Πέμπτη 7 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εκατέρωθεν προετοιμασίες και «προειδοποιήσεις» για μακρόχρονη και γενικευμένη σύγκρουση

Με εκατέρωθεν προετοιμασίες για μακρόχρονη πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, και σχεδόν καθημερινές «προειδοποιήσεις» για τους κινδύνους παραπέρα κλιμάκωσης και γενίκευσής της, εντείνεται συνεχώς η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

«Εδώ και μήνες σημειώνουμε ότι οι μάχες στο Ντονμπάς μπορεί να είναι παρατεταμένες και να τραβήξουν σε μάκρος (...) με κέρδη και απώλειες και για τις δύο πλευρές», επανέλαβε στην ενημέρωση συντακτών η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν - Πιέρ, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία. Τους έχουμε δώσει τη μεγαλύτερη στήριξη από οποιαδήποτε άλλη χώρα σε ό,τι αφορά τη βοήθεια ασφάλειας. Και αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει».

Παράλληλα, σε αντίθεση με ευρωπαϊκές δυνάμεις που στηρίζουν πολεμικά την Ουκρανία αλλά έχουν συμφέρον για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων, η Ζαν - Πιέρ επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι «αυτό που προσπαθούμε και κάνουμε όλους τους τελευταίους μήνες είναι να διασφαλίζουμε ότι με τη βοήθεια που παρέχουμε θα φέρουμε την Ουκρανία στην καλύτερη δυνατή θέση, ώστε όταν υπάρξει ευκαιρία για διαπραγματεύσεις, να είναι σε θέση να διαπραγματευτούν».

Από την πλευρά της Ρωσίας, μετά τις σχετικές αναφορές του υπουργού Αμυνας Σ. Σοϊγκού ότι «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι να εκπληρωθούν πλήρως τα καθήκοντα που έχουν τεθεί» από τον Πρόεδρο Βλ. Πούτιν, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας Ν. Πατρούσεφ επανέλαβε προχτές ονομαστικά ένα προς ένα τα εν λόγω «καθήκοντα» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, διατύπωσε ξανά τους στόχους για «προστασία των αμάχων» από τη «γενοκτονία», για «αποναζιστικοποίηση» και αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, όπως και για τη διασφάλιση ότι θα είναι μόνιμα ουδέτερη μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Τα παραπάνω δείχνουν προς μια κατεύθυνση συνολικότερης συνέχισης των πολεμικών επιχειρήσεων και μετά τη μάχη για το Ντονέτσκ, που βρίσκεται σε εξέλιξη (αφού ολοκληρώθηκε η κατάληψη της περιφέρειας του Λουγκάνσκ), ενώ υπενθυμίζεται ότι και ο πρόεδρος της ρωσικής κρατικής Δούμας, Β. Βολόντιν, δήλωσε προχτές πως τα ρωσικά στρατεύματα αναγκάζονται να μη σταματήσουν στα σύνορα του Ντονμπάς, επικαλούμενος την τακτική του Κιέβου να εξαπολύει χτυπήματα στα μετόπισθεν, σε περιοχές που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις.

Καταγγελίες για βομβαρδισμούς αμάχων με ΝΑΤΟικά όπλα

Χτες, οι φιλορωσικές αρχές του Ντονέτσκ κατήγγειλαν νέους ουκρανικούς βομβαρδισμούς της πρωτεύουσας της περιφέρειας (ελεγχόμενης από τις φιλορωσικές δυνάμεις πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φλεβάρη), αναφέροντας μάλιστα ότι για τα χτυπήματα χρησιμοποιήθηκαν 15 βλήματα από συστήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών, που χρησιμοποιούνται σε χώρες του ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος διπλωμάτης Γ. Ουστίνοφ, μιλώντας χτες στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κατήγγειλε ότι «δυτικές οβίδες έχουν ήδη προσγειωθεί σε νοσοκομεία, αγορές και χώρους μαζικής συγκέντρωσης αμάχων» στις πόλεις του Ντονμπάς, σκοτώνοντας πολίτες.

Την ίδια ώρα, στο Κίεβο, ο επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικής Ασφάλειας Β. Μέλνικ επιβεβαίωσε ότι η ουκρανική υπηρεσία έχει καταγράψει τουλάχιστον 12 υποθέσεις παράνομης πώλησης ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθειας που αποστέλλεται προς το Κίεβο, ενώ άλλες αρμόδιες υπηρεσίες συγκεντρώνουν και άλλα σχετικά στοιχεία. «Χρειάζεται να καθιερώσουμε καθαρούς αλγόριθμους για την παραλαβή, διανομή και χρήση της βοήθειας που μας παρέχεται από τους διεθνείς εταίρους μας», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται πως μία μέρα πριν ο Σοϊγκού είχε ανακοινώσει ότι «πάνω από 28.000 τόνοι στρατιωτικού εξοπλισμού έχουν ήδη παραδοθεί» από τη Δύση στην Ουκρανία, ενώ ήδη ορισμένα από αυτά τα δυτικά όπλα εξαπλώνονται στη Μέση Ανατολή, καθώς και στη μαύρη αγορά.

Επίσης χτες, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας κατέστρεψαν δύο προηγμένης τεχνολογίας αμερικανικούς πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων HIMARS, συστήματα με τα οποία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προμηθεύουν το Κίεβο, ιδίως για τις μάχες στο Ντονμπάς. Ανακοινώθηκε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν δύο αποθήκες πυρομαχικών που αποθηκεύουν πυραύλους για το HIMARS, κοντά στη γραμμή του μετώπου, σε ένα χωριό νότια του Κραματόρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Ρωσία: Νέες «προειδοποιήσεις» για το πυρηνικό οπλοστάσιο

Παράλληλα, η Μόσχα επαναφέρει με διάφορες ευκαιρίες «προειδοποιήσεις» και απειλές, επικαλούμενη το πυρηνικό οπλοστάσιό της.

Οι προσπάθειες να δημιουργηθούν δικαστήρια για τη λεγόμενη διερεύνηση των δράσεων της Μόσχας «δεν είναι μόνο νομικά άκυρες», ανέφερε σε διαδικτυακή του ανάρτηση ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας και αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμ. Μεντβέντεφ, αλλά «η ιδέα να τιμωρείται η χώρα που έχει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο παγκοσμίως είναι παράλογη. Και αυτό δημιουργεί ενδεχομένως μια απειλή για την ύπαρξη της ανθρωπότητας». Ο Μεντβέντεφ επεσήμανε ακόμα ότι οι ΗΠΑ θέλουν να σύρουν τη Ρωσία ενώπιον διεθνών δικαστηρίων παρότι η Ουάσιγκτον δεν τιμωρήθηκε ποτέ για τους πολέμους που διεξήγαγε σε όλο τον κόσμο.

Σε ό,τι αφορά την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Αλ. Ζάιτσεφ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε ότι η προσχώρησή τους θα είναι «ένα παραπέρα βήμα για την κλιμάκωση των πολιτικών και στρατιωτικών εντάσεων στην Ευρώπη» και ενδέχεται «να επιδεινώσει την κατάσταση στις περιοχές της Βαλτικής και της Αρκτικής». Σχολίασε επίσης ότι οι δύο χώρες θα είναι υποχρεωμένες «να ακολουθούν τις ντιρεκτίβες από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ή - για να είμαι ακριβής - από την Ουάσιγκτον».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη προσωρινής εκτόνωσης, πάντως, η Νορβηγία συμφώνησε τελικά να άρει την απαγόρευση και να επιτρέψει τη διέλευση ρωσικών αποστολών τροφίμων προς ρωσικούς οικισμούς στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στην Αρκτική. Εκπρόσωπος του νορβηγικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η απόφαση ήταν «αποτέλεσμα διαλόγου με τη ρωσική πλευρά».

Εντείνονται τα παζάρια για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών

Στο μεταξύ, σταθερά στο προσκήνιο της αντιπαράθεσης βρίσκονται και τα παζάρια για την επανάληψη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Σε μία βδομάδα ή δέκα μέρες θα εντατικοποιήσουμε τις συνομιλίες, επιδιώκοντας να οδηγηθούμε σε ένα αποτέλεσμα» για την υπογραφή σχετικής συμφωνίας από την Ουκρανία και τη Ρωσία, δήλωσε την Τρίτη ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, με την Αγκυρα να διεκδικεί μεσολαβητικό ρόλο στα παζάρια.

Οι δηλώσεις Ερντογάν έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ. Ντράγκι, ο οποίος έκανε λόγο για «κεντρικό ρόλο της Τουρκίας». Επεσήμανε ότι αυτός συνίσταται στην κατοχύρωση της ασφάλειας των πλοίων που θα εκτελούν τις εξαγωγές και στη διασφάλιση ότι δεν θα μεταφέρουν όπλα, απαίτηση που θέτει η Μόσχα.

Ο Ντράγκι χαρακτήρισε μάλιστα «πολύ ενθαρρυντικό» ότι το σχέδιο που έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και το G7 δεν προϋποθέτει αποναρκοθέτηση των ουκρανικών λιμανιών (κάτι που αρνείται να κάνει το Κίεβο), καθώς, όπως ανέφερε, οι θαλάσσιοι διάδρομοι έχουν ήδη προσδιοριστεί.

Ο δε Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, σε δηλώσεις του στην αρχή της βδομάδας, επιβεβαίωσε ότι το Κίεβο διεξάγει συνομιλίες με την Τουρκία και τον ΟΗΕ για το θέμα και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό κάποια δύναμη πλην της Ρωσίας να εγγυηθεί την ασφάλεια των πλοίων που θα καταπλεύσουν στα ουκρανικά λιμάνια.

Τα σχετικά παζάρια πάντως συνεχίζονται, παράλληλα με τις καταγγελίες από το Κίεβο ότι η Μόσχα κλέβει ουκρανικά σιτηρά και τα εμπορεύεται στο εξωτερικό.

Τις προηγούμενες μέρες η ουκρανική πλευρά ανακοίνωσε ότι κατόπιν αιτήματός της η Τουρκία έχει δεσμεύσει στα ανοιχτά του λιμανιού Καρασού το ρωσικό πλοίο «Zhibek Zholy», το οποίο απέπλευσε από το - ελεγχόμενο από τη Ρωσία - ουκρανικό λιμάνι Μπερντιάσκ, μεταφέροντας σιτηρά που φέρεται να έχουν κλαπεί από την Ουκρανία.

Το πρακτορείο «Reuters» αναφέρει ότι το Κίεβο με επιστολή του από τις 13/6 έχει ζητήσει από την Τουρκία να ερευνήσει τις κινήσεις και το φορτίο άλλων τριών μεγάλων ρωσικών φορτηγών πλοίων που απέπλευσαν από τη Σεβαστούπολη της Κριμαίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, από την πλευρά του, ανακοίνωσε χτες πως είναι ψευδείς οι αναφορές ότι το «Zhibek Zholy» κρατείται στο τουρκικό λιμάνι Καρασού ως ύποπτο ότι μεταφέρει κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Αλ. Ζάιτσεφ, δήλωσε ότι το πλοίο «υποβάλλεται στις συνήθεις διαδικασίες».

Αξιωματούχοι στο Καρασού δήλωσαν ότι το πλοίο περιμένει στο λιμάνι, ενώ γίνονται έρευνες για την προέλευση του φορτίου. Η δε τουρκική εφημερίδα «Cumhuriyet» δημοσίευσε δηλώσεις του Ιλνούρ Τσεβίκ, συμβούλου του Τούρκου Προέδρου, πως αν αποδειχθεί ότι το σιτάρι είναι κλεμμένο, θα κατασχεθεί και θα διατεθεί προς πώληση εκ μέρους της Ουκρανίας.

Τις προηγούμενες μέρες, πάντως, εκπρόσωποι των φιλορωσικών πολιτικο-στρατιωτικών διοικήσεων που έχουν εγκατασταθεί στις ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της νότιας Ουκρανίας δήλωσαν ότι έχουν κλείσει συμφωνίες με «φιλικές χώρες» για την εξαγωγή σιτηρών της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ