Πέμπτη 7 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΩΚΙΔΑ
Στο πλευρό των πυρόπληκτων κλιμάκιο του ΚΚΕ

Ο Κ. Μπασδέκης στην περιοδεία στην Αμφισσα
Ο Κ. Μπασδέκης στην περιοδεία στην Αμφισσα
Περιοδεία στη νοτιοανατολική Φωκίδα, που τις προηγούμενες μέρες δοκιμάστηκε από την πυρκαγιά, πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το κλιμάκιο του Κόμματος αντίκρισε από κοντά το μέγεθος της καταστροφής, με τα χιλιάδες καμένα ελαιόδεντρα στον παραδοσιακό και ιστορικό ελαιώνα της Αμφισσας, τις ζημιές σε εγκαταστάσεις και ποιμνιοστάσια, αλλά και χαμένα βοσκοτόπια και τα κοπάδια των κτηνοτρόφων της περιοχής. Συνομίλησε με βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους που είδαν το βιος τους να καταστρέφεται, με πυροσβέστες που έδωσαν τη μάχη χωρίς μέσα και εξοπλισμό, αλλά και με κατοίκους της περιοχής που είδαν τις φλόγες να πλησιάζουν τα σπίτια τους.

Συγκεκριμένα, το κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε στο χωριό Σερνικάκι, εκεί όπου ξεκίνησε η φωτιά που έκαψε πάνω από 15.000 στρέμματα, ενώ επισκέφτηκε καμένες καλλιέργειες στον ελαιώνα. Επίσης, βρέθηκε στη βόρεια πλευρά της Ιτέας, εκεί όπου οι κάτοικοι μαζί με λιγοστούς πυροσβέστες κατάφεραν να σταματήσουν τη φωτιά πριν μπει στις εργατικές κατοικίες και άλλες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο σημείο.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Μπασδέκης, συνομιλώντας με αγρότες και κατοίκους της περιοχής, τόνισε ότι η πυρκαγιά των προηγούμενων ημερών ανέδειξε με τον πιο δυσάρεστο τρόπο τις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την έλλειψη μέτρων πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας. Σημείωσε ότι η έκταση και οι καταστροφές που προκάλεσε η φωτιά δεν οφείλονται σε «αφύσικα για την εποχή» φαινόμενα, όπως υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι, αλλά είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής που αντιμετωπίζει την προστασία του λαού ως κόστος.

Τμήμα του ελαιώνα που έγινε στάχτη
Τμήμα του ελαιώνα που έγινε στάχτη
Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ιστορικό και παραδοσιακό ελαιώνα της Αμφισσας, όπου δεν υπάρχει κανένα οργανωμένο σχέδιο πρόληψης, αφήνοντας εκτεθειμένους τους παραγωγούς. Πρόσθεσε πως παρά τη μεγάλη καταστροφή με την πυρκαγιά του 2013, αλλά και την ιδιαίτερη και πολλαπλή σημασία του ελαιώνα, δεν λήφθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία του, ενώ σημείωσε ότι αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί συνολικότερα γύρω από τη δασοπροστασία.

Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι οι πληγέντες μαζί με τον λαό της περιοχής θα πρέπει να οργανώσουν τη διεκδίκησή τους για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, ουσιαστική στήριξη για την αναγέννηση του καμένου τμήματος του ελαιώνα και μέτρα προστασίας για το υπόλοιπο τμήμα. Τόνισε μάλιστα ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει με κάθε τρόπο τις διεκδικήσεις του λαού της περιοχής και θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του, όπως έκανε από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ