Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 30 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Συνέχεια διαδηλώσεων και επίθεση σε τέμενος

Συνεχίζονται οι λαϊκές, νεανικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις του Ιράν, που ξεκίνησαν στις 17 Σεπτέμβρη με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί στη διάρκεια κράτησής της από την αστυνομία «ήθους», επειδή δεν φορούσε «επιμελώς» την ισλαμική μαντίλα.

Την Πέμπτη, ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι με αφορμή την προχτεσινή τρομοκρατική επίθεση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε μαυσωλείο της πόλης Σιράζ (με αποτέλεσμα τουλάχιστον 13 νεκρούς και περίπου 27 τραυματίες) προειδοποίησε ότι οι «ταραχές» που έχει προκαλέσει ο θάνατος της Αμινί «ανοίγουν τον δρόμο για τρομοκρατικές επιθέσεις».

Παράλληλα, ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κάλεσε από τηλεοράσεως τους Ιρανούς «να ενωθούν» και δεσμεύθηκε για την τιμωρία των δραστών της επίθεσης στο Σιράζ.

Η ιρανική κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη για το κύμα διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, θεωρώντας πως υποκινούν τις «ταραχές» για τα δικά τους συμφέροντα, κάτι που αν και έχει βάση, δεν αναιρεί τις λαϊκές αντιδράσεις στο αυταρχικό καθεστώς. «Πρόθεση του εχθρού είναι να διαταράξει την πρόοδο της χώρας και οι ταραχές αυτές ανοίγουν τον δρόμο για τρομοκρατικές ενέργειες», δήλωσε ο Ιρανός Πρόεδρος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ