Τετάρτη 22 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στους ΟΤΑ φέρουν τη σφραγίδα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ

«Η αναδιανομή του πλούτου σε όφελος του εγχώριου και του ξένου κεφαλαίου είναι αυτή που διαπερνά έναν προς έναν και όλους μαζί τους θεσμικούς φορείς του κράτους, τις διοικητικές λειτουργίες και αναδιαρθρώσεις που προωθούνται, τους προϋπολογισμούς τους που τελικά δείχνουν ποιος πληρώνει και ποιος σταθερά ωφελείται από αυτές τις πολιτικές», ανέφερε ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, χτες, στη Βουλή με αφορμή την Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσε τη Δευτέρα το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ με θέμα: «Οι αντοχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξαντλήθηκαν, απαιτούνται λύσεις τώρα».

Το ΚΙΝΑΛ εγκάλεσε την κυβέρνηση - όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις των βουλευτών του - για καθυστέρηση στις παραπέρα αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις σε βάρος των ΟΤΑ. Το στίγμα έδωσε με ξεκάθαρο τρόπο ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γ. Καμίνης, ο οποίος εγκάλεσε την κυβέρνηση επειδή καθυστερεί μεγάλες μεταρρυθμίσεις όπως αυτή «η οποία θα δώσει τον ΕΝΦΙΑ να τον διαχειριστούν οι δήμοι μέσα σε ανώτερο και κατώτερο πλαίσιο ενός φορολογικού συντελεστή, όπου θα γίνει πιο υπεύθυνη η Τοπική Αυτοδιοίκηση απέναντι στους πολίτες της και περισσότερο διάφανη».

Από την κυβέρνηση, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, ενώ αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης προς τους δήμους και τις Περιφέρειες όχι βέβαια για να ικανοποιήσουν λαϊκές ανάγκες, όπως αντισεισμική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση, για τις οποίες δεν ανέφερε κουβέντα, αλλά για να κατευθυνθούν για τις ανάγκες των ομίλων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Χατζηγιαννάκης προσπάθησε να «ξεπλύνει» το κόμμα του, που ως κυβέρνηση πήρε κανονικά τη σκυτάλη και συνέβαλε καθοριστικά με τις δικές του αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, όπως «Κλεισθένης 1» κ.ο.κ., στην παραπέρα προσαρμογή της Τοπικής Διοίκησης στα ζητούμενα του κεφαλαίου, βαθαίνοντας την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, με τις ΣΔΙΤ, το ξήλωμα εργασιακών δικαιωμάτων και της μονιμότητας των εργαζομένων. Ετσι, εμφανίστηκε να βγαίνει στα κεραμίδια για τη ρύθμιση που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση η οποία απαγορεύει στην αντιπολίτευση να φέρνει θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης στα Δημοτικά Συμβούλια.

Δεν έχουν τέλος οι αντιλαϊκές ανατροπές

Ο Χρήστος Κατσώτης ανέδειξε ότι «οι αντιδραστικές ανατροπές έχουν δρομολογηθεί από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, με τον "Καποδίστρια", τον "Καλλικράτη", τον "Κλεισθένη" και με όλες τις άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο πέρασμα της αντιλαϊκής επίθεσης».

Μεταρρυθμίσεις που, όπως σημείωσε, συνδέθηκαν με τον δραστικό περιορισμό της χρηματοδότησης των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, με τη συρρίκνωση κοινωνικών δομών και υπηρεσιών για να προωθηθούν η ανταπόδοση, οι ιδιωτικοποιήσεις σε Πρόνοια, Υγεία, Παιδεία, οι ΣΔΙΤ σε έργα, υποδομές, η ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Η στοχοπροσήλωση στις "πράσινες" - "ψηφιακές" επενδύσεις, στην προώθηση των πανάκριβων ΑΠΕ είναι ο βασικός κοινός άξονας κυβέρνησης ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, της πολιτικής της ΕΕ και διαπερνά ως κυρίαρχη αντίληψη την πλειοψηφία των οργάνων της Τοπικής Διοίκησης, όπως και την ηγεσία της ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ», τόνισε, για να προσθέσει ότι σε αυτό το έδαφος προβάλλεται η ενίσχυση των δήμων με νέα επιχειρησιακά και χρηματοδοτικά εργαλεία με κύριο στόχο την επιχειρηματική αξιοποίηση τοπικών πόρων (γη, δάση, ακτές και άλλες κρατικές υποδομές) που παραδίνονται στο τουριστικό και άλλο κεφάλαιο, τη διαχείριση των απορριμμάτων με βάση τις επιλογές των επιχειρηματικών ομίλων και με όρους επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, απουσιάζουν «προκλητικά από το πεδίο παρέμβασης της Τοπικής Διοίκησης και των φορέων της οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε ζητήματα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής - αντιπυρικής προστασίας. Λαϊκά προβλήματα και ανάγκες που έρχονται και επανέρχονται με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα», ενώ «οι ελεύθεροι χώροι και οι παραλίες που έχουν απομείνει παραδίνονται ένας προς έναν στο ιδιωτικό κεφάλαιο προς αξιοποίηση».

Επισήμανε ότι «η νέα ρύθμιση που απαγορεύει στην αντιπολίτευση να φέρνει θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης δείχνει ότι οι ανατροπές έχουν συνέχεια» και κάλεσε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην αντιδραστικοποίηση του πλαισίου δράσης και λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης, συνολικά για την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακόμα πιο αντιδραστικός, για τη διαχείριση των «πρότζεκτ» του κεφαλαίου(2021-05-28 00:00:00.0)
Εναρξη της νέας θητείας σε ακόμα πιο αντιδραστικό πλαίσιο(2019-08-24 00:00:00.0)
Η ασχήμια και η ανάγκη ανατροπής του σάπιου συστήματος δεν κρύβονται(2019-02-14 00:00:00.0)
Διατάξεις στην υπηρεσία της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος(2018-07-14 00:00:00.0)
Στην Ολομέλεια η νέα αντιδραστική μεταρρύθμιση της Τοπικής Διοίκησης(2018-07-12 00:00:00.0)
Παρέμβαση με αφορμή τις αντιδραστικές αλλαγές στην Τοπική Διοίκηση με τον «Κλεισθένη»(2018-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ