Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΣΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ, ΕΝΟΙΚΙΑ «ΣΤΟΝ ΘΕΟ»...
Το δικαίωμα στις σπουδές δεν μπαίνει σε πλειστηριασμό!

Ανακοίνωση - κάλεσμα της ΚΝΕ προς τους φοιτητές σε αγώνα για σύγχρονη, δωρεάν στέγαση

Το μεγάλο ζήτημα της στέγασης των φοιτητών αναδεικνύει η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, και το επόμενο διάστημα πρόκειται να οργανώσει τη διεκδίκηση του δικαιώματος των φοιτητών στη σύγχρονη, δωρεάν στέγαση, παίρνοντας πολύμορφες πρωτοβουλίες.

Σήμερα ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει την ανακοίνωση - φυλλάδιο της ΚΝΕ με τίτλο «Εστίες για λίγους, ενοίκια "στον θεό"... Το δικαίωμα στις σπουδές δεν μπαίνει σε πλειστηριασμό!». Η ΚΝΕ καλεί τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να οργανώσουν τον αγώνα και την αλληλεγγύη, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις προτάσεις του ΚΚΕ που δίνουν απάντηση στο στεγαστικό πρόβλημα:

Η αναζήτηση στέγης έχει εξελιχθεί σε «μαραθώνιο» για χιλιάδες φοιτητές και τις οικογένειές τους, που πληρώνουν ακριβά τις δήθεν «δωρεάν» σπουδές. Τα πανάκριβα νοίκια για «τρύπες» ή «ερείπια» προστίθενται στις αυξήσεις - φωτιά στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Μαζί με τους λογαριασμούς και τα πάγια έξοδα ενός φοιτητή, δεν φτάνει ένας μισθός!

Οι ελάχιστες και υποβαθμισμένες φοιτητικές εστίες μετά βίας επαρκούν για το 9% των φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη. Το ετήσιο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα αντιστοιχεί σε 83 ευρώ τον μήνα, αποκλείει φοιτητές με άδικα κριτήρια και καταβάλλεται ...του χρόνου!


Η κυβέρνηση έχει το θράσος να μιλάει για «αριστεία» ενώ απογειώνει τα ταξικά εμπόδια, με εκατοντάδες φοιτητές να μην μπορούν να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους!

Οι καταγγελίες πέφτουν βροχή για ακατάλληλα διαμερίσματα, που κοστίζουν χρυσάφι, εξώσεις φοιτητών γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν το νοίκι ή για την «τουριστική αξιοποίηση» της οικίας!

6 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της πρωτεύουσας δεν διαθέτουν καν εστία και χιλιάδες φοιτητές ψάχνουν για κατοικία με το κιάλι!

Αυτήν την πολιτική υλοποιεί η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων!

Ολα τα κόμματα που κυβέρνησαν (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) θεωρούν «ατομική ευθύνη» την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών, κόβουν τη χρηματοδότηση για τη φοιτητική μέριμνα, για να εξοικονομείται ζεστό χρήμα για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους!

Τα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ για την αντιμετώπιση του στεγαστικού είναι κοροϊδία! Με τα διάφορα «pass» ...δεν πας πουθενά!

Με το ένα χέρι «ληστεύει» τον λαό με τους άδικους φόρους και την ακρίβεια και με το άλλο «επιστρέφει» ορισμένα ψίχουλα! Η όποια αύξηση στο επίδομα ενοικίου, αν δεν συνδυάζεται με μια συνολικά διαφορετική πολιτική για τη στέγη, θα ενσωματωθεί από την αγορά με νέα αύξηση στα ενοίκια.

Η κατασκευή εστιών μέσω συμπράξεων με ιδιώτες (ΣΔΙΤ), που σχεδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και επεκτείνει η ΝΔ, οδηγεί στην κατάργηση της δωρεάν στέγασης. Η ιδιωτικοποίηση των εστιών θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση, όπως αποδεικνύει η σημερινή παράδοση της λειτουργίας τους σε εργολαβικές εταιρείες.

Με τον νόμο - πλαίσιο που ψήφισε πρόσφατα η ΝΔ, ενισχύεται η εμπορική αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, αντί για την κατασκευή σύγχρονων, δημόσιων και δωρεάν εστιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σκίζει τα ρούχα του για το «δικαίωμα των νέων στην κατοικία», ενώ θεσμοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κατοικιών και έκανε «ιδιώνυμο» αδίκημα το μπλοκάρισμά τους! Οι προτάσεις του κινούνται στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο με τη ΝΔ, δεν αγγίζουν την αιτία!

Κανένας φοιτητής δεν είναι μόνος του στην προσπάθεια να στεγάσει τα όνειρά του για σπουδές!

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έχουν δίπλα τους το ΚΚΕ και την ΚΕ, που καταθέτουν προτάσεις και πρωτοστατούν στη διεκδίκηση για σύγχρονη, δωρεάν φοιτητική στέγη για όλους. Εχουν δίπλα τους τους συμφοιτητές τους, τους φοιτητικούς συλλόγους, που οργανώνουν τον αγώνα και την αλληλεγγύη, τη φιλοξενία όποιου φοιτητή έχει ανάγκη! Εκατοντάδες φοιτητές μέσα από τέτοιους αγώνες κατάφεραν να πάρουν δωμάτιο στην εστία ή βοηθήθηκαν να βρουν σπίτι, ανάγκασαν το υπουργείο και τις διοικήσεις των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων να διαθέσουν δωμάτια σε ξενοδοχεία για τη στέγαση φοιτητών! Με διεκδίκηση και αλληλεγγύη θα τα καταφέρουμε!

Απάντηση στο στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών δίνουν μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ
  • Αμεση εισδοχή φοιτητών στις εστίες. Αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση όσων έχουν ανάγκη.
  • Πλαφόν στις τιμές των ενοικίων. 300 ευρώ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Να καταβληθεί άμεσα το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2021 - 2022, να αυξηθεί στα 2.000 ευρώ με διεύρυνση των δικαιούχων.
  • Να αξιοποιηθούν η περιουσία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και κενά κτίρια του Δημοσίου για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια. Αμεση επισκευή, ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών, ποιοτικές υπηρεσίες, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό, χωρίς εργολάβους.
  • Δωρεάν σίτιση, μετακίνηση και internet για όλους τους φοιτητές. Μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο για τη φοιτητική στέγη. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.
  • Δικαίωμα μετεγγραφής για όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη, με διεύρυνση των οικονομικών - κοινωνικών κριτηρίων, αντιστοίχιση όλων των ομοειδών Τμημάτων, να καταργηθούν οι απαράδεκτοι «κόφτες».
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org