Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κι άλλος διανομέας νεκρός μετά από «ατύχημα»

Eνας ακόμα διανομέας προστίθεται στη μαύρη λίστα με τους εργαζόμενους που έχουν χάσει τη ζωή τους σε «ατυχήματα» την ώρα της δουλειάς. Πρόκειται για διανομέα της εταιρείας «e-food», ο οποίος κατέληξε μετά από δύο μήνες νοσηλείας στην Εντατική. «Δεν ανεχόμαστε να χυθεί άλλο αίμα για τα κέρδη των εταιρειών. Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία για την υγεία και την ασφάλειά μας», τονίζει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του διανομέα, Γ. Μ., και επαναφέρει στο προσκήνιο τα αιτήματά του για την προστασία των εργαζομένων.

«Την ώρα που οι διανομείς συνεχίζουν να πληρώνουν με το αίμα τους και με την ίδια τους τη ζωή την ανάπτυξη και τα κέρδη των εταιρειών του κλάδου, η δολοφονική πολιτική των επιχειρηματικών ομίλων και όλων των κυβερνήσεων συνεχίζεται», προσθέτει το Συνδικάτο. Οπως καταγγέλλει, με αιχμή του δόρατος τον νόμο Χατζηδάκη η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων σε μια ειδικότητα που μετρά σειρά σοβαρών, ακόμα και θανατηφόρων ατυχημάτων. Συγκεκριμένα, αρνείται την έκδοση Υπουργικής Απόφασης που θα θέτει προδιαγραφές για τα ΜΑΠ και την ασφάλεια των οχημάτων, δεν ικανοποιεί το αίτημα για ένταξη στα ΒΑΕ, απαλλάσσει τους εργοδότες από την υποχρέωση να παρέχουν εταιρικά οχήματα, με ...αντίτιμο τη χορήγηση μιας αποζημίωσης της τάξης του 15% του μισθού στους διανομείς που δουλεύουν με τα δικά τους μηχανάκια.

Το Συνδικάτο διεκδικεί: Να χορηγηθούν όλα τα κατάλληλα Μέσα Ατομικής Προστασίας στους διανομείς, εταιρικό μηχανάκι, συντήρηση και καύσιμα στην αποκλειστική ευθύνη του εργοδότη. Ενταξη τώρα της ειδικότητας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για όλους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αναγνώριση του «συνεργατικού» μοντέλου ως εξαρτημένης εργασίας. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Απαγόρευση της διανομής σε ακραίες καιρικές συνθήκες, ορισμό χιλιομετρικής απόστασης για τη διανομή.

Σοβαρός τραυματισμός χειριστή σε έργο ασφαλτόστρωσης στη Σάμο

Τον σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου τεχνικής εταιρείας σε «ατύχημα» καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Συγκεκριμένα, την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια έργων ασφαλτόστρωσης δρόμου, στην περιοχή Κοντακαίικα, ένας χειριστής τραυματίστηκε, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί αρχικά στο νοσοκομείο του νησιού και στη συνέχεια να γίνει αεροδιακομιδή στην Αθήνα. Μάλιστα, το Εργατικό Κέντρο σημειώνει πως ο εργαζόμενος «απεγκλωβίστηκε επειδή άμεσα έσπευσαν συνάδελφοί του να τον τραβήξουν» και απαιτεί την άμεση διερεύνηση του συμβάντος. Στην κατεύθυνση αυτή, έχει ήδη ενημερώσει τόσο την τοπική Επιθεώρηση Εργασίας όσο και το Τμήμα Υγείας και Ασφάλειας της Χίου, ενώ ήρθε σε επαφή και με εκπρόσωπο της εταιρείας. Ωστόσο, επισημαίνει, «σε όλο το Βόρειο Αιγαίο υπάρχει ένα Τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης», που με έδρα τη Χίο και μόλις τρεις εργαζομένους υποτίθεται ότι καλύπτει μια σειρά νησιά (Σάμο, Ικαρία, Λέσβο, Χίο, Φούρνους, Οινούσσες, Ψαρά κ.λπ.).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ