Πέμπτη 7 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»

-- «Στο πόδι» εργατικά σωματεία για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις και κατοχύρωση δικαιωμάτων

-- Εργαζόμενοι και Σωματεία σε ΛΑΡΚΟ και Ναυπηγεία: Οργανώνουν την πάλη τους για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους

-- Αρτα - εργοστάσιο «Ηπειρος»: Καμία ανοχή στην προσπάθεια της εργοδοσίας να ενοχοποιήσει το θύμα, στο τραγικό εργατικό δυστύχημα με θύμα τον Χρήστο Ζορμπά

-- Το Σάββατο 23 Ιούλη η μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση για τους μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα

-- Σοβαρές καταγγελίες από επιθεωρητές εργασίας για τη λειτουργία του Σώματος

-- Οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη» στα σταφιδοχώρια της Ηλείας καταγράφει την απόγνωση των βιοπαλαιστών αγροτοπαραγωγών

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
Συνέχεια στην αγωνιστική διεκδίκηση με στάσεις εργασίας και άλλες κινητοποιήσεις

Νέα στάση εργασίας χτες από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους στην Αττική, που προετοιμάζουν και απεργιακή κλιμάκωση. Μέρα δράσης από την Ομοσπονδία Λογιστών

Από τη στάση εργασίας και τις παρεμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων
Από τη στάση εργασίας και τις παρεμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων
Με 4ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.) και κινητοποίηση χτες στα ξενοδοχεία «Polis Grand» και «Parnon», στην οδό Πατησίων, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής έδωσαν συνέχεια στις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες για την υπογραφή Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες των δύο ξενοδοχείων είναι, αντίστοιχα, η μία πρόεδρος και ο δεύτερος υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Ενωσης Ξενοδόχων.

Η χτεσινή στάση εργασίας των εργαζομένων στη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού ήταν μία από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη σε μια σειρά από χώρους δουλειάς και κλάδους για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις και κατοχύρωση δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, χτες, σε μέρα δράσης προχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών.

«Τα ξενοδοχεία είμαστε εμείς, εργάτη σε καλούμε να ξεσηκωθείς!»

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και στα επιχειρησιακά σωματεία, πραγματοποίησαν την τρίτη κινητοποίηση, καθώς έχουν προχωρήσει σε μία απεργία και άλλη μία στάση εργασίας. Ακολουθεί νέα 24ωρη απεργία, την Τετάρτη 13 Ιούλη, και συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. έξω από το «Electra Metropolis».

Στον ΣΕΒ διαδήλωσαν οι λογιστές
Στον ΣΕΒ διαδήλωσαν οι λογιστές
Οι κινητοποιήσεις αυτές και οι παρεμβάσεις στις επιχειρήσεις που ανήκουν σε μέλη της διοίκησης της εργοδοτικής ένωσης είναι η αγωνιστική απάντηση που δίνουν οι εργαζόμενοι στην άρνηση της Ενωσης Ξενοδόχων να συζητήσει για Συλλογική Σύμβαση και τα δίκαια αιτήματά τους.

«Τα ξενοδοχεία είμαστε εμείς, εργάτη σε καλούμε να ξεσηκωθείς», φώναξαν οι εργαζόμενοι, απαιτώντας Τοπική Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Οπως καταγγέλλουν, οι ξενοδόχοι αυξάνουν τα κέρδη τους επεκτείνοντας τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, καθηλώνοντας τους μισθούς στα επίπεδα του 2007, επιβάλλοντας επταήμερη δουλειά χωρίς ρεπό. Την ίδια στιγμή που κάθε ξενοδοχοϋπάλληλος αναγκάζεται να δουλεύει για 10, που οι αφίξεις, οι τζίροι και τα κέρδη προσεγγίζουν τα επίπεδα του 2019, χρονιάς - ρεκόρ για τους επιχειρηματίες, οι ξενοδόχοι αρνούνται ακόμα και τη συζήτηση για την Τοπική ΣΣΕ, επικαλούμενοι την ύπαρξη της κλαδικής Σύμβασης, η οποία βέβαια προβλέπει μισθούς κατακρεουργημένους και «υποκατώτατο» μισθό για όσους πιάνουν για πρώτη φορά δουλειά, δουλειά χωρίς ρεπό, δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην επαναπρόσληψη κ.λπ.

Στο ξενοδοχείο «Polis Grand», όπου βρέθηκαν χτες οι εργαζόμενοι, η ιδιοκτήτρια είχε φροντίσει να απουσιάζει. Η αντιπροσωπεία του Συνδικάτου συναντήθηκε με εκπρόσωπο της εταιρείας, από τον οποίο άκουσε για μια ακόμα φορά την επίσημη δικαιολογία των ξενοδόχων ότι τους «καλύπτει» η ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση. Αφαντος παρέμεινε και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Parnon».

Από την κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι έδωσαν απάντηση και στη φημολογία που διακινούν εργοδότες για τη χορήγηση «αυξήσεων» με τη μορφή δωροεπιταγών ή εφάπαξ ποσών. Ξεκαθάρισαν στους ξενοδόχους πως είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα σταματήσουν τον αγώνα τους με ποσά - κοροϊδία που φτάνουν μόλις και μετά βίας να καλύψουν το κόστος ενός λογαριασμού της ΔΕΗ, ότι η πάλη για Τοπική ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Ξεκινάει επιτέλους η συζήτηση για υπογραφή ΣΣΕ στους λογιστές

Μέρα πανελλαδικής δράσης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας οργάνωσε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ). Στην Αττική, η Ομοσπονδία και τα σωματεία - μέλη της προχώρησαν σε στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ, ενώ την ώρα της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργοδοτών.

Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Λογιστών πραγματοποίησε αρχικά μαζική εξόρμηση στους εργαζόμενους στην ελεγκτική εταιρεία DELOITTE και στη συνέχεια συγκέντρωση έξω από τις εγκαταστάσεις της, ενώ παρεμβάσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις.

«Κλαδικές Συμβάσεις ζητούν οι λογιστές, κόντρα σε κυβέρνηση και πολυεθνικές», φώναξαν οι εργαζόμενοι. «Δουλειά όλη τη μέρα, αργίες, Κυριακές, για να κερδοφορούν οι ελεγκτικές», κατήγγειλαν. «Η ουσία είναι ότι ξεκινάει η συζήτηση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για τον κλάδο μας. Και αυτό είναι νίκη», σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Δράκος, μετά τη διαδικτυακή συνάντηση με τον ΣΕΒ. Υπογράμμισε τη σημασία της κινητοποίησης, καθώς και των πρωτοβουλιών που οργανώθηκαν σε άλλες πόλεις, προκειμένου να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στην εργοδοσία.

Οπως ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους, οι εργοδότες με το ...καλημέρα δήλωσαν πως δεν είναι βέβαιοι αν η Ομοσπονδία είναι η αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική οργάνωση γιατί δεν είναι γραμμένη στο ΓΕΜΗΣΟΕ. Παράλληλα, προσπάθησαν να καλύψουν τις μεγάλες εταιρείες, επικαλούμενοι πως δεν έχουν στοιχεία σχετικά με το προσωπικό τους. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας έκαναν σαφές πως η συζήτηση αφορά την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους σε μια σειρά από ειδικότητες, και όχι ομοιοεπαγγελματική Σύμβαση. Σε συνέχεια της συζήτησης, προγραμματίστηκε νέα συνάντηση μετά το καλοκαίρι.

Οσο για την απορία που εξέφρασαν οι εργοδότες γιατί βρίσκονταν εργαζόμενοι συγκεντρωμένοι έξω από τα γραφεία τους, οι απεργοί έσπευσαν να τους εξηγήσουν: «Η απάντηση είναι γιατί διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς, γιατί διεκδικούμε ωράριο και ξεκούραση, γιατί δεν αντέχουμε να δουλεύουμε σε τέτοιες συνθήκες πίεσης και να πληρωνόμαστε ένα ξεροκόμματο που εξανεμίζεται μέσα σε λίγες μέρες», ξεκαθάρισαν από το μεγάφωνο της κινητοποίησης οι εργαζόμενοι.

Στο τέλος της κινητοποίησης, η Ομοσπονδία κάλεσε σε νέες πρωτοβουλίες για να ενημερωθεί όλος ο κλάδος, να πολλαπλασιαστούν οι εγγραφές στα Σωματεία, να δυναμώσουν η συσπείρωση και η κινητοποίηση των εργαζομένων.

«Φτάνει πια με τα ξεχειλωμένα ωράρια! Φτάνει πια με την ατελείωτη πίεση, τον τεράστιο όγκο δουλειάς! Φτάνει πια με τον μισθό να εξαντλείται πριν τελειώσει ο μήνας και τις ατελείωτες απλήρωτες υπερωρίες! Παλεύουμε για να κατοχυρώσουμε το δικαίωμά μας στον σταθερό χρόνο εργασίας, 7 ώρες τη μέρα, 5 μέρες τη βδομάδα, το δικαίωμα στη σωματική και πνευματική ανάπαυση, αυξήσεις στους μισθούς ώστε να ζούμε και να εργαζόμαστε με αξιοπρεπείς όρους. Ολα αυτά μπορούμε να τα κατακτήσουμε μόνο με την ύπαρξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που να καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων του κλάδου», τονίζει η Ομοσπονδία.

Στήριξη στον αγώνα τους από αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, φοιτητές

«Είμαστε στο ίδιο μετερίζι», ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Χατζηδάκης, από την Ενωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής. Οπως εξήγησε, οι ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τους μισθωτούς συναδέλφους τους και έχουν κάθε λόγο να στηρίξουν τον αγώνα τους για Συλλογική Σύμβαση.

Τη στήριξη των παλαίμαχων λογιστών στον αγώνα των συναδέλφων τους μετέφερε ο Δημήτρης Βαρελάς, πρόεδρος επί χρόνια της Ομοσπονδίας και σήμερα συνταξιούχος.

Τους μισθούς των 800 και 850 ευρώ, τα εξαντλητικά ωράρια, 10ωρα και 12ωρα κατήγγειλε ο Μιχάλης Μπατζωράκης, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) και εργαζόμενος σε μεγάλη ελεγκτική εταιρεία.

Χαιρετισμό εκ μέρους των εκλεγμένων με την «Πανσπουδαστική» στον Φοιτητικό Σύλλογο Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών απηύθυνε ο Βαγγέλης Βασιλείου.«Οι μελλοντικοί σας συνάδελφοι στεκόμαστε δίπλα σας σε αυτόν τον αγώνα», σημείωσε και πρόσθεσε πως οι φοιτητές βρίσκονται αυτήν την περίοδο σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης στα μορφωτικά τους δικαιώματα.

Απεργούν ξανά σήμερα στην PDS

Στο μεταξύ, σε νέα 24ωρη απεργία σήμερα, Πέμπτη, και συγκέντρωση στις 12 μ. στο κτίριο της Καλλιθέας προχωρούν οι εργαζόμενοι στην «PD Solutions» (θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς), συνεχίζοντας τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες για την ακύρωση των απολύσεων και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Oι εργαζόμενοι απαιτούν την ακύρωση των απολύσεων των 10 συναδέλφων τους, να μη γίνει καμία άλλη απόλυση, να καταργηθούν τα δουλεμπορικά γραφεία ενοικίασης εργαζομένων, όλοι οι εργαζόμενοι να προσληφθούν απευθείας στην PDS με σύμβαση αορίστου χρόνου, υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις που θα ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.

Απεργία στην «Πειραιώς Real Estate»

Απεργία και παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της «Πειραιώς Real Estate», στην οδό Κοραή, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο τμήμα, αντιδρώντας στα σχέδια της τράπεζας να προχωρήσει στην απόσχισή του, εξέλιξη που δρομολογεί αρνητικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους σε αυτό. Στο πλευρό τους βρέθηκαν το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής καθώς και αντιπροσωπεία των εργαζομένων της PDS.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΑΣΘ
Συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις παρά τον αυταρχισμό της διοίκησης

Με νέα στάση εργασίας, σήμερα Πέμπτη 7/7 από τις 10 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ., συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) για την υπογραφή ΣΣΕ, την επιστροφή των επιδομάτων θέσης ευθύνης και ανθυγιεινού επαγγέλματος αλλά και για τη βελτίωση του συγκοινωνιακού έργου με μαζικές προσλήψεις και ανανέωση του στόλου των οχημάτων, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών.

Το Συνδικάτο τους έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 10 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ. τη Δευτέρα 11/7, την Παρασκευή 15/7 και την Τετάρτη 20/7. Την Τετάρτη 13/7 προγραμματίζουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 π.μ. και από τις 9 μ.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Τη Δευτέρα 18/7 και την Παρασκευή 22/7 θα πραγματοποιηθούν 24ωρες απεργίες.

Σημειώνεται ότι οι κινητοποιήσεις γίνονται κανονικά, παρά το γεγονός ότι για άλλη μια φορά η διοίκηση του ΟΑΣΘ προσέφυγε στα δικαστήρια που έσπευσαν να τις κηρύξουν παράνομες.

ΑΡΤΑ - ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΗΠΕΙΡΟΣ»
Οχι στη συγκάλυψη του εργοδοτικού εγκλήματος

Συνεχίζεται το άνοιγμα στους χώρους δουλειάς. Την Τρίτη 12/7 το συλλαλητήριο για τη δικαίωση του αδικοχαμένου Χρήστου Ζορμπά

Με εξορμήσεις στα εμπορικά καταστήματα το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων στην Αρτα δίνει τη δική του μάχη για την επιτυχία του μεγάλου συλλαλητηρίου την Τρίτη 12 Ιούλη στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς, συμβάλλοντας με τη δράση του στην αποκάλυψη των προσπαθειών της εργοδοσίας «Ηπειρος ΑΕΒΕ» να συγκαλυφθούν οι ευθύνες της για το εργατικό «ατύχημα» από ηλεκτροπληξία που στοίχισε τη ζωή στον 29χρονο Χρήστο Ζορμπά, τον Ιούνη του 2020. Αντίστοιχα προγραμματίζεται παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 13 Ιούλη, στις 10 π.μ., έξω από το Πρωτοδικείο Αρτας, όπου θα ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία της πολύκροτης δίκης.

Στις συζητήσεις τους οι συνδικαλιστές θέτουν σε πρώτο πλάνο την ανάγκη οι εργαζόμενοι να μη νομιμοποιήσουν την πρόθεση της εταιρείας να μετατρέψει το θύμα σε θύτη με στόχο να ξεφορτωθεί την υποχρέωσή της για στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους, δημιουργώντας έτσι αρνητικό προηγούμενο για όλους τους εργασιακούς χώρους. Αντίστοιχα πολλοί είναι εκείνοι οι εργαζόμενοι που, μετά τις αποκαλύψεις του Εργατικού Κέντρου για την υπερασπιστική γραμμή της εργοδοσίας, εκφράζουν τον θυμό τους ιδιαίτερα με την πρόθεση της εταιρείας να παρουσιάσει ελαστικά γάντια καθαριότητας ως ...ατομικό μέσο προστασίας στις ηλεκτρολογικές εργασίες. Καθολική δε είναι η διαπίστωση πως η αγωνιστική δράση του Εργατικού Κέντρου ήταν ο καθοριστικός παράγοντας να μη συγκαλυφθεί η υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι στην ακροαματική διαδικασία της δίκης η εργοδοσία της «Ηπειρος ΑΕΒΕ» υποστήριξε από τη μία ότι δεν υποχρεούται να τοποθετήσει ρελέ διαφυγής σε κάθε ηλεκτρολογικό πίνακα, ενώ από την άλλη, ότι με ατομική του ευθύνη ο 29χρονος Χρήστος Ζορμπάς δεν έκανε χρήση των γαντιών καθαριότητας που του παρείχε η εταιρεία, οπότε ο ίδιος φέρει ευθύνη για τον θάνατό του.

Σήμερα τα εργατικά σωματεία της πόλης προγραμματίζουν μαζική εξόρμηση στην πλατεία Αγ. Δημητρίου στο κέντρο της Αρτας με σημείο αναφοράς φωτογραφική έκθεση με στιγμιότυπα από τις δίχρονες κινητοποιήσεις για τη δικαίωση της οικογένειας του Χρήστου Ζορμπά και τη διεκδίκηση μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ ΗΛΕΙΑΣ
Μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση για τους μετανάστες εργάτες γης

Το Σάββατο 23 Ιούλη η νέα πρωτοβουλία από συνδικαλιστικούς φορείς και τη Συντονιστική Επιτροπή των εργατών γης

Με κεντρικό σύνθημα «Ελληνες και μετανάστες εργάτες ενωμένοι στον κοινό αγώνα», τα Εργατικά Κέντρα Αμαλιάδας και Πάτρας, το Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας και η Συντονιστική Επιτροπή εργατών γης της Μανωλάδας και της ευρύτερης περιοχής θα πραγματοποιήσουν μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση το Σάββατο 23 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. στο Δημοτικό Γήπεδο Νέας Μανωλάδας.

Πρόκειται για συνέχεια των αγωνιστικών δράσεων που ανέπτυξαν όλους τους προηγούμενους μήνες οι συνδικαλιστικοί φορείς από κοινού με τη Συντονιστική Επιτροπή, με σταθμό το μεγάλο συλλαλητήριο που έγινε πρόσφατα στην περιοχή.

«Ελάτε να ανταμώσουμε όλοι μαζί σε μια μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση. Να τραγουδήσουμε μαζί με τους μουσικούς, τους τραγουδιστές. Να χορέψουμε με τα δικά μας τραγούδια, μαζί με τους Ελληνες εργάτες. Να εκφράσουμε με το τραγούδι και τον χορό τις αγωνίες μας, τις δυσκολίες που μας δημιουργούν όσοι μας εκμεταλλεύονται. Να εκφράσουμε την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας μας, που έχει φέρει ορισμένα αποτελέσματα. Να εκφράσουμε την ανάγκη της αλληλεγγύης που μας έχει βοηθήσει στον αγώνα μας. Λίγες βδομάδες μετά το μεγάλο ποτάμι αγώνα και διεκδίκησης ζωής και επιβίωσης των μεταναστών εργατών γης, που κατά χιλιάδες πλημμύρισαν τους δρόμους από τη Νέα Μανωλάδα στη Βάρδα, δίπλα δίπλα με τους Ελληνες εργαζόμενους συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τον κοινό μας αγώνα», σημειώνεται στο κοινό κάλεσμα συνδικαλιστικών φορέων και Επιτροπής, και τονίζεται:

«Με ευθύνη της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών παραμένουν τα τεράστια προβλήματα των μεταναστών εργατών γης, που παράγουν τον "κόκκινο χρυσό" και τεράστιο πλούτο για τους μεγαλοτσιφλικάδες της περιοχής. Αυτό συμβαίνει διαχρονικά με όλες τις κυβερνήσεις».

Στέκονται επίσης στη διακρατική συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Μπαγκλαντές, που έγινε «όχι για να βελτιωθούν η ζωή μας και οι συνθήκες δουλειάς και διαβίωσής μας, αλλά για τη μεγαλύτερη εκμετάλλευσή μας. Για το πώς τα αφεντικά θα κερδίζουν από τη δουλειά μας και τον ιδρώτα μας πιο πολλά. Δεν νοιάζονται αυτοί για μας. Ερχονται και μας υπόσχονται δήθεν καλύτερες μέρες, αλλά μας κοροϊδεύουν. Φωτογραφίζονται με τις γραβάτες τους ότι δήθεν λύνουν προβλήματα, αλλά "άνθρακες ο θησαυρός"». Καλούν να μην υπάρξει «καμία εμπιστοσύνη σε όσους μας θέλουν μόνο για δουλειά, μάζεμα, κουβάλημα, κάτω από τον άγριο ήλιο, την ανυπόφορη ζέστη, τα δηλητηριώδη φάρμακα».

Συνδικαλιστικοί φορείς και Επιτροπή συνεχίζουν να διεκδικούν: Αδειες παραμονής μακροχρόνιες, χωρίς παράβολα, πρόστιμα και πολύχρονες καθυστερήσεις. Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν υπό καθεστώς παρατυπίας. Αμεσα να ξαναρχίσει ο εμβολιασμός για την πανδημία και άλλες ασθένειες, να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστούν σε όλους τους μετανάστες εργάτες γης αριθμός ασφάλισης, απρόσκοπτη πρόσβαση και κάλυψη σε εξετάσεις και φάρμακα, καθώς και ο αναγκαίος ιατρικός εξοπλισμός στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της περιοχής.

«Η πρόσφατη τεράστια διαδήλωση, ο κοινός βηματισμός Ελλήνων και μεταναστών δείχνει τη δύναμη της οργάνωσης και της αλληλεγγύης. Οι μετανάστες εργάτες έστειλαν μήνυμα ότι μαζί με τους Ελληνες εργάτες δεν θα σταματήσουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους», τονίζεται ακόμα στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγοντας ρίχνει το σύνθημα «Συνεχίζουμε - δυναμώνουμε τον αγώνα».

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Επιθεωρητές στο στόχαστρο επιχειρήσεων επειδή κάνουν καλά τη δουλειά τους

Σοβαρές καταγγελίες για τη «μαύρη» εργασία και για εργοδότες που ενημερώνονται για επικείμενους ελέγχους

Καταγγελίες για διαρροή πληροφοριών σε εργοδότες σχετικά με το πότε θα γίνουν έλεγχοι, κρύβοντας έτσι έναν τεράστιο όγκο «μαύρης» εργασίας, περιλαμβάνει υπηρεσιακή αναφορά επιθεωρητών Εργασίας από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) Κεντρικού Τομέα Πειραιά του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Ακόμα οι καταγγελίες αναφέρουν ότι το καλοκαίρι του 2019 επιθεωρήτρια Εργασίας δέχθηκε ανώνυμες απειλές αλλά αντί να διαλευκανθεί η υπόθεση, της προτάθηκε από την υπηρεσία να μετακινηθεί σε άλλη θέση!

Η μόνη αντίδραση σε αυτές τις εξαιρετικά σοβαρές καταγγελίες ήταν η μετακίνηση ενός από τους επιθεωρητές, που έκαναν την αναφορά, από το ΤΕΕΣ Κεντρικού Τομέα Πειραιά στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Κερατσινίου! Η αναφορά με τις καταγγελίες υποβλήθηκε στις 2 Ιούλη και η μετακίνηση έγινε στις 5 Ιούλη!

Η αναφορά σημειώνει μεταξύ άλλων ότι κάποιες επιχειρήσεις φαίνεται να ενημερώνονται για το πότε γίνονται οι έλεγχοι, ότι η υπηρεσία ζητά από τους επιθεωρητές να καταθέτουν μηνιαίο πρόγραμμα ελέγχων και αυτό να τηρείται αυστηρά, γεγονός που ακυρώνει τη δυνατότητα αιφνιδιαστικών ελέγχων και ότι οι επιθεωρητές πρέπει να καταφύγουν σε διάφορες ενέργειες για να καταφέρουν να τους κάνουν. Περαιτέρω σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε επιχειρήσεις με συστηματικά υποδηλωμένη εργασία, όμως οι επιθεωρητές αντί να επιβραβεύονται δέχονται κριτική γιατί κάνουν τη δουλειά τους!

Οι καταγγελίες αναδεικνύουν επίσης το όργιο της «μαύρης» εργασίας, δηλαδή της ανασφάλιστης και απλήρωτης εργασίας. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι υπάρχει συστηματική υποδηλωμένη εργασία σε επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης. Εργαζόμενοι που φαίνεται στα χαρτιά να εργάζονται 2 - 8 ώρες τη βδομάδα, στην πραγματικότητα δουλεύουν 40 - 60 ώρες! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο όγκος της «μαύρης» εργασίας καταλαμβάνει το 80 - 95% του εργάσιμου χρόνου! Επίσης σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δεν ασφαλίζονται για τις πραγματικές ώρες εργασίας και κατά συνέπεια ό,τι αντιστοιχεί σε αυτές, όπως Δώρα γιορτών, επίδομα αδείας, προσαυξήσεις για υπερεργασία και υπερωρία, για εργασία τις Κυριακές και αργίες, για εργασία τη νύχτα και άλλα επιδόματα. Ενώ όταν απολύονται δεν μπορούν να διεκδικήσουν όσα πραγματικά τους οφείλονται.

Εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία

Τις παραπάνω σοβαρές καταγγελίες σχολιάζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση» (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στα Σωματεία Υπαλλήλων στο υπουργείο Εργασίας και στην Επιθεώρηση Εργασίας), η οποία καταγγέλλει παράλληλα ως εκδικητική και παράτυπη τη μετακίνηση του ενός από τους καταγγέλλοντες αλλά και τον τρόπο χειρισμού από την υπηρεσία της προσπάθειας τρομοκράτησης επιθεωρήτριας Εργασίας το καλοκαίρι του 2019.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» απαιτεί την άμεση ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης και να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ώστε οι επιθεωρητές να μπορούν να ασκούν απερίσπαστοι τα καθήκοντά τους, να διασφαλιστεί ο αιφνιδιαστικός χαρακτήρας του επιτόπιου ελέγχου. Να θωρακιστούν νομικά οι επιθεωρητές από κακόβουλες πρακτικές.

Για το σκέλος της καταγγελίας που αφορά την υποδηλωμένη εργασία επισημαίνει πως «είναι διαχρονικό "κατόρθωμα" όλων των κυβερνήσεων που θέσπισαν τις λεγόμενες "ευέλικτες" μορφές απασχόλησης και απαξίωσαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Ακόμα ξεκαθαρίζει: «Είμαστε οι τελευταίοι που θα σπεύσουμε να υπερασπιστούμε την "τιμή και την υπόληψη" του αστικού κράτους», που υπηρετεί μια χούφτα παράσιτα τα οποία εκμεταλλεύονται εκατομμύρια ανθρώπους. «Ωστόσο», συνεχίζει, «αυτό δεν σημαίνει πως θα ανεχτούμε εκφυλιστικά φαινόμενα που πλήττουν και τη δική μας υπόληψη στα μάτια των εργαζομένων. Δεν θα επιτρέψουμε να "μπουν στο ίδιο τσουβάλι" άνθρωποι που εργάζονται σκληρά και με ελάχιστα μέσα για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους με όσους βλέπουν τη δυστυχία των άλλων σαν ευκαιρία για τον εαυτό τους. Οσοι σκοπεύουν να διαλύσουν την Επιθεώρηση μέσα από την ηθική απαξίωση των επιθεωρητών θα μας βρουν απέναντι, θα βρουν απέναντί τους το οργανωμένο ταξικό κίνημα».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
Σήμα ξεσηκωμού ενάντια στο εγκληματικό τελεσίγραφο της κυβέρνησης

Πλατιά σύσκεψη κλιμάκωσης της πάλης για τις θέσεις εργασίας και τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης

Με νέες δυναμικές κινητοποιήσεις και πλατιά αγωνιστική σύσκεψη την Πέμπτη 21 Ιούλη, στις 8 μ.μ. στον οικισμό του εργοστασίου της Λάρυμνας, απαντούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και το Σωματείο τους στο εγκληματικό τελεσίγραφο της κυβέρνησης ότι τέλη Ιούλη θα σταματήσει την παραγωγική δραστηριότητα και θα ανοίξει την πόρτα των απολύσεων.

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, με τη μαζική παρουσία εργαζομένων, το ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας πήρε απόφαση για δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν μια σειρά πολύμορφες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις, καθώς και πλατιά σύσκεψη στις 21 Ιούλη, με τη συμμετοχή συνδικάτων, συλλόγων και φορέων από τις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ, αλλά και από την υπόλοιπη χώρα.

Μια σύσκεψη που σκοπός του Σωματείου και των εργαζομένων είναι να πάρει μορφή και χαρακτηριστικά μαζικής κινητοποίησης και καταδίκης του εγκλήματος της κυβέρνησης. Να αποτελέσει έναν ακόμα μεγάλο σταθμό του αγώνα και να σηματοδοτήσει την περαιτέρω οργάνωση και κλιμάκωσή του. Να σημάνει συναγερμό στην τοπική κοινωνία και να σταθεί ο λαός της περιοχής δίπλα στους εργαζόμενους, αλλά και να δοθεί νέα ώθηση στην έκφραση της αλληλεγγύης που όλο αυτό το διάστημα έχουν δείξει οι εργαζόμενοι ολόκληρης της χώρας, κάνοντας τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και δικό τους αγώνα.

Το τελεσίγραφο της κυβέρνησης για παύση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ στο τέλος του μήνα πυροδότησε νέο κύμα οργής και αγανάκτησης στους εργαζόμενους, καθώς βλέπουν ότι γίνεται όλο και μεγαλύτερος ο κίνδυνος για οριστικό λουκέτο στην εταιρεία και για τους ίδιους ανεργία και προγράμματα διαχείρισης της φτώχειας. Η παύση της παραγωγικής διαδικασίας της ΛΑΡΚΟ στέλνει αυτόματα στην ανεργία δεκάδες εργολαβικούς εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους χειριστές μηχανημάτων, δεκάδες εργαζόμενους στα εργοτάξια αμμοβολής και στις άλλες δραστηριότητες που προμηθεύονται πρώτη ύλη από τη ΛΑΡΚΟ, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο για τις απολύσεις όλων των εργαζομένων, ουσιαστικά χωρίς καμία διασφάλιση.

Για τα νέα δεδομένα και την πρόθεση της κυβέρνησης να σταματήσει τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ τέλη Ιούλη ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ και τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στη συνεδρίαση ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, ο οποίος τόνισε αρχικά ότι η κυβέρνηση προχωρά στο έγκλημα χωρίς να διασφαλίζει τους εργαζόμενους. Χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και τη διασφάλιση της εργασίας για όλους τους εργαζόμενους. Επεσήμανε ότι οι εξελίξεις είναι αποτέλεσμα της τροπολογίας - έκτρωμα που ψηφίστηκε πρόσφατα και τόνισε ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για εφησυχασμό και κωλυσιεργία. Κάλεσε τα μέλη της διοίκησης να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, καθώς πρόκειται για μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές στην ιστορία της ΛΑΡΚΟ. Σημείωσε επίσης ότι οι αγωνιστικές αποφάσεις των εργαζομένων για άμεσες δυναμικές κινητοποιήσεις θα πρέπει να συνδεθούν με ένα πλατύ άνοιγμα στην τοπική κοινωνία, ενώ τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της σύσκεψης που αποφασίστηκε για την Πέμπτη 21 Ιούλη, ώστε οι εργαζόμενοι και η τοπική κοινωνία, έχοντας τη στήριξη και την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης και του λαού όλης της χώρας, να συντονίσουν τη δράση τους και να πάρουν αποφάσεις για την περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα.

Ταυτόχρονα, τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται μια σειρά συσκέψεις, περιοδείες και εξορμήσεις στα χωριά της περιοχής, ώστε να σημάνει συναγερμός και να διαδοθεί πλατιά το κάλεσμα για ξεσηκωμό ενάντια στο έγκλημα που οδηγεί στον μαρασμό ολόκληρη την περιοχή.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Οργανώνουν τη δράση για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων στα ναυπηγεία

Σύσκεψη συντονισμού χτες στον Πειραιά, μπροστά στις ανησυχητικές εξελίξεις που προμηνύουν οι αλλαγές του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας

Από παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Από παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Πραγματοποίηση παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 14 Ιούλη, από αντιπροσωπείες διοικήσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων της ναυπηγικής βιομηχανίας, αποφασίστηκε στη χτεσινή σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και στην οποία συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, το Σωματείο Εργαζόμενων Σκαραμαγκά «Τρίαινα» κ.ά. Βασικά τους αιτήματα η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, η καταβολή των δεδουλευμένων και η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία, με τις ανησυχίες τους να εντείνονται μετά τις αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, συνόψισε στην εισηγητική του ομιλία ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να οργανώσουν από κοινού την πάλη και τη διεκδίκησή τους για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των δεδουλευμένων, των Συλλογικών Συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Στα δύο μεγαλύτερα ναυπηγεία, μετά και την πρόσφατη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, το σύνολο των εργαζομένων βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυση, ενώ οι «νέες θέσεις εργασίας» που διαφημίζουν η κυβέρνηση και οι νέοι ιδιοκτήτες τους είναι κομμένες και ραμμένες στο πρότυπο τις εργολαβικής εργασίας:

Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη θέση του ειδικού εκκαθαριστή που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται τώρα ο νέος ιδιοκτήτης (Προκοπίου), καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει τη χαριστική βολή στους εργαζόμενους. Ετσι, ενώ εξασφαλίζει τα συμφέροντα του νέου ιδιοκτήτη - ιδιώτη με την υπαγωγή του στον «αναπτυξιακό» νόμο του 2021, ο οποίος εξασφαλίζει ταχύτατη αδειοδότηση και φυσικά πολύ μεγάλες φοροαπαλλαγές, δεν δίνει καμία απάντηση στο εύλογο αίτημα των 700 εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά.«Δεν επιλύονται ούτε τα ζητήματα των αποζημιώσεων, ούτε καν τα ζητήματα της απόδοσης των δεδουλευμένων τους και των κόπων τους προκειμένου τα ναυπηγεία να δοθούν στους νέους ιδιοκτήτες, απαλλαγμένα από τις οφειλές τους προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι φυσικά απολύονται. Η κυβέρνηση χωρίς ντροπή δεν απαντάει αν θα δοθούν τα χρωστούμενα στους εργαζόμενους, αν θα πάρουν τις αποζημιώσεις τους, αν θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα, αν θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις των δικαστηρίων που τους δικαιώνουν», σημείωσε ο Μ. Μπεκρής.

Παρόμοια είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου επίσης υπάρχει τους τελευταίους μήνες νέος ιδιοκτήτης, η αμερικανοϊταλική κοινοπραξία «ONEX - Fincantieri». «Επί της ουσίας η μόνη δέσμευση που υπάρχει είναι αυτή των απολύσεων», κατήγγειλε ο Μ. Μπεκρής, ενώ η αποπληρωμή των δεδουλευμένων συνδέεται με το εξοπλιστικό έργο που θα δοθεί στον νέο επενδυτή. Οσο για τις Συμβάσεις, «θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση, εφαρμόζοντας το μοντέλο της Σύρου, δηλαδή ένα εργολαβικό μοντέλο με ατομικές συμβάσεις».

«Κανένας συμβιβασμός δεν μπορεί να υπάρξει με την κλοπή του μόχθου των εργαζομένων, κανένας συμβιβασμός με τις απολύσεις. Πρέπει να υπάρξει απαραβίαστος όρος και δέσμευση για συνέχιση της απασχόλησης όλων των εργαζομένων, με συγκροτημένα δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις», ξεκαθάρισε ο Μ. Μπεκρής και πρόσθεσε ότι το Εργατικό Κέντρο θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα των εργαζομένων στη ναυπηγική βιομηχανία.

Αναφέρθηκε ακόμα στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία «Σπανόπουλος» για υπογραφή ΣΣΕ, καθώς και στη Σύμβαση που έχει καταφέρει να υπογράψει στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη το Συνδικάτο Μετάλλου. «Το αίτημα για να γίνει υποχρεωτική η Σύμβαση είναι ένα όπλο στα χέρια των εργαζομένων. Είναι προς το συμφέρον όλων των εργαζομένων του κλάδου η κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας της σύμβασης», τόνισε.

Δίνουμε τη μάχη για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά μας

«Τα ναυπηγεία είναι στρατηγικής σημασίας χώροι και στις σημερινές συνθήκες όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για το κεφάλαιο. Ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία με φόντο το φυσικό αέριο, τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, εμπλέκει για τα καλά τα ναυπηγεία στους ανταγωνισμούς Αμερικής - Κίνας - Ρωσίας όσον αφορά τους σταθμούς LNG», συνέχισε ο Μ. Μπεκρής. Ειδικά δε όσον αφορά τα δύο μεγάλα ναυπηγεία, Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, υπογράμμισε ότι αποτελούν σημαντικό κομμάτι της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, σε συνθήκες που οι «αμυντικοί εξοπλισμοί» φαίνεται ότι έχουν όλο και μικρότερη σχέση με την άμυνα της χώρας. Ετσι, «ενώ στο όνομα των αμυντικών εξοπλισμών δεσμεύουν εντέχνως τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, μέχρι στιγμής όλο το έργο έχει δοθεί με διακρατικές συμφωνίες εκτός Ελλάδας, και για τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χωράς μας δεν υπάρχει δέσμευση να φτιαχτεί ούτε βίδα», κατήγγειλε.

«Εχουμε χρέος να πιέσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Να εξασφαλιστεί ότι θα πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα, ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν δουλειά με συγκροτημένα δικαιώματα, με ΣΣΕ. Η πείρα δείχνει ότι αυτή η πίεση αποδίδει καρπούς και φέρνει αποτελέσματα. Οταν είμαστε ενωμένοι για τα δικαιώματά μας, όταν η αλληλεγγύη γίνεται όπλο στα χέρια μας, δίνουμε από καλύτερη θέση τη μάχη για να έχουμε θετικά αποτελέσματα», επεσήμανε.

Δεν θα δεχτούμε καμιά απόλυση!

Ο Βαγγέλης Μπαλογιάννης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά «Η Τρίαινα», αναφέρθηκε στην απόφαση που είχε ληφθεί το 2012 να κλείσουν τα ναυπηγεία, στους αγώνες που έδωσαν και δίνουν οι εργαζόμενοι από τότε για να μείνουν ανοιχτά και να έχουν δουλειά, καθώς και στα εμπόδια που τους έβαλαν οι κυβερνήσεις και οι διάφοροι εργοδότες. Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα γιατί πιστεύουν ότι τα ναυπηγεία μπορεί να σταθούν στα πόδια τους, οι ίδιοι δε να πάρουν τα δεδουλευμένα τους και να δουλεύουν με ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερους όρους εργασίας. Εκανε επίσης καθαρό ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, δεν θα δεχτούμε καμία απόλυση».

Στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία «Σπανόπουλος» για την υπογραφή ΣΣΕ αναφέρθηκε ο Λεωνίδας Γραμματικός, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου και μέλος της Σωματειακής Επιτροπής στα ναυπηγεία. Χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου να συζητήσουν όλα τα σωματεία και να καταλήξουν σε κοινή δράση, καθώς όπως είπε πρέπει να πάνε ενιαία στο κομμάτι της ΣΣΕ και της κατοχύρωσης δικαιωμάτων.

Στις εξελίξεις στα ναυπηγεία αναφέρθηκαν επίσης ο Δ. Κόλλιας, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, και ο Χρ. Τέλιος, μαραγκός.

Σημαντικό βήμα η προσπάθεια συντονισμού

Στη σημασία της σύσκεψης για την ανάπτυξη του κοινού συντονισμένου αγώνα αναφέρθηκαν ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, και ο Ακης Αντωνίου, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου και πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά, με τον πρώτο να προτρέπει: «Να πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους με ανακοινώσεις για τη σύσκεψη, τι συζητήσαμε, τι λέμε ότι θα κάνουμε. Είναι τα πρώτα βήματα για να μπορέσουμε να συντονιστούμε». Επεσήμανε ότι έρχονται δουλειές, αλλά το ζήτημα για τους εργαζόμενους είναι με τι όρους θα γίνουν. Με μισθούς - ξεροκόμματα; Στο Πέραμα, είπε, έχει πολλή δουλειά, αλλά δεν υπάρχει μόνιμη και σταθερή δουλειά, που αντικαθίσταται από ελαστικές μορφές εργασίας. Στη Σύρο υπάρχει το φαινόμενο εργαζόμενοι να γίνονται εργολάβοι του εαυτού τους, γιατί δουλεύουν με το κομμάτι. Γι' αυτό, σημείωσε, η διεκδίκηση για μόνιμη και σταθερή εργασία με συγκροτημένα δικαιώματα πρέπει να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

Στους δρόμους ξανά για την άρδευση των χωραφιών τους

Λύση στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την άρδευση των χωραφιών τους απαίτησαν βιοπαλαιστές αγρότες της Ηλείας με δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες το πρωί στον ΓΟΕΒ Πηνειού - Αλφειου, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) και του Αγροτικού Συλλόγου Πελοπίου και Περιχώρων.

Από τα περίπου 27.000 αρδεύσιμα στρέμματα διαφόρων καλλιεργειών (καλαμπόκι, τριφύλλι κ.ά.), που βρίσκονται στην ευθύνη του ΤΟΕΒ Πελοπίου, καλλιεργούνται με προβλήματα μόλις 8.000, λόγω των συνολικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες με το υπέρογκο κόστος παραγωγής (την υψηλή τιμή του νερού, του πετρελαίου κ.λπ.), παρά και το γεγονός ότι πρόκειται για πολύ εύφορη περιοχή, που τα προηγούμενα χρόνια προμήθευε με κηπευτικά σχεδόν όλη την Ελλάδα.

«Οι συνέπειες είναι καταστροφικές για τους βιοπαλαιστές αγρότες, που είτε αυξάνουν τα έξοδά τους για να ποτίσουν, είτε δεν ποτίζουν, με αποτέλεσμα σε αυτές τις δύσκολες εποχές με την ακρίβεια, να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης, προσθέτοντας ότι «είναι μεγάλες οι ευθύνες κυβερνήσεων, περιφερειακών αρχών και διοικήσεων ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ για την κατάσταση όπου έχουν περιέλθει διαχρονικά και τα δίκτυα άρδευσης».

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στις Καρούτες και μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ στον Πύργο, όπου πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική παρέμβαση στον πρόεδρο του ΓΟΕΒ και απαιτήθηκε άμεσα να λυθεί το σοβαρό πρόβλημα και να δοθούν αποζημιώσεις σε όλους όσοι έχουν πληγεί.

Στους αγώνες με τους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ομοσπονδία

Μέσα σε όλα αυτά, σοβαρή είναι η προσπάθεια της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, που παλεύει από την πρώτη στιγμή αναδεικνύοντας τα προβλήματα και τις αιτίες τους, οργανώνοντας τον αγώνα σε όλη την περιοχή. Πρώτη η ΟΑΣΗ πρόβαλε το αίτημα κατώτατης εγγυημένης τιμής για τη σταφίδα στα 2 ευρώ (που σήμερα παλεύουν πολλοί αγρότες), μείωσης του κόστους παραγωγής με συγκεκριμένα μέτρα με ευθύνη του κράτους, αλλά και πάλης για όλα τα μικρά και μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους βιοπαλαιστές αγροτοπαραγωγούς, με τον πρόεδρό της, Θανάση Βομπίρη, να σημειώνει:

«Η πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ, που εφαρμόζουν πιστά όλες οι κυβερνήσεις, είναι που δίνει "αέρα στα πανιά" μεγαλεμπόρων, μεταποιητών και βιομηχάνων που μας χτυπούν καθημερινά. Η ελεύθερη αγορά βρίσκεται μόνιμα στο "στόμα" όλων των εκπροσώπων των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά. όταν εκφράζουμε τα αιτήματά μας. Λένε ότι είναι ανέφικτο να την αντιμετωπίσουμε, προσπαθώντας ταυτόχρονα να μας μπερδέψουν με άλλα για το ποιος φταίει για την κατάσταση που βιώνουμε».

Ο Θ. Βομπίρης καλεί σε συγκρότηση νέων Αγροτικών Συλλόγων, σε ενδυνάμωση των υπαρχόντων και της ΟΑΣΗ, αλλά και σε συνέχεια του αγώνα, εξηγώντας: «Ο,τι κερδίσαμε ήρθε από τη δική μας πάλη. Είμαστε πάντα μπροστά για τα "ανέφικτα", σύμφωνα με τη δική τους λογική, όχι όμως και δική μας. Παλεύοντας μαχητικά και πρωτοπόρα, μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους, τα λαϊκά στρώματα, έχουμε να περιμένουμε και οι βιοπαλαιστές αγρότες. Από κανέναν "σωτήρα", σημερινό ή παλαιότερο».

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΗΛΕΙΑΣ
Στα «νύχια» μεγαλεμπόρων και μεταποιητών που εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα τους

Οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη» σε χωριά του νομού, όπου οι βιοπαλαιστές αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση από τις εξευτελιστικές τιμές και τα τεράστια έξοδα παραγωγής

Από τη συζήτηση με σταφιδοπαραγωγούς στο Περιστέρι Ηλείας
Από τη συζήτηση με σταφιδοπαραγωγούς στο Περιστέρι Ηλείας
Φέτος, ακόμη και η «δανεικαριά», όπου ο ένας βιοπαλαιστής αγρότης μόλις τελειώσει τα δικά του κτήματα βοηθά τον άλλον στη συγκομιδή, δεν φαίνεται να «σώζει» τους παραγωγούς μαύρης κορινθιακής σταφίδας, για τη συγκομιδή του προϊόντος που αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου 50 μέρες.

Τα ατελείωτα χτυπήματα που δέχθηκαν, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, με την «ανοιχτή» (επί της ουσίας μηδενική) τιμή του προϊόντος, σε συνδυασμό με την υπέρογκη αύξηση του κόστους παραγωγής και την εκτόξευση της ακρίβειας που βιώνουν, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, με πολλούς αγρότες ήδη να διαμηνύουν ότι ενδεχομένως θα είναι η τελευταία χρονιά παραγωγής, αν διατηρηθούν οι ίδιοι όροι πώλησης του προϊόντος τους στους εμπόρους, μεσάζοντες και βιομήχανους.

Ο άλλοτε «μαύρος χρυσός», που έθρεφε ολόκληρες οικογένειες, σήμερα χτυπιέται ανελέητα απ' τα μέτρα της ΚΑΠ της ΕΕ που εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, ενώ οι υποσχέσεις που μοιράστηκαν αφειδώς στην ύπαιθρο, μετά την ένταση που παρουσίασε το πρόβλημα από πέρυσι, είναι χωρίς αντίκρισμα. Την ίδια ώρα, οι κυβερνώντες της ΝΔ, αλλά και επίδοξοι παλαιότεροι και νέοι «σωτήρες» (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.), με παρουσία και βουλευτών τους στα χωριά, ένα πράγμα δεν μπορούν με τίποτα, όπως όλοι ομολογούν, να αλλάξουν, γιατί αυτούς υπηρετούν πιστά: «Τους νόμους της ελεύθερης αγοράς» που συμπιέζουν το εισόδημα των βιοπαλαιστών αγροτοπαραγωγών για να κερδίζουν μια χούφτα μεγαλεμπόρων, μεταποιητών - βιομηχάνων, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, κλέβοντας τον ιδρώτα και τους κόπους μιας ζωής.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε ξανά σε χωριά της Ηλείας, συνεχίζοντας να αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα με την τιμή της κορινθιακής σταφίδας, τα επακόλουθα για τους βιοπαλαιστές αγρότες, που έχουν «αντανάκλαση» και σε άλλα λαϊκά στρώματα της υπαίθρου.

Στα ύψη τα έξοδα παραγωγής

Στο Σόπι και το Χειμαδιό του δήμου Πύργου ζουν περίπου 40 και 120 οικογένειες αντίστοιχα και όλες λίγο - πολύ ασχολούνται με τη σταφίδα. Οπως τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού - Σοπίου, η κατάσταση είναι απελπιστική. Από 1,60 ευρώ το κιλό η σταφίδα πρόπερσι, πέρυσι δόθηκε «για όποιον πρόλαβε στην πολύ αρχή ως 1,15 ευρώ, για να πέσει στο μηδέν και να φτάσει το πολύ ως 0,90 ευρώ τον Φλεβάρη και, μάλιστα, να παραμένει απλήρωτη για τους περισσότερους παραγωγούς που παρέδωσαν στους εμπόρους».

Από την άλλη, τα έξοδα εκτοξεύτηκαν αφού «το πετρέλαιο από 1,20 ευρώ έφτασε τα 2,20, τα λιπάσματα από 16 ευρώ τα 40 κιλά πήγαν στα 32, ο χαλκός, απαραίτητος για τη σταφίδα, έφτασε τα 220 ευρώ, αυξημένος κατά 40%, και τα φάρμακα, τύπου Ράουνταπ, από 25 ευρώ στα 65 - 70, δηλαδή 100% πάνω», είπε, με τον παραγωγό Λευτέρη Σταυρόπουλο, πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, να συμπληρώνει:

«Οι προμηθευτές είχαν κάνει μεγάλες αγορές από πέρυσι. Πουλάνε σε εμάς λιπάσματα και φυτοφάρμακα με νέες τιμές έχοντας αυτοί αγοράσει με περσινές. Φέτος, πάμε στο άγνωστο, με τους εμπόρους ήδη να μας διαμηνύουν ότι υπάρχουν αδιάθετα αποθέματα προϊόντος επικαλούμενοι διάφορες δικαιολογίες, τώρα και του πολέμου που όμως δεν υπήρχε πέρσι. Οσο και αν έχουμε μειώσει το κόστος παραγωγής με λιγότερα ραντίσματα και λιπάσματα, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε».

Και οι δύο, νέοι ηλικιακά, αγρότες σημειώνουν πως με αυτά τα δεδομένα είναι πολύ δύσκολο να φτιάξει κανείς οικογένεια, να μείνει στα χωριά, παρότι είναι η δουλειά τους, βρήκαν τα κτήματα απ' τους δικούς τους, μαζί συνεχίζουν να τα δουλεύουν ακόμη.

Απ' τον παραγωγό ως το ράφι του σούπερ μάρκετ

Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση απελπιστική, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλφειούσας, Γιώργος Δημακόπουλος, δίνει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εκμετάλλευσης των παραγωγών που δίνουν μάχη για να παραμείνουν στις καλλιέργειες, τονίζοντας:

«Τα 200 γραμμάρια σταφίδα στο σούπερ μάρκετ πωλούνταν πέρυσι 1 ευρώ, όταν εμείς δώσαμε με 0,75 ευρώ το κιλό! Σε σύσκεψη με την Ενωση Αιγίου, είχε αναφερθεί ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο με την τιμή. Αναφέρθηκε ο "κίνδυνος" εισαγωγών από Τουρκία και Πακιστάν. Επί της ουσίας, δηλαδή, συνέχιζαν να μας εκβιάζουν ότι μπορεί να βρεθεί και από αλλού προϊόν, ανεξαρτήτως ποιότητας, προκειμένου να κερδίζουν οι ίδιοι και όχι οι αγρότες».

Πρόκειται, όπως είπε, για την ουσία του προβλήματος για τους βιοπαλαιστές αγρότες, που με βάση τα σημερινά δεδομένα, για να τα φέρουν βόλτα δεν θα πρέπει να πουλάνε το προϊόν τους σε εμπόρους και Ενώσεις λιγότερο από 2 ευρώ το κιλό.

Από τον Φλεβάρη περιμένει να εξοφληθεί για τη σταφίδα που έδωσε με 0,95 ευρώ το κιλό (με προκαταβολή 0,50 ευρώ) ο Βασίλης Κατσαριώτης απ' την Ηράκλεια, αντιπρόσωπος στην ΟΑΣ Ηλείας, απ' τον ΑΣ Πελοπίου και περιχώρων. Υπολόγισε τα έξοδα ανά στρέμμα καλλιέργειας στα 300 ευρώ, σημειώνοντας ότι φέτος έγιναν πολύ λιγότερα ραντίσματα απ' την περσινή χρονιά.

«Απ' τα 7.000 ευρώ που εισέπραξα για πέρσι, τα 6.500 αφορούσαν τα έξοδα, χωρίς να υπολογίζουμε τη δική μας δουλειά και τυχόν ζημιές. Αν συνεχίσουμε έτσι, δεν υπάρχει ελπίδα», ανέφερε, καλώντας σε συσπείρωση τους συναδέλφους του στους Αγροτικούς Συλλόγους και συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Στο καφενείο του Περιστερίου της Ηλιδας, όπου περίπου το 90% των κατοίκων ασχολείται με τη σταφίδα, σε καλλιέργειες που εκτιμώνται στα 3.000 στρέμματα, απασχολεί κατά κόρον τι θα γίνει με τη φετινή συγκομιδή. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και σε Οινόη, Γεράκι, Χάβαρη.

«Τρία κιλά σταφίδα σήμερα, είναι πιο φτηνά από ένα λίτρο πετρέλαιο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο παραγωγός Ανδρέας Ρηγόπουλος, αναδεικνύοντας ότι την ίδια ώρα στα σούπερ μάρκετ ένα κιλό προϊόντος κοστίζει 6 - 7 ευρώ. «Ποιος κερδίζει;», διερωτάται σκωπτικά, με τη συζήτηση να ανοίγει και τον Θανάση Σεϊντή, επίσης παραγωγό, να συμπληρώνει:

«Πώς θα επιβιώσει μια οικογένεια, όταν εμείς είμαστε 5, όλοι σχεδόν ασχολούμαστε με τη σταφίδα και μας ήρθε ΔΕΗ 500 ευρώ, ο ΕΦΚΑ μένει απλήρωτος, χωρίς να υπολογίζουμε άλλα έξοδα;».

Από την κουβέντα αναδείχθηκε ότι με την κατάσταση που επικρατεί η σταφίδα ουσιαστικά «θα μείνει για μνημόσυνα», όπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε, ενώ απασχόλησε η κατάσταση με τις τραγικές συντάξεις που λαμβάνουν οι αγρότες, πολλοί από τους οποίους κινδυνεύουν πλέον και να μην τις λάβουν ποτέ, αφού από τα πρώτα έξοδα που «κόβουν» είναι οι πληρωμές του ΕΦΚΑ.

Μια Μονή διεκδικεί τα κτήματά τους

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια με ευθύνη της σημερινής αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν επιλύεται το ζήτημα που έχει προκύψει με τη Μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων, που διεκδικεί περίπου 20.000 στρέμματα καλλιεργειών (ανάμεσά τους καλλιέργειες σταφίδας σε Χειμαδιό, Κουτσοχέρα και Περιστέρι), θέμα που έχει αναδείξει το ΚΚΕ με Ερωτήσεις στη Βουλή. «Πήγαμε στο Κτηματολόγιο να δηλώσουμε τα κτήματά μας και μας ανέφεραν ότι υπάρχουν ισχυρότεροι τίτλοι ιδιοκτησίας απ' τους δικούς μας, οι οποίοι αναφέρονται σε 200 χρόνια πριν, δηλαδή από την περίοδο της τουρκοκρατίας», ανέφεραν χαρακτηριστικά αγρότες, σημειώνοντας τον κίνδυνο να μείνουν άκληροι ή να χάσουν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους.

Αν και πρόκειται για τη γη που κληρονόμησαν πάππου προς πάππου, μετατρέποντάς την σε, πολλές περιπτώσεις, σε καλλιεργήσιμη με τον κόπο τους, σήμερα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός, απαιτώντας άμεση πολιτική λύση, χωρίς λόγια αλλά με συγκεκριμένες πράξεις, προαναγγέλλοντας νέες κινητοποιήσεις.

Μαραζώνουν και οι μικροί επαγγελματίες

Τον δικό τους «Γολγοθά» βιώνουν και άλλα λαϊκά στρώματα στα χωριά, όπως μικροί επαγγελματίες, ιδιοκτήτες καφενείων, μπακάλικων κ.ά., που εξαρτώνται κατά πολύ απ' το αγροτικό εισόδημα.

Με τα έξοδα στα ύψη, η επιβίωσή τους αποτελεί πλέον «στοίχημα». «Μας ήρθε ρεύμα 1.200 ευρώ, παίρναμε το κάρβουνο 13 και τώρα έφτασε στα 20 ευρώ το τσουβάλι και περιμένουμε να ζήσουμε με τυχόν επισκέπτες απ' τον Πύργο και τις γύρω περιοχές, γιατί οι ντόπιοι δεν βγαίνουν. Αντίστοιχα όμως και στον Πύργο οι επιπτώσεις απ' την απώλεια των αγροτών είναι μεγάλες για σειρά μικροεπαγγελματιών», εξηγεί ιδιοκτήτρια καταστήματος εστίασης στο Σόπι, δείχνοντας ταυτόχρονα με τα λεγόμενά της την ανάγκη κοινής συμπόρευσης και δράσης των λαϊκών στρωμάτων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ