Τρίτη 11 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Εντείνουν την πολύμορφη δράση σε όλη τη χώρα διεκδικώντας την επιβίωσή τους

Συλλαλητήρια με τρακτέρ σήμερα σε Λάρισα, Νάουσα και Πέλλα. Μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 22 Οκτώβρη στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΝΑΥΠΛΙΟ
Με μια σειρά από πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στη Μακεδονία και αλλού, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι διεκδικούν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, απέναντι στην πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ, που οξύνει τα προβλήματα των αγροτών και των οικογενειών τους, απειλώντας ακόμα και την επιβίωσή τους.

Σημαντικός σταθμός στη δράση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων είναι το συλλαλητήριο το Σάββατο 22 Οκτώβρη στις 12 μ. στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση «Agrotica». Ηδη αυτές τις μέρες συνεδριάζουν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής και οργανώνουν περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μαζική συμμετοχή.

Στις διεκδικήσεις τους ξεχωρίζουν τα αιτήματα για μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια, κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τα προϊόντα που υπάρχει πρόβλημα στη διάθεσή τους και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους σε Λάρισα, Πέλλα και Νάουσα

ΚΡΗΤΗ
ΚΡΗΤΗ
Τα τρακτέρ στους δρόμους βγάζουν σήμερα οι βιοπαλαιστές αγρότες σε Λάρισα, Πέλλα και Νάουσα. Πιο συγκεκριμένα, οι βιοπαλαιστές αγρότες καταγγέλλουν ότι τους προηγούμενους μήνες χιλιάδες τόνοι φρούτων έμειναν αδιάθετα ή αρπάχτηκαν από τους μεγαλεμπόρους σε εξευτελιστικές τιμές, ακόμα και κάτω από το κόστος, αξιοποιώντας και το αίσχος των «ανοιχτών» τιμών.

Οι αγωνιστικές δράσεις που οργανώνονται σήμερα:

-- Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου και Αργυροπουλιού - Λυγαριάς καλούν σε συγκέντρωση στις 5 μ.μ. στον ανοιχτό χώρο έναντι της Τούμπας Τυρνάβου. Από εκεί θα πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα προς το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα.

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» καλεί σε συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στις 12 μ. στη διασταύρωση της Νάουσας.

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης «Ομόνοια» στην Πέλλα καλεί σε κινητοποίηση με γεωργικά μηχανήματα και αγροτικά οχήματα στην κεντρική πλατεία στις 6 μ.μ.

-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας οργανώνει συγκέντρωση στις 10 π.μ. στον κόμβο της Κουλούρας με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

Ανάλογη κινητοποίηση οργανώνεται την Πέμπτη 13 Οκτώβρη στις 11 π.μ. στο κέντρο του Αμύνταιου από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας.

Αύριο η σύσκεψη στον Πύργο για τη σταφίδα

Τα οξυμένα προβλήματα με την τιμή της μαύρης - κορινθιακής σταφίδας, αλλά και των σταφυλιών, θα απασχολήσουν τη σύσκεψη που πραγματοποιεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας αύριο στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Μαγούλας του δήμου Πύργου. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας καλεί Αγροτικούς Συλλόγους από όμορους νομούς για τον συντονισμό των αγωνιστικών κινητοποιήσεών τους, βάζοντας στο επίκεντρο κατώτατες εγγυημένες τιμές για τη σταφίδα στα 2 ευρώ, ώστε να καλύπτεται το αυξημένο κόστος παραγωγής και να μπορούν να επιβιώσουν οι βιοπαλαιστές αγρότες.

Μαχητικές οι κινητοποιήσεις σε Κρήτη και Αργολίδα

Μαχητικές κινητοποιήσεις έγιναν την προηγούμενη Παρασκευή σε Αργολίδα και Κρήτη. Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων αγρότες συγκεντρώθηκαν με τα αυτοκίνητά τους στον κόμβο των Μουρνιών και ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία μέχρι την Αντιπεριφέρεια Χανίων, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Αντίστοιχα, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Aστερουσίων και Ηρακλείου οργάνωσαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ζητώντας να επισπευστούν οι διαδικασίες καταγραφής της ζημιάς στους αμπελουργούς, καθώς και να αποζημιωθεί άμεσα και στο 100% η ζημιά που έχουν υποστεί στην παραγωγή.

Μαχητική και μαζική κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι αγρότες της Αργολίδας ενάντια στις επιστροφές των προκαταβολών για τον παγετό του Ιανουαρίου 2022, τις οποίες ζητά πίσω ο ΕΛΓΑ. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αγροτικοί συνεταιρισμοί και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας.

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στο κτίριο της Περιφέρειας Αργολίδας, όπου οι εκπρόσωποί τους επέδωσαν ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη με τα αιτήματά τους, και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Ναυπλίου με τα αγροτικά τους οχήματα. Ακολούθως συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση της Επαρχιακής Οδού Αργους - Ναυπλίου, όπου παρέταξαν τα τρακτέρ τους και απέκλεισαν τον δρόμο συμβολικά, ενώ τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη για την κλιμάκωση του αγώνα.

Οπως τονίστηκε από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο του νομού, που προχώρησε σε συγκέντρωση στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, τα ποσοστά καταγραφής των ζημιών απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, ενώ η αποζημίωση φτάνει να είναι πιο κάτω από την προκαταβολή που δόθηκε (300 ευρώ ανά στρέμμα).

Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι είχε πραγματοποιηθεί πλήρης καταγραφή των ζημιών και με συμπληρωματική έκθεση, και αναφέρεται στον αντιδραστικό - αντιαγροτικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αποζημιώνει το σύνολο της καταστροφής στη φυτική παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο. Καυτηριάστηκαν επίσης οι προκλητικές δηλώσεις του προέδρου του Οργανισμού αλλά και του τοπικού βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Αδριανού, περί θετικών ενστάσεων (αν κατατεθούν), καθώς τα προβλήματά των αγροτών έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί εξαρχής.

Οι παραγωγοί δεν είναι επαίτες, τόνισαν και απαίτησαν: Να μην παρακρατηθεί από τον ΕΛΓΑ ούτε ένα ευρώ από την προκαταβολή. Να παρθούν πίσω τα ντροπιαστικά πορίσματα και να επανέλθουν αυτά σύμφωνα με την έκθεση της ΔΑΟΚ αλλά και των γεωπόνων που έκαναν την αυτοψία. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Τον δίκαιο αγώνα τους χαιρετίζει η Τομεακή Επιτροπή Αργολίδας του ΚΚΕ, στηρίζοντας τα αιτήματά τους και τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από αυτήν την πολιτική, η οποία υπηρετεί τον μονόδρομο της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτέ η ενίσχυση της οργάνωσης του αγώνα για την επιβίωσή τους, σε συνδυασμό με τη συμπόρευση με το ΚΚΕ, ώστε να ανοίξει ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος προς όφελός τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ