Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 30 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΞΥΝΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας, με το βλέμμα στη διεύρυνση της επιρροής του Πεκίνου

Νέο «σήμα» περαιτέρω ενίσχυσης και ετοιμότητας της στρατιωτικής μηχανής των ΗΠΑ έδωσε ο Πρόεδρος της χώρας Τζο Μπάιντεν μιλώντας σε συνάντηση με όλα τα ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου τόνισε ότι «πρέπει να διατηρήσουμε το στρατιωτικό μας πλεονέκτημα» αλλά και ότι δεν «επιδιώκει τη σύγκρουση». Εκανε λόγο για «άκαμπτο ανταγωνισμό» που θα συνεχιστεί, σημειώνοντας ότι «δεν χρειάζεται να συγκρουστούμε, αλλά πρόκειται να αντιπαρατεθούμε».

Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, επανερχόμενος στο θέμα της Ταϊβάν, υπερασπίστηκε την απόφαση της Ουάσιγκτον να προμηθεύει με όπλα τις αρχές της Ταϊπέι και μάλιστα υποστήριξε πως έτσι διασφαλίζεται «ότι δεν θα ξεσπάσει σύρραξη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα για την Ταϊβάν». Μιλώντας στο «Bloomberg», είπε πως «αυτό που έχει αλλάξει είναι η απόφαση που έχει λάβει η κυβέρνηση στο Πεκίνο, ότι το status quo δεν είναι πλέον αποδεκτό και ότι θέλει να επιταχύνει τη διαδικασία» της επανένωσης, και πως η Κίνα αποφάσισε «να κάνει δύσκολη τη ζωή της Ταϊβάν, με την ελπίδα ότι αυτό θα επιταχύνει την επανένωση». Πρόσθεσε δε ότι οι «κινεζικές πιέσεις» στην Ταϊπέι «πρέπει να ανησυχούν όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και τις χώρες της περιοχής και του κόσμου ολόκληρου», εστιάζοντας και στον ρόλο του νησιού για την παγκόσμια αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού ημιαγωγών, που αν διακοπτόταν ή παρεμποδιζόταν για «οποιονδήποτε λόγο» θα είχε «πολύ σημαντικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία», όπως είπε.

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας σε εκδήλωση της Εθνικής Επιτροπής για τις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, είπε ότι «ως μεγάλες δυνάμεις, η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενισχύσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία τους για να συμβάλουν στο να υπάρξει σταθερότητα στον κόσμο». Δεν παρέλειψε πάντως να επισημάνει ότι «ο κόσμος μας σήμερα δεν είναι ούτε ειρηνικός ούτε ήρεμος...».

Ρωσία - Κίνα βαθαίνουν τη συνεργασία τους

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χτες οι ΥΠΕΞ της Κίνας, Γουάνγκ Γι, και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με κινεζική ανακοίνωση, ο Γουάνγκ τόνισε ότι η Κίνα έχει τη βούληση να εμβαθύνει τη σχέση της με τη Ρωσία σε όλα τα επίπεδα και ότι δεν πρόκειται να πετύχει ποτέ καμία προσπάθεια να τεθούν εμπόδια στην πρόοδο των δύο χωρών. Πρόσθεσε δε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα Κίνας και Ρωσίας να πραγματοποιήσουν βήματα ανάπτυξης και αναζωογόνησης, κατά μόνας αλλά και στη μεταξύ τους συνεργασία.

Και ενώ η Κίνα εντείνει τις προσπάθειές της να διασφαλίσει συμμαχίες και να ενισχύσει τη διείσδυσή της σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, στην Ευρώπη διατηρούνται οι ανησυχίες για τη «διαχείριση» αυτής της διείσδυσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του λιμανιού του Αμβούργου, με την αγορά μεριδίου από το κινεζικό μονοπώλιο COSCO και τη διαμάχη εντός του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) για να μην πάρει την διαχείριση του 35% του τερματικού σταθμού Tollerort (CTT), αλλά η συμμετοχή της να περιοριστεί σε μικρότερο ποσοστό.

Επίσης, σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» (επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους) το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει να επιτρέψει την εξαγορά της «Elmos» (εταιρείας κατασκευής μικροτσίπ στο Ντόρτμουντ) από την ανταγωνιστική «Silex», η οποία ανήκει εξολοκλήρου στον κινεζικό όμιλο «Sai Microelectronics». Σύμφωνα με την εφημερίδα, πάντως, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση να μην εγκρίνει τη συναλλαγή, επισημαίνοντας τον κίνδυνο ενίσχυσης της εξάρτησης από την Κίνα στην αγορά των ημιαγωγών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ