Σάββατο 6 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 7 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΑΤΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τα εύφλεκτα υλικά παραμένουν και είναι εδώ στον τόπο μας!

Ανακοίνωση για τον έναν χρόνο από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Eurokinissi

Εναν χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για την «ανασύνταξη», την πλήρη «αποκατάσταση» και αποζημίωση των πληγέντων στη Βόρεια Εύβοια έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

Γιατί τα «εύφλεκτα υλικά» παραμένουν και είναι εδώ στον τόπο μας!

Παραμένει η πολιτική που λογαριάζει τις ανάγκες μας ως κόστος και βάζει στο ζύγι τις ανθρώπινες ζωές, τις λαϊκές περιουσίες και την προστασία του περιβάλλοντος με τις κάθε φορά «αντοχές της οικονομίας», τα συμφέροντα και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Μέσα στις φλόγες το ζήσαμε με τις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές, προσωπικό και σχέδιο δασοπυρόσβεσης και πυροπροστασίας. Σήμερα το ζούμε με την ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου κρατικού σχεδιασμού που θα συμβάλει στην πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, στην πλήρη αποζημίωση των πληγέντων, την έλλειψη ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας, τη μη οργανωμένη παρέμβαση ανασύστασης του δάσους, την έλλειψη μέτρων πρόληψης και προφύλαξης του δάσους που έχει απομείνει.

Η κυβέρνηση:

  • Δίνει δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ σε επιχειρηματικούς ομίλους για να κάνουν μπίζνες και να αυξήσουν τα κέρδη τους και στον πολύπαθο λαό της Βόρειας Εύβοιας, που προσπαθεί να συμμαζέψει τα συντρίμμια του, μοιράζει πετσοκομμένα επιδόματα πτωχοκομείου.
  • Συνεχίζει τις υπέρογκες ΝΑΤΟικές δαπάνες για τα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία και αφήνει σχολεία, νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, οδικό δίκτυο πλήρως υποβαθμισμένα, μειώνοντας και άλλο φέτος τον κρατικό προϋπολογισμό για μέτρα αντιπυρικής προστασίας.
  • Προωθεί γρήγορα τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στις κατασκευές, στην Ενέργεια, στον τουρισμό, ενώ έχει ακόμα στον «αέρα» τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά και αντιπυρικά μέτρα στην περιοχή, έχει αφήσει απροστάτευτο το δάσος που έχει απομείνει.

Το κυβερνητικό «σχέδιο Μπένου» επιβεβαιώνει πως ο μόνος καημός τους είναι πώς θα αξιοποιηθεί σαν επενδυτική ευκαιρία η καταστροφή του τόπου μας για να στήσουν μπίζνες στα καμένα και να αξιοποιηθεί ο πληθυσμός της περιοχής ως φθηνό εργατικό δυναμικό. Στο σχέδιο αυτό δεν υπάρχει ούτε μια κουβέντα για την αποκατάσταση και την αποζημίωση των πληγέντων, ούτε μια λέξη για το πώς θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας, σε τι σχολεία, με τι γιατρούς, σε τι χώρους άθλησης και αναψυχής, πώς θα συνεχίζουν να ζουν οι αγρότες, οι ρετσινάδες, οι μικροί επαγγελματίες στην περιοχή.

Οι μόνοι «φωτοδότες» τους είναι πώς θα τραβήξουν επενδυτές που θα πάρουν κοψοχρονιά τη γη, τα οικόπεδα, τις επιχειρήσεις και θα κερδοφορήσουν στις πλάτες των εργαζομένων, των βιοπαλαιστών αγροτών, των μικρών επιχειρηματιών.

Κοροϊδεύουν πως στηρίζουν την περιοχή με τα διάφορα «pass» που πήραν ελάχιστοι. Πώς θα καλύψουν αυτά τα ψίχουλα τις αυξημένες ανάγκες που διαμορφώνονται από την ακρίβεια, την αύξηση του πληθωρισμού, τις τιμές - σοκ του ρεύματος, τα συσσωρευμένα χρέη που υπάρχουν;

Εχουν το θράσος να λένε πως «πρώτη φορά δόθηκαν τόσο γρήγορα αποζημιώσεις και έγιναν αποκαταστάσεις ζημιών». Την ώρα που υπάρχουν πληγέντες που παραμένουν εκτός αποζημιώσεων, που ακόμα και αυτές δίνονται με το σταγονόμετρο, που δεν έχει παρθεί ούτε ένα μέτρο ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.

Η καταστροφή του τόπου μας έχει ονοματεπώνυμο!

Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων άναψε το φιτίλι, η επιλεκτική ανικανότητα του κράτους να στηρίξει τον λαό άφησε τον τόπο μας απροστάτευτο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το αντιλαϊκό της έργο έχοντας και τις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και άλλων δυνάμεων που στηρίζουν τον πυρήνα της πολιτικής της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν βαριές ευθύνες όχι μόνο γιατί αυτόν τον δρόμο υπηρέτησαν και όταν κυβέρνησαν και ως αντιπολίτευση, αλλά και γιατί σήμερα συμφωνούν:

  • Στο κυβερνητικό «σχέδιο Μπένου». Οι όποιες ενστάσεις τους είναι σε ζητήματα διαχείρισης, κατά πόσο και πώς θα παρεμβαίνουν οι δήμοι και οι Περιφέρειες. Σε Περιφέρεια και δήμους οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ από κοινού πρωταγωνιστούν στην προώθηση του κυβερνητικού σχεδιασμού.
  • Στις ΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές δεσμεύσεις της χώρας δίνοντας υπέρογκα ποσά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
  • Στα σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και τους αντιλαϊκούς του στόχους, στο νέο αυτό υπερμνημόνιο για τους λαούς.
  • Στην πολιτική κόστους - οφέλους της ΕΕ, που ουσιαστικά λέει πως συμφέρει περισσότερο να δίνουν ψευτοεπιδοτήσεις σε όσους καμένους, πνιγμένους κ.λπ. τα καταφέρουν, παρά να παρθούν ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας και πρόληψης.
  • Στην πολιτική αποδυνάμωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των τοπικών Πυροσβεστικών Κλιμακίων μέσω της υποχρηματοδότησης και της συγκρότησης των πολυδιαφημισμένων δυνάμεων πυρόσβεσης της ΕΕ.

Γι' αυτό και έναν χρόνο μετά και κατά τη διάρκεια νέων πυρκαγιών σε Λέσβο, Εβρο, Αττική και αλλού τσακωνόντουσαν για το «ποιος είχε περισσότερους νεκρούς», «ποιος έκαψε περισσότερα στρέμματα», «ποιος χρησιμοποίησε πρώτος τα sms εκκένωσης».

Γιατί σε όλα τα άλλα συμφωνούν και έχουν όλοι λερωμένη τη φωλιά τους, αφού όλοι τους μείωσαν και κράτησαν σε τραγικά χαμηλά επίπεδα τον προϋπολογισμό για μέτρα αντιπυρικής προστασίας. Ολοι τους αποψίλωσαν από υποδομές, προσωπικό τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες. Ολοι τους διατήρησαν τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της δασοπροστασίας από τη δασοπυρόσβεση και την υποστελέχωση των Δασαρχείων.

Ο λαός της Βόρειας Εύβοιας μπορεί να ζήσει στον τόπο του!

Συνεχίζοντας τον δρόμο που άνοιξε με τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα και σε σύγκρουση με τη στρατηγική κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων και των άλλων αστικών κομμάτων που θεωρούν την καταστροφή ευκαιρία.

Με το ΚΚΕ μπροστά οι ανάγκες του λαού!

Απάντηση στο πώς θα ξαναζωντανέψει ο τόπος μας μπορούν να δώσουν μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ και οι διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος:

- Πλήρες, ολοκληρωμένο, σύγχρονο σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης σε όλες τις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας. Επιτάχυνση των λιγοστών έργων που έχουν ξεκινήσει.

- Επαρκής αντιπυρική προστασία, υποδομές, προσωπικό, για το δάσος που έχει απομείνει.

- Σύγχρονο οδικό δίκτυο, για γρήγορη και ασφαλή σύνδεση με τις υπόλοιπες περιοχές του νομού.

- Αποζημιώσεις 100% σε κάθε καταστροφή λαϊκής περιουσίας, κατοικίας, καλλιεργειών, κτηνοτροφικού κεφαλαίου, υποδομών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις που εφευρίσκει διαχρονικά η αστική πολιτική για να περιορίζει τους δικαιούχους. Εφοδιασμός με ζωοτροφές, μελισσοτροφές για όσο απαιτείται.

- Αποζημιώσεις 100% για τους μικρούς επαγγελματίες (τουρισμός, εμπόριο, αυτοαπασχολούμενοι κ.ά.).

- Απαλλαγή από φόρους, τραπεζικά δάνεια, ασφαλιστικές εισφορές, ΔΕΚΟ, δημοτικά και άλλα τέλη.

- Να ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα απασχόλησης των ρετσινάδων - δασεργατών που έχασαν τη δουλειά τους με 15ετή διάρκεια.

- Ανασύσταση του καμένου δάσους με κρατική ευθύνη και επιστημονική μέθοδο. Κανένας αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων.

- Μέτρα στήριξης με ευθύνη του κράτους στις δομές Εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, άθλησης. Καμία υποβάθμιση ή συγχώνευση σχολείων.

- Ενίσχυση των μονάδων Υγείας με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες για δημόσια και δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Με πιο ισχυρό ΚΚΕ για να ζήσουμε στον τόπο μας, για να «κάψουμε» τα αντιλαϊκά σενάρια της επόμενης μέρας.

Συμπορευόμενοι με το ΚΚΕ, τη μοναδική πολιτική δύναμη που στάθηκε με συνέπεια και σταθερότητα στο πλευρό του λαού της Βόρειας Εύβοιας, των εργαζομένων όλης της χώρας.

Ο λαός της Βόρειας Εύβοιας απέδειξε πως «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!». Το έκανε πράξη τις κρίσιμες ώρες μέσα στις φλόγες σώζοντας μόνος του τον τόπο του, συνεχίζει να το κάνει πράξη διεκδικώντας όλα αυτά που δικαιούται!

Είναι σημαντική παρακαταθήκη οι Επιτροπές Αγώνα που στήθηκαν στα χωριά, η Συντονιστική Επιτροπή πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας, ο συντονισμός με πληγέντες της υπόλοιπης Ελλάδας.

Ο λαός της Βόρειας Εύβοιας δεν περίμενε κανέναν σωτήρα μέσα στις φλόγες για να σώσει το βιος του, αλλά τα κατάφερε με τη δική του οργάνωση. Στάθηκε όρθιος με τα δικά του χέρια, με τη συγκλονιστική αλληλεγγύη των εργαζομένων όλης της χώρας. Ακόμα και οι λειψές επιδοτήσεις που δόθηκαν ήταν αποτέλεσμα των αγώνων, της συλλογικής δράσης και οργάνωσης των κατοίκων και μαζικών φορέων της περιοχής. Οι κομμουνιστές σε αυτήν την υπόθεση ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή.

Μέσα στους αγώνες φάνηκε σε όλους και όλες πως μια επιλογή υπάρχει:

-- Αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική και τους σχεδιασμούς κυβέρνησης - μονοπωλίων, καμία αναμονή από τους δήθεν προοδευτικούς σωτήρες, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που διεκδικούν τη σκυτάλη για να συνεχίσουν το αντιλαϊκό έργο της ΝΔ.

-- Εμπιστοσύνη στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα, συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να δυναμώσουν η ελπίδα, η προοπτική για τον λαό.

ΚΚΕ: Η μοναδική δύναμη εγγύησης στους αγώνες του λαού!

«Ασπίδα για το τώρα, ελπίδα για το αύριο!».

Το ΚΚΕ τεκμηριώνει στο Πρόγραμμά του ότι ο λαός μπορεί να ζήσει πολύ καλύτερα με βάση τις δυνατότητες του σήμερα.

Εχει ολοκληρωμένο σχέδιο απέναντι στον αστικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της περιοχής, που μπορεί να υλοποιηθεί από έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, αυτόν της εργατικής - λαϊκής εξουσίας. Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός και η κοινωνικοποίηση του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής επιτρέπουν την ολοκληρωμένη και ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής, με κριτήριο τις ανάγκες των κατοίκων τόσο της Βόρειας Εύβοιας όσο και όλης της χώρας.

Η συμπόρευση και η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, στους τόπους δουλειάς, στις πόλεις, στα χωριά, στους αγώνες και τις εκλογές είναι συμβολή στον αγώνα γι' αυτήν την προοπτική, για τη μόνη διέξοδο υπέρ του λαού, που είναι το σύγχρονο και το αναγκαίο για τον 21ο αιώνα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org