Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Στάση εργασίας σήμερα στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Οι εργαζόμενοι απαιτούν προσλήψεις προσωπικού και ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών, κόντρα στη λογική των «παιδοφυλακτηρίων»

Στάση εργασίας (11.30 π.μ. - λήξη ωραρίου) πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, απαιτώντας μέτρα για την αναβάθμιση των σταθμών, στον αντίποδα των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης να γενικεύσει τη λειτουργία τους ως «παιδοφυλακτηρίων».

Στη διάρκεια της στάσης θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 μ. έξω από τον χώρο συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης (Σολωμού 60, Αθήνα), όπου εκείνη την ώρα θα συζητηθεί το θέμα της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των παιδικών σταθμών. Την απόφαση για στάση εργασίας έχει πάρει η ΠΟΕ ΟΤΑ.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί στην κινητοποίηση και, αναδεικνύοντας τη συστηματική απαξίωση των παιδικών σταθμών από τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, αναφέρεται στην υποχρηματοδότησή τους, στην έλλειψη των αναγκαίων υλικοτεχνικών υποδομών, στις τραγικές ελλείψεις προσωπικού και στο γεγονός ότι το μισό και πλέον προσωπικό απασχολείται με σχέσεις προσωρινής απασχόλησης, σε συνθήκες μόνιμης ανασφάλειας και ομηρίας.

Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση, τονίζει το Συνδικάτο, «είναι "κάπου να παρκάρονται τα παιδιά" την ώρα που οι γονείς θα πρέπει να εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας, με ωράρια - λάστιχο, ώστε να τους έχουν διαθέσιμους περισσότερες ώρες οι εργοδότες για τα κέρδη τους. (...) Στον "σύγχρονο κόσμο" του πρωθυπουργού, των κυβερνήσεων και της ΕΕ φιγουράρουν μόνο οι ανάγκες κερδοφορίας και ανταγωνισμού των επιχειρήσεων, ενώ οι σύγχρονες ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας δεν χωράνε».

Το Συνδικάτο προβάλλει μεταξύ άλλων αιτήματα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών) και ειδικού παιδαγωγικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αμεση αναβάθμιση των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Κανένα παιδί εκτός βρεφικών και παιδικών σταθμών, η δε συμμετοχή να είναι εντελώς δωρεάν. Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο, σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα για την Προσχολική Αγωγή, με ευθύνη του κράτους, και όχι - όπως ισχύει σήμερα - στη δικαιοδοσία της εκάστοτε δημοτικής αρχής, διαφοροποιημένο και αποσπασματικό.

Επίσης, η ΔΑΣ ΟΤΑ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη θέλει τους γονείς εργαζόμενους να δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια, και σε αυτήν την πραγματικότητα έρχεται να προσαρμοστεί και η λειτουργία των παιδικών σταθμών, με την κυβέρνηση να μην υπολογίζει τις παιδαγωγικές ανάγκες των παιδιών αυτής της ηλικίας. Ομως «η πείρα που υπάρχει ήδη στους μαθητές, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς από τη διεύρυνση του ωραρίου των Δημοτικών Σχολείων επιβεβαιώνει πως όχι μόνο δεν φέρνει αναβάθμιση της εκπαιδευτικής λειτουργίας, αλλά ακριβώς το αντίθετο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ