Στην Αθήνα, σε συνέλευση που έκαναν την Κυριακή, οι διανομείς αποφάσισαν να προχωρήσουν αύριο, Τετάρτη, σε στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.), προσυγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Πεδίον του Αρεως και μοτοπορεία που θα κατευθυνθεί αρχικά στο υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας (λεωφ. Ηρακλείου 409). Τη συνέλευση κάλεσαν το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ).
Υπενθυμίζεται ότι με μήνυμα που έλαβαν τις προηγούμενες μέρες, δεκάδες εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για την «πρόταση» της εργοδοσίας να «συμμετάσχουν» στο «σχήμα συνεργασίας freelancing», δηλαδή να αποχαιρετήσουν και τα ελάχιστα δικαιώματα που τους εξασφάλιζαν οι τρίμηνες συμβάσεις «ενοικίασης» με τις οποίες δουλεύουν και να μετατραπούν σε «συνεργάτες» με συμβάσεις «παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών». Στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δεν συμφωνήσει στην παραπάνω αλλαγή, το ίδιο μήνυμα ξεκαθάριζε πως «δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης» μετά το τέλος του Σεπτέμβρη. Μετά το κύμα αντιδράσεων, η εταιρεία αναδιπλώθηκε, κάνοντας λόγο για ...«λανθασμένη διατύπωση», επιμένοντας ωστόσο στα σχέδιά της «να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία».
«Ακόμα και στο διάλειμμά μας συζητάμε μεταξύ μας σε ποιο batch είναι ο καθένας», τόνισαν διανομείς που πήραν τον λόγο, καταγγέλλοντας πως ο πέλεκυς της «αξιολόγησης» κρέμεται συνεχώς πάνω από το κεφάλι τους. «Αν δεν είμαστε εμείς Βαρέα και Ανθυγιεινά, τότε ποιος είναι;», αναρωτήθηκαν οι εργαζόμενοι που περνάνε όλη τη μέρα στον δρόμο, εκτεθειμένοι στα ατυχήματα αλλά και στις καιρικές συνθήκες και τώρα θέλουν να τους βαφτίσουν «συνεργάτες».
Η σημασία του αιτήματος να χορηγείται εταιρικό μηχανάκι αναδείχθηκε επίσης με έμφαση. «Τα μηχανάκια μας σε λίγα χρόνια θα βγούνε εκτός με βάση τη χρήση που κάνουμε, βγάζουν συνεχώς βλάβες», υπογράμμισαν, ενώ η κάθε ζημιά συρρικνώνει τον ήδη πενιχρό μισθό τους. «Ενα λάστιχο να πάθεις, έχεις βγει εκτός προϋπολογισμού», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, οι αποστάσεις που καλούνται να καλύψουν τεντώνουν σαν λάστιχο. «Εφυγα από Φιλαδέλφεια για να πάω Βριλήσσια και να παραδώσω Μενίδι», είναι το παράδειγμα που έφερε ένας διανομέας αποτυπώνοντας πλευρές της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν. «Δεν σχολάς ποτέ», πρόσθεσαν συνάδελφοί του. Ακόμα και για το προσωπικό με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, το τέλος του ωραρίου δεν σημαίνει επιστροφή στο σπίτι, αλλά τρέξιμο σε όλη την Αθήνα για να βρουν ΑΤΜ να καταθέσουν τις εισπράξεις.
Τη στήριξή τους στους διανομείς και τις κινητοποιήσεις που οργανώνουν εκφράζουν και οι εργαζόμενοι στα γραφεία της εταιρείας (τηλεφωνικό κέντρο, τεχνικοί κ.ά.). Αντιπροσωπεία τους, μέλη του ΣΕΤΗΠ, παρευρέθηκε στη συνέλευση και μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται στη δική τους περίπτωση η εντατικοποίηση. Ετσι, στο τηλεφωνικό κέντρο οι γραμμές ανοίγουν αυτόματα, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένοι να απαντάνε σε κλήσεις «ακόμα και με το νερό στο στόμα». «Δεν είμαστε ξέχωρα από εσάς επειδή δεν δουλεύουμε πάνω σε μηχανάκι», ξεκαθάρισαν και μετέφεραν την υποστήριξή τους στον αγώνα.
Την κλιμάκωση του αγώνα τους αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της «e-food» και στη Θεσσαλονίκη μέσα από μαζική συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες στο πλαίσιο της 4ωρης (10 π.μ. - 2 μ.μ.) στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ). Αποφασίστηκαν τετράωρη στάση εργασίας αύριο Τετάρτη από τις 12 μ. έως τις 4 μ.μ., συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αγαλμα Βενιζέλου και 24ωρη απεργία την Παρασκευή με συγκέντρωση στις 7 μ.μ., και πάλι στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Οι εργαζόμενοι ήρθαν συγκροτημένα με μοτοπορεία από την Ανατολική Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές, όπου είχαν προσυγκεντρώσεις, μέχρι το πάρκο έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης όπου πραγματοποίησαν τη συνέλευσή τους. Στη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκαν η οργή και η αγανάκτησή τους για τις εργασιακές σχέσεις που διατηρεί και τις νέες που θέλει να επιβάλει η εργοδοσία και η απόφασή τους να δώσουν αποφασιστικά τη μάχη με τη στήριξη του κλαδικού Συνδικάτου. Στο πλαίσιο της συνέλευσης εξέλεξαν 9μελή συντονιστική επιτροπή.
Τον αγώνα των διανομέων στηρίζει το Συνδικάτο Διανομέων και Ντελιβεράδων Νομού Αχαΐας, που στην πρώτη του, έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφάσισε να προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας για αύριο, από τις 12 το μεσημέρι, συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και μοτοπορεία στους δρόμους της πόλης.
Η εισήγηση στη συνέλευση έγινε εκ μέρους της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής, ενώ το «παρών», στηρίζοντας τον αγώνα των διανομέων, έδωσαν ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του ΕΚΠ, και ο Βασίλης Βασιλείου, μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ και πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού.
Στάση εργασίας για τους εργαζόμενους της «e-food» στη Λάρισα αύριο Τετάρτη (12 μ. - 4 μ.μ.) αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο.
Στα Χανιά το Σωματείο Διανομέων προχωρά σε στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.), συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και μοτοπορεία.
«Καμία σχέση» δεν έχουν οι εξελίξεις στην «e-food» με τον νόμο της κυβέρνησης (4808/2021) έχει βαλθεί να επαναλαμβάνει ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, στις δηλώσεις του σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Συμβάσεις έργου, «μπλοκάκια» και «Δελτία Παροχής Υπηρεσιών», δουλειά και πληρωμή «με το κομμάτι», και άλλες εργασιακές σχέσεις που αποκρύπτουν τη μισθωτή εργασία και στερούν από τους εργαζόμενους μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, ασφαλώς δεν «γεννήθηκαν» τους τελευταίους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το εργασιακό αυτό καθεστώς αξιοποιείται ήδη τα τελευταία χρόνια από ψηφιακές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διανομής.
Ωστόσο η κυβέρνηση της ΝΔ πρόσθεσε με τον πρόσφατο αντεργατικό της νόμο το δικό της ...αγκωνάρι στο νομοθετικό οπλοστάσιο που λύνει τα χέρια της εργοδοσίας. Συγκεκριμένα, με το νόμο - έκτρωμα δόθηκε με σαφή και ρητό τρόπο η δυνατότητα στις ψηφιακές πλατφόρμες να απασχολούν προσωπικό με συμβάσεις «παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου». Σύμφωνα με το υπουργείο, ο νόμος έθεσε «συγκεκριμένα κριτήρια που αποτρέπουν τις αθέμιτες πρακτικές» καθώς το σχετικό καθεστώς πριν ήταν «αρρύθμιστο». Μόνο που οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος είναι τέτοιες που κάθε πλατφόρμα μπορεί να τις αναγνωρίσει στο προσωπικό της, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ανοίγουν τον δρόμο να απαλλαγεί από το «κόστος» των εργασιακών δικαιωμάτων, έτσι που τελικά να αποτελεί «εξαίρεση» στον κανόνα η μόνιμη και σταθερή δουλειά και στον συγκεκριμένο κλάδο.