Τετάρτη 22 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
«Κάτω τα χέρια από τα σπίτια του λαού»

Αναστάλθηκε για δύο μήνες ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας εργαζόμενης, μετά από μαχητική κινητοποίηση. Σε εγρήγορση παραμένουν τα σωματεία

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν να ξεσπιτωθεί καμία εργατική - λαϊκή οικογένεια, δεν θα αφήσουν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» έστειλαν χτες δεκάδες εργαζόμενοι, με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από το κατάστημα της Eurobank στη Λάρισα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου Υπαλλήλων δήμων Λάρισας, του Εργατικού Κέντρου, του Συνδικάτου Οικοδόμων, της Ενωσης Γυναικών, συνταξιουχικών σωματείων.

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα απαίτησαν από την τράπεζα να ακυρώσει τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας εργαζόμενης, με δίμηνη σύμβαση (μετά από χρόνια ανεργίας) στον δήμο Λαρισαίων.

Η εργαζόμενη είχε μπει εγγυήτρια για δάνειο που είχε πάρει ο σύζυγός της, ύψους 110.000 ευρώ, αλλά λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει εξαιτίας της μακροχρόνιας ανεργίας και των δίμηνων συμβάσεων εργασίας στο δήμο, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην καταβολή των δόσεων, με αποτέλεσμα το χρέος να έχει φτάσει τα 500.000 ευρώ και ενώ έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα περίπου 60.000 ευρώ. Ετσι έχει βγει η πρώτη της κατοικία σε πλειστηριασμό.

Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός, αφού στην περιοχή της Θεσσαλίας σχεδιάζεται να βγουν σε πλειστηριασμό το επόμενο εξάμηνο περισσότερες από 500 κατοικίες και επαγγελματικές στέγες.

Κατά τη συνάντηση αντιπροσωπείας των σωματείων με εκπρόσωπο της εταιρείας που διαχειρίζεται το δάνειο, ανακοινώθηκε πως θα ανασταλεί για δύο μήνες ο πλειστηριασμός του σπιτιού, με τους εκπροσώπους των σωματείων, παρά την προσωρινή αυτή ανακούφιση, να παραμένουν σε εγρήγορση δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει ο πλειστηριασμός.

Ετσι, ο Σύλλογος Υπαλλήλων δήμων Λάρισας, σε ανακοίνωσή του μετά την κινητοποίηση, επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «οι τράπεζες δεν είναι ανίκητες. Μπορούμε να τους σταματήσουμε με ένα καλά οργανωμένο και μαζικό κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Σε αυτήν την προσπάθεια προστασίας της λαϊκής κατοικίας, χρειάζεται ισχυρή οργάνωση στους τόπους δουλειάς και κατοικίας, να γίνουν τα Σωματεία και οι Επιτροπές αγώνα κάστρα προστασίας των λαϊκών κατοικιών, έτσι θα γίνει πράξη το σύνθημα "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη". Θα δώσουμε συνέχεια για να πάρει κάθε συνάδελφος τη θέση του στον αγώνα, δεν σταματάμε μέχρι να τους σταματήσουμε».

Στη συγκέντρωση, εκπρόσωποι των σωματείων πήραν τον λόγο και δήλωσαν την απόφασή τους να δυναμώσουν τον αγώνα για να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα, να περιφρουρήσουν την προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων ν. Λάρισας Ζήσης Γκαραλιάκος επισήμανε μεταξύ άλλων πως «δεν μπορεί το δικαίωμα στην κατοικία να γίνεται βορά στα νύχια των τραπεζιτών, με ευθύνη των πολιτικών που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις».

Την αλληλεγγύη εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου μετέφερε ο πρόεδρός του, Γιάννης Σκόκας, απαιτώντας από την κυβέρνηση να προστατέψει τις λαϊκές κατοικίες και νομοθετικά, απαγορεύοντας τους πλειστηριασμούς.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org