Σάββατο 6 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 7 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σοκ για τον λαό...

Το δίλημμα που βάζουν στον λαό είναι «διάλεξε πώς κι από πού θα πληρώσεις...»
Το δίλημμα που βάζουν στον λαό είναι «διάλεξε πώς κι από πού θα πληρώσεις...»
Εχοντας ως δεδομένο ότι τον λογαριασμό της ακρίβειας θα τον πληρώσει ούτως ή άλλως ο λαός, οικονομολόγοι και αστικά επιτελεία διακινούν διάφορα «σενάρια» για το πώς θα μπορούσαν καλύτερα να διαχειριστούν την «ενεργειακή κρίση», στο έδαφος των ανταγωνισμών που οξύνονται. Σε μια τέτοια ανάλυση του ΔΝΤ διαβάζουμε ότι οι κυβερνήσεις «θα πρέπει να αφήσουν το αυξημένο κόστος της Ενέργειας να μεταβιβαστεί στον τελικό καταναλωτή ώστε να ενθαρρύνουν την εξοικονόμηση Ενέργειας και τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων» και ότι τα οριζόντια μέτρα «απλώς καθυστερούν την προσαρμογή στο ενεργειακό σοκ και αποδυναμώνουν τα κίνητρα που θα είχαν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις για να εξοικονομήσουν Ενέργεια». Με άλλα λόγια, αφήστε τον κόσμο να «τσουρουφλιστεί» μια κι έξω από την πανάκριβη Ενέργεια για να μειώσει γρηγορότερα την κατανάλωση, κόβοντας από τα τελείως αναγκαία, αφού εδώ και πολλά χρόνια, το ακριβό ρεύμα δεν επέτρεπε ούτε σκέψη για «σπατάλες». Το «δόγμα» αυτό του «ενεργειακού σοκ», όπως το παρουσιάζουν, αξιοποιείται από διάφορους προπαγανδιστές της κυβερνητικής πολιτικής ως απόδειξη της δικής τους «φιλολαϊκής» τάχα διαχείρισης, επειδή η κυβέρνηση δίνει και κάνα επιδοματάκι για να ανακουφίσει δήθεν τους πιο φτωχούς. Κάπως έτσι, ανάμεσα στο «λίγο» και στο «καθόλου», εκβιάζουν τον λαό να χειροκροτήσει το πρώτο.

... έτσι κι αλλιώς

Το δίλημμα που βάζουν όμως στην πραγματικότητα, είναι από πού και πώς θα πληρώσει ο λαός. Για παράδειγμα, τα διάφορα επιδόματα και τα «pass» που δίνουν οι κυβερνήσεις, εκτός του ότι δεν είναι «οριζόντια», έχουν ως προϋπόθεση να μη διαταράσσεται η δημοσιονομική σταθερότητα. Γι' αυτό πληρώνονται από τον «δημοσιονομικό χώρο» που δημιουργεί η φοροαφαίμαξη των λαϊκών οικογενειών. Δηλαδή ...προκαταβάλλεις από τη μια τσέπη αυτό που σου εμφανίζουν στη συνέχεια ως επίδομα στην άλλη! Βέβαια, επειδή κι αυτά τα δήθεν μέτρα «ενίσχυσης» είναι σταγόνα στον ωκεανό, τα λαϊκά νοικοκυριά αναγκάζονται ούτως ή άλλως να περιορίσουν κι άλλο βασικές ανάγκες και να μειώσουν την κατανάλωση, μπας και γλιτώσουν κανένα ευρώ από τα σαγόνια παραγωγών και παρόχων Ενέργειας. Να μην ξεχνάμε επίσης ότι με τις αποφάσεις της ΕΕ, προβλέπεται ακόμα και δελτίο στην κατανάλωση, με τις τιμές να παραμένουν βέβαια «στο θεό». Ο παρονομαστής δηλαδή παραμένει πάντα ο ίδιος: Ο λαός που στενάζει και βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην ενεργειακή φτώχεια. Το μόνο που αλλάζει στα διάφορα «μοντέλα» τους - όπως γινόταν άλλωστε και την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης - είναι οι συντελεστές μιας σύνθετης εξίσωσης, που περιλαμβάνει τα συμφέροντα διαφορετικών και ανταγωνιστικών τμημάτων του κεφαλαίου (πετρελαιάδες/ΑΠΕ κ.τ.λ.), τη διαχείριση της λαϊκής δυσαρέσκειας, ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της ΕΕ ή με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα κ.ά.

Θερινής νυκτός

Νόμος - πλαίσιο στα μέσα του Ιούλη... Τουρνικέ στο ΑΠΘ στις αρχές Αυγούστου... «Μασάζ» στα ιδρύματα για αναμόρφωση προγραμμάτων και δημιουργία τριετών προγραμμάτων σπουδών (επαναφέροντας τα ΤΕΙ με άλλο τρόπο...) με «κίνητρο» τη χρηματοδότηση. Φαίνεται ότι το καλοκαίρι έχει γίνει ιδιαίτερα «παραγωγικό» για το υπουργείο Παιδείας, καθώς το κεφάλαιο απαιτεί ετοιμότητα για εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια το συντομότερο... Δεν επιδέχεται καθυστερήσεις η περαιτέρω προσαρμογή των πανεπιστημίων στις επιχειρηματικές ορέξεις. Βλέπει... «όνειρα θερινής νυκτός» όμως η κυβέρνηση, αν νομίζει ότι επειδή προωθεί την αντιδραστική πολιτική της μέσα στο κατακαλόκαιρο, με τις σχολές κλειστές, αυτή θα υλοποιηθεί κιόλας χωρίς αντιστάσεις και χωρίς αντιδράσεις. Ο νόμος - πλαίσιο έχει απορριφθεί από την πανεπιστημιακή κοινότητα, με φοιτητικούς συλλόγους, συλλόγους Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού και εργαζομένους στα πανεπιστήμια να ξεκαθαρίζουν ότι κάθε προσπάθεια για την υλοποίησή του θα τους βρει μαζικά απέναντι. Οπως έγινε με την «πανεπιστημιακή αστυνομία» και νομοθετήματα προηγούμενων κυβερνήσεων, που αναπαράγει με άλλο φτιασίδωμα και ο νόμος της κυβέρνησης ΝΔ.

Ακόμα λιγότεροι

Ανησυχία ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς προκαλούν οι λιγότερες σε σχέση με πέρσι προσλήψεις σχολικών καθαριστριών, που κάνουν αυτήν την περίοδο οι δήμοι. Με δικαιολογία ότι... δεν ισχύουν τα πρωτόκολλα της πανδημίας, το κράτος χρηματοδοτεί με ακόμα μικρότερα ποσά την πρόσληψη καθαριστών/στριών, με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία παιδιών και εκπαιδευτικών, ενώ για όσους/ες πιάσουν τελικά δουλειά, η εντατικοποίηση προμηνύεται ανυπόφορη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο δήμος Ιωαννίνων: Ενώ το προηγούμενο έτος στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων δούλευαν 166 συμβασιούχοι πλήρους απασχόλησης, αποφασίστηκε για τη νέα σχολική χρονιά η πρόσληψη μόλις 101 καθαριστριών πλήρους απασχόλησης και 25 με ημιαπασχόληση. Δηλαδή, λιγότεροι - κατά 40 - άνθρωποι θα πρέπει να φέρουν σε πέρας την καθαριότητα σε 138 σχολικές μονάδες με περισσότερους από 18.300 μαθητές! Αν συνυπολογίσει κανείς ότι σε 8 νηπιαγωγεία και σε 16 δημοτικά σχολεία των Ιωαννίνων θα εφαρμοστεί από τη νέα χρονιά το πιλοτικό ολοήμερο πρόγραμμα μέχρι τις 17.30, γίνεται φανερό ότι τέτοιες «περικοπές» θα έχουν αντίκτυπο στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων και οι καθαριστές θα γίνουν «λάστιχο». Αφού εξαφάνισε πρώτα την πανδημία, η κυβέρνηση προσαρμόζει τώρα και τον αριθμό των καθαριστριών στη «μαγική εικόνα» που παρουσιάζει για τα σχολεία, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τον εγκληματικό χαρακτήρα της πολιτικής που αποτιμά με όρους «κόστους - οφέλους» ακόμα και την υγιεινή στα σχολεία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 6 Αυγούστου

1765 Γεννιέται ο Μανιάτης κοτζάμπασης και μέλος της Φιλικής Εταιρείας Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, πρόεδρος της επαναστατικής κυβέρνησης (Εκτελεστικό) το 1823 - 1824.

1865 Πεθαίνει ο Φαναριώτης και μέλος της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, πρόεδρος της επαναστατικής κυβέρνησης (Εκτελεστικό) το 1822 - 1823 και τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1881 Γεννιέται ο Βρετανός (Σκοτσέζος) βιολόγος Αλεξάντερ Φλέμινγκ, που μαζί με την γυναίκα του, Αμαλία, ανακάλυψαν την πενικιλίνη (βραβείο Νόμπελ Ιατρικής, 1945).

1944 Τμήματα του 30ού Συντάγματος του ΕΛΑΣ ανατινάζουν στο Μουχαρέμ Χάνι γερμανική αμαξοστοιχία, που συνοδευόταν από ισχυρή στρατιωτική δύναμη. Στη μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκαν 190 και αιχμαλωτίστηκαν 60 Γερμανοί και Ιταλοί στρατιώτες.

1945 Οι Αμερικανοί ρίχνουν την πρώτη ατομική βόμβα στη ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα.

1949 Δολοφονείται στη Μακρόνησο με άγρια βασανιστήρια ο κομμουνιστής Γιώργος Σαμπατάκος, φοιτητής της ΑΣΟΕΕ.

1951 Ιδρύεται το κόμμα του «Ελληνικού Συναγερμού» υπό τον στρατάρχη Αλέξανδρο Παπάγο, που στις εκλογές της 9ης του Σεπτέμβρη του ίδιου έτους ήρθε πρώτο με 36,53%.

1976 Το βράδυ της 6ης Αυγούστου 1976 το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Χόρα» παραβιάζει για πρώτη φορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το πρωί της 7ης Αυγούστου γίνεται η δεύτερη παραβίαση. Το «Χόρα» επέστρεψε στη Σμύρνη στις 17 Αυγούστου.

Κυριακή 7 Αυγούστου

1819 Ο Σιμόν Μπολίβαρ νικά τους Ισπανούς στη μάχη του Μπογιακά, πετυχαίνοντας την ανεξαρτησία της Κολομβίας.

1903 Γεννιέται ο Βρετανός αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος Λουίς Λίκεϊ, πρωτοπόρος στην έρευνα της εξέλιξης του ανθρώπου.

1932 Γεννιέται ο Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος Αμπέμπε Μπικίλα (χρυσός Ολυμπιονίκης το 1960 και το 1964).

1933 Οι ανθρακωρύχοι του Αλιβερίου κατεβαίνουν σε απεργία με αίτημα την αύξηση των μισθών τους και την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Την τέταρτη μέρα της απεργίας δέχονται βίαιη επίθεση από την αστυνομία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 20 απεργών. Ενας από αυτούς θα υποκύψει στα τραύματά του στο νοσοκομείο. Ο θάνατος του εργάτη - απεργού προκαλεί γενικότερη αγανάκτηση στην περιοχή, που ξεσηκώνεται και αναγκάζει τον εργοδότη να δεχθεί όλα τα αιτήματα των ανθρακωρύχων.

1960 Η επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας εθνικοποιεί όλα τα περιουσιακά στοιχεία αμερικανικών συμφερόντων σε αντίποινα για την «αμερικανική οικονομική επιθετικότητα».

1969 Επίθεση των εθνικοαπελευθερωτικών δυνάμεων του Νότιου Βιετνάμ στο μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο των Αμερικανών στο Νότο προκαλεί μεγάλες καταστροφές στις δυνάμεις των ΗΠΑ και ψυχολογική κατάπτωση. Την ίδια ώρα 100 κιλά εκρηκτικής ύλης τινάζουν στον αέρα τη στρατιωτική σχολή της Σαϊγκόν.

1970 Πεθαίνει ο συγγραφέας Νίκος Τσιφόρος.

1981 Την εγκατάσταση πυραύλων «Κρουζ» στη Σικελία αποφασίζει η ιταλική κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα εμμείνει στον διάλογο για τη μείωση των πυρηνικών όπλων.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ