του ΕΛΑΣ Κίμων Καλοδίκης, αδελφός του δολοφονημένου στη Λάρισα το 1947, ήρωα του λαού και του ΚΚΕ, Σπύρου Καλοδίκη.

Μερικές βδομάδες μετά τη δημοσίευση του άρθρου του, ο Αλέκος Πρίφτης (1911 - 1946) καταδικάστηκε από δικαστήριο της Κέρκυρας σε κάθειρξη 5 χρόνων και 6 μηνών, ως υπεύθυνος για «συκοφαντική δυσφήμηση» της δυναστείας των Γλίξμπουργκ σε άρθρο του στη «Φωνή του Λαού», ενώ ήδη είχε καταδικαστεί με άλλες ποινές φυλάκισης, καθώς και με εξορία στην Πάργα, για παρόμοιους πολιτικούς λόγους.

Ηγήθηκε στρατιωτικά ομάδας καταδιωκόμενων, που αποτέλεσε μία από τις πρώτες άτυπες αντάρτικες ομάδες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην Ηπειρο. Τον Φλεβάρη του 1949 η Κυβέρνηση του Βουνού, με απόφασή της, ανακήρυξε τον Αλέκο Πρίφτη, για τον οποίο είναι γνωστά τρία ποιήματα Κερκυραίων συναγωνιστών του γραμμένα το 1946, ταγματάρχη πεζικού, τιμημένο νεκρό του ΔΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ