Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καμιά επέκταση της Τράπεζας Θεμάτων - Κατάργησή της τώρα!

Eurokinissi

Πολύ χαμηλές επιδόσεις σε βασικά μαθήματα, «τρεχάλα» από τους εκπαιδευτικούς για την κάλυψη της ύλης όπως - όπως, «λοταρία» στον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, εκτίναξη του άγχους των μαθητών, αλλά και των απογοητεύσεων και της αποθάρρυνσής τους... ήταν μερικά από τα αποτελέσματα της φετινής εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων στις εξετάσεις της Α' και Β' Λυκείου στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Και σαν να μην είδε όλα τα παραπάνω αποτελέσματα, το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει σύμφωνα με δημοσιεύματα την επέκτασή της και στη Γ' Λυκείου από του χρόνου!

***

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χτες η «Καθημερινή», σε Αλγεβρα, Γεωμετρία, Φυσική και Χημεία τα ποσοστά των μαθητών που έγραψαν κάτω από τη βάση φέτος με την Τράπεζα Θεμάτων στις δυο πρώτες τάξεις του Λυκείου κυμάνθηκαν σε 45% - 48%, ενώ από 30% και πάνω ήταν και σε Ιστορία, Αρχαία και Βιολογία τα γραπτά κάτω από τη βάση. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι μαθητές με τα θέματα της τράπεζας, έχει να κάνει με την τυχαία επιλογή της κλήρωσής τους, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το επίπεδο της τάξης, οι προσπάθειες που κάνουν εκπαιδευτικοί και μαθητές πάνω σε δύσκολες πλευρές της ύλης και ο διαφορετικός χρόνος που χρειάζεται κάθε φορά γι' αυτές, για να κατακτηθούν και να αφομοιωθούν κάποια κεφάλαια.

Δεν λαμβάνεται υπόψη επίσης αν σε μια τάξη π.χ. ο αναπληρωτής μαθηματικός έφτασε Νοέμβρη ή Δεκέμβρη μήνα, δεν λαμβάνεται υπόψη αν ο εκπαιδευτικός εντοπίζει και χρειάζεται να καλύψει πρώτα τα κενά προηγούμενων χρόνων πριν ξεκινήσει την ύλη της νέας χρονιάς κ.ο.κ. Ολα αυτά τα προβλήματα, δε, ήταν πολύ πιο έντονα τη χρονιά που μας πέρασε με τις πολλές απουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών λόγω Covid-19, για τις οποίες το υπουργείο δεν είχε λάβει καμιά μέριμνα αναπλήρωσης της ύλης, αλλά έστελνε μόνο εντολές τις τελευταίες βδομάδες να καλυφθεί η ύλη πάση θυσία.

***

Αν αναλογιστούμε τα παραπάνω, είναι εντελώς ανυπόστατος ο ισχυρισμός του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής ότι «η Τράπεζα εξασφαλίζει για όλους τους μαθητές την ισότητα ως προς τις εξεταστικές απαιτήσεις», αφού οι διαφορετικές ταχύτητες στα σχολεία είναι γεγονός για το οποίο ευθύνεται η κυβέρνηση, που όπως και όλες οι προηγούμενες, δεν εξασφαλίζει ούτε καν το αυτονόητο, το να έχουν όλοι οι μαθητές τους εκπαιδευτικούς τους από την πρώτη μέρα στις τάξεις. Η τράπεζα δεν έρχεται να θεραπεύσει καμιά από τις ανισότητες και τις διαφορετικές ταχύτητες που υπάρχουν στα σχολεία, αντίθετα τις παγιώνει και τις εντείνει.

Η διαφορά της φετινής εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων με την προηγούμενη το 2014 είναι ότι δεν άφησε τόσο μεγάλα ποσοστά μετεξεταστέων (της τάξης του 25% ήταν το 2014) και αυτό όχι γιατί υπήρχαν καλύτερες επιδόσεις, αλλά γιατί έχουν αλλάξει οι όροι με βάση τους οποίους παραπέμπεται κάποιος να επανεξεταστεί τον Σεπτέμβρη. Παράλληλα, διαφοροποίηση αποτελεί το ότι φέτος κληρώνονταν τρία θέματα από την τράπεζα, από τα οποία ο εκπαιδευτικός της τάξης διάλεγε ποιο θα δώσει στους μαθητές του. Η φετινή εφαρμογή της τράπεζας ήταν λίγο - πολύ σαν αυτό που ζητούσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Γαβρόγλου, που είχε πει ότι δεν συνιστά πρόβλημα αυτή καθαυτή η Τράπεζα Θεμάτων, αλλά ο τρόπος που εφαρμόστηκε!

Ε, λοιπόν η κυβέρνηση της ΝΔ άλλαξε τον τρόπο εφαρμογής, αλλά και πάλι τα ποσοστά κάτω από τη βάση είναι τεράστια! Τι μήνυμα παίρνει άραγε από αυτά η κυβέρνηση, αφού ισχυρίζεται ότι η Τράπεζα «είναι ένα εργαλείο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού συστήματος»; Πώς το αξιολογεί; Και τι σημαίνει για την ψυχολογία των μαθητών να γράφουν οι μισοί κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά; Με τι κουράγια θα συνεχίσουν; Η ένταση του άγχους και της αποθάρρυνσης «κόβει τα φτερά» του μαθητή για τη συνέχεια. Και μια ενδεχόμενη επέκταση της τράπεζας στη Γ' Λυκείου θα είναι ακόμα χειρότερη, αφού θα μοιάζει με διπλού τύπου πανελλαδικές εξετάσεις και οι ενδοσχολικές εξετάσεις θα επιβαρύνουν έτσι κατά πολύ την ψυχολογία των υποψηφίων μια βδομάδα πριν διαγωνιστούν στις πανελλαδικές. Επιπρόσθετα, δημιουργούνται και μια σειρά ερωτήματα για το τι θα ισχύσει για τις πανελλαδικές για όσους παραπέμπονται ως μετεξεταστέοι από το καθεστώς της τράπεζας...

***

Αν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε και τις αλλαγές που έχουν γίνει στις ίδιες τις πανελλαδικές εξετάσεις, με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που αφήνει χιλιάδες υποψήφιους εκτός ΑΕΙ, με το δυσβάσταχτο κόστος για σπουδές σε άλλη πόλη και την ανεπαρκέστατη φοιτητική μέριμνα, με τα φροντιστήρια που δήθεν όλες οι μέχρι τώρα αναδιαρθρώσεις θα οδηγούσαν στην αποδυνάμωσή τους, αλλά αυτά όλο και γεμίζουν πελατεία προσαρμοζόμενα κάθε φορά στις αλλαγές του συστήματος... καταλαβαίνουμε ότι η Τράπεζα Θεμάτων είναι άλλος ένας ταξικός κόφτης, είναι ένα μέτρο που κοστίζει και επιβαρύνει περισσότερο τα παιδιά των πιο αδύναμων οικονομικά οικογενειών.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης περί ισότητας, περί πιο αντικειμενικών εξετάσεων και όλα αυτά τα σχετικά που λέει για να υπερασπιστεί την Τράπεζα Θεμάτων, καταρρέουν ένας - ένας από τα αποτελέσματα της εφαρμογής της. Αναδεικνύεται το δίκιο των μαθητών που με μεγάλες κινητοποιήσεις ζητούσαν από την πρώτη στιγμή την κατάργησή της και επέβαλαν προηγούμενες χρονιές τη μη εφαρμογή της. Αυτή πρέπει να είναι η αγωνιστική απάντηση και της νέας χρονιάς: Καμιά επέκταση της Τράπεζας Θεμάτων! Κατάργησή της τώρα!


Γ.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • ΚΝΕ: Εστίες για λίγους, ενοίκια «στον θεό»... Το δικαίωμα στις σπουδές δεν μπαίνει σε πλειστηριασμό
  • Για την Τράπεζα Θεμάτων και την ανάγκη αγώνα για την κατάργησή της
  • Πληροφορίες για τους δημιουργούς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Εικαστική Εκθεση με θέμα τον πόλεμο
  • Ανταποκρίσεις από εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
ΕΣΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ, ΕΝΟΙΚΙΑ «ΣΤΟΝ ΘΕΟ»...
Το δικαίωμα στις σπουδές δεν μπαίνει σε πλειστηριασμό!

Ανακοίνωση - κάλεσμα της ΚΝΕ προς τους φοιτητές σε αγώνα για σύγχρονη, δωρεάν στέγαση

Το μεγάλο ζήτημα της στέγασης των φοιτητών αναδεικνύει η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, και το επόμενο διάστημα πρόκειται να οργανώσει τη διεκδίκηση του δικαιώματος των φοιτητών στη σύγχρονη, δωρεάν στέγαση, παίρνοντας πολύμορφες πρωτοβουλίες.

Σήμερα ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει την ανακοίνωση - φυλλάδιο της ΚΝΕ με τίτλο «Εστίες για λίγους, ενοίκια "στον θεό"... Το δικαίωμα στις σπουδές δεν μπαίνει σε πλειστηριασμό!». Η ΚΝΕ καλεί τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να οργανώσουν τον αγώνα και την αλληλεγγύη, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις προτάσεις του ΚΚΕ που δίνουν απάντηση στο στεγαστικό πρόβλημα:

Η αναζήτηση στέγης έχει εξελιχθεί σε «μαραθώνιο» για χιλιάδες φοιτητές και τις οικογένειές τους, που πληρώνουν ακριβά τις δήθεν «δωρεάν» σπουδές. Τα πανάκριβα νοίκια για «τρύπες» ή «ερείπια» προστίθενται στις αυξήσεις - φωτιά στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Μαζί με τους λογαριασμούς και τα πάγια έξοδα ενός φοιτητή, δεν φτάνει ένας μισθός!

Οι ελάχιστες και υποβαθμισμένες φοιτητικές εστίες μετά βίας επαρκούν για το 9% των φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη. Το ετήσιο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα αντιστοιχεί σε 83 ευρώ τον μήνα, αποκλείει φοιτητές με άδικα κριτήρια και καταβάλλεται ...του χρόνου!


Η κυβέρνηση έχει το θράσος να μιλάει για «αριστεία» ενώ απογειώνει τα ταξικά εμπόδια, με εκατοντάδες φοιτητές να μην μπορούν να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους!

Οι καταγγελίες πέφτουν βροχή για ακατάλληλα διαμερίσματα, που κοστίζουν χρυσάφι, εξώσεις φοιτητών γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν το νοίκι ή για την «τουριστική αξιοποίηση» της οικίας!

6 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της πρωτεύουσας δεν διαθέτουν καν εστία και χιλιάδες φοιτητές ψάχνουν για κατοικία με το κιάλι!

Αυτήν την πολιτική υλοποιεί η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων!

Ολα τα κόμματα που κυβέρνησαν (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) θεωρούν «ατομική ευθύνη» την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών, κόβουν τη χρηματοδότηση για τη φοιτητική μέριμνα, για να εξοικονομείται ζεστό χρήμα για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους!

Τα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ για την αντιμετώπιση του στεγαστικού είναι κοροϊδία! Με τα διάφορα «pass» ...δεν πας πουθενά!

Με το ένα χέρι «ληστεύει» τον λαό με τους άδικους φόρους και την ακρίβεια και με το άλλο «επιστρέφει» ορισμένα ψίχουλα! Η όποια αύξηση στο επίδομα ενοικίου, αν δεν συνδυάζεται με μια συνολικά διαφορετική πολιτική για τη στέγη, θα ενσωματωθεί από την αγορά με νέα αύξηση στα ενοίκια.

Η κατασκευή εστιών μέσω συμπράξεων με ιδιώτες (ΣΔΙΤ), που σχεδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και επεκτείνει η ΝΔ, οδηγεί στην κατάργηση της δωρεάν στέγασης. Η ιδιωτικοποίηση των εστιών θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση, όπως αποδεικνύει η σημερινή παράδοση της λειτουργίας τους σε εργολαβικές εταιρείες.

Με τον νόμο - πλαίσιο που ψήφισε πρόσφατα η ΝΔ, ενισχύεται η εμπορική αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, αντί για την κατασκευή σύγχρονων, δημόσιων και δωρεάν εστιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σκίζει τα ρούχα του για το «δικαίωμα των νέων στην κατοικία», ενώ θεσμοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κατοικιών και έκανε «ιδιώνυμο» αδίκημα το μπλοκάρισμά τους! Οι προτάσεις του κινούνται στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο με τη ΝΔ, δεν αγγίζουν την αιτία!

Κανένας φοιτητής δεν είναι μόνος του στην προσπάθεια να στεγάσει τα όνειρά του για σπουδές!

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έχουν δίπλα τους το ΚΚΕ και την ΚΕ, που καταθέτουν προτάσεις και πρωτοστατούν στη διεκδίκηση για σύγχρονη, δωρεάν φοιτητική στέγη για όλους. Εχουν δίπλα τους τους συμφοιτητές τους, τους φοιτητικούς συλλόγους, που οργανώνουν τον αγώνα και την αλληλεγγύη, τη φιλοξενία όποιου φοιτητή έχει ανάγκη! Εκατοντάδες φοιτητές μέσα από τέτοιους αγώνες κατάφεραν να πάρουν δωμάτιο στην εστία ή βοηθήθηκαν να βρουν σπίτι, ανάγκασαν το υπουργείο και τις διοικήσεις των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων να διαθέσουν δωμάτια σε ξενοδοχεία για τη στέγαση φοιτητών! Με διεκδίκηση και αλληλεγγύη θα τα καταφέρουμε!

Απάντηση στο στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών δίνουν μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ
  • Αμεση εισδοχή φοιτητών στις εστίες. Αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση όσων έχουν ανάγκη.
  • Πλαφόν στις τιμές των ενοικίων. 300 ευρώ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Να καταβληθεί άμεσα το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2021 - 2022, να αυξηθεί στα 2.000 ευρώ με διεύρυνση των δικαιούχων.
  • Να αξιοποιηθούν η περιουσία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και κενά κτίρια του Δημοσίου για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια. Αμεση επισκευή, ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών, ποιοτικές υπηρεσίες, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό, χωρίς εργολάβους.
  • Δωρεάν σίτιση, μετακίνηση και internet για όλους τους φοιτητές. Μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο για τη φοιτητική στέγη. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.
  • Δικαίωμα μετεγγραφής για όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη, με διεύρυνση των οικονομικών - κοινωνικών κριτηρίων, αντιστοίχιση όλων των ομοειδών Τμημάτων, να καταργηθούν οι απαράδεκτοι «κόφτες».
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους.
ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Απαιτούν κάλυψη όλων των αναγκών από την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Την ουσιαστική στήριξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες διεκδικεί η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής

Την κάλυψη όλων των αναγκών των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ζητά η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής. Η Ομοσπονδία αναφέρεται στην εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 15 Ιούνη, με την οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες για την έγκριση παράλληλης στήριξης συνεκπαίδευσης, στήριξης από Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό και στήριξης από Σχολικό Νοσηλευτή, μαθητών/τριών για το διδακτικό έτος 2022 - 2023, σημειώνοντας πως για μια ακόμα φορά το υπουργείο Παιδείας «συνεχίζει στη λογική του "εξορθολογισμού" του κόστους, με τον δημοσιονομικό κόφτη στην κυριολεξία να τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες».

Θυμίζει πως κατά το περσινό σχολικό έτος οι προσλήψεις στο σύνολο των δομών της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ήταν μειωμένες κατά 1.445, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι προσλήψεις στην Παράλληλη Στήριξη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση μειώθηκαν κατά 645, με αρνητικές συνέπειες για τους εκατοντάδες μαθητές που στερήθηκαν την αναγκαία επιστημονική βοήθεια εντός της τάξης, συσσωρεύοντας μαθησιακά και εκπαιδευτικά κενά.

«Και η φετινή εγκύκλιος, που αφορά στις προσλήψεις της Παράλληλης Στήριξης, επιβεβαιώνει ότι θα ακολουθηθεί η ίδια ανάλγητη πολιτική στάση», τονίζει η Ομοσπονδία Γονέων, παραθέτοντας πως προβλέπεται ότι «δεν εγκρίνονται αιτήματα που αφορούν στον/στην ίδιο/α μαθητή/τρια για περισσότερες στηρίξεις της μίας, της παρούσας εγκυκλίου, για το ίδιο σχολικό έτος». «Αυτό σημαίνει ότι ένας μαθητής που πάσχει από κάποια ασθένεια, για παράδειγμα Διαβήτη Τύπου 1, και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει συνθετότερες δυσκολίες κατά την εκπαιδευτική διαδικασία, δηλαδή απαιτείται ταυτόχρονα τόσο η στήριξη από ειδικό παιδαγωγό όσο και νοσηλευτή, θα πρέπει να επιλέξει, φυσικά χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο, ποια από τις δύο ειδικότητες θα αιτηθεί», τονίζει το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, απαιτώντας να ανακληθεί ο παραπάνω περιορισμός. Ακόμα, διεκδικεί προσλήψεις για την κάλυψη όλων των κενών με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με μόνιμους διορισμούς όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων στα σχολεία, ώστε να καλύπτονται ουσιαστικά και ολοκληρωμένα οι σύνθετες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Κάλυψη των αναγκών από την πρώτη μέρα

Παραμονές της έναρξης της σχολικής χρονιάς, εκπαιδευτικοί και γονείς καλούν για κάλυψη όλων των αναγκών στα σχολεία από την πρώτη μέρα, καθώς κάθε κενό ισοδυναμεί με χτύπημα στις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Εκπαιδευτικά σωματεία αναφέρονται στον σχεδιασμό του υπουργείου για τη νέα χρονιά, όπως αποτυπώνεται στην εγκύκλιο του γενικού γραμματέα που ζητούσε την καταχώρηση των λειτουργικών κενών των Σχολικών Μονάδων Γενικής Εκπαίδευσης, των δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και των ΚΕΔΑΣΥ μέχρι τις 12 και τις 19 Αυγούστου αντίστοιχα, ώστε να καταγραφούν οι ανάγκες για προσλήψεις αναπληρωτών, τη στιγμή που εκείνη την περίοδο δεν έχουν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές, δεν έχουν υπολογιστεί οι άδειες των νεοδιόριστων, δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα τμήματα, ούτε έχουν καταγραφεί οι πραγματικές ανάγκες στα Ολοήμερα.

Επισημαίνουν παράλληλα την ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία με συγκεκριμένα μέτρα για την πανδημία και να στηριχθούν ουσιαστικά οι εκπαιδευτικοί, ειδικά αυτοί που υπηρετούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Να δώσουν λύση στο πρόβλημα στέγασης των εκπαιδευτικών μονίμων και αναπληρωτών, που υπηρετούν στα σχολεία της Ζακύνθου και προέρχονται από άλλες περιοχές της Ελλάδας, ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Ζακύνθου. Οπως τονίζει, «το πρόβλημα της στέγης είναι εξαιρετικά οξυμένο φέτος, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός καταλυμάτων διατίθεται προς ενοικίαση σε τουρίστες. Η αδυναμία εύρεσης κατοικίας σε συνδυασμό με τα υψηλότατα ενοίκια και τον χαμηλό μισθό (ένας νεοδιόριστος παίρνει κάτω από 900 ευρώ) μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε παραιτήσεις εκπαιδευτικών, όπως άλλωστε είδαμε να συμβαίνει τα προηγούμενα χρόνια σε νησιά του Αιγαίου».

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Εικαστική έκθεση με θέμα τον πόλεμο και τις συνέπειές του

Πληροφορίες για τους δημιουργούς που επιθυμούν να συμμετάσχουν

Εικαστική έκθεση σύγχρονου έργου με θέμα τον πόλεμο και τις συνέπειές του θα λειτουργήσει στο Στέκι Πολιτισμού στο κεντρικό τριήμερο των εκδηλώσεων του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο πάρκο Τρίτση στις 22-23-24 Σεπτέμβρη. «Η ΚΝΕ παίρνει την πρωτοβουλία να οργανώσει ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα τον πόλεμο, για να στρέψει τον μεγεθυντικό φακό της Τέχνης στην πραγματικότητα και την αλήθεια που μένει στο περιθώριο των μεγάλων καλλιτεχνικών διοργανώσεων», τονίζεται στο κάλεσμα που έχει απευθύνει η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ προς κάθε δημιουργό από τον χώρο των εικαστικών τεχνών να συμμετάσχει με σύγχρονο έργο.

«Συναντιόμαστε φέτος ξανά με νέους, νεότερους, αλλά και μεγαλύτερους δημιουργούς, αποδεικνύοντας ότι το σύγχρονο εικαστικό έργο στη χώρα μας έχει ανοιχτές τις κεραίες του στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Θέλουμε η ομαδική εικαστική έκθεση να λειτουργήσει ως δραστήρια κολεκτίβα σκέψης και δημιουργίας, από το στήσιμό της έως και την ξενάγησή της, να συμβάλει στη συλλογική συζήτηση εικαστικών δημιουργών γύρω από τον ρόλο του σύγχρονου εικαστικού έργου, τις μορφές και το περιεχόμενό του, προσκαλώντας γνώριμα, αλλά και νέα εικαστικά μέσα στον χώρο του Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή"», σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα στο κάλεσμα.

Η Επιτροπή Πολιτισμού επανέρχεται τώρα με διευκρινιστικές πληροφορίες σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις συμμετοχής, σημειώνοντας:

Οι δηλώσεις συμμετοχής για την εικαστική έκθεση σύγχρονου έργου με θέμα τον πόλεμο και τις συνέπειές του μπορούν να αποστέλλονται με βάση το κάλεσμα συμμετοχής της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ στο email kne@kne.gr έως το Σάββατο 10/9/2022.

Για την παραλαβή των έργων:

Οι συμμετέχοντες στην έκθεση που διαμένουν στην Αττική μπορούν να παραδώσουν τα έργα τους την Τετάρτη 21/9/2022 στον χώρο του Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Οι ακριβείς ώρες παραλαβής θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Για τους συμμετέχοντες στην έκθεση που διαμένουν εκτός Αττικής θα πρέπει να αποστείλουν τα έργα τους στη διεύθυνση: Τροίας 36, Τ.Κ. 11251, Αθήνα (η διεύθυνση ανήκει στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ), τη βδομάδα 12-18/9.

Για την επιστροφή των έργων:

Οι συμμετέχοντες στην έκθεση που διαμένουν στην Αττική θα μπορούν να παραλάβουν τα έργα τους με τη λήξη της έκθεσης στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» από το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στις 24/9 το βράδυ και στις 25/9. Οι ακριβείς ώρες για την επιστροφή θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Στους συμμετέχοντες στην έκθεση που διαμένουν εκτός Αττικής θα τους αποσταλούν τα έργα τους τις επόμενες μέρες με τη λήξη του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Για το στήσιμο της έκθεσης:

Τα ζωγραφικά έργα θα πρέπει να παραδοθούν έτοιμα προς επιτοίχια ανάρτηση. Οσα έργα δεν είναι τελαρωμένα θα αναρτηθούν με τρόπο κατάλληλο σε συνεννόηση με τον/την δημιουργό. Οι διαστάσεις των έργων δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 200cm x 200cm.

Τα videoart θα προβληθούν σε οθόνες που θα στηθούν με ευθύνη της διοργάνωσης.

Τα γλυπτά θα πρέπει να παραδοθούν με το βάθρο - βάση τους.

Οι εγκαταστάσεις που τοποθετούνται σε βάθρο - βάση θα πρέπει να παραδοθούν με αυτό. Οι επιδαπέδιες εγκαταστάσεις θα τοποθετηθούν κατάλληλα, σε συνεννόηση με τους δημιουργούς.

Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να λάβουν υπόψη τους ότι το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», όπως και η εικαστική έκθεση, πραγματοποιείται σε εξωτερικό και υπαίθριο χώρο. Τα έργα σε χαρτί ή από ευπαθή υλικά ενδέχεται να επηρεαστούν από την υγρασία του χώρου, καθώς και τα γλυπτά έργα και οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να είναι από υλικά που αντέχουν σε εξωτερικές συνθήκες και ενδεχόμενη βροχή. Προτείνεται να επιλεγούν από τους καλλιτέχνες έργα από υλικά που δεν μεταβάλλονται εύκολα από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες. Τα έργα μπορεί να είναι πρωτότυπα, αλλά και ψηφιακές εκτυπώσεις. Ο κάθε δημιουργός μπορεί να συμμετέχει στην έκθεση με έως 3 έργα, ανάλογα και με τις διαστάσεις κάθε έργου. Κάθε έργο που θα εκτεθεί πρέπει να συνοδεύεται από τα στοιχεία του: Ονομα καλλιτέχνη, έτος δημιουργίας, υλικό, διαστάσεις.

Ταξιδεύει σε όλη τη χώρα το κάλεσμα για «το ωραίο, το μεγάλο, το συγκλονιστικό»

Εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και στον Ωρωπό Πρέβεζας

Ωρωπός Πρέβεζας
Ωρωπός Πρέβεζας
Με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου, ιδιαίτερα νεολαίας της περιοχής, αλλά και εργαζομένων και οικογενειών, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη νέα πλατεία της παραλίας του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας το βράδυ της Κυριακής.

Το μήνυμα«Η νέα γενιά με το ΚΚΕ, για "το ωραίο, το μεγάλο, το συγκλονιστικό" (Ν. Μπελογιάννης) - Σοσιαλισμός, η απάντηση στον 21ο αιώνα» ακούστηκε και στην κωμόπολη δυνατά, γεμίζοντας με αισιοδοξία όσους παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Λεωνίδας Καραγεώργος εκ μέρους της ΚΝΕ, για να ακολουθήσει ομιλία από τον Γιάννη Καρναβιά, μέλος του Τομεακού Γραφείου Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ. Αναφερόμενος στο σύνθημα του Φεστιβάλ και στα μηνύματα που μεταφέρει, 70 χρόνια μετά την εκτέλεση του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Μπελογιάννη, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σ' αυτόν τον αγώνα είναι οι κομμουνιστές μπροστά κάθε μέρα. Σ' αυτόν τον αγώνα καλούμε τη νέα γενιά να παλέψει και να βαδίσει. Να συμπορευτεί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, για να βρουν συνέχεια τα μεγάλα αγωνιστικά στιγμιότυπα όλου του προηγούμενου διαστήματος, που σχημάτισαν το χαμόγελο στα χείλη μας, γέννησαν την ελπίδα, έσπασαν στερεότυπα και έβαλαν περισσότερους νέους ανθρώπους να "στήσουν αυτί", να εμπιστευτούν και να αναγνωρίσουν τη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Παράδειγμα, εδώ στην περιοχή σας, η μάχη που έδωσαν οι κάτοικοι, με τους κομμουνιστές μπροστά, ενάντια στην ΠΟΑΥ».

Αστακός Αιτωλοακαρνανίας
Αστακός Αιτωλοακαρνανίας
Αναφέρθηκε στο σύνολο των εξελίξεων και κάλεσε σε ενίσχυση - συμπόρευση με το ΚΚΕ στους αγώνες, στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν, απέναντι στην πολιτική της αστικής τάξης και τους κράτους της, των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά. που τους στηρίζουν και ευθύνονται για τα βάσανα των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας σήμερα: «Με ισχυρό το ΚΚΕ και ισχυρούς εργατικούς - λαϊκούς αγώνες μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις ώστε η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία να ανοίξει τον δρόμο για ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία, για να γίνει ο λαός μας - μια ώρα αρχύτερα - νοικοκύρης στον τόπο του και στον κόπο του.

Ας βάλουμε λοιπόν από τώρα πλώρη για τα μεγάλα, τα ωραία, τα συγκλονιστικά!».

Ακολούθησε η θεατρική παράσταση «Η σονάτα του σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου, όπου έπαιξαν οι Σταματίνα Πιτσούλια, Ελενα Γκάτση, Αλεξάνδρα Χολή και Ηλίας Κουτρουμάνος, κερδίζοντας το χειροκρότημα.

Εν συνεχεία μεγάλο ήταν το κέφι στο λαϊκό γλέντι από ορχήστρα του Αγρινίου, διαρκώντας μέχρι αργά το βράδυ.

Στον Ωρωπό Πρέβεζας

Και φέτος η πλατεία του Ωρωπού Πρέβεζας γέμισε από τους κατοίκους και τη νεολαία της περιοχής, που πήραν μέρος στην εκδήλωση του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με χαιρετισμό από την Ζήνα Μαλεζά, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και της Τομεακής Επιτροπής Πρέβεζας του ΚΚΕ. Στην ομιλία της αναφέρθηκε στα αδιέξοδα και στην ανασφάλεια με τα οποία βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη η νεολαία στη μόρφωση, στη δουλειά, συνολικά στη ζωή της. Οπως είπε, το ΚΚΕ αναδεικνύει την αιτία όλων όσα βιώνουν ο λαός και η νεολαία, την αιτία των εξελίξεων γύρω από το Προσφυγικό, τις υποκλοπές και την εκτίναξη της ακρίβειας, των πολεμικών συγκρούσεων και της εμπλοκής της χώρας μας, και δεν είναι άλλη από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Τόνισε πως η μόνη εγγύηση για τον λαό είναι η συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στον καθημερινό αγώνα, όπως φανερώνουν και οι αγώνες που εξελίσσονται σε χώρους δουλειάς και οι οποίοι μπορούν να δώσουν πραγματική ανάσα, να γεμίσουν με ελπίδα και αισιοδοξία τον λαό.

Αστακός Αιτωλοακαρνανίας
Αστακός Αιτωλοακαρνανίας
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι, διασκεδάζοντας τους παρευρισκόμενους και κρατώντας το κέφι αμείωτο.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Πρέβεζα το Σάββατο 3 Σεπτέμβρη, στο Κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος».

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης της νεολαίας με το ΚΚΕ

Εκδήλωση στο Ροδολίβος Σερρών το περασμένο Σάββατο με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος

Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ, που έχει το μόνο ρεαλιστικό σχέδιο, θέσεις και προτάσεις για το σήμερα και ταυτόχρονα φωτίζει τον δρόμο για τον λαό, τον νέο κόσμο της δημιουργίας, τον σοσιαλισμό, απηύθυνε η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, από το βήμα του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που το Σάββατο 20 Αυγούστου έκανε «στάση» στο Ροδολίβος Σερρών.

Η Θ. Καπέτη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και στη νέα οικονομική κρίση που πρόκειται να αντιμετωπίσουν οι λαοί εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Στην ενεργειακή φτώχεια και την ενεργειακή εξάρτηση, στην ακρίβεια που τσακίζει το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών, στην ανεργία, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής, αλλά και στην κατάσταση στην Υγεία. Αναφέρθηκε επίσης στα σκάνδαλα των παρακολουθήσεων, που φέρνουν στην επιφάνεια ένα σκοτεινό περιβάλλον και ένα διάτρητο θεσμικό πλαίσιο, που επανειλημμένα το έχει καταγγείλει το ΚΚΕ.

Κάλεσε τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, τους νέους, όσους αγωνιούν και προβληματίζονται με τις εξελίξεις, τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τον πόλεμο, όσους νιώθουν αγανακτισμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης και ψάχνουν λύση, να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες και να πάρουν τη θέση τους «δίπλα στο ΚΚΕ στους αγώνες, στο κίνημα, στις βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα ακολουθήσουν».

«Ασπίδα» για το σήμερα, ελπίδα για το αύριο


Συνεχίζοντας τόνισε ότι «η ίδια η ζωή επιβάλλει να κάνουμε επιλογές που μέχρι σήμερα δεν είχαμε σκεφτεί: Μπορούμε να βρεθούμε μαζί με τους κομμουνιστές στο Σωματείο, στον Αγροτικό Σύλλογο, στους μαζικούς φορείς του χωριού. Εκεί όπου οι λίγοι μπορούν να γίνουν πολλοί και με τις διεκδικήσεις, την πάλη τους να καταφέρουν κάτι να φρενάρουν, ακόμα και να κερδίσουν μια ανάσα ανακούφισης.

Ακριβώς γιατί κοιτάνε μόνο μπροστά, ούτε πάνω, ψάχνοντας για παλιούς και νέους "σωτήρες", ούτε κάτω και πίσω, βουλιάζοντας στη μιζέρια και στην ηττοπάθεια του "τίποτα δεν γίνεται", "τίποτα δεν αλλάζει".

Γιατί αν κάτι μπορεί να κινηθεί, αν κάτι μπορεί να αλλάξει, αυτό θα γίνει αν κοιτάμε μόνο μπροστά. Με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στη δύναμη της ταξικής πάλης, του λαϊκού αγώνα, σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, αυτό το βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που το υπηρετούν, άσχετα τι λένε, με τι προσωπείο, με τι συνθήματα εμφανίζονται στον λαό.

Ναι, σήμερα η ζωή επιβάλλει να αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας στα κόμματα του κεφαλαίου: Τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, όλους τους τσιλιαδόρους του συστήματος.

Η πείρα της τελευταίας δεκαετίας δείχνει πως ο ένας φεύγει, ο άλλος έρχεται, για να συνεχίσει το αντιλαϊκό έργο που δεν μπόρεσε ή δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει ο προηγούμενος. Μόνος του, ή και με παρέα... Με νόμους πάνω στους νόμους, με μέτρα πάνω στα μέτρα... Με μόνιμο αποδέκτη αυτού του αντιλαϊκού έργου την εργατική τάξη, τα λαϊκά μεσαία στρώματα, τον λαό μας.

Για το χατίρι των κερδών των λίγων, των καπιταλιστών, χτίζουν και ενισχύουν ένα αντιδραστικό, αντεργατικό, αντιλαϊκό οικοδόμημα που έχει την υπογραφή όλων όσοι κυβέρνησαν μέχρι σήμερα. Και της ΝΔ, και του ΣΥΡΙΖΑ, και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα.

Τολμήστε λοιπόν με το ΚΚΕ! Γιατί μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού αποτελεί την ασπίδα για το σήμερα, αλλά και την ελπίδα για το αύριο!».

Μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να σταματήσει την επίθεση σε βάρος του

Απαντώντας στο ερώτημα τι είναι αυτό που μπαίνει εμπόδιο στη λαϊκή ευημερία, η Θ. Καπέτη χρησιμοποίησε το παράδειγμα της περιοχής και σημείωσε ότι «το Παγγαίο, ένα πλούσιο βουνό σε βλάστηση, πηγές, ορυκτό πλούτο, μένει εγκαταλελειμμένο από δασοπροστασία, πυρασφάλεια, ορεινούς δρόμους που δεν συντηρούνται.

Η πλούσια φυσική και αρχαϊκή ιστορία, με το σπήλαιο Αλιστράτης, το Φαράγγι του Αγγίτη, τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης και τον τύμβο του Καστά, που ενώ θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών και εκπαιδευτικών εκδρομών σχολείων, σπουδαστών, γενικότερα να αξιοποιηθούν, παραμένουν στο περιθώριο. Σε μια περιοχή παραθαλάσσια, που θα μπορούσε να αποτελεί πόλο φτηνών και ασφαλών διακοπών για τη λαϊκή οικογένεια, φτάσαμε να χρειάζεται σήμερα για 10 μέρες διακοπές, για ένα παιδί στην κατασκήνωση, να καταβάλεις 400 ευρώ.

Δεν θα μπορούσε όλη η ευρύτερη περιοχή να αξιοποιηθεί αν στο επίκεντρο των επιλογών ήταν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι η πολιτική της καπιταλιστικής ανάπτυξης; Αν δεν θυσιάζονταν οι ανάγκες μας στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους;

Απέναντί μας λοιπόν έχουμε ένα εχθρικό κράτος, την εξουσία του κεφαλαίου, που λειτουργεί με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτή είναι η αιτία που εμποδίζει την ικανοποίηση των αναγκών μας. Και αυτά τα συμφέροντα έχουν υπηρετήσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις: Κεντροδεξιές, κεντροαριστερές, δεξιές και δήθεν αριστερές, μονοκομματικές και συνεργασίας.

Γιατί οι κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν, δεν αλλάζει όμως το ποιος έχει στα χέρια του την εξουσία, ποιος καρπώνεται τον πλούτο που παράγεται.

Περιθώρια για αυταπάτες δεν υπάρχουν!

Η επίθεση σε βάρος του λαού δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν τη σταματήσει ο ίδιος ο λαός, αν οι εργαζόμενοι δεν οργανώσουν την αντεπίθεσή τους».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η Θ. Καπέτη κάλεσε τον λαό να αναλογιστεί ότι «αν για κάτι έχουμε ψηλώσει τα τελευταία χρόνια, είναι γιατί μας έδωσε μπόι το ΚΚΕ με την αταλάντευτη στάση του, την ανυποχώρητη θέση του εκεί δίπλα και μαζί με την εργατιά, την αγροτιά, τη φτωχολογιά». Και ότι «αν μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, αυτό θα γίνει γιατί μόνο το ΚΚΕ φωτίζει τον δρόμο για τον λαό, κι αυτός είναι η νέα κοινωνία που παλεύουμε και οραματιζόμαστε, ο νέος κόσμος της δημιουργίας, ο σοσιαλισμός».

Στον όμορφα διαμορφωμένο χώρο, ο οποίος γέμισε από κόσμο, ιδιαίτερα νέους και νέες, λειτούργησε έκθεση βιβλίου, ενώ μετά την πολιτική ομιλία η μουσική ανέβασε το κέφι και η γιορτή συνεχίστηκε με γλέντι και χορό.

Εκδηλώσεις τις επόμενες μέρες

Συνεχίζεται το ταξίδι του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και τις επόμενες μέρες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται ως εξής:

-- Αύριο Πέμπτη στα Ανώγεια, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Αρμί. Την εκδήλωση ανοίγει συζήτηση με τίτλο «Μαθαίνω την Ιστορία του τόπου μου, συνεχίζω να αγωνίζομαι» και ομιλητή τον Αργύρη Αλεξάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει κρητικό γλέντι από ερασιτεχνικό μαθητικό ντουέτο με τον Δημήτρη Αναγνώστου και τον Λυκούργο Πασπαράκη. Στον χώρο θα υπάρχει έκθεση των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», με πολιτικό - ιστορικό βιβλίο και προοδευτική λογοτεχνία.

-- Στις 2 Σεπτέμβρη στις Σέρρες, στις 7 μ.μ. στο πάρκο Δορυλαίου (θεατράκι). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κεντρική ομιλία από τον Γιάννη Βασιλειάδη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και συναυλία με θέμα «Μαζί στον αγώνα, λαϊκά και ξάστερα», με τους Πάνο Κοσμίδη, Μιχάλη Μπουρέλο, Αστέρη Πασχαλιά και Δημήτρη Ψαρρά. Ακόμα, συναυλία - γλέντι με το συγκρότημα «Βουκολική Διαταραχή».

Στον χώρο θα υπάρχουν επίσης Μαθητικό και Φοιτητικό Στέκι, Στέκι για τη γυναικεία χειραφέτηση και ισοτιμία και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

ΟΒ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Για την απόφαση στις ΗΠΑ σχετικά με τις αμβλώσεις

Εκδήλωση - συζήτηση με αφορμή την απαράδεκτη απόφαση για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ, με θέμα «Η "γη της ελευθερίας", οι κυβερνήσεις της "προόδου" και άλλα παραμύθια...», πραγματοποιούν σήμερα στις 8 μ.μ. οι ΟΒ Νέας Ιωνίας της ΚΝΕ, στο ΚΕΠ Νέας Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, κοντά στον σταθμό Νέας Ιωνίας του ΗΣΑΠ).

Θα μιλήσει η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει προβολή ταινίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ