Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Στην «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» η Κάμαλα Χάρις

Την «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» που χωρίζει την Κορεατική Χερσόνησο θα επισκεφτεί σήμερα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Νότια Κορέα, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, σε μια κίνηση που υπογραμμίζει «τη δέσμευση των ΗΠΑ απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή» εγείρει η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Χάρις θα τιμήσει «την κοινή θυσία» δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών και Κορεατών στρατιωτών που πολέμησαν μαζί, αναφερόμενος στην ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και συμμάχων τους στην Κορέα το 1950 - 1953.

Η επίσκεψη της Αμερικανίδας αντιπροέδρου στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ενδέχεται να προκαλέσει την οργή της Βόρειας Κορέας, η οποία πρόσφατα χαρακτήρισε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, «τη χειρότερη καταστροφέα της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας» μετά την επίσκεψή της στο ίδιο σημείο στις αρχές Αυγούστου.

Η Πιονγιάνγκ προειδοποίησε εξάλλου ότι η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να προκαλέσουν το ξέσπασμα πολέμου, αφού το Πολεμικό Ναυτικό των δύο συμμαχικών χωρών ξεκίνησε κοντά στη χερσόνησο τα πρώτα του κοινά γυμνάσια εδώ και 5 χρόνια.

«Θα συνεχίσουμε να πετάμε, να πλέουμε και να λειτουργούμε χωρίς φόβο ούτε δισταγμό, παντού όπου επιτρέπεται από το Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε από την Ιαπωνία, όπου έφτασε προχτές, η Κάμαλα Χάρις, αποτυπώνοντας την απόφαση της Ουάσιγκτον να εντείνει με κάθε τρόπο τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή.

Η Χάρις συναντήθηκε στην Ιαπωνία με τον πρωθυπουργό, Φούμιο Κισίντα, ενώ με την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο συναντήθηκε στο Τόκιο και ο Νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός, Χαν Ντουκ-σου, ο οποίος εκτίμησε ότι η επίσκεψη της Χάρις στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη θα αποτελέσει «μια πολύ συμβολική επίδειξη της ισχυρής δέσμευσης (των ΗΠΑ) υπέρ της ασφάλειας και της ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο».

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Βόρεια Κορέα προχώρησε χτες στην εκτόξευση δύο ακόμα βαλλιστικών πυραύλων στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών της, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας. Είχε προηγηθεί η εκτόξευση κι άλλου βαλλιστικού πυραύλου την Κυριακή, λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη Χάρις στη Νότια Κορέα και παράλληλα με τη διεξαγωγή των ασκήσεων ΗΠΑ - Ν. Κορέας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ