Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης της νεολαίας με το ΚΚΕ

Εκδήλωση στο Ροδολίβος Σερρών το περασμένο Σάββατο με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος

Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ, που έχει το μόνο ρεαλιστικό σχέδιο, θέσεις και προτάσεις για το σήμερα και ταυτόχρονα φωτίζει τον δρόμο για τον λαό, τον νέο κόσμο της δημιουργίας, τον σοσιαλισμό, απηύθυνε η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, από το βήμα του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που το Σάββατο 20 Αυγούστου έκανε «στάση» στο Ροδολίβος Σερρών.

Η Θ. Καπέτη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και στη νέα οικονομική κρίση που πρόκειται να αντιμετωπίσουν οι λαοί εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Στην ενεργειακή φτώχεια και την ενεργειακή εξάρτηση, στην ακρίβεια που τσακίζει το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών, στην ανεργία, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής, αλλά και στην κατάσταση στην Υγεία. Αναφέρθηκε επίσης στα σκάνδαλα των παρακολουθήσεων, που φέρνουν στην επιφάνεια ένα σκοτεινό περιβάλλον και ένα διάτρητο θεσμικό πλαίσιο, που επανειλημμένα το έχει καταγγείλει το ΚΚΕ.

Κάλεσε τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, τους νέους, όσους αγωνιούν και προβληματίζονται με τις εξελίξεις, τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τον πόλεμο, όσους νιώθουν αγανακτισμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης και ψάχνουν λύση, να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες και να πάρουν τη θέση τους «δίπλα στο ΚΚΕ στους αγώνες, στο κίνημα, στις βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα ακολουθήσουν».

«Ασπίδα» για το σήμερα, ελπίδα για το αύριο


Συνεχίζοντας τόνισε ότι «η ίδια η ζωή επιβάλλει να κάνουμε επιλογές που μέχρι σήμερα δεν είχαμε σκεφτεί: Μπορούμε να βρεθούμε μαζί με τους κομμουνιστές στο Σωματείο, στον Αγροτικό Σύλλογο, στους μαζικούς φορείς του χωριού. Εκεί όπου οι λίγοι μπορούν να γίνουν πολλοί και με τις διεκδικήσεις, την πάλη τους να καταφέρουν κάτι να φρενάρουν, ακόμα και να κερδίσουν μια ανάσα ανακούφισης.

Ακριβώς γιατί κοιτάνε μόνο μπροστά, ούτε πάνω, ψάχνοντας για παλιούς και νέους "σωτήρες", ούτε κάτω και πίσω, βουλιάζοντας στη μιζέρια και στην ηττοπάθεια του "τίποτα δεν γίνεται", "τίποτα δεν αλλάζει".

Γιατί αν κάτι μπορεί να κινηθεί, αν κάτι μπορεί να αλλάξει, αυτό θα γίνει αν κοιτάμε μόνο μπροστά. Με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στη δύναμη της ταξικής πάλης, του λαϊκού αγώνα, σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, αυτό το βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που το υπηρετούν, άσχετα τι λένε, με τι προσωπείο, με τι συνθήματα εμφανίζονται στον λαό.

Ναι, σήμερα η ζωή επιβάλλει να αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας στα κόμματα του κεφαλαίου: Τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, όλους τους τσιλιαδόρους του συστήματος.

Η πείρα της τελευταίας δεκαετίας δείχνει πως ο ένας φεύγει, ο άλλος έρχεται, για να συνεχίσει το αντιλαϊκό έργο που δεν μπόρεσε ή δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει ο προηγούμενος. Μόνος του, ή και με παρέα... Με νόμους πάνω στους νόμους, με μέτρα πάνω στα μέτρα... Με μόνιμο αποδέκτη αυτού του αντιλαϊκού έργου την εργατική τάξη, τα λαϊκά μεσαία στρώματα, τον λαό μας.

Για το χατίρι των κερδών των λίγων, των καπιταλιστών, χτίζουν και ενισχύουν ένα αντιδραστικό, αντεργατικό, αντιλαϊκό οικοδόμημα που έχει την υπογραφή όλων όσοι κυβέρνησαν μέχρι σήμερα. Και της ΝΔ, και του ΣΥΡΙΖΑ, και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα.

Τολμήστε λοιπόν με το ΚΚΕ! Γιατί μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού αποτελεί την ασπίδα για το σήμερα, αλλά και την ελπίδα για το αύριο!».

Μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να σταματήσει την επίθεση σε βάρος του

Απαντώντας στο ερώτημα τι είναι αυτό που μπαίνει εμπόδιο στη λαϊκή ευημερία, η Θ. Καπέτη χρησιμοποίησε το παράδειγμα της περιοχής και σημείωσε ότι «το Παγγαίο, ένα πλούσιο βουνό σε βλάστηση, πηγές, ορυκτό πλούτο, μένει εγκαταλελειμμένο από δασοπροστασία, πυρασφάλεια, ορεινούς δρόμους που δεν συντηρούνται.

Η πλούσια φυσική και αρχαϊκή ιστορία, με το σπήλαιο Αλιστράτης, το Φαράγγι του Αγγίτη, τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης και τον τύμβο του Καστά, που ενώ θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών και εκπαιδευτικών εκδρομών σχολείων, σπουδαστών, γενικότερα να αξιοποιηθούν, παραμένουν στο περιθώριο. Σε μια περιοχή παραθαλάσσια, που θα μπορούσε να αποτελεί πόλο φτηνών και ασφαλών διακοπών για τη λαϊκή οικογένεια, φτάσαμε να χρειάζεται σήμερα για 10 μέρες διακοπές, για ένα παιδί στην κατασκήνωση, να καταβάλεις 400 ευρώ.

Δεν θα μπορούσε όλη η ευρύτερη περιοχή να αξιοποιηθεί αν στο επίκεντρο των επιλογών ήταν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι η πολιτική της καπιταλιστικής ανάπτυξης; Αν δεν θυσιάζονταν οι ανάγκες μας στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους;

Απέναντί μας λοιπόν έχουμε ένα εχθρικό κράτος, την εξουσία του κεφαλαίου, που λειτουργεί με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτή είναι η αιτία που εμποδίζει την ικανοποίηση των αναγκών μας. Και αυτά τα συμφέροντα έχουν υπηρετήσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις: Κεντροδεξιές, κεντροαριστερές, δεξιές και δήθεν αριστερές, μονοκομματικές και συνεργασίας.

Γιατί οι κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν, δεν αλλάζει όμως το ποιος έχει στα χέρια του την εξουσία, ποιος καρπώνεται τον πλούτο που παράγεται.

Περιθώρια για αυταπάτες δεν υπάρχουν!

Η επίθεση σε βάρος του λαού δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν τη σταματήσει ο ίδιος ο λαός, αν οι εργαζόμενοι δεν οργανώσουν την αντεπίθεσή τους».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η Θ. Καπέτη κάλεσε τον λαό να αναλογιστεί ότι «αν για κάτι έχουμε ψηλώσει τα τελευταία χρόνια, είναι γιατί μας έδωσε μπόι το ΚΚΕ με την αταλάντευτη στάση του, την ανυποχώρητη θέση του εκεί δίπλα και μαζί με την εργατιά, την αγροτιά, τη φτωχολογιά». Και ότι «αν μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, αυτό θα γίνει γιατί μόνο το ΚΚΕ φωτίζει τον δρόμο για τον λαό, κι αυτός είναι η νέα κοινωνία που παλεύουμε και οραματιζόμαστε, ο νέος κόσμος της δημιουργίας, ο σοσιαλισμός».

Στον όμορφα διαμορφωμένο χώρο, ο οποίος γέμισε από κόσμο, ιδιαίτερα νέους και νέες, λειτούργησε έκθεση βιβλίου, ενώ μετά την πολιτική ομιλία η μουσική ανέβασε το κέφι και η γιορτή συνεχίστηκε με γλέντι και χορό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ