Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΛΑΪΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Στο πλευρό των μαθητών και των οικογενειών τους και το καλοκαίρι

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά λειτουργεί στηρίζοντας την προετοιμασία των μαθητών για το Λύκειο

Στο πλευρό των αναγκών των μαθητών των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ, καθώς και των οικογενειών τους, θα βρεθεί για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης του Δήμου Πατρέων.

Στα συνολικά οχτώ χρόνια λειτουργίας του, έρχεται να βοηθήσει τις λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους στην προετοιμασία τους για τον «Γολγοθά» του Λυκείου, στην προσπάθεια επιτυχίας τους και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μέσα από τη συνδρομή του αναδεικνύονται επίσης οι ανάγκες, που γίνονται μεγαλύτερες χρόνο με τον χρόνο, όπως και η σημασία της σύγχρονης δωρεάν Παιδείας για τα παιδιά των εργαζομένων, του λαού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Κάλυψη όλου του Λυκείου

Τα φετινά θερινά τμήματα ξεκίνησαν τη Δευτέρα 20 Ιούνη και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 29 Ιούλη, με τη συμμετοχή 60 μαθητών, καλύπτοντας τις ανάγκες τους για όλες τις τάξεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Διδάσκονται για τη Γ' τάξη των ΓΕΛ: Αρχαία γνωστό και άγνωστο κείμενο, Ιστορία, Εκθεση, Λατινικά, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Πληροφορική, Οικονομία, Γραμμικό και Ελεύθερο Σχέδιο και για τις Α' και Β' τάξεις των ΓΕΛ: Μαθηματικά, Αρχαία, Νέα Ελληνική Γλώσσα, Φυσική και Χημεία. Για τα ΕΠΑΛ, διδάσκονται Μαθηματικά, Εκθεση, Ανατομία και Υγιεινή.

Από την τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Πατρέων προς τους εκπαιδευτικούς του Λαϊκού Φροντιστηρίου
Από την τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Πατρέων προς τους εκπαιδευτικούς του Λαϊκού Φροντιστηρίου
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται πρωί (9 π.μ. - 2 μ.μ.) και απόγευμα (6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.), στο κέντρο της Πάτρας (2ο Γυμνάσιο), διευκολύνοντας την πρόσβαση μαθητών και εκπαιδευτικών, με την υπεύθυνη του Φροντιστηρίου, Γεωργία Γαλυφοπούλου, να σημειώνει σχετικά:

«Παρά τις αντιξοότητες που υπάρχουν, παίρνουμε δύναμη να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθειά μας, από την πρόοδο των μαθητών μας, κάθε χρόνο. Γεμίζει η καρδιά μας χαμόγελα και ευτυχία, από την ελπίδα που δίνουμε σε κάθε μαθητή, από την ανακούφιση που νιώθει η κάθε λαϊκή οικογένεια, που δεν μπορεί μέσα σε αυτό το σάπιο σύστημα να στηρίζει τα παιδιά της στο δικαίωμα στη μόρφωση, γιατί οι δυνατότητες που έχουν οι μαθητές για μια καλύτερη εκπαίδευση δεν είναι ίδιες για όλους.

Ας σκεφτούμε πως οι μαθητές της Γ' Γυμνασίου προ κορονοϊού βρέθηκαν φέτος να είναι μαθητές της Γ' Λυκείου και να δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις, με καμιά επανάληψη της ύλης που δεν διδάχθηκαν».

Λιγότεροι εισακτέοι, μεγαλύτερη... αγωνία

Η ανάγκη για στήριξη των μαθητών είναι ακόμη μεγαλύτερη σήμερα και λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να μειώσει τους εισακτέους στα πανεπιστήμια, με τους μαθητές της ερχόμενης Γ' Λυκείου, μετά τα τελευταία χρόνια της πανδημίας και των επιπτώσεων που αυτή άφησε, να κρίνονται ακόμη πιο αυστηρά. Εκτιμάται ότι απ' το σύνολο των 9.021 λιγότερων επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια, απ' αυτούς οι 1.700 «αναλογούν» στην Πάτρα.

«Ειδικά φέτος, μετά από τρία χρόνια τηλεκπαίδευσης και χάσιμο ύλης, η κυβέρνηση επέλεξε να σταθεί ακόμα πιο αυστηρά απέναντί τους και να τους τιμωρήσει αυξάνοντας την απαιτητικότητα των εξετάσεων και παράλληλα να μειώσει τους εισακτέους στα πανεπιστήμια», σημειώνει η Γεωργία Γαλυφοπούλου τονίζοντας: «Οι εξελίξεις στην Παιδεία είναι το ίδιο τραγικές με αυτές που συμβαίνουν στην Υγεία και στη ζωή μας καθημερινά».

«Να παλεύουν για το όνειρο όπως για τη ζωή»

Στέκεται και στην αγωνία παιδιών αλλά και γονέων να πετύχουν τα παιδιά τους στις πανελλαδικές, ζητήματα που απασχολούν έντονα και στις συναντήσεις ενημέρωσης που ανά τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται, αναφέροντας:

«Βοηθάμε τους μαθητές μας να παλεύουν για το όνειρό τους, όπως παλεύεις γενικά τη ζωή και τους γονείς να κατανοούν τα ζητήματα. Είναι σοβαρό ζήτημα ο εγκλεισμός σε όλους τους ανθρώπους, πόσο μάλλον σε ένα παιδί που είναι στην εφηβεία. Οι αλλαγές είναι τεράστιες και δεν αναφέρομαι μόνο στα μαθησιακά κενά. Ισως αυτό να είναι και το μικρότερο κακό. Προσπαθούμε να αναστρέψουμε στο βαθμό των δυνατοτήτων μας αυτή την κατάσταση και να τους πείσουμε ότι δεν πρέπει να περνάει απ' το μυαλό τους ούτε στιγμή ότι δεν θα τα καταφέρουν.

Αλλωστε έτσι σκέφτονται και αισθάνονται χιλιάδες αγωνιστές που δίνουν σκληρές μάχες σε χώρους δουλειάς, στην Εκπαίδευση, στις γειτονιές, με σταθερότητα και αυταπάρνηση, είτε πέτυχαν ως τώρα μεγαλύτερες ή μικρότερες χειροπιαστές νίκες που κάνουν τον λαό να χαμογελάσει, είτε όχι ακόμα».

Οι συνολικές δυσκολίες της λαϊκής οικογένειας, η επιβάρυνσή της και για την εκπαίδευση των παιδιών της είναι αυτές που οδηγούν στην αύξηση και των αναγκών. Χαρακτηριστικά, γονείς ήδη αιτούνται στο Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης την πραγματοποίηση θερινών μαθημάτων και για τη Γ' Γυμνασίου, κάτι που δεν αποκλείεται άμεσα να ξεκινήσει.

Μάθημα και ελπίδας...

Πολύτιμη σ' αυτή την προσπάθεια είναι η συνδρομή των εκπαιδευτικών. Για τις υπάρχουσες θερινές ανάγκες, τα μαθήματα πραγματοποιούν 10 καθηγητές. «Κάνουμε έκκληση σε όλους τους εκπαιδευτικούς, όλων των ειδικοτήτων, να πλαισιώσουν τον θεσμό, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη που έχει ανάγκη η τάξη μας. Να δυναμώνουμε τον κοινό μας αγώνα για τη ζωή και τη μόρφωση που αξίζει στα παιδιά μας», τονίζει η επικεφαλής του Φροντιστηρίου καταλήγοντας:

«Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν, η στάση μας δίνει την απάντηση. Αυτή δείχνει τον δρόμο σε όλο και περισσότερους ανθρώπους καθημερινά έτσι ώστε να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αλληλεγγύης, αντίστασης και πάλης, για να χαμογελάμε πιο συχνά, σήμερα σε περίοδο που βιώνουμε όλο και πιο έντονα στην καθημερινή ζωή "τα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται" και τις επιπτώσεις τους σε κάθε πλευρά της ζωής μας.

Είμαστε δίπλα σε κάθε λαϊκή οικογένεια, σε κάθε μαθητή και μαθήτρια, γιατί έχουμε την πεποίθηση ότι πως "Αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα".

Πιστεύουμε πως ο καθένας μόνος του είναι πιο "εύκολος στόχος". Ολοι μαζί έχουμε τη δύναμη του συλλογικού και οργανωμένου αγώνα!».

Στις αρχές Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει η λειτουργία συνολικά του Λαϊκού Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης, με βάση τις συνολικές ανάγκες που υπάρχουν, όπως και τα προηγούμενα χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ