Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2019 - αριθ. φύλλου: 13192

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να πάρουν απάντηση η νοθεία και η ανάμειξη της εργοδοσίας στα συνδικάτα

Εξορμήσεις μπροστά στο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Συγκέντρωση το Σάββατο, στην έναρξη του συνεδρίου της ΟΙΥΕ


ΣΕΛ.  10

Απόδειξη του αντιλαϊκού κατήφορου οι «μεταγραφές» στελεχών των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

  • Ψευδεπίγραφος «προοδευτικός πόλος» με αντιλαϊκή ατζέντα
  • ΚΚΕ: Οι συνοδοιπόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δυσκολευτούν να συνεχίσουν όσα υπηρέτησαν τόσα χρόνια ως στελέχη των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
  • Με ατζέντα τη διατήρηση και επέκταση των μνημονιακών νόμων, την εξυπηρέτηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών και την παραπέρα αντιδραστικοποίηση του πολιτικού συστήματος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «ενισχύεται» με στελέχη δοκιμασμένα στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής από τη συμμετοχή τους σε προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.
  • «Στάχτη στα μάτια» του λαού όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο για επίδομα ενοικίου και στεγαστικού δανείου, που δεν ανοίγουν τον δρόμο για την αναπλήρωση απωλειών και την αποκατάσταση δικαιωμάτων.

ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διευθετήσεις

Σχεδόν 20 μέρες μετά από τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν και ενώ δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το περιεχόμενό της, σκόρπιες πληροφορίες που έρχονται στο φως επιβεβαιώνουν ολοένα και περισσότερο ότι η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία μόνο «εθιμοτυπική» δεν ήταν.

Οπως όλα δείχνουν, πίσω από τις κλειστές πόρτες «άνοιξε» ολόκληρη η βεντάλια των ελληνοτουρκικών σχέσεων και συζητήθηκαν συγκεκριμένα σενάρια για το πλαίσιο πιθανών διευθετήσεων στα ανοιχτά ζητήματα.

Οπως άλλωστε επιβεβαίωσαν Τσίπρας και Ερντογάν, το Αιγαίο, το Κυπριακό και η Ανατ. Μεσόγειος αποτέλεσαν βασικά σημεία της συνάντησης, ενώ πηγαίνοντας στην Αγκυρα, ο Αλ. Τσίπρας είχε ήδη δηλώσει πρόθυμος να αξιοποιήσει αυτήν την επίσκεψη για να διαμορφωθούν προϋποθέσεις, ώστε ακόμα και μέσα στο 2019 να γίνουν «ιστορικά βήματα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αλλωστε, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών και με σταθερό στόχο την αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κρύψει την επιδίωξή της να «σφραγίσει» και τη διαπραγμάτευση για τα Ελληνοτουρκικά με διευθετήσεις σε εκκρεμή ζητήματα που προκύπτουν από διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Το έδαφος διαμορφώνεται από το ξεδίπλωμα του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στην περιοχή, την προσπάθεια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ να διατηρήσουν την Τουρκία δεσμευμένη στο δυτικό στρατόπεδο, να ανακόψουν τη συνεργασία της με τη Ρωσία και το Ιράν, αξιοποιώντας γι' αυτόν το σκοπό και την Ελλάδα σε ρόλο «γέφυρας».

Την ίδια ώρα, τα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που ανακαλύπτονται στην Ανατ. Μεσόγειο και η δραστηριοποίηση αμερικανικών μονοπωλίων στην κυπριακή ΑΟΖ, ως μέρος του σχεδιασμού των ΗΠΑ να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επαναχάραξη του ενεργειακού χάρτη και στην απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο, είναι παράγοντες που επιδρούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και επιταχύνουν τις εξελίξεις.

Οξύνουν τους ανταγωνισμούς και μεγαλώνουν τους κινδύνους για μια πιο γενικευμένη ιμπεριαλιστική εμπλοκή στην περιοχή.

Σε αυτό συνηγορεί και το ξαναζέσταμα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, πάνω σε διχοτομικές προτάσεις που διαμορφώθηκαν σε προηγούμενες φάσεις, με την ενεργότερη ανάμειξη των ΗΠΑ και την προετοιμασία να αποτελέσει το ΝΑΤΟ ομπρέλα σε ένα μελλοντικό «σύστημα ασφαλείας» στο νησί.

Σε αυτήν την προοπτική, που προκαλεί οργισμένες αντιδράσεις από τη Ρωσία, οι ΗΠΑ συζητούν την εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης στο νησί, αλλά και τη στενότερη πρόσδεση της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, αποστολή στην οποία συμμετέχει ενεργά και η ελληνική κυβέρνηση.

Προκειμένου να απαλειφθεί κάθε εμπόδιο σ' αυτόν το σχεδιασμό και να περιοριστούν τα ερείσματα της Ρωσίας, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σύνθετο παζάρι με την Τουρκία, για διευθετήσεις που θα της αναγνωρίζουν δικαιώματα στον ενεργειακό πλούτο της περιοχής, με συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην εξόρυξη και τη μεταφορά τους, διασφαλίζοντας και αναβαθμίζοντας τον γεωπολιτικό περιφερειακό της ρόλο, ως μεγάλη οικονομική - στρατιωτική δύναμη και κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ.

Δεν είναι τυχαίο, επομένως, ότι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ παρουσιάζουν ως «ιδανική» τη σημερινή συγκυρία για να προχωρήσουν διευθετήσεις και στα Ελληνοτουρκικά, με την ανάσυρση σχεδίων που είχαν ενεργοποιηθεί από ελληνικές κυβερνήσεις και στο παρελθόν, όπως αυτό της συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, την αναγνώριση «ειδικών συνθηκών» σε ό,τι αφορά τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών στις επίμαχες περιοχές και άλλα.

Τα σχέδια αυτά καμιά σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του ελληνικού, του κυπριακού και του τουρκικού λαού. Είναι σχέδια που υπηρετούν τη δίψα και τους ανταγωνισμούς ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων. Εντάσσονται στην προσπάθεια του ΝΑΤΟ να εδραιώσει την πρωτοκαθεδρία του στην περιοχή, γεγονός που θα επιδράσει σε όλο το τόξο, από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή μέχρι τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες δυνάμεις.

Δεν είναι μόνο το παρελθόν του ΝΑΤΟ που προειδοποιεί για μεγάλους κινδύνους, αλλά κυρίως ο φονικός σχεδιασμός του για το άμεσο μέλλον, που ρίχνει «λάδι στη φωτιά» των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Μέσα σ' αυτήν τη «φυλακή» των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και ανταγωνισμών, καμιά λύση δεν μπορεί να υπάρξει προς όφελος των λαών από πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων.

Μοναδική διέξοδος είναι η ένταση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, το δυνάμωμα της φιλίας και της αλληλεγγύης, της πάλης ενάντια στο κεφάλαιο και την εξουσία του σε κάθε χώρα.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Απλώνουμε το χέρι σε κάθε αγωνιστή, να συμπορευτούμε στη μάχη για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ
  • Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συγκέντρωση στο Αγρίνιο
  • Το λόγο πήραν και άνθρωποι από άλλους πολιτικούς χώρους, που σήμερα συμπορεύονται με το ΚΚΕ

ΣΕΛ.  6  -  9


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Απεργία σήμερα για τα ΒΑΕ

ΣΕΛ.  24
ΡΩΣΙΑ
Προειδοποιήσεις σε όποιον φιλοξενήσει πυρηνικά των ΗΠΑ

ΣΕΛ.  21
ΚΝΕ
Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα στη μαθητεία των ΕΠΑΛ

ΣΕΛ.  19
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ
«Μπράβο» και από τον Τραμπ σε Τσίπρα - Ζάεφ

ΣΕΛ.  5
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Στήνουν δίκη για την τοποθέτηση μνημείου της ΚΝΕ στο Καλπάκι!

ΣΕΛ.  18
ΤΟΠΙΚΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Κράχτες για μπίζνες ιδιωτών στους δήμους οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ

Αποκαλυπτικός ο Ν. Μπελαβίλας σε ομιλία του στην Πάτρα


ΣΕΛ.  17

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ