Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συμφωνία εισαγωγής καυσίμων και σιταριού από τη Ρωσία

Δρόμο για ταχύτερη διείσδυση της Μόσχας στην Κεντρική Ασία ανοίγει η συμφωνία που η κυβέρνηση των Ταλιμπάν ανακοίνωσε ότι υπέγραψε με τη Ρωσία, για την εισαγωγή καυσίμων και σιταριού με έκπτωση.

Με φόντο τα τεράστια οικονομικά προβλήματα στη χώρα, της οποίας μεγάλο μέρος των αποθεματικών παραμένουν δεσμευμένα σε αμερικανικές τράπεζες και ένα νεοσύστατο σχήμα που δημιούργησε η κυβέρνηση Μπάιντεν, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι με βάση τη σχετική συμφωνία θα αγοράζουν βενζίνη, ντίζελ, φυσικό αέριο και σιτάρι από τη Ρωσία, πληρώνοντας σε ρωσικά ρούβλια και με «ειδική έκπτωση». Οπως είπε ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας, Αμπντούλ Σαλάμ Τζαβάντ Ακχουντζάντα, οι προετοιμασίες προχωρούν για την έναρξη εισαγωγής των προϊόντων «μέσα σε ημέρες ή βδομάδες».

Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα εκατομμύριο τόνους βενζίνης και ντίζελ, μισό εκατομμύριο τόνους υγροποιημένου πετρελαίου και δύο εκατομμύρια τόνους σίτου που θα προμηθεύονται ετησίως, χωρίς να προσδιορίζεται ημερομηνία λήξης της συμφωνίας.

Τον Αύγουστο ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας των Ταλιμπάν, Νοορουντίν Αζίζι, επισκέφτηκε τη Μόσχα, ενώ τον Ιούνη οι Ταλιμπάν συνήψαν συμφωνία και με το Ιράν για την αγορά 350.000 τόνων προϊόντων πετρελαίου για να χαλαρώσουν οι τιμές των καυσίμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ