Τρίτη 11 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θεσμοθετεί τη δουλειά χωρίς άδεια για χειρισμό κλαρκ

ΠΑΜΕ: Πρόκειται για «προδιαγεγραμμένο έγκλημα»

«Προδιαγεγραμμένο έγκλημα» χαρακτηρίζει το ΠΑΜΕ τις αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου να μπορεί ένας εργαζόμενος να χειρίζεται μηχανήματα ανύψωσης και μεταφοράς φορτίων (κλαρκ).

Η επίμαχη ρύθμιση περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης («Ιδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων - Ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης για τους φορείς Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης»), που συζητιέται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής. Ανάμεσα στις άλλες διατάξεις, «για την ενίσχυση της ανάπτυξης», το άρθρο 75 τροποποιεί τον ισχύοντα νόμο (3982/2011) όσον αφορά τις προϋποθέσεις για τον χειρισμό μηχανημάτων έργου.

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι για μηχανήματα με «μέγιστη ανυψωτική ικανότητα έως δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) Kgr δεν απαιτείται η προηγούμενη λήψη άδειας ή αναγγελίας και η σχετική επαγγελματική δραστηριότητα ασκείται ελεύθερα». Για μηχανήματα με μέγιστη ανυψωτική ικανότητα έως 4.000 Kgr απαιτείται είτε σχετική άδεια είτε «πιστοποίηση της τεχνικής επάρκειας», ενώ μόνο για την τρίτη κατηγορία των μηχανημάτων (μέγιστη ανυψωτική ικανότητα άνω των 4.000 Kgr) απαιτείται η λήψη αντίστοιχης άδειας.

«Στην πράξη η κυβέρνηση θέλει να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να δίνουν κλαρκ με δυνατότητα ανύψωσης έως 2,5 τόνων να τα χειρίζεται ο καθένας, θυσιάζοντας ακόμα και τη ζωή των εργαζομένων στις μυλόπετρες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων των logistics, των μεγάλων βιομηχανιών και των αλυσίδων σούπερ μάρκετ», σχολιάζει το ΠΑΜΕ. Σε μια ειδικότητα όπως αυτή των χειριστών κλαρκ, στην οποία καταγράφονται πλήθος «ατυχημάτων», μεταξύ αυτών και πολλά θανατηφόρα, η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο ώστε οι επιχειρήσεις να αναθέτουν τις σχετικές εργασίας ακόμα και σε ανειδίκευτους εργάτες, «χωρίς καμία άδεια, χωρίς καμία προϋπηρεσία».

«Κάτω από την πίεση και την ανάγκη για το μεροκάματο, με ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς και διαλυμένο ΣΕΠΕ θέλουν να ρίξουν την ευθύνη στις πλάτες των ίδιων των εργαζομένων που θα αναλάβουν τον χειρισμό επικίνδυνων και απαιτητικών μηχανημάτων, με κίνδυνο για τους ίδιους και τους γύρω τους. Οι ανειδίκευτοι εργάτες θα τσακιστούν στην εντατικοποίηση, εκτεθειμένοι σε κάθε κίνδυνο, και θα τους ζητάνε και την ευθύνη», τονίζει το ΠΑΜΕ. Παράλληλα, προειδοποιεί για την επίθεση στα «εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και από τα κατοχυρωμένα Βαρέα του κλάδου», επίθεση που δεν θα σταματήσει στους χειριστές κλαρκ αλλά είναι πιθανό να επεκταθεί σε άλλες κατηγορίες μηχανημάτων και ειδικότητες εργαζομένων.

«Οι εργαζόμενοι χειριστές έχουν τη δύναμη να σταματήσουν αυτό το αίσχος. Η λογική της αναμονής, της αδράνειας και της ανάθεσης αφοπλίζει τους εργαζόμενους στη μάχη απέναντι σε αυτήν την επίθεση», επισημαίνει το ΠΑΜΕ και καταλήγει: «Οι εργαζόμενοι χειριστές δεν είναι μόνοι τους. Να μην περάσει η ρύθμιση για κατάργηση της προϋπόθεσης άδειας άσκησης επαγγέλματος για χειρισμό κλαρκ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ