Πέμπτη 7 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΗ
Υποκρισία και συγκάλυψη για τους Αφγανούς πρόσφυγες

Την ώρα που οι Αφγανοί πρόσφυγες στη χώρα μας περνάνε από το «κόσκινο» του ποσοστιαίου χαρακτηρισμού της προσφυγικής τους ιδιότητας, όπως έχει επιβάλει η ΕΕ, ενώ έρχονται αντιμέτωποι με τη Συνθήκη του Δουβλίνου, τον κυβερνητικό χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας για αυτούς, τις καταγγελλόμενες επαναπροωθήσεις στα σύνορα και τη «φιλοξενία» των υπερδομών - φυλακών, την Τρίτη πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής συζήτηση επί θεμάτων μεταναστευτικής πολιτικής, δικαιωμάτων του ανθρώπου και ισότητας των φύλων, κατόπιν σχετικού αιτήματος πρώην μελών του κοινοβουλίου του Αφγανιστάν, αξιωματούχων που έφυγαν από τη χώρα τους και φιλοξενούνται στην Ελλάδα. Μία συζήτηση γενικόλογη, χωρίς καμία αναφορά στις αιτίες της προσφυγιάς χιλιάδων ανθρώπων. Στη συνεδρίαση παρέστησαν η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα, πρώην μέλη του κοινοβουλίου του Αφγανιστάν και μία πρώην δικαστής, που κατήγγειλαν το απάνθρωπο καθεστώς των Ταλιμπάν που κυβερνά τώρα τη χώρα.

Την ουσία του ζητήματος ανέδειξε στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Αφού κατήγγειλε την αμερικανοΝΑΤΟική επέμβαση στο Αφγανιστάν, τη στήριξη στους Ταλιμπάν και παλιότερα στους Μουτζαχεντίν, αναφέρθηκε στο κοινό ψήφισμα του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για το Αφγανιστάν το περασμένο καλοκαίρι, λέγοντας ότι στόχος «είναι η αποτροπή εισόδου Αφγανών μεταναστών και προσφύγων στην ΕΕ. Είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν παρόμοια κρίση με αυτή της Συρίας το 2015 με τους Σύρους πρόσφυγες. Οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, ως αθώοι, υποκριτικά, του αίματος, μιλούν για ανεξέλεγκτες παράνομες μεταναστεύσεις και μετακινήσεις. Εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον όρο μετανάστευση, για να αποστερήσουν από τους ξεριζωμένους Αφγανούς το δικαίωμα να αποκαλούνται πρόσφυγες (...) Στο όνομα της αποτροπής αυτής και της παρεμπόδισης, όπως λένε, των δουλεμπορικών κυκλωμάτων, η ΕΕ δίνει προτεραιότητα στην υποστήριξή της στις γειτονικές χώρες διέλευσης (...) και εργαλειοποιεί το νέο προσφυγικό κύμα, με στόχο να διεισδύσει με επιχειρηματικούς ομίλους σε τρίτες χώρες μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας πέριξ του Αφγανιστάν».

Καταλήγοντας τόνισε ότι το ΚΚΕ διεκδικεί την προστασία των δικαιωμάτων των Αφγανών προσφύγων, ανδρών, παιδιών και γυναικών, «όπως και όλων των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στο άσυλο και στη δυνατότητα μεταφοράς τους στις χώρες του πραγματικού τους προορισμού. Για όσους μείνουν στην Ελλάδα ζητάμε από την κυβέρνηση - και από τους ίδιους να το απαιτήσουν - να εκπονηθούν προγράμματα για να ενταχθούν, με πρόσβαση στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, στη δημόσια Εκπαίδευση. Αυτό αφορά τα παιδιά, αλλά ενδεχομένως και οι μεγάλοι να χρειαστούν εκπαίδευση, τουλάχιστον στη γλώσσα, για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην εργασία, στις δομές Υγείας, και αυτό να είναι ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ (...) Μόνο μέσα σ' αυτό το πλαίσιο μπορούν να προστατευτούν τα δικαιώματα των γυναικών».

Σε γενικά ευχολόγια επιδόθηκαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, συγκαλύπτοντας τις ευθύνες των Ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστών, ενώ η εκπρόσωπος της Ελ. Λύσης επιδόθηκε στο γνωστό αντιμεταναστευτικό κήρυγμα που, στην καλύτερη περίπτωση, προβλέπει για όσους μετανάστες και πρόσφυγες εγκλωβιστούν στη χώρα μας την παραμονή τους σε ακατοίκητα νησιά... Οσο για την υφυπουργό Μετανάστευσης Σ. Βούλτεψη, εμφάνισε την κυβέρνηση και την ΕΕ ως «ευαίσθητες στους πρόσφυγες», με ενίσχυση γειτονικών χωρών τους ώστε να μένουν κοντά στη χώρα καταγωγής τους, και δήλωσε ...έκπληκτη για το ότι δεν πηγαίνουν σχολείο όλα τα προσφυγόπουλα, όπως δήλωσαν οι Αφγανές πρώην βουλευτίνες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ