Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΡΑΜΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δύο ακόμα νεκροί εργαζόμενοι από «ατυχήματα» την ώρα της δουλειάς

Δύο ακόμα εργαζόμενοι, σε Δράμα και Θεσσαλονίκη, προστέθηκαν στη μακρά λίστα των εργατών που χάνουν τη ζωή τους από «ατυχήματα» την ώρα της δουλειάς. Και οι δύο θάνατοι μάλιστα σημειώθηκαν σε κλάδους και χώρους δουλειάς που καταγράφουν το ένα θανατηφόρο «ατύχημα» πίσω από το άλλο.

Νέος θάνατος εργάτη στα λατομεία της Δράμας

Ενας 32χρονος εργάτης σκοτώθηκε χτες, την ώρα της δουλειάς, σε λατομείο στο Οχυρό Δράμας, πέφτοντας από μεγάλο ύψος. Πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» που σημειώνεται σε διάστημα μόλις δύο μηνών στη βιομηχανία μαρμάρου στη Δράμα.

Η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα και απαιτεί άμεση διερεύνηση των αιτιών θανάτου και γρήγορη απόδοση ευθυνών.

Οπως επισημαίνει, «η συχνότητα με την οποία συμβαίνουν τα εργοδοτικά εγκλήματα στη βιομηχανία μαρμάρου της πόλης μας δείχνουν το μέτρο της εντατικοποίησης της δουλειάς σε εκείνο τον κλάδο, στον οποίο οι επιχειρηματίες κυριολεκτικά έχουν μπουκώσει από κέρδη. Η κερδοφορία είναι συνεχής, αλλά οι εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους, σακατεύονται, δουλεύουν εξαήμερο, υπερωρίες, χωρίς κλαδικές συμβάσεις, με ελλιπέστατες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που διατηρεί το ελλιπέστατο νομοθετικό πλαίσιο για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, που αφήνει την προστασία των εργαζομένων στην "καλή" θέληση των εργοδοτών. Εχει σοβαρές ευθύνες για την αποψίλωση των υπηρεσιών της Επιθεώρησης Μεταλλείων που έχει την ευθύνη για τον έλεγχο των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα λατομεία.

Αλήθεια, θα δώσει εξηγήσεις ποτέ το αρμόδιο υπουργείο για τα πορίσματα των ερευνών, για τα δεκάδες εργοδοτικά εγκλήματα που πραγματοποιήθηκαν στο νομό τα τελευταία χρόνια; Για τα μέτρα που χρειάζεται να παρθούν ώστε να μη θρηνούμε κάθε τόσο και άλλον εργάτη, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, για την κατάσταση που επικρατεί στα κάτεργα των λατομείων του νομού;».

«Αυτή είναι η ανάπτυξή τους, τροφοδοτείται όχι μόνο με τον ιδρώτα, αλλά και με το αίμα των εργαζομένων», τονίζει η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους «να μη συμβιβαστούν, να συνταχθούν με τις ταξικές δυνάμεις, για να θεριέψει ο αγώνας για κλαδικές συμβάσεις, για δουλειά με δικαιώματα, δουλειά με αξιοπρέπεια, δουλειά χωρίς το φόβο ότι δεν θα επιστρέψεις στο σπίτι σου».

Απεβίωσε 19χρονος διανομέας στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, την τελευταία του πνοή άφησε χτες στη Θεσσαλονίκη ο 19χρονος διανομέας που τραυματίστηκε την ώρα της δουλειάς όταν το μηχανάκι που οδηγούσε εν ώρα εργασίας, συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με διερχόμενο όχημα. Ο 19χρονος υπέκυψε στα τραύματά του μετά από πολυήμερη νοσηλεία στην εντατική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων σε Τουριστικές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου εργαζόμενου, ενώ υπογραμμίζει ότι τα συνεχή σοβαρά «ατυχήματα» στους διανομείς «είναι αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατεί στους χώρους δουλειάς»: «Μισοασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι εργαζόμενοι που βάζουν από την τσέπη τους για το μηχανάκι τους και ό,τι έχει να κάνει με αυτό, τρέχουν σαν τρελοί προκειμένου να προλάβουν κάτω από τις πιέσεις και τον βούρδουλα των εργοδοτών, οι οποίοι στα πλαίσια της "αξιολόγησης" χρησιμοποιούν τη χρονομέτρηση των συναδέλφων διανομέων και άλλους τρόπους, με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση, καταλήγοντας αναπόφευκτα σε τέτοιου είδους φαινόμενα».

Αναδεικνύει παράλληλα τις ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία, όπως και οι προκάτοχοί της, υπηρετεί αυτό το κυνήγι του κέρδους, «εντείνει την επίθεσή της σε βάρος των όπλων που έχουν οι εργαζόμενοι για να διεκδικούν».

«Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι οι μόνοι οι οποίοι μπορούμε να επιβάλουμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τους όρους για πλήρη και σταθερή εργασία, είμαστε εμείς, οργανωμένοι στο ταξικό μας συνδικάτο», τονίζει το Σωματείο.

Το κλαδικό Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους σε μηχανοκίνητη κινητοποίηση, την Τετάρτη 27/2, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του στο ΕΚΘ, διεκδικώντας: Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη Ασφάλιση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς που θα κατοχυρώνονται μέσω κλαδικής ΣΣΕ. Κανένας διανομέας να μην πληρώνει από την τσέπη του για μηχανάκι, εξοπλισμό κ.λπ. Να απαγορεύεται η κυκλοφορία των διανομέων σε μέρες με κακοκαιρία. Κλαδικές ΣΣΕ στο ύψος της προ κρίσης περιόδου. Επαναφορά και διεύρυνση των ΒΑΕ για όλες τις ειδικότητες του κλάδου.

  • Τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του 19χρονου εργαζόμενου εκφράζει και η ΚΟΒ Επισιτισμού του ΚΚΕ, σημειώνοντας παράλληλα: «Οσο και να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για αύξηση στον κατώτατο μισθό και την κατάργηση του υποκατώτατου, οι απαράδεκτοι όροι δουλειάς και αμοιβής που αντιμετωπίζουν και οι ντελιβεράδες είναι εδώ! Συνεχίζονται τα 10ωρα, κάτω από μεγάλη πίεση για να "βγει η δουλειά", χωρίς ρεπό μες στη βδομάδα, ενώ την ίδια ώρα το ωρομίσθιο της τάξης των 2 - 3 ευρώ και η ανασφάλιστη εργασία έχουν γίνει καθεστώς. Επιπλέον, τα μέτρα ασφάλειας είναι ανύπαρκτα, αφού πέρα από τη μεγάλη κούραση λόγω των εξαντλητικών ωραρίων, καλούνται να δουλέψουν ακόμα και μέρες με πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες. Μέχρι και στο θάνατο οδηγεί ο αγώνας για το μεροκάματο σε ένα σύστημα όπου μπαίνουν μπροστά τα κέρδη ενώ οι ανθρώπινες ζωές δεν μετράνε».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ