Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 30 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Συμφωνία με «διαιτησία» ΗΠΑ και χαμένους τους λαούς

«Ντε φάκτο αναγνώριση» του κράτους του Ισραήλ από τον Λίβανο, μια «εχθρική χώρα», χαρακτήρισε την Πέμπτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Γιαΐρ Λαπίντ, τη συμφωνία που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις αμφοτέρων των χωρών για τη διευθέτηση θαλάσσιων συνόρων σε έως πρότινος διαφιλονικούμενη περιοχή, συμφωνία όχι απευθείας αλλά με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ. Επί της ουσίας σε συνθήκες νέας μεγάλης όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την Ενέργεια, η συμφωνία βάζει και «με τη βούλα» τις ΗΠΑ σε ρόλο «μόνιμου» διαιτητή και «μεσολαβητή» για τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο και ανάγει τους ενεργειακούς κολοσσούς σε «κράτος εν κράτει» στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Την ίδια ώρα και στη χώρα μας χρησιμοποιείται ως «πιλότος» για τις προετοιμαζόμενες διευθετήσεις με την Τουρκία.

Πάντως, ο Λιβανέζος Πρόεδρος, Μισέλ Αούν, αμφισβήτησε τη θέση του Λαπίντ που διατυπώθηκε πριν από την ομόφωνη έγκριση από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο. Επιχείρησε έτσι την υποβάθμιση του γεγονότος λέγοντας ότι η συμφωνία «είναι απολύτως τεχνικής φύσεως» και δεν έχει καμία «πολιτική διάσταση». Επίσης, ο ηγέτης της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, σημείωσε ότι «με την υπογραφή της συμφωνίας (...) η αποστολή της Αντίστασης τελείωσε». Μίλησε για «μεγάλη νίκη για τον Λίβανο», όπως και ο Αούν, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται για μια «διεθνή συμφωνία ούτε για αναγνώριση του Ισραήλ».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, συναντώντας αργά το βράδυ της Τετάρτης στον Λευκό Οίκο τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ισαάκ Χέρτζογκ, χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας, την χαρακτήρισε «ιστορική εξέλιξη που χρειάστηκε πολύ θάρρος ειδικά από το Ισραήλ», επισημαίνοντας υποκριτικά ότι «τα κοιτάσματα Ενέργειας, ιδιαιτέρως στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν πρέπει να είναι αιτία σύγκρουσης αλλά εργαλείο συνεργασίας, σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας», όταν είναι δεδομένο ότι είναι πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε βάρος των λαών, που βιώνουν την ενεργειακή φτώχεια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ