Πέμπτη 7 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης του Λαγού και άλλων φασιστών

Eurokinissi

Το πενταμελές Εφετείο κακουργημάτων στη δίκη σε δεύτερο βαθμό για τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή διέκοψε χτες για την 26η Ιούλη, ώστε να συζητηθεί το αίτημα αναβολής που έχει υποβάλει ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Ν. Μιχαλολιάκος. Προκειμένου να διαγνωστεί η κατάσταση της υγείας του (έχει νοσήσει από COVID-19 και σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης), το δικαστήριο ζήτησε την επόμενη φορά πρόσφατο αναλυτικό πιστοποιητικό, καθώς και πρόβλεψη για το πότε θα αποκατασταθεί η υγεία του Μιχαλολιάκου.

Νωρίτερα το δικαστήριο, σύμφωνα και με την πρόταση της εισαγγελέα, απέρριψε όλα τα αιτήματα αναστολής της ποινής που είχαν υποβάλει στην πρώτη δικάσιμο κάποιοι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο Ι. Λαγός, διευθυντικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης, ο οποίος δήλωσε και πάλι πολιτικός κρατούμενος... «Δολοφόνος είσαι!» ήταν η απάντηση της μητέρας του Παύλου Φύσσα.

Ως προς τη δικαστική διαδικασία σε δεύτερο βαθμό, υπενθυμίζεται ότι ένοχοι για το κακούργημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση είναι σήμερα 50, έναντι 69 που ήταν πρωτόδικα. 7 δικάζονται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και 21 για τέλεση ενός ακόμα κακουργήματος, όπως συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα ή στην απόπειρα δολοφονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη. Οσον αφορά τις ποινές, σε 13 χρόνια έχει καταδικαστεί πρωτόδικα το διευθυντήριο, 2 - 3 ακόμα χρυσαυγίτες έχουν διψήφια καταδίκη, οι υπόλοιποι - κυρίως για τη δολοφονία Φύσσα - έχουν καταδικαστεί σε 9 χρόνια κάθειρξης, εκτός του Ρουπακιά που έχει καταδικαστεί με ισόβια, σε 7 χρόνια κάθειρξης όσοι αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον Αμπουζίντ Εμπάρακ και από 5 έως 7 χρόνια για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, παρόλο που πολλοί απ' αυτούς είχαν πρωταρχικό ρόλο στις εγκληματικές δράσεις.

Αξιοσημείωτη είναι η απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, καθώς μετέτρεψε το κατηγορητήριο από το κακούργημα της απόπειρας δολοφονικής επίθεσης στο πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, και, αφού δεν ασκήθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελέα έφεση, παρά το αίτημα των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής, οδήγησε στην παραγραφή των αδικημάτων. Ετσι, στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν θα εξεταστεί η υπόθεση ως μία από τις κύριες υποθέσεις, με αποτέλεσμα την ατιμωρησία των χρυσαυγιτών δραστών της συγκεκριμένης επίθεσης και την αποστέρηση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου από την Πολιτική Αγωγή της.

Το ζήτημα της συνεχούς καταβολής του μισθού ευρωβουλευτή και άλλων επιδομάτων στον καταδικασμένο και φυλακισμένο νεοναζί Ι. Λαγό κατήγγειλε η γερμανική οργάνωση Fragdenstaat, που κατέθεσε μήνυση στο Ευρωκοινοβούλιο ζητώντας επίσημη ενημέρωση. Ωστόσο η αντιπρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής, Λίβια Γιαρόκα, ευρωβουλευτής από την Ουγγαρία με το εθνικιστικό κόμμα «Φίντες», στην απάντησή της επικαλέστηκε το απόρρητο των «προσωπικών δεδομένων». Η ίδια οργάνωση έχει προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο, θεωρώντας ότι δεν μπορεί να δίνονται χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων σε νεοναζί καταδικασμένους για εγκληματική οργάνωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ