Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Την Κυριακή οι βουλευτικές εκλογές

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή στη Βουλγαρία, για τέταρτη φορά σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Η τετρακομματική κυβέρνηση στην οποία πλειοψηφούσε το φιλοδυτικό κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» των Πετκόφ - Βασίλεφ «έπεσε» στις αρχές καλοκαιριού, με φόντο την όξυνση διαφωνιών για τους όρους συστράτευσης με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ απέναντι στη Ρωσία. Ενδεικτικές των συνθηκών μέσα στις οποίες «έτρεξε» η προεκλογική περίοδος, με μεγάλη κλιμάκωση ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ήταν η αποπομπή δεκάδων Ρώσων διπλωματών, με την κατηγορία της κατασκοπείας, και στη συνέχεια οι κινήσεις για μια κάποια προσέγγιση με τη Μόσχα από την υπηρεσιακή κυβέρνηση που διόρισε ο Πρόεδρος της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της οποίας τα αποτελέσματα ανακοίνωσε προχθές η εταιρεία «Market Links», πρώτο στην πρόθεση ψήφου εμφανίζεται το (για πολλά χρόνια κυβερνών) κεντροδεξιό κόμμα GERB του Μπ. Μπορίσοφ με 23,7%. Ακολουθούν το «Συνεχίζουμε την Aλλαγή» με 16,9%, το «Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες» με 12,3%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Βουλγαρίας (BSP) με 9,9%, το ρωσόφιλο κόμμα «Αναγέννηση» με 8,7% και η «Δημοκρατική Βουλγαρία» με 7,8%.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Ράντεφ, δήλωσε ότι «τώρα είναι καιρός για ενότητα και για να ξεπεράσουν τα κόμματα τη δημαγωγία και τις προσωπικές επιθέσεις. Είναι καιρός να βρεθεί πώς η Βουλή και η κυβέρνηση θα καθοδηγήσουν τους Βούλγαρους τον δύσκολο χειμώνα... Τα κόμματα πρέπει να πουν πώς θα ξεπεράσουν την πολιτική κρίση και πώς θα συμφωνήσουν ώστε να διασφαλιστεί μια κυβερνητική πλειοψηφία».

Ο Ράντεφ εξέφρασε έντονη ανησυχία για επιπτώσεις που θα έχει η κλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία, επικρίνοντας τα δημοψηφίσματα που οργανώθηκαν από τις φιλορωσικές αρχές σε περιοχές της Ουκρανίας για ένταξη στη Ρωσία ως «παραλογισμό» που «η Βουλγαρία δεν θα αναγνωρίσει», ενώ πρόσθεσε ότι «η χώρα εργάζεται σκληρά για να εγγυηθεί την ασφάλειά της, εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις της στο σύστημα συλλογικής ασφάλειας της Συμμαχίας» του ΝΑΤΟ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, την Τρίτη το βουλγαρικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με σύσταση στους πολίτες της χώρας να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία, αλλά και στους Βούλγαρους που ήδη βρίσκονται στη Ρωσία να την εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ