Τρίτη 11 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Εχουμε χίλιους λόγους να απεργήσουμε!»

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε σε Γενικές Συνελεύσεις συνδικάτων, όπου οι εργαζόμενοι συζητούν για την 9η Νοέμβρη

Η θετική πείρα που βγαίνει από τις μέχρι τώρα αγωνιστικές παρεμβάσεις και πώς αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας της 9ης Νοέμβρη βρίσκεται στο επίκεντρο των Γενικών Συνελεύσεων των σωματείων που πραγματοποιούνται καθημερινά αυτή την περίοδο.

Σε κάθε κλάδο στο επίκεντρο βρίσκεται η συγκεκριμένη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι αγωνιστικές εστίες που αναπτύσσονται σε χώρους δουλειάς, αλλά και οι διεκδικήσεις για αυξήσεις στους μισθούς, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η δράση ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία, για μέτρα προστασίας από τα εργατικά «ατυχήματα» κ.ο.κ.

Ριχνόμαστε στη μάχη, σε όλα τα εργοτάξια!

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας για παράδειγμα, που πραγματοποίησε τη Γενική του Συνέλευση την περασμένη Κυριακή, ήδη έχει πραγματοποιήσει επτά Γενικές Συνελεύσεις σε εργοτάξια. Συζητώντας έτσι με περίπου 600 εργαζόμενους εδώ και δύο εβδομάδες, στο επίκεντρο βρίσκεται η εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης που κατάφερε να υπογράψει το Συνδικάτο πριν από λίγο καιρό, μια εξέλιξη που δεν θα είχε συμβεί αν δεν δινόταν μια πολύμηνη μάχη με απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις στα εργοτάξια, με διαρκή δράση και πίεση στην εργοδοσία και την κυβέρνηση.

Εισηγητικά στη Γενική Συνέλευση ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο οξυμένο πρόβλημα της κατοικίας, κάτι που αγγίζει όλη την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα αλλά και πιο ειδικά τους ίδιους τους οικοδόμους. Σχολίασε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη στεγαστική πολική και τόνισε ότι «αυτοί που τώρα τάζουν λύσεις» είναι αυτοί που κατάργησαν τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), μια επιλογή που στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις για να «προσφερθεί η μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία του για τη στήριξη και χρηματοδότηση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων». Τα μέτρα που προτείνονται, σημείωσε, έχουν δοκιμαστεί εδώ και χρόνια και «μας έκαναν νοικάρηδες στα ίδια μας τα σπίτια. Μας φέρνουν αντιμέτωπους με τη βαρβαρότητα των πλειστηριασμών» και από πάνω «μας απειλούν με δικαστήρια και καταδίκες», όπως φρόντισε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο που ψήφισε και σήμερα βάζει σε ισχύ η ΝΔ, σέρνοντας στα δικαστήρια τον Βάλσαμο Συρίγο, γγ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Μπροστά στην απεργία κάλεσε τα μέλη του Συνδικάτου να αξιοποιήσουν την αγωνιστική πείρα, να πιάσουν το νήμα από την υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ αλλά και από μάχες που έδωσαν και είχαν αποτελέσματα, όπως οι αυξήσεις στα μεροκάματα σε εργοτάξια ύστερα από στήσιμο εργοταξιακών επιτροπών και κινητοποιήσεις. «Απαιτείται από όλους μας», τόνισε, «να ριχτούμε γρήγορα στη μάχη και να οργώσουμε τους χώρους δουλειάς με Γενικές Συνελεύσεις, να φτάσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους. Ο καθένας από εμάς εδώ μέσα να κατεβάσει κι άλλους συναδέλφους στην απεργιακή συγκέντρωση, να μοιράσει την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας μας και του Συνδικάτου».

Στις τοποθετήσεις έγιναν αναφορές στα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν όταν υπάρχει οργανωμένη, συστηματική παρέμβαση του Συνδικάτου στους χώρους δουλειάς, με αποτέλεσμα περισσότεροι εργαζόμενοι να συσπειρώνονται στις γραμμές του, να αντιμετωπίζονται με επιτυχία δυσκολίες όπως η επικοινωνία και η οργάνωση μεταναστών εργατών που δεν μιλάνε Ελληνικά και παρά τα εμπόδια που προσπαθούσε να θέσει η εργοδοσία.

Στη συνέλευση μίλησε και ο Γ. Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Σημείωσε ότι η κλαδική ΣΣΕ «δεν μας χαρίστηκε, ήταν κατάκτησή μας», είναι μια ζωντανή απόδειξη ότι οι αγώνες μπορούν κάτω από προϋποθέσεις να έχουν αποτελέσματα. Μίλησε για τις διώξεις συνδικαλιστών, λέγοντας ότι στόχος είναι να στείλουν σε όλη την εργατική τάξη και τα συνδικάτα το μήνυμα πως «πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτά που θέλει το κεφάλαιο». Ομως, είπε, τα συνδικάτα με οδηγό τους όχι τους αντεργατικούς νόμους, αλλά ότι νόμος είναι αυτό που ορίζουν οι ανάγκες των εργαζομένων, πρέπει να εντείνουν την αγωνιστική τους δράση ακόμα και όταν εντείνεται η καταστολή.

Με «όπλο» το σχέδιο της ΣΣΕ οι εμποροϋπάλληλοι

Το σχέδιο κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης που έχει επεξεργαστεί, μαζί με άλλα σωματεία των εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων, τις πρωτοβουλίες με τις οποίες θα διεκδικήσει τα αιτήματα που αυτό περιλαμβάνει, προετοιμάζοντας παράλληλα τη συμμετοχή του στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη, συζήτησε και ο Σύλλογος Εμποροϋπάλληλων Αθήνας στη Γενική του Συνέλευση, το πρωί της Κυριακής.

Με «όπλο» το Σχέδιο της Συλλογικής Σύμβασης και τις διεκδικήσεις για τον μισθό, το ωράριο, τις εργασιακές σχέσεις, τα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια, ο Σύλλογος θέτει στόχο να φτάσει η φωνή του σε όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους και χώρους δουλειάς, απευθύνοντας κάλεσμα απεργιακής απάντησης στην πραγματικότητα που διαμορφώνει η επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Στην κατεύθυνση αυτή, υλοποιεί πρόγραμμα δράσης με συσκέψεις εργαζομένων, παρεμβάσεις στην εργοδοσία, εξορμήσεις και περιοδείες στις επιχειρήσεις.

Το Σχέδιο Σύμβασης, το οποίο μοιράστηκε στη συνέλευση, έχει διαμορφωθεί λαμβάνοντας υπόψη τις ανακατατάξεις και νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου, επεκτείνοντας το πεδίο εφαρμογής και περιλαμβάνοντας μια σειρά νέες ειδικότητες. Με τις διεκδικήσεις του απαντά στην πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι, που δουλεύουν χωρίς Συλλογική Σύμβαση από το 2012, με «παγωμένους» και πολύ χαμηλούς μισθούς, με μερική απασχόληση, ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, χωρίς μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.

Το τελευταίο ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής των εργαζομένων, καθώς η συνέλευση του σωματείου έγινε στον απόηχο ενός δυστυχήματος που κόστισε τη ζωή ενός συναδέλφου τους στο Μενίδι και μόλις μία μέρα μετά το ατύχημα που προκάλεσε τον τραυματισμό τριών εργαζομένων στο κατάστημα της αλυσίδας «Jumbo» στο Παγκράτι.

Στην εισηγητική της ομιλία η πρόεδρος του Συλλόγου, Ντίνα Γκογκάκη, εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια του σωματείου στην οικογένεια του εργαζόμενου που έχασε τη ζωή του κατά την ώρα της εργασίας του στην αποθήκη του ηλεκτρονικού καταστήματος στο Μενίδι, καθώς και τις ευχές για γρήγορη ανάρρωση στους τρεις εργαζόμενους που εξακολουθούν να νοσηλεύονται μετά από το πρόσφατο «ατύχημα» στο Παγκράτι. «Λέμε ως εδώ», τόνισε και ξεκαθάρισε πως οι παρεμβάσεις, όπως αυτές με τις οποίες ο Σύλλογος απαίτησε να σταματήσει η λειτουργία του καταστήματος και να γίνει έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα συνεχιστούν και θα ενταθούν.

«Εχουμε χίλιους λόγους να απεργήσουμε», υπογράμμισαν εργαζόμενες και εργαζόμενοι που πήραν τον λόγο. Μίλησαν για την εντατικοποίηση που αντιμετωπίζουν στα σούπερ μάρκετ, για τις απολύσεις και την τρομοκρατία που επικρατεί, για τα δεκάωρα στις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, για τα προγράμματα και τις βάρδιες που αλλάζουν συνεχώς, για τους μισθούς που δεν φτάνουν ούτε μέχρι τα μισά του μήνα. Σε όλα τα παραπάνω ο Σύλλογος καλεί τους εμποροϋπαλλήλους να απαντήσουν με οργάνωση και διεκδίκηση, με στόχο να γίνει η απεργία μια σπίθα που θα δυναμώσει τους αγώνες στους χώρους δουλειάς του κλάδου.

Συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις

Το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Αττικής καλεί σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση, σήμερα, Τρίτη 11 Οκτώβρη, στις 5.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, την Τετάρτη 12 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής, την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου 48Β).

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στο Μουσείο Μακρονήσου (Αγίων Ασωμάτων 31).

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών νομού Αττικής, την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής νομού Αττικής, την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21).

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., στο θέατρο του δημαρχείου Περιστερίου (σταθμό μετρό «Περιστέρι»).

Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής, την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ