Τρίτη 11 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΥΓΕΙΑ
Στις 20 Οκτώβρη απεργούν οι υγειονομικοί

Εντατικά προετοιμάζεται η 24ωρη πανυγειονομική απεργία που έχουν προκηρύξει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των υγειονομικών για τις 20 Οκτώβρη. Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας σημαίνει συναγερμό, ειδικά για το νομοσχέδιο που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη. Και όπως σημειώνει, το νομοσχέδιο αυτό «διαλύει ό,τι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών στη δωρεάν Υγεία, οι οποίοι θα εξαναγκάζονται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας. Πιάνουν το νήμα των αντιλαϊκών ανατροπών στην Υγεία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και στραγγαλίζουν τα δικαιώματα των ασθενών και των υγειονομικών. Ενα νομοσχέδιο ενταγμένο στη στρατηγική της ενίσχυσης του δημόσιου νοσοκομείου - επιχείρηση και του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα της Υγείας».

Στις διεκδικήσεις των υγειονομικών περιλαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων μονάδων Υγείας αλλά και στήριξης των εργαζομένων στον χώρο, όπως να εφαρμοστούν οι τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Να επανέλθουν ο 13ος και ο 14ος μισθός, να γίνεται αυτοτελής φορολόγηση 20% των τακτικών εφημεριών και να είναι αφορολόγητες οι πρόσθετες εφημερίες. Αμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων) και της ειδικής αποζημίωσης του άρθρου 88 και του άρθρου 90 του Ν.4850/2021. Να επανέλθουν όλα τα επιδόματα που έχουν μειωθεί - καταργηθεί, να χορηγηθεί επίδομα ανθυγιεινής εργασίας κ.ά. Επίσης να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί - συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις και άμεσα να γίνει προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων.

Σύσκεψη στην Κρήτη

Με αφορμή την 24ωρη πανυγειονομική απεργία στις 20 Οκτώβρη και την 24ωρη πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη, το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ καλεί σε σύσκεψη την Πέμπτη 13 Οκτώβρη, στις 14.30 στο γραφείο του συλλόγου (ΠαΓΝΗ), προκειμένου να οργανωθεί η κοινή ενιαία απάντηση υγειονομικών και του υπόλοιπου λαού στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική.

Διεκδικούν την αναβάθμιση των ΚΥ Ελευσίνας

Να αναβαθμιστούν τα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας, με μόνιμους γιατρούς και εργαζόμενους, μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων, άμεση ανάκληση των αναστολών εργασίας, τροποποίηση οργανισμού ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και την κατασκευή αναγκαίων έργων για την πρόληψη των πλημμυρών στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τα Κέντρα Υγείας, απαιτεί αύριο το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, με συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην είσοδο των ΚΥ.

Οπως καταγγέλλει, τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του 1ου και 2ου ΚΥ Ελευσίνας ως απόρροια των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοι να ταλαιπωρούνται ή να αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες Υγείας που έχουν ανάγκη και δικαιούνται.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι λόγω της έλλειψης γιατρών, εκατοντάδες κάτοικοι αναγκάζονται να «αναζητήσουν» γιατρό σε άλλες περιοχές για να τον δηλώσουν ως «προσωπικό γιατρό».

Ενώ, το Σωματείο σημειώνει ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό επιδεινώθηκαν από την απαράδεκτη απόφαση για τις αναστολές εργασίας, με κρίσιμες ανάγκες στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας να καλύπτονται από συμβασιούχους εργαζόμενους (νοσηλεύτριες, μαία, επισκέπτρια υγείας, ψυχολόγος, παρασκευάστρια, διοικητικοί, φύλακες, καθαρίστριες). «Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και η μονιμοποίησή τους είναι αναγκαία για τη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας», αναφέρει μεταξύ άλλων το Σωματείο, στηλιτεύοντας και τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (σε συνέχεια του αντίστοιχου νόμου 4486/2017 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) που αξιοποιεί τον θεσμό του «προσωπικού γιατρού» για την προώθηση νέων περικοπών στην υγειονομική περίθαλψη και αύξηση των πληρωμών των ασθενών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ