Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Δημοσιεύματα για «γκρίνιες» και παζάρια στην επόμενη κυβέρνηση

Ο Ντράγκι φέρεται να «εγγυήθηκε» για την ευρωατλαντική «αφοσίωση» της Μελόνι

Δημοσιεύματα για τις πρώτες «γκρίνιες» και αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της λεγόμενης «κεντροδεξιάς» συμμαχίας που κέρδισε τις εκλογές στην Ιταλία - η οποία άλλωστε και πριν από τις εκλογές εμφάνιζε διαφωνίες και αντιφατικές δηλώσεις - παρουσιάστηκαν χτες και προχτές στον ιταλικό Τύπο.

Παράλληλα, σύμφωνα με χτεσινό άρθρο της εφημερίδας «La Repubblica», ο πρώην πρωθυπουργός «κοινής αποδοχής», Μ. Ντράγκι (στην κυβέρνηση του οποίου συμμετείχαν δύο από τα τρία κόμματα της «κεντροδεξιάς» συμμαχίας, αλλά όχι τα «Αδέλφια της Ιταλίας» της μέλλουσας πρωθυπουργού, Τζ. Μελόνι), φέρεται να είναι διατεθειμένος να λειτουργήσει ως «εγγυητής» της νέας κυβέρνησης έναντι της Ευρώπης.

«Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν διπλωματικές πηγές από το Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός ήρθε σε επαφή με τους Εμανουέλ Μακρόν, Ολαφ Σολτς και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λειτουργώντας ως εγγυητής της Τζόρτζια Μελόνι και δίνοντας διαβεβαιώσεις σε ό,τι αφορά τα τρία κύρια σημεία της δράσης της μελλοντικής ιταλικής κυβέρνησης». Τα σημεία αυτά αναφέρεται ότι είναι: Η στήριξη της Ουκρανίας, ότι η Ιταλία θα παραμείνει πιστός εταίρος του ΝΑΤΟ και ότι το ιταλικό δημόσιο χρέος θα παραμείνει υπό έλεγχο.

Η προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης διέψευσε το άρθρο, αναφέροντας ότι ο Ντράγκι «δεν δεσμεύθηκε να εγγυηθεί οτιδήποτε», προσθέτοντας ωστόσο πως «ο πρωθυπουργός έχει επαφές ανά τακτά διαστήματα με τους διεθνείς συνομιλητές με αντικείμενο τα κύρια θέματα κοινού ενδιαφέροντος και δεσμεύεται να εγγυηθεί μια ήρεμη μεταβίβαση της κυβερνητικής εξουσίας στο πλαίσιο των ορθών θεσμικών σχέσεων».

Αλλα άρθρα του ιταλικού Τύπου ανέφεραν διενέξεις μέσα στο «κεντροδεξιό» μπλοκ, με την Τζ. Μελόνι να τα χαρακτηρίζει χτες «σουρεαλιστικά και εντελώς ανύπαρκτα».

«Ας το πάρουν απόφαση: Η κεντροδεξιά, ενωμένη, κέρδισε και είναι έτοιμη να κυβερνήσει. Φτάνει με την παραποίηση της πραγματικότητας», ισχυρίστηκε.

Παράλληλα, ανήρτησε τίτλους από τέτοια δημοσιεύματα: Της εφημερίδας «La Stampa», που έλεγε «Η Μελόνι δεν θέλει τον Σαλβίνι: "Δεν τον θέλω, είναι φιλορώσος"», και της εφημερίδας «La Repubblica» που έλεγε «Βέτο της Μελόνι για τον Σαλβίνι. "O Ματέο δεν θα αναλάβει κρίσιμο υπουργείο"».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις και τις ζυμώσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ο ιταλικός Τύπος γράφει ότι ο συντονιστής της «Φόρτσα Ιτάλια» και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντ. Ταγιάνι, και ο γραμματέας της Λέγκας, Μ. Σαλβίνι, μπορεί να οριστούν αντιπρόεδροι της νέας κυβέρνησης, ενώ δεν αποκλείεται ο Σαλβίνι να εξασφαλίσει και υπουργείο.

Χτες, οι Μελόνι και Σαλβίνι συναντήθηκαν για να ορίσουν τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης και σε κοινή τους ανακοίνωση τα δύο κόμματα ανέφεραν «καλή συνεργασία και μεγάλη ενότητα προθέσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ