Πέμπτη 7 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητά «συμβιβασμούς» υπέρ του κεφαλαίου

Κάλεσμα συστράτευσης υπέρ της αστικής τάξης της Γαλλίας απηύθυνε η πρωθυπουργός της χώρας Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία χτες παρουσίασε τις προγραμματικές δηλώσεις της ανασχηματισμένης κυβέρνησής της, μετά την άρνηση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να δεχτεί την παραίτησή της, παρά την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

«Οι Γάλλοι μάς ζητούν να μιλάμε ο ένας στον άλλον περισσότερο, να μιλάμε καλύτερα και να οικοδομούμε μαζί», είπε ανάμεσα σε άλλα η Μπορν, ζητώντας «να δοθεί νόημα στη λέξη συμβιβασμός, που έχει ξεχαστεί» αλλά και διευκρινίζοντας ότι αυτό «δεν σημαίνει διαγραφή των διαφορών μας, ούτε αποποίηση των πεποιθήσεών μας».

Σε άλλο σημείο είπε ότι «η πρώτη μας πρόκληση είναι να ανταποκριθούμε στο επείγον ζήτημα της ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων», ενώ, προετοιμάζοντας το έδαφος για νέα αντιλαϊκά μέτρα, πρόσθεσε ότι «η οικονομική μας ανάπτυξη θα είναι πιο αδύναμη από το αναμενόμενο, ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος και το βάρος του χρέους θα αυξάνεται». Σε αυτήν τη βάση, είπε ότι «το 2026 πρέπει να ξεκινήσουμε τη μείωση του χρέους. Το 2027 θα πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμα κάτω από το 3%», ενώ ξεκαθάρισε ότι στις προτεραιότητές της είναι και οι νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές. Εκρινε έτσι σκόπιμο να διαπιστώσει ότι το γαλλικό ασφαλιστικό σύστημα είναι από τα «πλέον γενναιόδωρα» στην Ευρώπη, αλλά και ότι τα χρονικά όρια συνταξιοδότησης είναι «από τα χαμηλότερα, και θα πρέπει σταδιακά να αυξηθούν»...

Από τη μεριά της «Εθνικής Συσπείρωσης», η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής της ομάδας, Μαρίν Λεπέν, είπε ότι στις βουλευτικές εκλογές «οι Γάλλοι αποκατέστησαν την ισορροπία, ίσως γιατί η προεδρική πλειοψηφία εκμεταλλεύτηκε πολύ τα προνόμια που της αναθέτει το Σύνταγμα».

Ο δε Ολιβιέ Μαρλέξ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων, είπε ότι για το κόμμα του δεν είναι στόχος «ούτε ο συμβιβασμός, ούτε το στείρο μπλοκάρισμα» και ότι «δεν έχουμε την πρόθεση να τα παραλύσουμε όλα ενώ η χώρα μας πληρώνει 30 χρόνια καθυστέρησης, εξαιτίας της απουσίας ενός καθαρού οράματος (...) Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε τα επόμενα χρόνια να είναι πιο χρήσιμα από τα 10 τελευταία. Ναι, είμαστε έτοιμοι να ψηφίσουμε όλα τα κείμενα που θα συμβάλουν σε μια εθνική αρχή».

Η Ματίλντ Πανό, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Ανυπότακτης Γαλλίας», κατηγόρησε την κυβέρνηση - επειδή αρνήθηκε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης - ότι επέλεξε «την απόδραση» και ότι «στρατηγική σας είναι "ο σώζων εαυτόν σωθήτω"», επιμένοντας ότι το κόμμα της - μαζί με άλλες δυνάμεις που συμμετείχαν στον κοινό εκλογικό συνασπισμό της NUPES - «θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης», καθώς «είναι καιρός να σας μάθουμε τη λέξη δημοκρατία».

Σημειωτέον, στο πλαίσιο αναπροσαρμογής της ενεργειακής πολιτικής και στα δεδομένα που γεννά ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Μπορν είπε ότι «η κλιματική έκτακτη ανάγκη απαιτεί ισχυρές, ριζοσπαστικές αποφάσεις. Πρέπει να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής και του ενεργειακού μας μέλλοντος», αναγγέλλοντας «την πρόθεση του κράτους να κατέχει το 100%» του κεφαλαίου της εταιρείας πυρηνικής ενέργειας EDF.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα πρωθυπουργός η Ελιζαμπέτ Μπορν(2022-05-18 00:00:00.0)
Συνάντηση Μακρόν - Ορμπαν ενόψει της γαλλικής προεδρίας(2021-12-15 00:00:00.0)
Παραμένουν οι διμερείς εντάσεις(2019-02-12 00:00:00.0)
Συμμαχίες για να αξιοποιήσουμε αγωνιστικά τις θέσεις που θα κερδίσουμε(2006-03-02 00:00:00.0)
«Κεντροαριστερά»... κατορθώματα(2002-06-11 00:00:00.0)
Κλασική περίπτωση άσκησης βουλευτικών καθηκόντων(1995-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ