Τρίτη 9 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
«Συμμαχίες» και αποχωρήσεις ενόψει των πρόωρων εκλογών

Με τη βασική «ατζέντα Ντράγκι» διεκδικούν οι πολιτικές δυνάμεις την ψήφο του λαού

Με «συμμαχίες», αποχωρήσεις και άλλες πολιτικές διεργασίες εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος στην Ιταλία ενόψει των πρόωρων εκλογών της 25ης Σεπτέμβρη. Μέχρι στιγμής διαμορφώνονται δύο βασικά «στρατόπεδα», το ένα με πυρήνα το εθνικιστικό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» και το άλλο με πυρήνα το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα.

Στο μεταξύ, την ώρα που κόμματα που συμμετείχαν ή στήριζαν την κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» του Μάριο Ντράγκι πρωτοστάτησαν στην ανατροπή της, προεκλογικά διαγκωνίζονται ποιος συνασπισμός θα εφαρμόσει καλύτερα την ατζέντα Ντράγκι, ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική, τονίζοντας την προσήλωσή τους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της μεταξύ τους συνεργασίας, το «κεντρώο» κόμμα Αzione (Δράση) αποφάσισε να ακυρώσει την εκλογική συμφωνία με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD).

Ο Κ. Καλέντα, αρχηγός του Azione, εξήγησε πως η κίνηση αυτή οφείλεται στην απόφαση του PD να συμμαχήσει και με δυνάμεις, όπως την Ιταλική Αριστερά, οι οποίες «τάσσονται ξεκάθαρα κατά της ατζέντας της κυβέρνησης Ντράγκι».

Το Azione, που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται με ποσοστό γύρω στο 6%, ενδέχεται να συμφωνήσει, τελικά, εκλογική συμπόρευση με το μικρό, «κεντρώο» κόμμα «Ζωντανή Ιταλία», του πρώην πρωθυπουργού Μ. Ρέντσι.

Μέχρι στιγμής στη συμμαχία του PD συμμετέχουν οι «Πράσινοι», το κόμμα που ίδρυσε ο πρώην ΥΠΕΞ και στέλεχος των «Πέντε Αστέρων», Λουίτζι Ντι Μάιο και η Ιταλική Αριστερά. Τη λεγόμενη «κεντροδεξιά» συμμαχία απαρτίζουν τα «Αδέλφια της Ιταλίας», της Τζ. Μελόνι, η Λέγκα, του Μ. Σαλβίνι και το «Φόρτσα Ιτάλια» του Σ. Μπερλουσκόνι, συμμαχία που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις (Supermedia Αgi/Youtrend) εμφανίστηκε να προηγείται με 46,4%.

Πάντως, για όλες, σχεδόν, τις πολιτικές δυνάμεις η «ατζέντα Ντράγκι» βρίσκεται «ψηλά» στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, ιδιαίτερα για τη συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων» στην Ενέργεια, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ιταλικής καπιταλιστικής οικονομίας κ.ά., ώστε η Ιταλία να μπορέσει να λάβει όλα τα χρήματα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (220 δισ. ευρώ).

Ενδεικτικά, ο Ντι Μάιο πρότεινε «να σταλεί από όλα τα κόμματα επιστολή στις Βρυξέλλες με αίτημα να εγκριθεί το πλαφόν στην τιμή της Ενέργειας, όπως ακριβώς έχει προτείνει ο Ντράγκι». Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση Ντράγκι είχε θέσει ως στόχο πλήρη ανεξαρτητοποίηση από το ρωσικό φυσικό αέριο το αργότερο μέχρι το τέλος του 2023.

Τα «Αδέλφια της Ιταλίας» ανέβασαν τους τόνους στο ζήτημα των μεταναστών και προσφύγων, με την Μελόνι να δηλώνει σε συνέντευξή της πως «το πρόβλημα στις ακτές μας πρέπει να αντιμετωπιστεί στην πηγή του, με έναν "ναυτικό αποκλεισμό", που δεν είναι κάτι διαφορετικό από μια ευρωπαϊκή αποστολή, που θα διαπραγματευτεί με τη Λιβύη τη δυνατότητα να μπλοκάρονται οι φουσκωτές λέμβοι κατά την αναχώρησή τους».

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ του «να δημιουργηθούν hot spots στην Αφρική και να αξιολογείται από την αφρικανική ήπειρο ποιος έχει δικαίωμα να θεωρείται πρόσφυγας και ποιος είναι παράτυπος μετανάστης». Ανάλογες «προτάσεις» προωθούν και άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη, όπως η βρετανική επί Μπ. Τζόνσον και η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Δανίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ