Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγωνιστικό «ραντεβού», με πλούσιο, πολύμορφο περιεχόμενο

  • Αύριο Παρασκευή και το Σάββατο στα γρασίδια του ΑΠΘ
  • Μιλάει στον «Ριζοσπάστη» η Αννα - Μαρία Ηλιού, Γραμματέας της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

Το Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ επιστρέφει στις 24 και 25 Ιούνη στο campus του ΑΠΘ, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής. Με σύνθημα «Με το ΚΚΕ στη σωστή πλευρά της Ιστορίας! Για τον σοσιαλισμό!», περιμένει τους φοιτητές με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, συζητήσεις και εκδηλώσεις, θεματικές γωνιές για τον Πολιτισμό, τις νέες γυναίκες, την επιστήμη καθώς και γωνιά ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, αθλητικές επιδείξεις.

Ενόψει της έναρξης των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, μιλήσαμε με την Αννα - Μαρία Ηλιού, Γραμματέα της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Σχετικά με τον χώρο που πραγματοποιείται το Φεστιβάλ, μας επισημαίνει ότι «η επιλογή του χώρου κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, βρίσκεται στην καρδιά, στο κέντρο του ΑΠΘ, με σκοπό να στείλει ηχηρό μήνυμα αγώνα, ελπίδας, ανάτασης, σε συνέχεια και του ελπιδοφόρου αποτελέσματος των φοιτητικών εκλογών που ανέδειξαν την "Πανσπουδαστική ΚΣ" 1η δύναμη στο ΑΠΘ και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Είναι ένα σημαντικό "ραντεβού" με τους χιλιάδες που στήριξαν και συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια της "Πανσπουδαστικής", συμπορεύτηκαν σε σημαντικούς αγώνες με τα μέλη της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια, για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών, για τη μη εφαρμογή του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, με τους εκατοντάδες που ακόμη διατηρούν προβληματισμούς, δεύτερες σκέψεις, αλλά εκτιμούν τη δράση των μελών και των φίλων της ΚΝΕ σε κάθε χώρο.

Είναι όμως σημαντικό "ραντεβού" ακριβώς γιατί αποτελεί εγγύηση ανανέωσης του αγωνιστικού δεσμού, της επαφής μπροστά στις νέες μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας μέσα και έξω από τις σχολές ενόψει νέων αντιδραστικών αλλαγών για την Ανώτατη Εκπαίδευση, με τον νέο νόμο - πλαίσιο, γνωρίζοντας ότι υπάρχει μια δύναμη που θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα για αποκλειστικά δωρεάν και υψηλού επιπέδου σπουδές, με όλη την αναγκαία γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος μέσα στο πτυχίο που να δίνει πρόσβαση σε μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα σε αυτό, με δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, πρόσβαση στον Πολιτισμό, στον αθλητισμό για όλους».

Εξάλλου, επισημαίνει, «το ίδιο το σύνθημα του φετινού Φοιτητικού Φεστιβάλ σηματοδοτεί πρώτα και κύρια ένα κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης των νέων ανθρώπων με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, τη μόνη δύναμη που έχει επεξεργασμένο σχέδιο, πρόγραμμα και μαχητική δράση, που θέτει όλες της τις δυνάμεις στην οργάνωση του αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας στις σπουδές, στη δουλειά, στη ζωή, ενάντια στα αδιέξοδα που γεννά το καπιταλιστικό σύστημα, φωτίζοντας τον δρόμο για τη μόνη φιλολαϊκή, ρεαλιστική προοπτική, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Ως προς το περιεχόμενο του προγράμματος, η Αννα - Μαρία Ηλιού σημειώνει ότι πέρα από το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, «για ακόμη μια φορά επιδιώκουμε να ακουμπήσει, να δώσει διέξοδο σε ευρύτερους προβληματισμούς της νεολαίας, των φοιτητών, να δώσει επίσης ουσιαστική, ολοκληρωμένη απάντηση για το ποια είναι η κοινωνία για την οποία παλεύουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, ο σοσιαλισμός». Την ίδια στιγμή, γίνεται προσπάθεια αναβάθμισης των μορφών που αξιοποιούνται, υπογραμμίζει και εξηγεί: «Με επίκεντρο την εκδήλωση - συζήτηση της δεύτερης μέρας των εκδηλώσεων δίνουμε βήμα στη συζήτηση και τους προβληματισμούς κάθε φοιτητή και φοιτήτριας σε σχέση με σημαντικά ερωτήματα που τίθενται με φανερό ή "συγκαλυμμένο" τρόπο μπροστά τους. Μέσα από ερωτήσεις στο πλαίσιο θεματικών ενοτήτων που αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις και το τι διδάσκουν στη νεολαία, το τι πραγματικά προτείνει το ΚΚΕ στο σήμερα, καθώς και τα συμπεράσματα από τους μεγάλους αγώνες του εργατικού και του φοιτητικού κινήματος και την αξιοποίηση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου που απαντάται από τους συμμετέχοντες μέσω QR κωδικού και αναμεταδίδεται ζωντανά σε οθόνες αναβαθμίζουμε τη δυνατότητα διάδρασης, συμμετοχής, έκφρασης της γνώμης τους. Είναι πραγματικά μια προσπάθεια ζωντανής, άμεσης συζήτησης, επίλυσης αποριών που μπορεί να υπάρχουν».

Το πρόγραμμα του Φοιτητικού Φεστιβάλ
  • Παρασκευή 24 Ιούνη: Στις 7.30 μ.μ. βιβλιοπαρουσίαση της νέας έκδοσης «Πανδημία COVID - 19: Ο Καπιταλισμός στη Δύση του». Θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, επικεφαλής του Τμήματος Υγείας & Πρόνοιας της ΚΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν συναυλίες με τους ROCKANIDIA, ELECTRIFIED, ΣΕ + ΜΕ ΠΑΤΙΡΝΤΙ και μεγάλο γλέντι με νεανικό συγκρότημα.
  • Σάββατο 25 Ιούνη: Στις 7.30 μ.μ. εκδήλωση - συζήτηση με τίτλο: «Οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης στείλαμε μήνυμα ελπίδας, αντεπίθεσης, ανυπακοής. Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ συνεχίζουμε στον δρόμο της ανατροπής!». Θα μιλήσει ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα, μέσω μίας ειδικά διαμορφωμένης εφαρμογής, να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, απαντώντας σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, ψηφίζοντας, ρωτώντας κ.λπ. Η εκδήλωση θα αποτελείται από 3 θεματικές ενότητες: 1) Πανδημία - πόλεμος - ενεργειακή φτώχεια και ακρίβεια. Τι διδάσκουν οι εξελίξεις της εποχής μας στη νέα γενιά; 2) Υπάρχει καλύτερη διαχείριση σε ένα σάπιο σύστημα; Τι πραγματικά προτείνει το ΚΚΕ; 3) Από την CΟSCO και την «e-food» στο ΑΠΘ. Μπορεί ο λαός να τα καταφέρει; Θα ακολουθήσουν συναυλίες με τους Mystery Dice, Urban Pulse, Μιθριδάτη & Κίτρινα Ποδήλατα. Η βραδιά θα κλείσει με πάρτι.
Σε άλλες πόλεις

Τα Φοιτητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ ταξιδεύουν τις επόμενες μέρες και σε άλλες μεγάλες πόλεις, με εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν συζητήσεις, ομιλίες, πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, θεματικές γωνίες για τον Πολιτισμό, τις νέες γυναίκες, την επιστήμη, ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, αθλητικές δράσεις, εκθέσεις βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» κ.ά. Συγκεκριμένα:

  • Στις 24 - 25 Ιούνη στην Πάτρα, στον Μόλο Αγίου Νικολάου.
  • Στις 24 Ιούνη στον Βόλο, στην παραλία.
  • Στις 25 Ιούνη στη Λάρισα, στο φρούριο.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ