Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»
  • Με μαχητικές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι υγειονομικοί την απεργία τους στις 20 Οκτώβρη
  • Σήμα ξεσηκωμού σε όλη τη χώρα για τη γενική απεργία στις 9 Νοέμβρη
  • Το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για το μεγάλο συλλαλητήριο των βιοπαλαιστών αγροτών στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ
Απεργούν στις 20 Οκτώβρη και ρίχνουν στα «σκουπίδια» το αντιδραστικό «νέο ΕΣΥ»

Μαχητική κινητοποίηση χτες στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς»

Την πανυγειονομική απεργία και στάση εργασίας στην Αττική την Πέμπτη 20 Οκτώβρη ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με δράσεις που αναπτύσσουν καθημερινά μέσα στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, ξεδιπλώνοντας τις διεκδικήσεις τους.

Οι υγειονομικοί αντιδρούν στο νομοσχέδιο που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, με το οποίο επιχειρείται να διαλυθεί ό,τι έχει απομείνει στο δικαίωμα των ασθενών για πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν Υγεία, να καταργηθεί η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ. Επίσης, στον αντίποδα του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου για τον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που μεταξύ άλλων θεσμοθετεί τον λεγόμενο «προσωπικό γιατρό» και προωθεί νέες περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη και αύξηση των πληρωμών των ασθενών, απαιτούν ουσιαστική αναβάθμιση της ΠΦΥ, με προσλήψεις προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης κ.ο.κ.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Στο επίκεντρο των αιτημάτων είναι οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία, αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, ένταξη στα ΒΑΕ, ανάκληση των διώξεων σε βάρος της προέδρου της ΟΕΝΓΕ και άλλων συνδικαλιστών.

Από τη συγκέντρωση στο «Γεννηματάς»
Από τη συγκέντρωση στο «Γεννηματάς»
«Επόμενος σταθμός των αγωνιστικών κινητοποιήσεων είναι η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη», σημειώνουν οι υγειονομικοί, με στόχο στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας να παραμείνει τη μέρα της απεργίας μόνο το προσωπικό ασφαλείας, διεκδικώντας, μαζί με την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μαζικές προσλήψεις, μονιμοποιήσεις επικουρικών και συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ, αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά των επιδομάτων που έχουν κοπεί κ.ο.κ.

Εργαζόμενοι στο «Γεννηματάς»: Εγκαίνια σε Τμήματα χωρίς προσωπικό

Χθες, δεκάδες εργαζόμενοι όλων των κλάδων του Νοσοκομείου «Γεννηματάς» έδωσαν μαχητικό «παρών» στην αγωνιστική «υποδοχή» του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του ανακαινισμένου ΤΕΠ, υλοποιώντας απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης.

Η κυβέρνηση «ευχαρίστησε» για μια ακόμα φορά τους «ήρωές μας υγειονομικούς» με την ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, παρεμποδίζοντας τους διαδηλωτές να πλησιάσουν στον χώρο των εγκαινίων, ακόμα και εκείνους που εργάζονται στα Επείγοντα. Τους υγειονομικούς που, όπως σημείωναν χαρακτηριστικά, με απανωτές βάρδιες και ρεπό, μόνο το 2021 εξέτασαν πάνω από 80.000 άτομα και πάνω από 55.000 ασθενείς το πρώτο εξάμηνο του 2022.

«Τα νοσοκομεία ανήκουν στον λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό», «Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «Δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό, για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο» είναι μερικά από τα σύνθημα που αντιπαρέταξαν στα εγκαίνια ντουβαριών χωρίς μόνιμο προσωπικό, που χρηματοδότησε γνωστό «ευεργετικό» ίδρυμα του εφοπλιστικού κεφαλαίου, με στόχο όπως αναφέρει «την αύξηση της αποδοτικότητας του νοσοκομείου»...

«Αλήθεια, μπορούν άραγε οι τοίχοι να εξετάσουν τους ασθενείς;» είναι το ερώτημα που απηύθυναν εργαζόμενοι απέναντι στην κοροϊδία της κυβέρνησης, που επιμένει στην πολιτική των προσλήψεων με το σταγονόμετρο οι οποίες δεν επαρκούν καν για την αναπλήρωση των συνταξιοδοτήσεων - για τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις ούτε λόγος να γίνεται.

«Προσπαθώντας να δίνουμε κίνητρα στους γιατρούς να παραμείνουν στη χώρα μας υπό τόσο αντίξοες συνθήκες, ανοίγοντας τις προκηρύξεις κάνουμε βήματα μεγάλα. Κάποιοι σε αυτήν τη διαδρομή μας δεν έχουν θέση, όπως αυτοί με τις ντουντούκες», ήταν η προκλητική δήλωση του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη.

«Ούτε χωράμε, ούτε θέλουμε να χωρέσουμε στη διαδρομή σας, στη διαδρομή των 33.000 νεκρών COVID, της υποβάθμισης, της ιδιωτικοποίησης και παράδοσης του δημόσιου συστήματος Υγείας στους επιχειρηματικούς ομίλους», ήταν η απάντηση των αγωνιζόμενων υγειονομικών που έδωσε η Γεωργία Φιλίππα, παθολόγος, μέλος του ΔΣ και της ΕΙΝΑΠ, συνεχίζοντας: «Ούτε κι εσείς χωράτε στη δική μας διαδρομή, που περιλαμβάνει την πάλη για ένα ΕΣΥ αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, όπου ο λαός θα απολαμβάνει παροχές Υγείας υψηλού επιπέδου. Δεν χωρά η πολιτική η δική σας, ούτε των προηγούμενων κυβερνήσεων στα νοσοκομεία μας, στα νοσοκομεία που πλήρωσαν και ανήκουν στους εργάτες, στην αγροτιά, στους συνταξιούχους, στη νεολαία. Δεν τα παραδίδουμε στα χέρια σας. Μένουμε εδώ να υπερασπιστούμε με νύχια και με δόντια την υγεία του λαού μας».

Σύσκεψη στη Βόρεια Ελλάδα

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Βόρειας Ελλάδας και η οργάνωση της αγωνιστικής απάντησης που πρέπει να δώσουν, με πρώτο κεντρικό απεργιακό σταθμό την πανυγειονομική απεργία στις 20 Οκτώβρη και κλιμάκωση με την απεργία στις 9 Νοέμβρη, βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη.

Αποφασίστηκε να οργανωθούν μαζικές κινητοποιήσεις στις 20/10, με κατά τόπους συγκεντρώσεις μαζί με τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων.

Στη σύσκεψη των Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΕΝΙΘ, συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις Ενώσεις Θεσσαλονίκης, Σερρών, Πέλλας, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Ημαθίας, Δυτικής Μακεδονίας και Θράκης.

Μέσα από την πλούσια συζήτηση για την κατάσταση συνολικά στο ΕΣΥ, αναδείχθηκαν τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν σε όλους τους νομούς, με την υποστελέχωση να είναι στο «κόκκινο». Η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στους ασθενείς, με την οριακή λειτουργία ολόκληρων κλινικών και τμημάτων. Οι τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργεία και εξετάσεις, λόγω ελλείψεων σε προσωπικό. Το μπαράζ μετακινήσεων γιατρών, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από νομό σε νομό, για να καλυφθούν όπως - όπως τα κενά. Οι χαμηλές απολαβές των γιατρών, που παραμένουν καθηλωμένες γιατί η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ για αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου. Η καθυστέρηση στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων. Αναδείχθηκε ότι όλα αυτά οδηγούν σε σωματική, ψυχική και οικονομική εξουθένωση και σε κύμα παραιτήσεων γιατρών.

Επίσης, συζητήθηκε το επερχόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που προωθεί την ουσιαστική κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, και αναδείχθηκε ότι αποτελεί ένα βήμα παραπέρα στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης και διάλυσης του ΕΣΥ. Οπως αναφέρθηκε, αντί να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις και να αυξηθούν οι μισθοί, ώστε οι γιατροί του ΕΣΥ να μπορούν να παρέχουν υψηλές υπηρεσίες Υγείας και να μπορούν να διαβιούν με ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής, με παροχές αλλά και χρόνο για ξεκούραση και συνέχιση της εκπαίδευσης, προχωρά το «άνοιγμα» προς τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό θα οδηγήσει στην αποσπασματική κάλυψη των τεράστιων αναγκών, στην παροχή υποβαθμισμένων υπηρεσιών και στην πλήρη διάλυση του ημερήσιου χρόνου εργασίας των γιατρών.

Συζητήθηκε η απάντηση που πρέπει να δώσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, με τον αγώνα για υπογραφή κλαδικής συμφωνίας με το υπουργείο Υγείας (που θα περιλαμβάνει αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα, αυξήσεις στην αποζημίωση των εφημεριών και αυτοτελή φορολόγησή τους, στις άδειες, στο ωράριο και στις σχέσεις εργασίας, ένταξη στα ΒΑΕ, κάλυψη αστικής ευθύνης κ.λπ.) και τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων ενίσχυσης του ΕΣΥ, με μαζικές μόνιμες προσλήψεις και ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή.

Οπως σημειώθηκε, δίνουν διορία στην κυβέρνηση μέχρι τις 9/11 και αν δεν κάνει πράξη αυτά που διεκδικούν, θα προχωρήσουν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις διαρκείας (επισχέσεις, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις).

Επιπλέον, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κοινή δράση - κινητοποίηση των Ενώσεων της Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη στις 28/11, τη μέρα που δικάζεται η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Α. Ρέτζιου, με τον «νόμο Χρυσοχοΐδη», δηλαδή τον νόμο που περιορίζει τις διαδηλώσεις.

Διοίκηση ΠαΓΝΗ: Παίρνει πίσω την απόφαση για περικοπές θέρμανσης και φωτισμού

Μετά την άμεση αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, η διοίκηση του νοσοκομείου αναγκάστηκε να πάρει πίσω την απαράδεκτη απόφασή της για κλείσιμο της θέρμανσης στις κλινικές τις βραδινές ώρες και μείωση του φωτισμού καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα, προκειμένου να μειωθεί το κόστος, επικαλούμενη τους παραφουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος.

Η δημοσιοποίηση του θέματος από το Σωματείο Εργαζομένων και το μήνυμα «δεν θα πληρώσουν το μάρμαρο ασθενείς κι εργαζόμενοι» ανάγκασαν την περασμένη Παρασκευή τη διοίκηση του ΠαΓΝΗ να «διευκρινίσει» ότι «θα εφαρμοστεί πιλοτικά από τις 17/10 έως τις 28/10, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μέτρηση αναλώσεων ρεύματος και πετρελαίου (...) καμία έκπτωση στη θέρμανση και την ηλεκτροδότηση του κτιρίου κατά τους χειμερινούς μήνες».

«Η αδιαλλαξία διοικητών, υπουργείων μπορεί να σπάσει όταν συναντά καθολική κατακραυγή των εργαζομένων. Αποδεικνύει ότι δεν είναι παντοδύναμοι», σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, Δημήτρης Βρύσαλης, καλώντας τους εργαζόμενους να μαζικοποιήσουν ακόμα περισσότερο το Σωματείο, για να δυναμώσει κι άλλο η πίεση σε κυβέρνηση και διοίκηση.

«Η διοίκηση του Σωματείου μας, με προτεραιότητα το δίκιο και το συμφέρον του συνόλου των ασθενών και των εργαζομένων, κατάφερε να ακυρώσει μια κατάπτυστη απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου που ήλπιζε να περάσει "στα ψιλά"», τονίζει ο Δ. Βρύσαλης, καλώντας σε κλιμάκωση του αγώνα με την πανυγειονομική απεργία στις 20 Οκτώβρη και την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

  • Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ καλεί σε σύσκεψη τα σωματεία εργαζομένων του νομού, σήμερα Πέμπτη στις 2.30 μ.μ., στο γραφείο του συλλόγου (ΠαΓΝΗ), προκειμένου να οργανωθεί κοινή και ενιαία απάντηση υγειονομικών και του υπόλοιπου λαού στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική.
ΔΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΛΠΑΠ
Στις 9 Νοέμβρη δίνουμε απάντηση και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης

Παράνομη κρίθηκε η χτεσινή στάση εργασίας που ανεστάλη με ευθύνη του κυβερνητικού συνδικαλισμού

Ανεστάλη η χτεσινή στάση εργασίας των εργαζομένων στα τρόλεϊ, μετά τη δικαστική απόφαση που χαρακτήρισε παράνομη την κινητοποίηση, με τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ να σπεύδουν στο ΔΣ για να ακυρωθεί η απόφαση που είχε πάρει η Γενική Συνέλευση εργαζομένων.

Η ΔΑΣ ΗΛΠΑΠ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την απόφαση που χαρακτηρίζει παράνομη την κινητοποίηση και τονίζει «τώρα πιο πεισμωμένοι από ποτέ οργανώνουμε την απάντησή μας με την πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη». Κυβέρνηση και ΟΣΥ, σημειώνει, «πριν ακόμη βγάλουν για ακόμη μια φορά παράνομη την απεργία μας τα δικά τους δικαστήρια, μας εγκαλούσαν να αναστείλουμε την απόφασή μας για στάση εργασίας στις 12 Οκτώβρη. (...) για ακόμη μια φορά, μας έσυραν στα δικαστήρια, αξιοποιώντας τον περίφημο νόμο Χατζηδάκη της ΝΔ, για να βγάλουν παράνομες τις διεκδικήσεις μας για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, ενάντια στην ακρίβεια, που κατατρώει τον ήδη εξαθλιωμένο μισθό μας».

Ακόμα καταγγέλλει «το "στημένο παιχνίδι" που παίχτηκε στο ΔΣ του Σωματείου, με τη ΔΑΚΕ να έρχεται με την απόφαση του δικαστηρίου παραμάσχαλα να απαξιώσει και να αλλάξει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Ηρθαν συνειδητά να κάνουν τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό της ΟΣΥ και της κυβέρνησης. Ηρθαν να κουρελιάσουν την απόφαση των εργαζομένων σε μια ανεκδιήγητη επιχειρηματολογία χωρίς αρχή, μέση και τέλος».

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, «η τρομοκρατία και η καταστολή δεν θα περάσει. (...) Τώρα η 24ωρη απεργία στις 9 Νοέμβρη να είναι η μεγαλύτερη απάντησή μας».

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ
Δεν σφίγγουμε άλλο το ζωνάρι! Ολοι στους δρόμους!

Στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια η συγκέντρωση στην Αθήνα, την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Γρεβενά
Γρεβενά
Με σύνθημα «Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι», εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα οργανώνουν την απεργιακή μάχη της 9ης Νοέμβρη, καλώντας τους εργαζόμενους να νεκρώσουν κάθε χώρο δουλειάς, να δείξουν τη δύναμή τους και να αξιοποιήσουν τον κορυφαίο αυτό σταθμό της πάλης για να κλιμακωθεί η αγωνιστική δράση.

Με τους ρυθμούς της απεργίας να δυναμώνουν, το πρόγραμμα δράσης κάθε Σωματείου, Εργατικού Κέντρου και Ομοσπονδίας πυκνώνει, καθώς καθημερινά πραγματοποιούνται συλλαλητήρια και άλλες παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι διεκδικήσεις για αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή ΣΣΕ, μέτρα προστασίας του εισοδήματος κ.ο.κ.

Ταυτόχρονα δυναμώνει ο κοινός βηματισμός και με τους αυτοαπασχολούμενους, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις τους να συμμετέχουν σε συσκέψεις και να οργανώνουν τη συμμετοχή τους στην απεργιακή μάχη.

Πολλαπλασιάζονται οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Hδη έχουν ανακοινωθεί οι πρώτες απεργιακές συγκεντρώσεις:

Στην Αττική στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια, και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά στις 11 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας καλεί και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), με συγκέντρωση στις 10 π.μ. στα Χαυτεία.

Από τη χθεσινή συγκέντρωση στη Λάρισα
Από τη χθεσινή συγκέντρωση στη Λάρισα
Συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις:

Αλιβέρι 10.30 π.μ. στο αγαλμα Λιγνιτωρύχου, Αργος 10.30 π.μ. στην πλατεία Αγίου Πέτρου, Ελευσίνα 10.30 π.μ στη Νικολαΐδου και Ηρώων Πολυτεχνείου, Ηράκλειο 10 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, Λαμία 10.30 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, Λέσβος 10.30 π.μ. στην πλατεία Σαπφούς, Σάμος 10 π.μ. στο Βαθύ (Εργατικό Κέντρο), Χαλκίδα 10.30 π.μ. στο ΕΚ Εύβοιας, Χίος 11 π.μ. στην πλατεία Βουνακίου.

Παμπειραϊκό συλλαλητήριο την Τρίτη

Σύσκεψη σωματείων πραγματοποιήθηκε χθες στον Πειραιά, με πρωτοβουλία ναυτεργατικών συνδικάτων, αποφασίζοντας να συμμετάσχουν στην παρέμβαση της ΕΛΜΕ Πειραιά στη ΔΕΗ στα Καμίνια αύριο Παρασκευή, στις 2 μ.μ., για τις απειλές κοψίματος ρεύματος σε σχολικές μονάδες του Πειραιά, αλλά και παρεμβάσεις σε άλλους ιδιώτες παρόχους. Ακόμα, τα σωματεία θα συμμετάσχουν στο παμπειραϊκό συλλαλητήριο την Τρίτη 18 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στο Πασαλιμάνι.

Σύσκεψη σωματείων πραγματοποιήθηκε και στα Χανιά, όπου αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στις 20 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. στη δημοτική αγορά, να γίνουν παρεμβάσεις στη ΔΕΗ, για να μην κοπεί το ρεύμα σε σπίτια εργαζομένων, και σε τράπεζα, για να μην πραγματοποιηθεί ο πλειστηριασμός σπιτιού εργαζόμενου.

Οι συσκέψεις σωματείων σε όλη τη χώρα συνεχίζονται με το εξής πρόγραμμα:

Αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ. στο Πέραμα (πλατεία Ηρώων) και στις 6.30 μ.μ. στη Σαλαμίνα (Εργατικό Κέντρο), και την Κυριακή 16 Οκτώβρη στις 6 μ.μ. στο Περιστέρι (αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου).

Στην Καβάλα σήμερα Πέμπτη, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα «Ν. Μάρτη», στο Διοικητήριο. Στις Σέρρες την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών (Φιλίππου 8). Στο Κιλκίς την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στις 5 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Στη Χαλκίδα την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚ Εύβοιας (Φριζή 10). Στη Λέσβο την Τετάρτη 19 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου (Κομνηνάκη 43).

Στη Θεσσαλονίκη

Το μήνυμα του απεργιακού ξεσηκωμού μεταφέρουν καθημερινά στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές και τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης. Στην πορεία προς την απεργία του Νοέμβρη, προγραμματίζουν κεντρικές παρεμβάσεις:

Το Σάββατο 15 Οκτώβρη στα σούπερ μάρκετ, ενάντια στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις.

Την Παρασκευή 21 Οκτώβρη στα κεντρικά γραφεία παρόχων Ενέργειας, για τους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, μπροστά στη Γενική του Συνέλευση, προγραμματίζει αύριο Παρασκευή συνέλευση στο εργοτάξιο «Αμαξοστάσιο» του Μετρό Θεσσαλονίκης και στις 10 μ.μ. εξόρμηση στο εργοτάξιο «Βενιζέλου» του Μετρό, καθώς επίσης το Σάββατο 15 Οκτώβρη εξόρμηση στα γιαπιά των ανατολικών συνοικιών.

Στην Πιερία, σωματεία, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν, προχωρούν σε κοινές δράσεις που ξεκινούν σήμερα Πέμπτη στις 10 π.μ. με συμβολικές κινητοποιήσεις έξω από τα γραφεία των παρόχων Ενέργειας, για «ρεύμα φτηνό για όλο τον λαό». Επίσης, το Σάββατο 15 Οκτώβρη στις 10.30 π.μ. συμβολική κινητοποίηση στην πλατεία Μακεδονίας, έξω από το «Discount Μarkt», ενάντια στις επαναλαμβανόμενες ανατιμήσεις, τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη στις 6 μ.μ. περιοδεία στα σούπερ μάρκετ και στα εμπορικά κατάστημα, προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση με τους εργαζόμενους για την ανάγκη διεκδίκησης υπογραφής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και ανάκτηση χαμένων δικαιωμάτων. Την Τρίτη 18 Οκτώβρη περιοδεία στις σχολές μαθητείας και τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., παρέμβαση στα υπεραστικά και αστικά ΚΤΕΛ, για την πανάκριβη μετακίνηση εργαζομένων και μαθητών.

Στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο και η αγωνιστική δημοτική αρχή οργανώνουν παμπατραϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 18 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Τριών Συμμάχων.

Στο Ηράκλειο θα γίνει συλλαλητήριο την Πέμπτη 20 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., καθώς επίσης: Παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας έξω από σούπερ μάρκετ της πόλης, από την Επιτροπή κατά της Ακρίβειας, στις 27 Οκτώβρη. Κοινή παρέμβαση της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών στη ΒΙΠΕ την 1η Νοέμβρη, για την προπαγάνδιση της απεργίας.

Μήνυμα μάχης ενάντια στην ακρίβεια από τη Λάρισα

Την απόφασή τους να μη «σφίξουν άλλο το ζωνάρι», διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα προστασίας από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, έστειλαν εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Λάρισας με το μαχητικό συλλαλητήριο που οργάνωσαν χτες το απόγευμα.

Στη συγκέντρωση, την οποία οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο, έγιναν χαιρετισμοί από εκπροσώπους του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, της ΕΛΜΕ, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Λάρισας (ΟΕΒΕΛ) και του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών, στέλνοντας το μήνυμα ότι απαιτείται κοινός βηματισμός του εργαζόμενου λαού απέναντι στην πολιτική που θυσιάζει τις ανάγκες του για τα κέρδη των λίγων.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Δημήτρης Τζιμούλης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων. Κάλεσε σε οργάνωση της πάλης μέσα από τα σωματεία, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια στο περιθώριο και φοβισμένοι, θα μπούμε μπροστά να οργανώσουμε την πάλη μας, να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν! Κανένας μόνος του στη λαίλαπα που μας ετοιμάζουν, φέτος τον χειμώνα κανένας παγωμένος, κανένας πεινασμένος, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα. Βάζουμε μπροστά της ανάγκες του λαού μας, απέναντι στα μονοπώλια και στις κυβερνήσεις τους».

Μετά το τέλος χαιρετισμών και ομιλιών, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Λάρισας.

Για να μην παγώσουν κινητοποιούνται στη Δυτική Μακεδονία

Με αιχμή το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας και της θέρμανσης κινητοποιήθηκαν χθες το πρωί στα Γρεβενά. Μετά τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν μια σειρά σωματεία της πόλης, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στη Δασική Υπηρεσία Γρεβενών, με αίτημα την άμεση χορήγηση ξυλείας στο ύψος των αναγκών. Υπενθυμίζεται ότι με τις θερμοκρασίες να θυμίζουν ήδη χειμώνα στην περιοχή και τις σόμπες αναμμένες στα λαϊκά νοικοκυριά, η εμπορική τιμή του τόνου στα ξύλα κυμαίνεται στα 140 ευρώ και για ατομικές ανάγκες κοντά στα 80 με 90 ευρώ.

Μέλη των σωματείων πραγματοποίησαν συνάντηση με υπεύθυνο της Δασικής Υπηρεσίας, μεταφέροντας τα αιτήματά τους, και ενημερώθηκαν ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η διάθεση καυσόξυλων για τους κατοίκους ορεινών και παραδασόβιων χωριών, η οποία ωστόσο θα κυμαίνεται στους 4 - 5 τόνους κατά μέσο όρο ενώ στην περιοχή τα νοικοκυριά καταναλώνουν περίπου 10 τόνους τον χρόνο.

Τα σωματεία ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για την Τρίτη 18 Οκτώβρη, με κινητοποιήσεις έξω από καταστήματα παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην Κοζάνη, τα σωματεία προχωρούν σε κινητοποιήσεις αύριο Παρασκευή στις 11 π.μ. στη ΔΕΥΑ Κοζάνης, όπου θα παραχωρηθεί και συνέντευξη Τύπου, και την Τρίτη 18 Οκτώβρη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Στο «πόδι» Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η προετοιμασία της πανελλαδικής απεργίας και από το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, με σκοπό στις 9 Νοέμβρη να μη δουλέψει τίποτα στην πόλη και συνολικά στον νομό.

Σημαντικό σταθμό προετοιμασίας της απεργιακής μάχης αποτελεί η πλατιά σύσκεψη που προετοιμάζει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου την Τετάρτη 19 Οκτώβρη (7 μ.μ. στα γραφεία του), καλώντας να συμμετάσχουν σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, καθώς και ευρύτεροι λαϊκοί φορείς.

Ετσι, αύριο Παρασκευή και το Σάββατο 15 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθούν εξορμήσεις μαζί με την Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών στους μεγάλους χώρους δουλειάς των ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς και σε επιχειρήσεις τροφίμων («Γιώτης», «Agrino», «ΓΑΙΑ» κ.α.).

Παράλληλα οργανώνονται περιοδείες στα μεγάλα έργα της Αμβρακίας Οδού, στα υπό κατασκευή ξενοδοχεία στην Πάλαιρο και σε εργοτάξια στο Αγρίνιο, από κοινού με το Συνδικάτο Οικοδόμων.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία της 9ης Νοέμβρη και στη συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, τονίζοντας ότι η οργάνωση και η επιτυχία της απεργίας θα πρέπει να γίνει υπόθεση των σωματείων και των εργαζομένων.

Ηδη το ΕΚ Λαμίας και συνδικάτα της δύναμης του, όπως το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαμίας, εκτός από απόφαση συμμετοχής στην πανελλαδική απεργία, προχωρούν σε εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, καλώντας τους εργαζόμενους σε συμμετοχή στην απεργία αλλά και στην οργάνωση της πάλης τους μέσα από τα σωματεία.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου για τον συντονισμό της δράσης σωματείων, συλλόγων και φορέων της περιοχής και για τη διεκδίκηση άμεσης ενίσχυσης του Νοσοκομείου Λαμίας. Σε μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, αποφασίστηκε η συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής και παράλληλα να προχωρήσουν μια σειρά κινήσεις όπως συλλογή υπογραφών, ενημέρωση των εργαζομένων και του λαού της περιοχής, συμμετοχή στην κινητοποίηση των υγειονομικών στις 20 Οκτώβρη και στην πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ - ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο μεταλλείο Ολυμπιάδας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο μεταλλείο Ολυμπιάδας πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη στις 9 π.μ. το Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλείων - Λατομείων Βόρειας Ελλάδας, στο πλαίσιο του αγώνα για πρόσληψη των απολυμένων μεταλλωρύχων από την «Ελληνικός Χρυσός».

«Χορτάσαμε από υποσχέσεις, ταξίματα και λόγια παρηγοριάς που μας λένε να περιμένουμε, να κάνουμε υπομονή. Αυτά δεν οδηγούν πουθενά», σημειώνει το ΣΕΜΛΑ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να υλοποιηθεί το δίκαιο αίτημά τους παρά μόνο ο αγώνας.

Θυμίζουμε ότι 92 μεταλλωρύχοι που απασχολούνταν στο μεταλλείο Ολυμπιάδας της «Ελληνικός Χρυσός», μέσω της εργολάβου εταιρείας «Edilmac», πετάχτηκαν στην ανεργία μετά την απόφαση των δύο εταιρειών να λήξουν τη μεταξύ τους σύμβαση.

Οι μεταλλωρύχοι διεκδικούν να συνεχίσουν να εργάζονται στο μεταλλείο, με απευθείας πρόσληψή τους από την «Ελληνικός Χρυσός».

Το ΣΕΜΛΑ καλεί φορείς και κόμματα, τη δημοτική αρχή, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, να στηρίξουν έμπρακτα το δίκαιο αίτημα των μεταλλωρύχων και τον αγώνα τους.

Στάση εργασίας σήμερα στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Οι εργαζόμενοι απαιτούν προσλήψεις προσωπικού και ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών, κόντρα στη λογική των «παιδοφυλακτηρίων»

Στάση εργασίας (11.30 π.μ. - λήξη ωραρίου) πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, απαιτώντας μέτρα για την αναβάθμιση των σταθμών, στον αντίποδα των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης να γενικεύσει τη λειτουργία τους ως «παιδοφυλακτηρίων».

Στη διάρκεια της στάσης θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 μ. έξω από τον χώρο συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης (Σολωμού 60, Αθήνα), όπου εκείνη την ώρα θα συζητηθεί το θέμα της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των παιδικών σταθμών. Την απόφαση για στάση εργασίας έχει πάρει η ΠΟΕ ΟΤΑ.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί στην κινητοποίηση και, αναδεικνύοντας τη συστηματική απαξίωση των παιδικών σταθμών από τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, αναφέρεται στην υποχρηματοδότησή τους, στην έλλειψη των αναγκαίων υλικοτεχνικών υποδομών, στις τραγικές ελλείψεις προσωπικού και στο γεγονός ότι το μισό και πλέον προσωπικό απασχολείται με σχέσεις προσωρινής απασχόλησης, σε συνθήκες μόνιμης ανασφάλειας και ομηρίας.

Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση, τονίζει το Συνδικάτο, «είναι "κάπου να παρκάρονται τα παιδιά" την ώρα που οι γονείς θα πρέπει να εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας, με ωράρια - λάστιχο, ώστε να τους έχουν διαθέσιμους περισσότερες ώρες οι εργοδότες για τα κέρδη τους. (...) Στον "σύγχρονο κόσμο" του πρωθυπουργού, των κυβερνήσεων και της ΕΕ φιγουράρουν μόνο οι ανάγκες κερδοφορίας και ανταγωνισμού των επιχειρήσεων, ενώ οι σύγχρονες ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας δεν χωράνε».

Το Συνδικάτο προβάλλει μεταξύ άλλων αιτήματα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών) και ειδικού παιδαγωγικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αμεση αναβάθμιση των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Κανένα παιδί εκτός βρεφικών και παιδικών σταθμών, η δε συμμετοχή να είναι εντελώς δωρεάν. Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο, σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα για την Προσχολική Αγωγή, με ευθύνη του κράτους, και όχι - όπως ισχύει σήμερα - στη δικαιοδοσία της εκάστοτε δημοτικής αρχής, διαφοροποιημένο και αποσπασματικό.

Επίσης, η ΔΑΣ ΟΤΑ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη θέλει τους γονείς εργαζόμενους να δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια, και σε αυτήν την πραγματικότητα έρχεται να προσαρμοστεί και η λειτουργία των παιδικών σταθμών, με την κυβέρνηση να μην υπολογίζει τις παιδαγωγικές ανάγκες των παιδιών αυτής της ηλικίας. Ομως «η πείρα που υπάρχει ήδη στους μαθητές, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς από τη διεύρυνση του ωραρίου των Δημοτικών Σχολείων επιβεβαιώνει πως όχι μόνο δεν φέρνει αναβάθμιση της εκπαιδευτικής λειτουργίας, αλλά ακριβώς το αντίθετο».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «SKROUTZ»
Αύριο διαδηλώνουν «μηχανοκίνητα» για τη Συλλογική Σύμβαση

Σε νέα κινητοποίηση για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης προχωρούν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Skroutz» αύριο Παρασκευή, με μηχανοκίνητη πορεία στις 6 μ.μ. από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στη Νέα Ιωνία έως τα γραφεία της επιχείρησης (Αλέκου Παναγούλη 91).

Οι εργαζόμενοι, μετά από κάλεσμα της Σωματειακής Επιτροπής του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), είχαν πραγματοποιήσει διαμαρτυρία στα γραφεία της εταιρείας την περασμένη Δευτέρα ενάντια στις νέες ατομικές συμβάσεις και τις βλαπτικές μεταβολές που περιλαμβάνουν. Κάτω από την πίεση της κινητοποίησης η εργοδοσία απέσυρε τη διορία που είχε θέσει για την υπογραφή των νέων συμβάσεων και δέχτηκε να γίνει συνάντηση με το ΣΕΤΗΠ στις 17 Οκτώβρη.

Μαζί με το αίτημα έναρξης συλλογικής διαπραγμάτευσης για υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, στις διεκδικήσεις των εργαζομένων περιλαμβάνονται: Ουσιαστικές αυξήσεις για όλους, πάνω από τον πληθωρισμό. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στα κτίρια. Θέσεις εργασίας για όλους.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης που δίνει «σάρκα και οστά» στις διεκδικήσεις των εργαζομένων

Ενα σημαντικό βήμα στην οργάνωση και τη διεκδίκηση των εργαζομένων κάνουν σωματεία που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του Εμπορίου με το Σχέδιο κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, που από κοινού διαμόρφωσαν και το οποίο αφορά τους εργαζόμενους στις εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας. Στην προσπάθεια συμμετέχουν τα σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, της Αχαΐας, της Λάρισας, των Ιωαννίνων. Με το Σχέδιο της Συλλογικής Σύμβασης θέτουν στόχο να φτάσει η φωνή τους σε όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους και χώρους δουλειάς, με συσκέψεις εργαζομένων, παρεμβάσεις στην εργοδοσία, εξορμήσεις και περιοδείες στις επιχειρήσεις.

Με αιχμή το πλαίσιο των αιτημάτων και διεκδικήσεων που περιλαμβάνει, καλούν τους συναδέλφους τους να κάνουν με τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία, στις 9 Νοέμβρη, ένα βήμα στην πάλη για να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση στον κλάδο τους, δίνοντας απάντηση στην επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Στο μεταξύ, συνδικαλιστές της ΔΑΣ από τα παραπάνω σωματεία έχουν ήδη καταθέσει το Σχέδιο Σύμβασης στα όργανα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), προτείνοντας να υιοθετηθεί ως βάση για διαπραγμάτευση με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Παράλληλα, έχουν καλέσει τα συλλογικά όργανα της ΟΙΥΕ να οργανώσουν τη συζήτηση στα σωματεία - μέλη της, ώστε να γίνει η πάλη για την κλαδική Σύμβαση πεδίο δράσης για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, να αποτελέσει «όπλο» για την επιτυχία της απεργίας στις 9 Νοέμβρη.

Διεκδικήσεις για κάθε ζήτημα που «καίει» τους εργαζόμενους

Στις σελίδες και τα άρθρα του Σχεδίου τα σωματεία έχουν αποτυπώσει αιτήματα που απαντούν στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, που δουλεύουν χωρίς Συλλογική Σύμβαση από το 2012, με «παγωμένους» και πολύ χαμηλούς μισθούς, με μερική απασχόληση, ατομικές συμβάσεις, ελαστικά ωράρια, χωρίς μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.

Τα Σωματεία έχουν λάβει υπόψη τις νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου, επεκτείνοντας το πεδίο εφαρμογής και περιλαμβάνοντας μια σειρά ειδικότητες (αποθηκάριοι, pickers, διανομείς, εργαζόμενοι στην εξυπηρέτηση πελατών στα e-shop).

Οσον αφορά τους μισθούς, το Σχέδιο Σύμβασης προβλέπει αποδοχές που ξεκινάνε από τα 920 ευρώ (ανάλογα με την ειδικότητα), προσαυξήσεις προϋπηρεσίας (τριετίες) και μια σειρά επιδόματα, με στόχο να μπει «φρένο» στην αθλιότητα του ωρομίσθιου και των μισθών πείνας, να δώσει μια «ανάσα» στους εμποροϋπαλλήλους στις συνθήκες της εκρηκτικής ακρίβειας.

Παράλληλα, με μια σειρά όρους υψώνει «τείχος» απέναντι στις εργασιακές σχέσεις που έχουν μετατρέψει το ωράριο και τη ζωή των εργαζομένων σε «λάστιχο»: Προβλέπει 7ωρη - 5ήμερη εργασία, με συνεχές ωράριο, απαγορεύει την 6ήμερη εργασία, τη δουλειά τις Κυριακές, το διακεκομμένο ωράριο, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Με τον τρόπο αυτό λειτουργεί ως «ασπίδα» κόντρα στους νόμους που έχουν διαλύσει τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας στον κλάδο. Περιλαμβάνονται ακόμα μια σειρά όροι για την εφαρμογή της τηλεργασίας, που δίνουν βάρος στο δικαίωμα του εργαζόμενου να επιστρέψει στον χώρο δουλειάς και στην προστασία του ωραρίου και των αδειών των τηλεργαζόμενων, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί και λόγω της εξάπλωσης του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Επιπλέον, προβλέπει την υποχρέωση των εργοδοτών να αναρτούν μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας, απαγορεύει την εναλλαγή βαρδιών (από απογευματινή σε πρωινή) στο πλαίσιο της ίδιας βδομάδας και ορίζει πως τα ρεπό πρέπει να χορηγούνται με τρόπο κυλιόμενο. Ετσι, απαντά στην εργοδοτική πρακτική των συνεχών αλλαγών στο πρόγραμμα εργασίας, που έχει αποτέλεσμα οι εμποροϋπάλληλοι να μη γνωρίζουν πότε αρχίζει και τελειώνει η βάρδιά τους, να αναγκάζονται να επιστρέφουν στη δουλειά πρωί ενώ έχουν σχολάσει το προηγούμενο βράδυ, να μην ξέρουν πότε έχουν ρεπό.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το άρθρο της Σύμβασης το οποίο είναι αφιερωμένο στην Υγεία και την Ασφάλεια, καθώς τα εργατικά «ατυχήματα» έχουν αυξηθεί, ενώ μυοσκελετικά και άλλα προβλήματα ταλαιπωρούν σημαντικό μέρος των εργαζομένων σε σούπερ μάρκετ, αποθήκες και μεγάλες εμπορικές αλυσίδες. Το Σχέδιο ορίζει ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να χειρίζεται ανυψωτικά μηχανήματα και γενικότερα μηχανές (κοπής ξυλείας, κρέατος, πλυστικά μηχανήματα, πρέσες, παλετοφόρα) χωρίς την ανάλογη εκπαίδευση. Οσον αφορά τη φόρτωση - εκφόρτωση φορτηγών, προϋποθέτει η εργασία να γίνεται από δύο τουλάχιστον εργαζόμενους σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες που εργάζονται σε σούπερ μάρκετ και αποθήκες απαγορεύει να εκτίθενται σε εργασία σε ψυγεία αποθήκευσης και καταψύξεις, ενώ για τους εργαζόμενους στη διανομή προβλέπει πως η εργασία τους σε εξωτερικούς χώρους και στον δρόμο πρέπει να σταματά όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες (καύσωνας, παγετός κ.λπ.).

Σήμερα η κινητοποίηση στο Αμύνταιο

Σε κινητοποίηση θα προχωρήσουν σήμερα Πέμπτη στο κέντρο του Αμυνταίου αγρότες της περιοχής με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα, με ορίζοντα κλιμάκωσης του αγώνα τους στη συγκέντρωση στην «Agrotica» στις 22 του μήνα.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, ενώ σε συμμετοχή καλεί και ο Αγροτικός Σύλλογος περιοχής Αμυνταίου.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρόκληση για τον λαό οι δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του

Πρόκληση για τον λαό χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, στη διάρκεια της επίσκεψής του στην περιοχή, η ΤΕ Πέλλας του ΚΚΕ.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη διάρκεια της παρουσίας του στην Πέλλα επισκέφθηκε μεγάλη επιχείρηση επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων καθώς και πολιτιστικούς χώρους.

«Την ώρα που οι χιλιάδες εργαζόμενοι της Πέλλας δουλεύουν ακόμα πιο εντατικά, με τα εργατικά ατυχήματα να αυξάνονται συνεχώς, που ξεζουμίζονται στην κυριολεξία για να αυγαταίνουν τα κέρδη των αφεντικών τους, οι μισθοί τους δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες, ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας», σημειώνει η Οργάνωση του Κόμματος και συνεχίζει:

«Τη στιγμή που οι χιλιάδες βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι της Πέλλας παλεύουν καθημερινά με τις τεράστιες αυξήσεις στην Ενέργεια, το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές, αυτός διατυμπανίζει ότι οι εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα αυξήθηκαν κατά 20%.

Δεν βρήκε να πει ούτε μια κουβέντα για την κατάσταση που βρίσκονται τα νοσοκομεία της Πέλλας, για τη σχεδόν ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά και Αγροτικά ιατρεία, υποδομές ΑμεΑ, που φυτοζωούν.

Οι εργάτες και οι αυτοαπασχολούμενοι της Πέλλας στενάζουν ήδη κάτω από τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς του ρεύματος, την ακρίβεια στα βασικά είδη κατανάλωσης, ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες μπουκώνονται με ζεστό κρατικό χρήμα, που το παίρνουν από τη φοροληστεία του λαού!».

Η ΤΕ Πέλλας του ΚΚΕ καλεί τον λαό της περιοχής να μην περιμένει άλλο, παρακολουθώντας πού θα πάει η κατάσταση και τα διάφορα αντιλαϊκά κυβερνητικά σενάρια. Να μη δείξει καμιά αναμονή. Να δυναμώσει τον αγώνα σε συμπόρευση με το ΚΚΕ «για να μη ζήσουμε σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας, ενάντια στην ακρίβεια και την πολιτική που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, την παραπέρα υποβάθμιση της υγείας και παιδείας του λαού».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Με μαζικές κινητοποιήσεις απαιτούμε το δίκιο μας και αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας!

Κάλεσμα αγώνα με σταθμό το συλλαλητήριο στην «Agrotica» το Σάββατο 22 Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη

«Με μαζικές κινητοποιήσεις απαιτούμε το δίκιο μας και αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας. Ολοι στο συλλαλητήριο στην "Agrotika" και μετά στις πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις. Για να ελπίζουμε και να επιβιώσουμε!».

Με αυτά τα λόγια, η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνει το Σάββατο 22 Οκτώβρη στις 12 μ. στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση «Agrotica».

Το κάλεσμα αυτό προέκυψε από τη συνεδρίαση της Γραμματείας, το προηγούμενο Σάββατο, στη Λάρισα, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες - κτηνοτρόφοι αυτήν την περίοδο, αναδείχθηκε πως υπεύθυνη γι' αυτά είναι η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ. Ταυτόχρονα τέθηκαν το πλαίσιο πάλης αλλά και οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες που είναι ανάγκη να παρθούν από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, με διεκδικήσεις απέναντι στα οξυμένα προβλήματα. Σε αυτό το πλαίσιο βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες μια σειρά από πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις.

Στην ανακοίνωση - ανοιχτή επιστολή προς τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς επισημαίνονται τα εξής:

«Ολοι μας βρισκόμαστε σε εξαιρετικά δυσμενή θέση. Δεν ευθύνεται μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία ή η παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Είναι γνωστές οι αιτίες και οι υπεύθυνοι, μόνο όσοι εθελοτυφλούν δεν τις βλέπουν.

Το κόστος παραγωγής έφτασε "στο θεό"!

Το πετρέλαιο έφτασε 2 ευρώ το λίτρο, ενώ πανάκριβο ήταν και πριν από τον πόλεμο και η Ελλάδα ήταν και παραμένει η μόνη χώρα χωρίς αγροτικό πετρέλαιο με μειωμένη τιμή.

Μας πιπίλιζαν για χρόνια το μυαλό για την περιβόητη "πράσινη μετάβαση και ανάπτυξη" που θα μείωνε την τιμή του ρεύματος. Ηρθε η "πράσινη ανάπτυξη" και όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια συνέβαλαν με την κατάργηση του λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος, τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας και το πρόστιμο ρύπων. Το αγροτικό ρεύμα από 0,07 ευρώ/KWh το καλοκαίρι του 2021 σήμερα τριπλασιάστηκε στα 0,21 ευρώ/KWh. Τους δίνουμε συγχαρητήρια για την επιτυχία!

Ζωοτροφές, λιπάσματα, λοιπά μέσα και εφόδια διπλασιάστηκαν.

Οι τιμές στους παραγωγούς κατρακυλούν

Την ίδια στιγμή, τα προϊόντα μας πουλιούνται σε πρωτοφανείς εξευτελιστικές τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής είτε παραδίδονται στις βιομηχανίες και τους εμπόρους με το αίσχος των ανοιχτών τιμών χωρίς να ξέρουμε πόσο, πότε και αν θα πληρωθούμε.

Χάρη στην "ελεύθερη οικονομία της αγοράς" και τον νόμο "προσφοράς και ζήτησης" που οι κυβερνήσεις επικαλούνται, υπάρχουν αισχροκέρδεια και πρωτοφανές κλέψιμο σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών από το χωράφι στο ράφι. Ετσι τα προϊόντα που τα πουλάμε κάτω από το κόστος παραγωγής φτάνουν από 6 έως 10 φορές ακριβότερα στο ράφι και την κατανάλωση!!!

Ολες οι κυβερνήσεις στήριξαν το εμπάργκο στη Ρωσία από το 2014, που έγινε αυστηρότερο φέτος και έτσι χάθηκε μια τεράστια αγορά για τα προϊόντα μας.

Επισιτιστική κρίση δεν είναι το γεγονός ότι λείπουν προϊόντα και θα πεινάσουμε. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει επάρκεια προϊόντων αλλά θα πεινάσουμε λόγω της κερδοσκοπίας των μεσαζόντων και των εμποροβιομήχανων αλλά και των χαμηλών μισθών και των εξευτελιστικών συντάξεων, του πληθωρισμού που καλπάζει.

Δεν τρώμε σανό! (Ετσι κι αλλιώς και ο σανός πανάκριβος είναι)

Η κυβέρνηση της ΝΔ λέει πως κάνει ό,τι μπορεί στις "σφικτές δημοσιονομικές συνθήκες" της χώρας να στηρίξει το εισόδημά μας με ψίχουλα, με voucher, pass κ.λπ.... Για να δούμε πόσο αληθεύει αυτό. Παράδειγμα: Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο υπερμνημόνιο που πάλι εμείς θα το πληρώσουμε. Δίνουν 70 δισ. ευρώ στους επιχειρηματίες και τίποτα στον πρωτογενή τομέα. Για τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό έδωσαν 32 δισ. στις επιχειρήσεις και μόλις 350 εκατ. ευρώ σε γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους.

Κάθε χρόνο δίνουν 370 εκατ. ευρώ σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ στα καύσιμα. Φέτος, για μια και μόνο χρονιά, δέησαν να δώσουν 68 εκατ. ευρώ επιστροφή ΕΦΚ σε όλους εμάς και αυτό κάτω από την πίεση των μπλόκων μας. Θυμίζουμε πως όταν κόπηκε η επιστροφή ΕΦΚ το 2016 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η επιστροφή ΕΦΚ ήταν 180 εκατ. ευρώ τον χρόνο και η τιμή του πετρελαίου τότε στο 1 ευρώ/λίτρο. Μας έδωσαν από 1 - 3 λίτρα για κάθε στρέμμα καλλιέργειας ενώ ξοδεύουμε 10άδες λίτρα το στρέμμα. Την ίδια ώρα είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η "Motor Oil" ανακοίνωσε αύξηση κερδών κατά 468% για το πρώτο 6μηνο του 2022!

Ανακοίνωσαν 60 εκατ. ευρώ για ενίσχυση στα λιπάσματα όταν φέτος η τιμή τους διπλασιάστηκε και αυτά τα χρήματα καλύπτουν 3 σακιά λίπασμα στον καθένα.

Η κυβέρνηση έδωσε σε ελάχιστους αγρότες "ψίχουλα" για την ουκρανική κρίση. Απαιτούμε ουσιαστική και αυξημένη ενίσχυση όλων των αγροτών.

Βέβαια, όπως μας δηλώθηκε στη συνάντηση με το κυβερνητικό κλιμάκιο τον Φλεβάρη, ο πρωτογενής τομέας συμβάλλει "μόνο" κατά 4,2% στο ΑΕΠ και έτσι μας λένε ότι μας δίνουν και περισσότερα από όσα δικαιούμαστε... Ξέχασαν να πουν ότι με βάση την αγροτική παραγωγή και επάγγελμα δουλεύουν δεκάδες άλλα επαγγέλματα και χιλιάδες εργαζόμενοι.

Μπουκώνουν λοιπόν με δισ. τους επιχειρηματίες και πετάνε "ψίχουλα" στους αγρότες και κτηνοτρόφους. Φαίνεται οι δημοσιονομικές συνθήκες έχουν δύο μέτρα και σταθμά!

Κοιτάξτε κατάματα την πραγματικότητα

Δεν υπάρχουν "σωτήρες"! Αυτοί που θέλουν να μας κυβερνήσουν θα έρθουν με πλατιά χαμόγελα, θα μας χτυπάνε φιλικά την πλάτη, θα μας σφίγγουν ζωηρά το χέρι, θα ζητήσουν την ψήφο μας στις εκλογές και μετά θα ακολουθήσουν τον ίδιο ντορό.

Καμιά αναμονή να μην υπάρξει για τη νέα ΚΑΠ, που, και αυτή, όπως και οι προηγούμενες, στοχεύει στην ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια.

Η οργή και η αγανάκτηση που εξαντλούνται στο καφενείο και στο facebook, η απελπισία που οδηγεί σε εσωστρέφεια, η απογοήτευση που οδηγεί σε αδράνεια, δεν θα μας δώσουν καλύτερο εισόδημα, δεν θα μειώσουν το κόστος παραγωγής, δεν θα φέρουν δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ούτε τιμές πώλησης που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να επιβιώσουν οι οικογένειές μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική διαδικασία.

Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου!!!

Κάνε δική σου υπόθεση την επιβίωσή σου. Μην περιμένεις από τους άλλους να "βγάλουν το φίδι από την τρύπα" ούτε να κρύβεσαι στις πλάτες όσων αγωνίζονται για να επωφεληθείς και εσύ. Μην αναθέτεις τη ζωή σου σε βουλευτές και παράγοντες, μη συμβιβάζεσαι με ψίχουλα και επιδόματα. Δεν είμαστε ζητιάνοι! Επενδύουμε χρήματα στην καλλιέργειά μας, δουλεύουμε σκληρά, θέλουμε να απολαμβάνουμε τους καρπούς των κόπων και του ιδρώτα μας.

Πίστεψε στο δίκιο των αιτημάτων μας. Πίστεψε στη δύναμή σου που πολλαπλασιάζεται όταν παλεύεις πλάι πλάι με τους συναδέλφους σου. Πίστεψε στην εμπειρία σου. Το ξέρεις καλά, οτιδήποτε κατακτήσαμε ήταν αποτέλεσμα αγώνων, πολύμορφων κινητοποιήσεων, πολυήμερων μπλόκων. Τίποτε δεν μας χαρίστηκε ποτέ!

Ελα μαζί μας - αυτή είναι η διέξοδος!

Δυναμώνουμε τους αγροτικούς συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Με μαζικές κινητοποιήσεις απαιτούμε το δίκιο μας και αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας. Επιδιώκουμε τον κοινό βηματισμό με τους υπόλοιπους παραγωγούς του πλούτου, που αν και παράγουν τα πάντα δεν μπορούν να ζήσουν από τη δουλειά τους. Στον αγώνα έχεις θέση και είναι δική σου ευθύνη να το αποφασίσεις.

Ολοι στους δρόμους! Ολοι στο συλλαλητήριο στην "Agrotika" και μετά στις πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις. Για να ελπίζουμε και να επιβιώσουμε».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ