Σάββατο 6 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 7 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Προκλητικές πολύνεκρες ισραηλινές επιθέσεις

Επιδρομές «προληπτικού» χαρακτήρα στη Λωρίδα της Γάζας εξαπέλυσαν ισραηλινά βομβαρδιστικά το απόγευμα της Παρασκευής, μετά τη σύλληψη του επικεφαλής της «Ισλαμικής Τζιχάντ» στη Δυτική Οχθη, Μπασέμ Σαάντι, στις 2 Αυγούστου.

Μέσα στην πρώτη ώρα της επίθεσης, οι βόμβες των Ισραηλινών σκότωσαν τουλάχιστον 8 άτομα, μεταξύ των οποίων παιδιά και ο διοικητής της «Ισλαμικής Τζιχάντ», Ταϊσίρ Τζαμπάρι, και τραυμάτισαν πάνω από 40 άλλους.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένι Γκαντς, ανήγγειλε την έναρξη της επιχείρησης «Χάραμα της Αυγής» επικαλούμενος «ειδική κατάσταση» στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και διαβεβαιώνοντας πως θα εντείνει τα μέτρα για την ασφάλεια των συνόρων του Ισραήλ. Μέσα στα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης κινήσεων 80 χλμ. από τα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας. Οι Ισραηλινοί κάτοικοι της περιοχής πήραν οδηγία να μεταβούν άμεσα σε καταφύγια.

Είναι η πρώτη μεγάλη επίθεση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στη Λωρίδα της Γάζας μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε τον Απρίλη και τον Μάη του 2021 μετά από προκλήσεις Εβραίων εποίκων και Ισραηλινών στρατιωτών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στο τέμενος Αλ Ακσα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ