Τρίτη 11 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κραυγαλέες αντιφάσεις

«Σπάνε ρεκόρ 15ετίας τα κέρδη των εισηγμένων» πανηγύριζε μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα στις οικονομικές σελίδες και ανέλυε ως εξής τη ...χαρμόσυνη είδηση: «Ανάκαμψη με υψηλές επιδόσεις για το 75% των επιχειρήσεων το α' εξάμηνο - Θυμίζουν τις καλές εποχές της προμνημονιακής περιόδου».

Ενόψει του παγερού χειμώνα, με το κόστος της Ενέργειας να ρίχνει στα βράχια τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, είναι φανερό ότι δεν μοιράζονται όλοι τις ίδιες αγωνίες. Οπως δεν μοιράζονται και τις συνέπειες της λεγόμενης «ενεργειακής κρίσης» και του ιμπεριαλιστικού πολέμου που κλιμακώνεται επικίνδυνα.

Αντίθετα, ενώ η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία υποφέρει και κρατάει την ανάσα της μπροστά στις εξελίξεις, οι λίγοι βλέπουν παντού «ευκαιρίες».

Με την ανάπτυξη να «τρέχει» με 7,85% το α' εξάμηνο και παρά τις εκτιμήσεις για επιβράδυνση το β' τρίμηνο, η «αγορά» προβλέπει ότι τα λειτουργικά κέρδη των εισηγμένων θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ το 2022. Τόσα ήταν και πριν τη δεκαετή κρίση, αλλά με διπλάσιες επιχειρήσεις στο ταμπλό του χρηματιστηρίου.

Τα καθαρά κέρδη των μεγαλύτερων ομίλων (πλην τραπεζών) αυξήθηκαν κατά 91,4% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου χρόνου.

Η τεράστια αυτή κερδοφορία στηρίχτηκε μάλιστα σε λιγότερο προσωπικό απ' ό,τι πριν την πανδημία, αφού το σύνολο των εργαζομένων στις κερδοφόρες εισηγμένες ήταν 167.396 το α' εξάμηνο του 2019 και 159.615 το 2022! Είναι κι αυτό στοιχείο - δίπλα σε άλλα - που αντανακλά τη συνολικότερη αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι την πρωτιά στις κερδοφόρες κατέχουν τα διυλιστήρια και οι όμιλοι της Ενέργειας. Ενδεικτικά, η «HELLENiQ Energy» (πρώην ΕΛΠΕ) και η «Motor Oil» κατέγραψαν αθροιστικά το 50% των κερδών όλων των εισηγμένων, με πάνω από 1,5 δισ. ευρώ!

Πρόκειται για κραυγαλέα αντίθεση, την ώρα που εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά μετράνε και το τελευταίο σεντ για να βάλουν βενζίνη, να πληρώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος, ή και να ζεσταθούν μπροστά στον χειμώνα. Οταν σχολεία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θέρμανση, λόγω της ακρίβειας στα καύσιμα.

«Χρυσές δουλειές» κάνουν την ίδια περίοδο και οι εφοπλιστές, επενδύοντας τεράστια κεφάλαια στην κατασκευή νέων ή στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων, μπροστά και από τους Κινέζους!

Ενδεικτικά, από τις αρχές του χρόνου έως και τα τέλη Σεπτέμβρη, στο νηολόγιο του ελληνόκτητου στόλου έχουν προσθέσει 196 επιπλέον μεταχειρισμένα πλοία, συνολικής αξίας 4,157 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή το 13,9% των πλοίων που άλλαξαν χέρια σε όλο τον κόσμο.

Αλλη μεγάλη αντίφαση: Την ώρα που οι επενδύσεις αυξάνουν στη σκιά του πολέμου και της «διαφοροποίησης» των πηγών Ενέργειας για την ΕΕ, διατηρώντας ψηλά τις προσδοκίες των εφοπλιστών για νέα κερδοφορία, η κυβέρνηση προωθεί την αναμόρφωση του κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου, που ενσωματώνει το σύνολο της αντεργατικής νομοθεσίας όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων.

Με τον τρόπο αυτό, δίπλα στις 60 και πλέον φοροαπαλλαγές, δίπλα στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για την «πράσινη ναυτιλία», δίπλα στην ενεργότερη εμπλοκή στον πόλεμο, για να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από το μοίρασμα της πίτας στη μεταφορά του LNG, το κράτος διασφαλίζει φτηνότερη εργατική δύναμη στους εφοπλιστές, ενώ μάλιστα στην ποντοπόρο ναυτιλία δεν έχει υπογραφεί ΣΣΕ από το 2010!

Και μιας και ο λόγος για τη συμμετοχή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, να μην ξεχνάμε ότι κοστίζει στον λαό ήδη περί τα 4 δισ. τον χρόνο, όσο οι στρατιωτικές δαπάνες για το 2022. Χώρια τα ...«εξτραδάκια» από τις αποφάσεις που στηρίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο για ενεργότερη ανάμειξη στον εξοπλισμό της Ουκρανίας με περισσότερα και πιο σύγχρονα όπλα.

«Η "βαρυχειμωνιά" δεν τους αφορά όλους», αναφέρει το Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ, που από το περασμένο Σάββατο βρίσκεται στα χέρια δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, βιοπαλαιστών και νέων.

Οι αντιφάσεις και τα αδιέξοδα αναβλύζουν από κάθε οπή του σάπιου συστήματος, σε κρίση και ανάπτυξη, σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο και «ειρήνη», με επεκτατική ή περιοριστική διαχείριση, με όλες τις κυβερνήσεις.

Επιβεβαιώνεται η ανάγκη να αγκαλιάσει περισσότερους το κάλεσμα αφύπνισης για ένα νέο αγωνιστικό ξεκίνημα: «Με δυνατό το ΚΚΕ, με μαζική εργατική - λαϊκή αντεπίθεση να ανοίξουμε τον δρόμο για την ανατροπή, για τις ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία, για να γίνει ο λαός μας μια ώρα αρχύτερα νοικοκύρης στον τόπο του και στον κόπο του!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ