Πέμπτη 7 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ 9 ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
Προτάσσουν ενίσχυση συνεργασίας σε Αμυνα και Ενέργεια

«Οι εξελίξεις στην περιοχή μας έδειξαν ακόμα μια φορά πολύ συγκεκριμένα πόσο σημαντική είναι η Τουρκία για την ΕΕ σε πολλούς τομείς. Αυτό που μετρά είναι να δυναμώσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας σε αυτό το στάδιο».

Αυτά έσπευσε να τονίσει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, υποδεχόμενος τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, σε ένα σκηνικό εντελώς διαφορετικό από το «κλίμα» που είχε καλλιεργηθεί μετά τα περσινά σχόλια Ντράγκι περί «δικτάτορα» Ερντογάν...

Οι δύο ηγέτες συμμετείχαν στην 3η Ιταλο-τουρκική Διακυβερνητική Σύνοδο (που είχε να γίνει από το 2012) και ολοκληρώθηκε με την υπογραφή 9 διμερών συμφωνιών, για την ενίσχυση της συνεργασίας σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς.

Το Γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού ανακοίνωσε πως το ταξίδι «αποτελεί μέρος της περιεκτικής αναβίωσης της διμερούς συνεργασίας, που είναι ήδη ισχυρή σε πολλά μέτωπα» και τόνισε ότι «ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι επαφές μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ συνεχίζονται αδιαλείπτως». Ο δε Ντράγκι στις δηλώσεις του έσπευσε να ευχαριστήσει τον Ερντογάν για τη Σύνοδο, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες «είναι εταίροι, φίλοι και σύμμαχοι».

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και το Μεταναστευτικό, ως μοχλός προώθησης μιας σειράς σχεδιασμών, με τον Ερντογάν να μιλά μάλιστα για πιθανότητα δημιουργίας «κοινού μηχανισμού ελέγχου της μετανάστευσης» που μπορεί να φτιάξουν οι δύο χώρες. Επιπλέον, στην πρώτη γραμμή βρέθηκε και η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε Ενέργεια και Αμυνα. Οπως δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης για τις ιταλο-τουρκικές στρατιωτικές σχέσεις, «συμφωνούμε να τις αναπτύξουμε και να τις εμβαθύνουμε», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «η Ιταλία είναι πολύ σημαντική» στον τομέα της Ενέργειας, όπου «έχουμε πολλά κοινά σχέδια». Αναφορικά με τη Λιβύη, ο Ντράγκι ισχυρίστηκε ότι «η σταθεροποίηση και η ειρήνη αποτελούν πρωταρχικούς στόχους».

Μεταξύ των συμφωνιών που υπογράφτηκαν, ξεχωρίζει αυτή για την αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών που κάθε πλευρά παίρνει από την άλλη στη στρατιωτική βιομηχανία. Ακόμα, υπογράφτηκαν συμφωνίες για ενίσχυση της διπλωματικής συνεργασίας των δύο χωρών, επανεκκίνηση της επιστημονικής συνεργασίας που αποφασίστηκε το 2001, με προτεραιότητα την «ενεργειακή μετάβαση», την «πρόληψη φυσικών καταστροφών» κ.τ.λ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητούμενο «να εστιάσουμε στη σχέση με την Τουρκία»(2021-04-09 00:00:00.0)
Νέα αναβάθμιση διμερών σχέσεων(2021-01-08 00:00:00.0)
Ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε Ενέργεια - εξοπλισμούς(2020-02-05 00:00:00.0)
Βαθαίνει το ρήγμα, μεγαλώνουν οι κίνδυνοι(2011-09-07 00:00:00.0)
Τρίβουν τα χέρια τους οι μεγαλοεπιχειρήσεις(2010-05-15 00:00:00.0)
Υπογραφή ενεργειακών συμφωνιών με τη Ρωσία(2009-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ