Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 30 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες απεργίες και πάλη για αγωνιστική κλιμάκωση

Ενώ η κυβέρνηση Μακρόν προαναγγέλλει νέα αντιλαϊκά μέτρα

Απεργιακή διαδήλωση στη Μασσαλία την Πέμπτη

Auriol Thierry

Απεργιακή διαδήλωση στη Μασσαλία την Πέμπτη
Στους δρόμους βγήκαν και την Πέμπτη χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι σε όλη τη Γαλλία, σε νέες κινητοποιήσεις που έγιναν για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και υπεράσπιση των συντάξεων, όπως και του δικαιώματος στην απεργία, το οποίο αστικά κόμματα και μεγαλοεργοδοσία έχουν βάλει στο στόχαστρο, όπως επιβεβαίωσαν και οι επιτάξεις στα διυλιστήρια κατά τον πολυήμερο αγώνα που έδωσαν οι εργαζόμενοι σε αυτά.

Σε πολλές περιπτώσεις, συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούσαν και την Πέμπτη σε 24ωρη απεργία, όπως έκαναν π.χ. η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Εμπόριο και Υπηρεσίες, το Εργατικό Κέντρο Μπους ντι Ρον (νότια) κ.λπ.

Μαχητικές διαδηλώσεις έγιναν σε πόλεις όπως το βιομηχανικό λιμάνι της Μασσαλίας, με τη σημαντική συμμετοχή και συνταξιούχων, που σε πανό τους τόνιζαν: «Θυσιάζουν τους συνταξιούχους για τα κέρδη των πάμπλουτων - Φτάνει!».

Οι νέες κινητοποιήσεις έγιναν λίγες μέρες μετά τη μεγάλη 24ωρη απεργία σε όλη τη χώρα στις 18 του μήνα, στο πλαίσιο και της προσπάθειας που δίνουν οι αγωνιστικές δυνάμεις για την αποφασιστική και ταξικά προσανατολισμένη οργάνωση των εργαζομένων, ώστε να δυναμώσει η προοπτική του αγώνα.

Στο ίδιο πλαίσιο θα αξιοποιηθεί και το κάλεσμα για νέες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα στις 10 Νοέμβρη, στο πλαίσιο της οποίας προγραμματίζονται μεταξύ άλλων συγκεντρώσεις έξω από τοπικά γραφεία της ένωσης των μεγαλοβιομηχάνων (Medef).

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν εξήγγειλε νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, αναφέροντας ότι «περνάμε κρίση» αλλά και ξεκαθαρίζοντας πως αυτή θα την πληρώσει πάλι ο λαός. Ετσι, προσπάθησε να εμφανίσει ως σοβαρή κατάκτηση το ότι οι νέες ανατιμήσεις στο ρεύμα ...δεν θα υπερβούν το 15%, ενώ τάχθηκε κατά της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών, κάνοντας λόγο για «έκτακτες ενισχύσεις» που θα δοθούν. Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υποχωρήσει από τις νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, που είχε εξαγγείλει πριν ακόμα από τις εκλογές. «Από το καλοκαίρι του 2023 θα πρέπει να αυξάνουμε τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης κατά τέσσερις μήνες τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα πάμε το 2025 στα 63, το 2028 στα 64 και το 2031 στα 65 χρόνια», δήλωσε.

  • Περίπου 350.000 νοσηλευτές, γιατροί και λοιπό προσωπικό που εργάζονται στο βρετανικό σύστημα Υγείας (NHS) και είναι μέλη του συνδικάτου UNISON συμμετέχουν σε ψηφοφορία επί της πρότασης για απεργιακό αγώνα τον ερχόμενο μήνα, με κεντρικό αίτημα αξιοπρεπείς μισθολογικές αυξήσεις. Επίσης, οι νοσηλευτές που δεν είναι ενταγμένοι στο NHS συζητούν για προκήρυξη απεργίας.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ