Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Κλιμακώνεται η καταστολή των κινητοποιήσεων

Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν και η βίαιη καταστολή τους από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 1.200 έχουν συλληφθεί τις τελευταίες 13 μέρες, στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τον άδικο χαμό της 22χρονης Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της από τη λεγόμενη «αστυνομία ηθικής».

«Ο εχθρός αισθάνεται κίνδυνο από την ισχύ της ισλαμικής δημοκρατίας», δήλωσε χτες ο Ιρανός Πρόεδρος, Ε. Ραϊσί, που έχει δώσει εντολές για κλιμάκωση της καταστολής, επικαλούμενος παρεμβάσεις δυτικών παραγόντων.

Παράλληλα, η ιρανική αστυνομία προειδοποίησε ότι θα απαντήσει στους χιλιάδες διαδηλωτές «με όλη την ισχύ». «Σήμερα οι εχθροί της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και κάποιοι ταραχοποιοί προσπαθούν να διαταράξουν την τάξη και την ασφάλεια του έθνους χρησιμοποιώντας κάθε πρόφαση», ανέφερε ανακοίνωση της διοίκησης της αστυνομίας, απειλώντας τους διαδηλωτές ότι θα αντιταχθεί «με όλη της την ισχύ στις συνωμοσίες των αντεπαναστατών και των εχθρικών στοιχείων και θα δράσει αποφασιστικά εναντίον όσων διαταράσσουν τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια παντού στη χώρα».

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός για τα θύματα, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, αναφέρει ότι οι νεκροί ανέρχονται σε περίπου 60 και οι συλληφθέντες ξεπερνούν τους 1.200. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι τουλάχιστον 23 δημοσιογράφοι, σύμφωνα με χτεσινή καταγγελία της Επιτροπής για την Προστασία Δημοσιογράφων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 10 είναι τα μέλη της που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των συγκρούσεων με διαδηλωτές και ταραχοποιούς.

Από την πλευρά της, η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR), με έδρα το Οσλο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα τον θάνατο «τουλάχιστον 76 ανθρώπων», ανάμεσά τους «έξι γυναίκες και τέσσερα παιδιά», επισημαίνοντας ότι έχουν περιέλθει στην κατοχή της «βίντεο και πιστοποιητικά θανάτου που επιβεβαιώνουν τη χρήση πραγματικών σφαιρών εναντίον διαδηλωτών».

Μεταξύ των ατόμων που συνελήφθησαν τη Δευτέρα στην Τεχεράνη φέρεται ότι είναι και η Φαεζέχ Χασεμί, κόρη του πρώην Προέδρου της χώρας Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, για «υποκίνηση των ταραξιών σε διαδήλωση».

Νωρίτερα, ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, απηύθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση στην ιρανική κυβέρνηση να τηρήσει «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» εν μέσω των διαδηλώσεων που συγκλονίζουν τη χώρα. Κάλεσε δε τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας να απέχουν από κάθε «αχρείαστη» ή «δυσανάλογη» χρήση βίας.

Χτες, το ιρανικό πρακτορείο ISNA μετέδωσε ότι οι γονείς της Μάχσα Αμινί υπέβαλαν μήνυση κατά των αστυνομικών που συνέλαβαν την κόρη τους στις 13 Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ, ο 34χρονος ξάδελφος της Αμινί Ερφάν Σαλίχ Μορτεζαΐ, μιλώντας χτες στο Γαλλικό Πρακτορείο, υποστήριξε ότι το κορίτσι χτυπήθηκε με γκλομπς σε χέρια και πόδια, ότι την χαστούκισαν δυνατά και ότι κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της μετά τη σύλληψή της, ενώ βρισκόταν μέσα στο βαν της αστυνομίας, λιποθύμησε μετά από δυνατό χτύπημα με γκλομπ στο κεφάλι. Ο ίδιος καταγγέλλει ότι πέρασε τουλάχιστον 1,5 ώρα μέχρι να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Τεχεράνης παρά τις εκκλήσεις των συγγενών της. Επειτα από τρεις μέρες σε κώμα, κατέληξε. Ο ίδιος επικαλούμενος τη μητέρα του θύματος είπε ότι οι γιατροί στο νοσοκομείο ενημέρωσαν την οικογένεια πως η κόρη τους «είχε δεχτεί ένα βίαιο χτύπημα στο κεφάλι».

Νέα ιρανική επίθεση στο ιρακινό Κουρδιστάν

Στο μεταξύ, χτες, οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εναντίον «τρομοκρατών» στην κουρδική περιοχή του βόρειου Ιράκ, προκαλώντας τον θάνατο 9 ατόμων και τον τραυματισμό 34 άλλων.

Υψηλόβαθμο μέλος της Κομάλα, του κουρδικού ιρανικού κόμματος της αντιπολίτευσης, είπε στο «Ρόιτερς» ότι χτες το πρωί επλήγησαν πολλά από τα γραφεία του και ότι υπήρξαν θύματα και υλικές καταστροφές.

Η επίθεση καταδικάστηκε από την αυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων του βόρειου Ιράκ αλλά και από την κεντρική υπηρεσιακή κυβέρνηση ως κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Το Ιράν κατηγορεί τους ένοπλους Κούρδους του Ιράν για ανάμειξη στα βίαια επεισόδια στη χώρα, ειδικά στα βορειοδυτικά όπου κατοικεί η πλειονότητα των έως και δέκα εκατομμυρίων Κούρδων του Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ