Τετάρτη 22 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
31η ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πλούσιο το πολύμορφο πρόγραμμα των εκδηλώσεων
 • Στις 7 - 10 Ιούλη στις Νηές Μαγνησίας
 • Το Σάββατο στην παραλία του Βόλου μεγάλη πολιτική συγκέντρωση

Η 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ θα πραγματοποιηθεί φέτος στις Νηές Μαγνησίας, από 7 έως 10 Ιούλη, με σύνθημα «Με την κοινή πάλη των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Ετσι γράφεται η Ιστορία!».

Στη Θεσσαλία, μια περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των σχεδίων εμπλοκής της χώρας μας στις πολεμικές αναμετρήσεις που διεξάγονται και προετοιμάζονται στη γειτονιά μας, θα ακουστεί δυνατά από χιλιάδες νέους και νέες από όλη την Ελλάδα το αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό μήνυμα αλληλεγγύης και κοινής πάλης των λαών.

Εξάλλου, 30 χρόνια τώρα οι Αντιιμπεριαλιστικές Κατασκηνώσεις της ΚΝΕ γράφουν τη δική τους Ιστορία, κατακτώντας ξεχωριστή θέση στον αγώνα του λαού ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στις βάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, που πληθαίνουν σε όλη τη χώρα, με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

Η κατασκήνωση θα στηθεί σε έναν πανέμορφο χώρο, έναν παραθαλάσσιο οικισμό που βρίσκεται σε απόσταση 40 λεπτών από τον Βόλο, νοτιοδυτικά του Παγασητικού Κόλπου, σε πολύ κοντινή απόσταση από το νησάκι Τρίκερι.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Πέμπτη 7 Ιούλη

20.30: Συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα

22.00: Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με το μουσικό πρότζεκτ «Ρεμπέτ Ασκέρ». Συμμετέχουν: Γιώργος Βισβίκης, Θανάσης Βισβίκης, Γιάννης Κουκουνίτσας, Μαριάννα Λούμα, Γιώργος Σιώμος.

Παρασκευή 8 Ιούλη

8.30: Επίσκεψη και ξενάγηση ομάδας κατασκηνωτών στο νησί Τρίκερι.

18.30: Workshop για μαθητές: «Λέμε ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά - Βρίσκουμε την πραγματική ουσία... Γιατί μας ΕΝΩΝΕΙ κάτι πιο δυνατό!».

19.30: Εκδήλωση - συζήτηση: «Σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία. Τι μας διδάσκουν οι εξελίξεις; Οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ.

21.00: Χαιρετισμός από τον Παναγιώτη Κοδέλλα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

21.15: «100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή», μουσικό αφιέρωμα από τον Βασίλη Κασούρα.

22.45: Λαϊκό γλέντι με τους Κώστα Γκρανόπουλο, Δημήτρη Καρναβά, Στράτο Μεγκέ, Γεωργία Χατζημπαλάση.

Σάββατο 9 Ιούλη

8.30: Επίσκεψη και ξενάγηση ομάδας κατασκηνωτών στο νησί Τρίκερι.

11.00: Δημιουργικά παιχνίδια για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου, με θέμα «Επιβιώνοντας στο Γυμνάσιο!»

19.00: Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην παραλία του Βόλου. Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Θα χαιρετίσουν οι:

 • Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
 • Αστορ Γκαρσία, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας
 • Πάβελ Μπλάνκο Καμπρέρα, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Μεξικού
 • Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας

Ακολούθως το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά στον χώρο της κατασκήνωσης:

21.30: Συναυλία με τους «Κοινούς Θνητούς».

23.00: Λαϊκό γλέντι με τους Αλέξανδρο Καζίλα, Στέφανο Κωστόπουλο, Χρήστο Ντίνα, Εφη Σισμανίδη, Γιάννη Σκαμπαρδώνη.

Κυριακή 10 Ιούλη

10.30: Συζήτηση με φοιτητές από όλη την Ελλάδα: «Πανσπουδαστική» 1η δύναμη!

Επιπλέον, στην 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ θα συμμετάσχουν με αντιπροσωπείες τους 8 Κομμουνιστικές Νεολαίες από χώρες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα:

 • Μέτωπο Νεολαίας του Κόμματος Εργασίας Αυστρίας
 • Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών από την Ισπανία
 • Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας από την Ιταλία
 • Κίνημα Νέων Κομμουνιστών από την Ολλανδία
 • Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (μπολσεβίκοι) από τη Ρωσία
 • Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας από τη Σερβία
 • Σουηδική Κομμουνιστική Νεολαία
 • Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας

Τέλος, κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης θα υπάρχει πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Το διήμερο 24 - 25 Ιούνη το Φεστιβάλ στα Λιπάσματα Δραπετσώνας

Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση τη δεύτερη μέρα, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα

Με σύνθημα «Με το ΚΚΕ στη σωστή πλευρά της Ιστορίας! Για τον σοσιαλισμό!» και πλούσιο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συζητήσεις, συναυλίες, εκθέσεις και αφιερώματα, προετοιμάζεται το Φεστιβάλ που διοργανώνουν η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά και οι κλαδικές Οργανώσεις Αττικής της ΚΝΕ στα Λιπάσματα Δραπετσώνας την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιούνη. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο στις 20.00, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Παρασκευή 24 Ιούνη

18.30 - Συζήτηση για μαθητές: «Με τη δύναμη της γνώσης γνωρίζουμε τον κόσμο... Με τη δύναμη της οργάνωσης τον αλλάζουμε». Θα μιλήσει η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

19.30 - Συναυλία με μαθητικά και νεανικά συγκροτήματα.

20.30 - Συζήτηση: «Οι μεγάλοι αγώνες του σήμερα, πυξίδα της νεολαίας στην πάλη για ζωή και δουλειά με δικαιώματα». Θα μιλήσουν: Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ (COSCO). Μαίρη Αγρογιάννη, παθολόγος στο ΓΝ Νίκαιας, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ. Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Νομού Αττικής, εργαζόμενος στην «e-food».

21.30 - Hip hop συναυλία με τον Retro.

21.45 - Συναυλία με τους «Κοινούς Θνητούς».

22.30 - Stand up Comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο.

23.30 - Συναυλία με την Ιουλία Καραπατάκη.

Σάββατο 25 Ιούνη

20.30 - Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση. Ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

21.30 - Μουσικό αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία με τίτλο «Τραβέρσο», με την Πολυξένη Καράκογλου.

22.30 - Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

00.30 - Λαϊκό και παραδοσιακό γλέντι με τους Rebeti.

Στον χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν: Μαθητικό Στέκι και έκθεση με θέμα «Μια σωστή πλευρά έχει η Ιστορία», Εργατικό Στέκι και έκθεση, Στέκι της Τομεακής Οργάνωσης Κατάρτισης της ΚΝΕ, έκθεση με θέμα «Μια αναδρομή στις αντιιμπεριαλιστικές κατασκηνώσεις της ΚΝΕ», βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», χώρος του «Τραβέρσο» (θα πραγματοποιηθούν τουρνουά σκακιού, σεμινάριο ρομποτικής και άλλες δραστηριότητες), χώρος κατά των ναρκωτικών, χώρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, γωνιά του «κόκκινου Αερόστατου».

Η πρόσβαση στον χώρο

Για την είσοδο στην πύλη Ε1 (Κράκαρη):

Από τον σταθμό ΗΣΑΠ του Πειραιά: 703 - τερματική στάση «Ακτή Βασιλειάδη», 859 - στάση «ΥΕΝ», 420 - τερματική στάση.

Για την είσοδο στην πύλη του υδατόπυργου:

Από τον σταθμό ΗΣΑΠ του Πειραιά: Τρόλεϊ 20 - στάση «Δραπετσώνα».

Από το Μετρό Νίκαιας: 820 - στάση «ΙΚΑ» (μέσω πλατείας Κύπρου, Ταμπούρια).

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
 • Η νέα γενιά με το ΚΚΕ. Για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό! Σοσιαλισμός, η απάντηση στον 21ο αιώνα! Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκου Αμπατιέλου, στο Φεστιβάλ ΑΕΙ Αθήνας της ΚΝΕ
 • Πλούσιο το πρόγραμμα της 31ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ στις 7-10 Ιούλη στις Νηές Μαγνησίας
 • Ανταποκρίσεις από Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα
 • Φεστιβάλ τις επόμενες μέρες στα Λιπάσματα Δραπετσώνας, αλλά και φοιτητικά φεστιβάλ σε πολλές πόλεις
ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Η νέα γενιά με το ΚΚΕ. Για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό! Σοσιαλισμός, η απάντηση στον 21ο αιώνα!

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ στο Φεστιβάλ ΑΕΙ Αθήνας

Μήνυμα αγωνιστικής αισιοδοξίας για τους αγώνες που έρχονται εξέπεμψε το Φεστιβάλ ΑΕΙ της ΚΝΕ, που έγινε στις 17 και 18 Ιούνη στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Με νέα ορμή και καθήκοντα μετά την ιστορική πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» στις φοιτητικές εκλογές, με όπλο τις θέσεις που απαντούν στο τι είναι σήμερα πραγματικά σύγχρονο και αναγκαίο, την επιμονή και τη ζωντάνια των νέων κομμουνιστών φοιτητών, ανανέωσαν το ραντεβού στους αγώνες που βρίσκονται μπροστά, στη συλλογική πάλη στο πλευρό του κάθε φοιτητή που αγωνιά και προβληματίζεται, στο πλευρό των εργαζομένων. Σε αυτό το κλίμα έγινε το Σάββατο η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στον χώρο του Φεστιβάλ, με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκο Αμπατιέλο. Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία:

«Σήμερα εδώ, στο Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Πανεπιστημιούπολη της Αθήνας, χτυπά η καρδιά των φοιτητών που όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν δώσει αλλεπάλληλες μάχες για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα!

Ολων όσοι δεν το έβαλαν κάτω παρά τη διαρκή προσπάθεια συκοφάντησης των αγώνων και των διεκδικήσεών τους από την κυβέρνηση και την πλειοψηφία των ΜΜΕ, όσων συγκρούστηκαν με την κρατική καταστολή!

Ολων όσοι επιλέγουν να στέκονται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, που πάντα βρίσκεται στην πάλη των λαών κόντρα την αδικία!


Σήμερα εδώ είστε αυτοί που δώσατε με πείσμα τη μάχη των πρόσφατων φοιτητικών εκλογών, που ανέδειξαν την "Πανσπουδαστική ΚΣ" 1η δύναμη στην Αθήνα και πανελλαδικά, 36 χρόνια μετά, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας.

Με πρωτιά στο ΕΚΠΑ, στο Μετσόβιο, στο Πάντειο, στο Γεωπονικό, στο ΠΑΔΑ και στο ΠΑΠΕΙ, σε δεκάδες συλλόγους, σε όλες τις εστίες της Αθήνας.

Και αυτό το μήνυμα ελπίδας στέλνει και το σημερινό Φοιτητικό Φεστιβάλ!

Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά!

Με εφόδια το χαμόγελο και το "μπράβο" που ακούσαμε από χιλιάδες νέους και νέες, από χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, ακόμη και από κάποιους που πιθανά δεν συμμετείχαν στις εκλογές, αλλά και από μεγαλύτερους, παλιότερες γενιές φοιτητών, που χάρηκαν μαζί μας και πήραν "ανάσα" από αυτό το ιστορικό αποτέλεσμα.

Συνεχίζουμε με νέα ορμή, που δίνει η εμπιστοσύνη και η κοινή δράση που αναπτύξαμε με χιλιάδες νέους που ήταν υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια της "Πανσπουδαστικής" και συνέβαλαν καθοριστικά στη σαρωτική επικράτησή της.

Συνεχίζουμε με πιο βαθιά συνειδητοποίηση της δύναμης που δίνει η συμμετοχή σε επαναστατική οργάνωση, η έμπνευση για την πρωτοπόρα καθημερινή δράση να πηγάζει από καινοτόμες, ανατρεπτικές, επαναστατικές ιδέες.

Ολα αυτά δηλαδή που κατακτάμε μέσα στις γραμμές της ΚΝΕ και μας επιτρέπουν να ξεπερνάμε τις δυσκολίες, να δυναμώνουμε μέσα σε πρωτόγνωρες για τη νεολαία εξελίξεις και να εκφράζουμε το πιο δυναμικό τμήμα των φοιτητών, που "δεν βολεύεται με λιγότερο ουρανό".


Αυτή είναι η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, η Νεολαία του ΚΚΕ! Και γι' αυτό μπορούμε να πούμε, χωρίς ίχνος αυτάρκειας, ότι τα καταφέραμε! Τα καταφέρατε!

Το τι σημαίνει αυτή η επιτυχία φαίνεται και από την ανησυχία και την αμηχανία των αστικών κομμάτων, που δεν μπορούν ακόμα να χωνέψουν το αποτέλεσμα.

Δεν μπορούν να χωνέψουν πως ένα σημαντικό τμήμα νέων δεν συναινεί, δεν αποδέχεται τη σφαγή των δικαιωμάτων του από καμία κυβέρνηση, αλλά κάνει κριτήριο της δράσης του και της στάσης του αξίες και ιδανικά πολύ διαφορετικά από αυτά του σημερινού συστήματος (...)

Τους το κάνουμε καθαρό. Σε όλους τους!

Οσους πρόθυμους "αρνητές της αλήθειας" κι αν επιστρατεύσουν, όσα στοιχεία κι αν μαγειρέψουν, όσα εμπόδια κι αν βάλουν στη λειτουργία των συλλόγων, δεν θα καταφέρουν να φιμώσουν τη φωνή των φοιτητών.

Οι γεμάτες γαρύφαλλα κάλπες των φοιτητικών εκλογών της 18ηςΜάη, που έριξαν "κόκκινο στη νύχτα", είναι η ελπιδοφόρα σπίθα που μπορεί να ανάψει την πυρκαγιά της ανυπακοής, της αντίστασης και του αγώνα για όλα εκείνα που οι φοιτητές ονειρεύονται.

Και θα φροντίσουμε εμείς γι' αυτό!

Στις φετινές φοιτητικές εκλογές διαμορφώθηκε ένας νέος συσχετισμός, σχεδόν σε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους της χώρας, συσχετισμός που μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους και στην πανελλαδική έκφραση - οργάνωση του φοιτητικού κινήματος.

Ξέρουμε ότι αναλαμβάνουμε αναβαθμισμένα, σύνθετα καθήκοντα και μεγάλη ευθύνη.

Για την αγωνιστική ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος

Δεν αποσπόμαστε από τη σημασία που έχει η προσπάθεια να αναζωογονηθούν οι σύλλογοι, να αξιοποιηθεί η νέα κατάσταση για να βελτιωθεί η λειτουργία και η δράση τους, να μεγαλώσει η συμμετοχή των φοιτητών στις διαδικασίες τους.

Να γίνουν ζωντανές εστίες συλλογικότητας στην πάλη για τις σπουδές και τη ζωή που έχει ανάγκη ο κάθε φοιτητής σήμερα, για να μπορεί να εκφράζεται και να διεκδικεί ενάντια σε ό,τι τον "πνίγει", να μην είναι κανείς μόνος στις δυσκολίες της ζωής, για να γίνει τελικά πρωταγωνιστής και όχι θεατής στις εξελίξεις!

Εχουμε καθαρό ότι στο επίπεδο του συλλόγου κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η προώθηση του στόχου για αγωνιστική ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος!

Και αυτή η προσπάθεια μπορεί και πρέπει να εκφραστεί και σε πανελλαδικό επίπεδο, με τη συσπείρωση δεκάδων νέων συλλόγων στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Να δυναμώσει δηλαδή το μέτωπο των συλλόγων, των επιτροπών, των φοιτητών που συντονίζουν τη δράση τους απέναντι στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων, στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πλαίσιο πάλης που θέτει επιθετικά τις σύγχρονες διεκδικήσεις για σπουδές και ζωή με δικαιώματα.

Για να δυναμώσει η αγωνιστική συμπόρευση της σπουδάζουσας νεολαίας με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, για να αποκρουστεί η ενιαία επίθεση που δέχονται τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, το παρόν και το μέλλον της νέας γενιάς, που βουλιάζει στην ανασφάλεια της εργασιακής ζούγκλας που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις για τα κέρδη των αφεντικών.

Και τα μηνύματα από εκεί είναι πολύ ελπιδοφόρα.

Σήμερα (σ.σ. 18/6) ξεκίνησε η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ με συμμετοχή - ρεκόρ, που ξεπερνά τα 500 Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα.

Αυτό το σημαντικό γεγονός για την εργατική τάξη της χώρας μας, για τη νεολαία μπορεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη νέων αγώνων, στην αντεπίθεση του εργατικού κινήματος, με νέες δυνάμεις, απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων, στα νέα δεινά που περιμένουν τον λαό μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την ένταση της εκμετάλλευσης και το δυνάμωμα της φτώχειας, την ένταση της επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα, το δυνάμωμα της κρατικής καταστολής και της εργοδοτικής βίας.

Το σύνθημα της Σύσκεψης, "Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα, όπλο μας η αλληλεγγύη", φωτίζει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει και η νεολαία, για να βάλει εμπόδια και να ακυρώσει στην πράξη τις εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις.

Οπως έκαναν οι εργάτες της COSCO, της ΛΑΡΚΟ, των οικοδόμων και της "e-food", απειθαρχώντας στους αντεργατικούς νόμους Βρούτση - Αχτσιόγλου και Χατζηδάκη.

Αν οι εργαζόμενοι αποδέχονταν μοιρολατρικά την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ ή είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε μια κυβερνητική εναλλαγή, οι εμβληματικοί αυτοί αγώνες δεν θα είχαν γίνει.

Δεν θα είχε διαμορφωθεί ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης που στήριξε αυτούς τους αγώνες και διαπαιδαγώγησε ευρύτερες δυνάμεις.

Κι όμως, οι εργαζόμενοι μέσα απ' αυτούς τους αγώνες κέρδισαν να ακυρωθούν απολύσεις, να μην πεταχτούν έξω από χώρους δουλειάς και τα σπίτια τους, να υπογραφούν ΣΣΕ και να αυξηθούν μισθοί. Ο,τι κέρδισαν, δεν τους τα χάρισε καμία κυβέρνηση, αντίθετα όλες οι κυβερνήσεις νομοθετούσαν σε βάρος τους.

Και, κυρίως, κέρδισαν να στέκονται με ψηλά το κεφάλι, προετοιμάζοντας με τη στάση τους νέους, πιο σημαντικούς αγώνες!

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στον νόμο - πλαίσιο

Αυτός είναι ο δρόμος για να μείνει στα χαρτιά το αντιλαϊκό έργο όλων των κυβερνήσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, το οποίο προσθέτει νέα εμπόδια στις σπουδές των φοιτητών.

Οπως και ο νέος νόμος - πλαίσιο της Κεραμέως, που παρουσιάστηκε μέσα στο κατακαλόκαιρο, συνεχίζοντας την παράδοση την τελευταία δεκαετία να ψηφίζουν τα εκπαιδευτικά μέτρα με τις σχολές κλειστές, για να αποφύγουν τις αντιδράσεις των φοιτητών.

Ο νόμος αυτός συμπληρώνει και εμπλουτίζει το νομοθετικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί όλα αυτά τα χρόνια, από όλων των ειδών τις κυβερνήσεις.

Στις 400 σελίδες του δεν υπάρχει κουβέντα για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, την κάλυψη των 3.000 κενών θέσεων καθηγητών, την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας σε συνθήκες εκτόξευσης της ακρίβειας, την κατοχύρωση επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων για όλους τους απόφοιτους.

Δεν πρόκειται για καμία επανάσταση, όπως διακηρύττει ο κ. Μητσοτάκης όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, αλλά για διατήρηση και εμβάθυνση του ίδιου αδιέξοδου δρόμου της εμπορευματοποίησης της γνώσης και της έρευνας, της αποσύνδεσης των πτυχίων από το επάγγελμα, όπως αναλύθηκε πολύ σωστά και αναλυτικά στη χτεσινή σας εκδήλωση.

Η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της ότι μια σειρά διατάξεις που επαναφέρει έχουν μείνει στα χαρτιά, εξαιτίας της αντίστασης που πρόβαλε το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα.

Γι' αυτό επιχειρεί να τελειώσει με τους φοιτητικούς συλλόγους και τους αγώνες των φοιτητών.

Αυτό υπηρετεί η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας μέσα στα Ιδρύματα, που αναβλήθηκε για άλλη μια φορά κάτω από την αποφασιστική στάση των συλλόγων.

Το κρατικό σχέδιο νομιμοποίησης της πανεπιστημιακής αστυνομίας με επίκεντρο το ΑΠΘ απέτυχε, οι φοιτητές τούς γύρισαν την πλάτη!

Αυτό υπηρετεί και η ανοιχτή υπονόμευση των φοιτητικών συλλόγων, με τα ενιαία ψηφοδέλτια και τα συμβούλια φοιτητών, που ο ρόλος τους περιορίζεται σε αυτόν του "πλασιέ" της πολιτικής των κυβερνήσεων και του χειροκροτητή της επιχειρηματικής λειτουργίας του "πανεπιστημίου ΑΕ".

Οσο το πανεπιστήμιο απομακρύνεται από τις κοινωνικές ανάγκες, από τις δυνατότητες η γνώση που παράγεται σε αυτό να δίνει απάντηση στα λαϊκά βάσανα, να δίνει προοπτική στους νέους και στις νέες, τόσο περισσότερο θα αξιοποιείται η καταστολή, θα μπαίνουν εμπόδια στη συλλογική αμφισβήτηση και δράση.

Στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο τα όνειρα και οι ελπίδες των φοιτητών είναι ξένα, οι διεκδικήσεις τους πρέπει να μπουν στο περιθώριο.

Απέναντι λοιπόν στις διακηρύξεις και στα ιδεολογήματα του υπουργείου Παιδείας για τον νέο νόμο - πλαίσιο, θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, με όρους πιο μαζικού κινήματος, πάνω στο στέρεο βάθρο που μας δίνει η πρόταση του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας.

Είναι η μόνη πρόταση που έχει ανοιχτό μέτωπο με τη λογική των χαμηλών απαιτήσεων. Δεν είναι πολυτέλεια οι αξιοπρεπείς συνθήκες φοίτησης, εργασίας και ζωής. Είναι αναγκαιότητα. Είναι εφικτό.

Είναι η μόνη πρόταση που αντιπαρατίθεται με το σύνολο της στρατηγικής του επιχειρηματικού πανεπιστημίου, και όχι μόνο δευτερεύουσες πλευρές της.

Εναντιώνεται στην εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης, της Ερευνας, των πτυχίων. Εναντιώνεται στο να είναι εμπόρευμα η Παιδεία, και όχι μόνο στους όρους εκμετάλλευσής του.

Δεν είναι αναχρονισμός η αντίθεση στην επιχειρηματική λειτουργία, είναι αναγκαιότητα για να σταθεί στα πόδια της η νέα γενιά των επιστημόνων, είναι υποχρέωση όσων αγαπάνε την επιστήμη τους, που έγιναν επιστήμονες για να κατακτήσουν νέες περιοχές της γνώσης και να τις χαρίσουν στην ανθρωπότητα, να την ανακουφίσουν από τον μόχθο.

Είναι η μόνη πρόταση που υπερασπίζεται τον επιστημονικό χαρακτήρα των προγραμμάτων σπουδών και τη σύνδεσή τους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων.

Οι "ευέλικτοι" εργαζόμενοι δεν είναι εκσυγχρονισμός, είναι επιστροφή σε μια νέου τύπου δουλεία και εξαθλίωση, όσο όμορφες διαφημίσεις κι αν δείχνουν με το να δουλεύουν από εξωτικές παραλίες.

Το ξέρουν όσοι έχουν ξενιτευτεί, όσοι περιπλανώνται από δουλειά σε δουλειά για χρόνια και αναρωτιούνται πότε θα σταματήσει πια αυτό το μαρτύριο.

Το ξέρουν όσοι δουλεύουν "ευέλικτα" στο "θαύμα" του Τουρισμού, με τις 16 "ευέλικτες" σχέσεις εργασίας και τις διαλυμένες ΣΣΕ, με την εκτόξευση των κρουσμάτων COVID στα τουριστικά θέρετρα, και ανέχονται από πάνω τους εργοδότες να παραπονιούνται γιατί, λένε, δεν πάνε αρκετοί Ελληνες εργαζόμενοι να γίνουν δούλοι για να θησαυρίζει το ξενοδοχειακό κεφάλαιο!

Οσο αυτοί μετράνε τα κέρδη τους πάνω σε σακατεμένους και ξεζουμισμένους εργαζόμενους, η πλειοψηφία της νεολαίας μετράει τα ψιλά της για να βγάλει τον μήνα, τον μισθό που δεν φτάνει για να πληρωθεί το ρεύμα, τα καύσιμα και το σούπερ μάρκετ.

Τώρα είναι πιο κρίσιμο να βαδίσουμε μαζί, για να ανατραπούν όλα αυτά που έχουν γίνει θηλιά στον λαιμό του λαού και της νεολαίας, για να αντιμετωπίσουμε όλα όσα βλέπουμε γύρω μας και μας ανησυχούν.

Μπορούμε να βαδίσουμε μαζί, ακόμα κι αν υπάρχουν πράγματα που μας χωρίζουν.

Απάντηση θα είναι να κάνουμε πράξη το σύνθημα των φοιτητικών εκλογών και να ενωθούμε όλοι αυτοί που έχουμε κοινά συμφέροντα, προσδοκίες, που έχουμε κοινούς στόχους και διεκδικήσεις, αυτοί που γνωρίζονται πολύ καλά μέσα στα αμφιθέατρα, που έχουν βρεθεί στην ίδια γραμμή του αγώνα και θα βρεθούν σε πολλές ακόμα στο μέλλον.

Και να αφήσουμε μόνους τους όσους έπαιξαν με τις ανάγκες των φοιτητών, όλα τα κόμματα που το καθένα έχει ξεχωριστή συμβολή στο να καταδικάσουν τις λαϊκές οικογένειες στην ακρίβεια, τη νεολαία στη μισή δουλειά με μισή ζωή.

Τώρα είναι η ώρα να οργανώσουμε τη δική μας αντεπίθεση! Με το ΚΚΕ για να μπουν μπροστά οι ανάγκες του λαού! (...)

Ο αγώνας για τον σοσιαλισμό είναι αναγκαίος, ρεαλιστικός, ζωντανός

Σήμερα που η νέα γενιά βλέπει τη ζωή της να μπαίνει στο στόχαστρο, που βλέπει τα δικαιώματά της συνεχώς να συρρικνώνονται, δίκαια αναρωτιέται ποιος είναι ο δρόμος για να καταφέρει να ζήσει καλύτερα, ποια είναι η λύση για να καταφέρει να πετύχει όλα όσα έχει ονειρευτεί, πώς μπορεί να βρει διέξοδο από την εργασιακή ανασφάλεια, τις κακοπληρωμένες και επισφαλείς εργασιακές σχέσεις, τις δουλειές χωρίς προοπτική, με τα εξαντλητικά ωράρια και τόσα άλλα αναρίθμητα εμπόδια που υψώνονται στις ζωές των νέων ανθρώπων.

Τα μέλη της ΚΝΕ έχουν τις ίδιες ακριβώς ανησυχίες, μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες για το μέλλον μας.

Ξέρουμε όμως, και πολύ καλά, ότι ο κλοιός σφίγγει γύρω από τα δικαιώματά μας για συγκεκριμένο λόγο και συμφέροντα.

Ληστεύουν τις ζωές μας για να εξυπηρετήσουν την κερδοφορία των αφεντικών.

Ξεζουμίζουν τη νέα γενιά για να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη οι εκμεταλλευτές του λαού, και μάλιστα σε όλες τις κρίσεις που δημιουργεί το ίδιο το σύστημα, σαν κι αυτήν που ξανάρχεται, φορτώνουν κάθε φορά όλο και περισσότερα βάρη στις πλάτες μας.

Ξέρουμε, λοιπόν, ότι εχθρός μας είναι συνολικά το σύστημα που χτίστηκε και λειτουργεί σε βάρος των πολλών και υπέρ των λίγων.

Καταλαβαίνουμε ότι ο καπιταλισμός είναι ο μεγάλος ένοχος όλων των δεινών που χτυπάνε τους λαούς, από τους πολέμους και την προσφυγιά μέχρι την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.

Είναι το σύστημα που είτε βρίσκεται σε κρίση είτε σε ανάπτυξη, ζητά θυσίες και υποταγή στη διασφάλιση του κέρδους του και η εργατική τάξη να ασφυκτιά από τα δεσμά του.

Γι' αυτό είμαστε ορκισμένοι εχθροί του.

Είναι ο λόγος που δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού η οποία θα μπορέσει να δώσει ανάσα και ελπίδα στην εργατική τάξη, όσο τα κλειδιά της οικονομίας είναι στα χέρια των εκμεταλλευτών της.

Οσο δηλαδή ο πλούτος που παράγεται πηγαίνει σε μία χούφτα παράσιτα, που ελέγχουν τα μέσα παραγωγής, και όχι σε εκείνους που τον παράγουν.

Και αυτό το ξέρουν πολύ καλά όσοι σπέρνουν τέτοιες επικίνδυνες αυταπάτες.

Είναι αυτοί που ουσιαστικά δίνουν το φιλί της ζωής σε ένα σύστημα που μένει ζωντανό όσο ματώνει τους εργάτες.

Την ίδια ώρα που μαλλιοτραβιούνται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στα κανάλια και στη Βουλή για το ποιος είναι ο "λιγότερο κακός" εκτελεστής των δικαιωμάτων μας, δηλώνουν έτοιμοι ακόμα και να συγκυβερνήσουν μεταξύ τους αν το απαιτήσει το κεφάλαιο, μοιράζουν τις ίδιες υποσχέσεις στο συνέδριο του ΣΕΒ για μείωση του πραγματικού μισθού των εργαζομένων που είναι ήδη στα τάρταρα.

Γι' αυτό, το ΚΚΕ προειδοποιεί - και επιβεβαιώνεται διαρκώς - ότι κάθε επόμενη κυβέρνηση θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη, αφού θα διατηρήσει και θα εμπλουτίσει το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο, από τη στιγμή που όλα τα αστικά κόμματα δηλώνουν πίστη:

- Στις ΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές "δεσμεύσεις" της χώρας.

- Στην "πράσινη μετάβαση" και την "απελευθέρωση" της Ενέργειας, κύριες αιτίες της ενεργειακής φτώχειας και εξάρτησης.

- Στα σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και τους αντιλαϊκούς του στόχους, το νέο αυτό υπερμνημόνιο για τους λαούς που είναι σε πλήρη ισχύ.

Αυτά θα αποτελούν και το πρόγραμμα όποιας κυβέρνησης κι αν προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές.

Τέτοιες κυβερνήσεις έχει ξαναζήσει ο λαός, έχει βιώσει την απογοήτευση και τις ψεύτικες ελπίδες.

Γι' αυτό είναι η ώρα να ψάξει αλλού τη λύση!

Οταν γκρεμίζεις τις αυταπάτες, βλέπεις το μέλλον καθαρά.

Μπορείς να δεις πως μέσα από την ανθρώπινη εργασία, το μυαλό και τα χέρια των εργαζομένων όλου του κόσμου, έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για να ζούμε πολύ καλύτερα, με σύγχρονα δικαιώματα, χωρίς ανασφάλεια.

Αυτή η πίστη ότι μπορούμε να χτίσουμε έναν διαφορετικό κόσμο, μία κοινωνία ανθρώπινη, χωρίς εκμετάλλευση, είναι η δύναμη που μας γεμίζει θέληση και κουράγιο σήμερα.

Μας πεισμώνει να ανταποκριθούμε και να ξεπερνάμε τις δυσκολίες, μας δίνει κίνητρο να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο, με μεγαλύτερη ένταση.

Γι' αυτό, όπως σήμερα κερδίζουμε μάχες που κάνουν όλη την εργατική τάξη περήφανη, είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να κερδίσουμε έναν κόσμο ολόκληρο!

Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε κάθε νέα και νέο να βαδίσει, να σταθεί στο πλάι του ΚΚΕ και των εργατικών αγώνων.

Να χαράξει ένα αγωνιστικό μονοπάτι στη ζωή του που θα είναι περήφανος για τις θυσίες και τα ιδανικά του.

Για μας αυτό το μονοπάτι είναι μονόδρομος απέναντι στην καπιταλιστική σήψη και στο βάρβαρο πρόσωπο που συνεχώς επιδεικνύει.

Είναι η μοναδική επιλογή απέναντι στα αδιέξοδα του συστήματος, αφού μπορεί να μπολιάσει τη διέξοδο, που βρίσκεται στην οργανωμένη πάλη για να σπάσουν τα δεσμά ενός συστήματος που έχει ξεπεράσει τα ιστορικά του όρια.

Ετσι θέλουμε να βαδίζει η νέα γενιά, με το κεφάλι ψηλά, περήφανη για τη στάση ζωής της, για τους αγώνες της και για το Κόμμα της, περήφανη που βαδίζει μαζί με το ΚΚΕ, στο πλάι του εργαζόμενου λαού, και πρωταγωνιστεί στην πάλη του κάθε μέρα, για μια καλύτερη ζωή.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είναι περήφανοι για τα μέλη τους και τα μέλη τους είναι περήφανα για το Κόμμα τους.

Γιατί, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βάζουν οι καιροί, που στην ένδοξη Ιστορία του ΚΚΕ κι αν υπήρξαν αμέτρητα εμπόδια, δεν πάμε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας, δεν συμβιβαζόμαστε με το "λιγότερο κακό", με την υποταγή στο "λίγο", δεν μασάμε στην καταστολή και τις απειλές, σφίγγουμε τις γροθιές μας, κρατάμε ψηλά την κόκκινη σημαία και με βαθιά πίστη στο δίκιο του αγώνα μας παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για τον φωτεινό κόσμο του μέλλοντος, τον κόσμο του σοσιαλισμού.

Ο αγώνας για τον σοσιαλισμό είναι αναγκαίος, ρεαλιστικός, ζωντανός.

Ανοίγεται κάθε μέρα, με κάθε μικρή ή μεγάλη μάχη που δίνουμε, με κάθε προσπάθεια που κάνουμε για να φτάσουν πιο πλατιά οι θέσεις και οι ιδέες του Κόμματος, για να ζωντανέψει ξανά η σοσιαλιστική - κομμουνιστική προοπτική, για να συσπειρώσουμε ευρύτερες δυνάμεις στον οργανωμένο συλλογικό αγώνα, μέσα στο κίνημα, για να σηκώσουν ακόμα περισσότεροι τις σημαίες των διεκδικήσεών μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, για να δυναμώνει ο αντικαπιταλιστικός - αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός των αγώνων.

Σε αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε!

Κρατάμε τα λόγια του Νίκου Μπελογιάννη, που του έκοψαν πρόωρα το νήμα της ζωής πριν 70 χρόνια:

"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει να έχει η ζωή: Το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Οποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω από τη ζωή. Το ωραίο είναι καθετί που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη...".

Και από αυτά τα λόγια δανειζόμαστε και ανακοινώνουμε σήμερα το σύνθημα του φετινού, του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", που ξεκινά τώρα το ταξίδι του: "Η νέα γενιά με το ΚΚΕ. Για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό! Σοσιαλισμός, η απάντηση στον 21ο αιώνα!"».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ταξιδεύουν σε μεγάλες πόλεις τις επόμενες μέρες

Παίρνοντας τη σκυτάλη από την Αττική, τα Φοιτητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ ταξιδεύουν αυτήν τη βδομάδα και σε άλλες μεγάλες φοιτητουπόλεις της χώρας με σύνθημα «Με το ΚΚΕ, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, για τον σοσιαλισμό!».

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν συζητήσεις και ομιλίες, πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, εκθέσεις, θεματικές γωνιές για τον Πολιτισμό, τις νέες γυναίκες, την επιστήμη, ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, αθλητικές δράσεις, εκθέσεις βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» κ.ά.

Στη Θεσσαλονίκη στις 24 και 25 Ιούνη στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ:

 • Παρασκευή 24 Ιούνη: Στις 7.30 μ.μ. βιβλιοπαρουσίαση της νέας έκδοσης «Πανδημία COVID - 19: Ο Καπιταλισμός στη Δύση του». Θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας & Πρόνοιας της ΚΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν συναυλίες και γλέντι.
 • Σάββατο 25 Ιούνη: Στις 7.30 μ.μ. εκδήλωση - συζήτηση με τίτλο: «Οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης στείλαμε μήνυμα ελπίδας, αντεπίθεσης, ανυπακοής. Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ συνεχίζουμε στον δρόμο της ανατροπής!». Θα μιλήσει ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν συναυλίες και η βραδιά θα κλείσει με πάρτι.

Τις ίδιες μέρες, στην Πάτρα, στον Μόλο Αγίου Νικολάου. Το πρόγραμμα ξεκινά και τις δύο μέρες στις 8 μ.μ. και περιλαμβάνει:

 • Παρασκευή 24 Ιούνη: Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «"Πανσπουδαστική ΚΣ" - Πρώτη δύναμη. Η επόμενη μέρα για το φοιτητικό κίνημα. Οι αγώνες ενάντια στον νέο νόμο - πλαίσιο και την πανεπιστημιακή αστυνομία». Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα.
 • Σάββατο 25 Ιούνη: Πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Στάθη Κεντρή, μέλος του ΚΣ και Γραμματέα του ΣΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ. Συναυλίες με το συγκρότημα «Κοινοί Θνητοί» και τον «DASON». Λαϊκό, νησιώτικο γλέντι.

Στον Βόλο, την Παρασκευή 24 Ιούνη στην παραλία: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζήτηση για το πανεπιστήμιο, με ομιλήτρια την Κωνσταντίνα Λιαράτσικα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Ακολουθούν μουσικά αφιερώματα, συναυλίες, δρώμενα κ.ά.

Στη Λάρισα το Σάββατο 25 Ιούνη, στο Φρούριο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζήτηση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας», με ομιλητή τον Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα, συναυλίες, αθλητικά τουρνουά κ.ά.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, το Σάββατο 25 Ιούνη στο Πάρκο Κομμένο Μπεντένι, από τις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ της ΤΟ ΑΕΙ Ηρακλείου της ΚΝΕ καθώς και της ΤΟ Νέων Εργαζομένων Ηρακλείου με πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει συζητήσεις, συναυλίες κ.λπ.

ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Νεανικές γιορτές σε όλη τη χώρα

Το μήνυμα των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ, «Στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον», ταξίδεψε μέσα από όμορφες εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Στα τέλη της περασμένης βδομάδας έγιναν με επιτυχία τα Μαθητικά Φεστιβάλ σε πόλεις και γειτονιές της Κεντρικής Μακεδονίας. Στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επίδειξη ξιφασκίας από τη Λέσχη Ξιφασκίας Θεσσαλονίκης. Στη γωνιά Γυμνασίων με θέμα «Εργαζόμενος άνθρωπος, σε αυτόν ανήκει ο κόσμος!» μαθητές πήραν συνέντευξη από εργαζόμενους που παρευρέθηκαν και προβλήθηκε βίντεο με συνεντεύξεις. Στη γωνιά για το σχολείο, μαθητές παρουσίασαν την πρόταση της ΚΝΕ με τίτλο «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα» και πραγματοποιήθηκε συζήτηση διαδραστικά, με τους μαθητές να απαντούν σε ερωτήματα και να καταθέτουν την άποψή τους για το υπάρχον σχολείο και το σχολείο που θα έπρεπε να έχουν, και φυσικά για το πώς θα μπορέσουν να το διεκδικήσουν. Η βραδιά έκλεισε με μεγάλη συναυλία που ξεκίνησε με hip hop live από τους ΚΧΘ και Urban Pulse και στη συνέχεια με rock και metal από τα συγκροτήματα Electrified και Poison Heart.

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις στον Εύοσμο. Την πρώτη μέρα, ξεχώρισε η συζήτηση για τον σχολικό εκφοβισμό. «Ποια η αιτία του φαινομένου;», «Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το bullying στο σχολείο μας;» ήταν μερικές από τις ερωτήσεις που έγιναν στη συζήτηση, με κεντρική ομιλήτρια την Ρούλα Γεωργιάδου, ψυχίατρο, στέλεχος του ΚΚΕ.


Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μεγάλες συναυλίες από τους ΚΧΘ και Urban Pulse με αντιπολεμικά και αντιφασιστικά τραγούδια.

Η δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ ξεκίνησε με παιχνίδι QnA για τον πόλεμο, ενώ ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Το ΕΠΑΛ αλλιώς». Το Φεστιβάλ έληξε με μεγάλη punk rock συναυλία.

Στην Πάτρα

Μικροί αλλά και μεγάλοι βρέθηκαν στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα και παρακολούθησαν ένα πλούσιο πρόγραμμα που ετοίμασαν με πολύ μεράκι και κέφι οι μαθητές. Η πλατεία «ζωντάνεψε» από τις μουσικές, τον χορό, τα θεατρικά, τις συζητήσεις και τις άλλες δραστηριότητες.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με θεατρικό αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή, από την οποία φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια, απ' την παιδική ομάδα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων. Τα παιδιά με την ερμηνεία τους μετέφεραν στο σήμερα τις εικόνες του 1922, όταν οι δήθεν σύμμαχοι της Ελλάδας (Βρετανοί, Γάλλοι, Αμερικανοί κ.ά.) έβλεπαν τη Σμύρνη να καίγεται και χιλιάδες λαού να χάνουν τη ζωή τους, αφού πρώτα είχαν χρησιμοποιήσει τον ελληνικό στρατό στη Μικρά Ασία. Μετέφεραν το διαχρονικό μήνυμα ότι στις «μοιρασιές» και τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων πάντα χαμένοι βγαίνουν οι λαοί.

Με θεατρικό δρώμενο ενάντια στον πόλεμο και την προσφυγιά, με επίκαιρα μηνύματα λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, που παρουσίασε η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, αναδείχθηκε ο ρόλος του εκπαιδευτικού που απέναντι στις αξίες που προβάλλει η αστική τάξη, φωτίζει τις πραγματικές αιτίες, αλλά και του μαθητή της ΚΝΕ, που παρεμβαίνει, ανοίγει συζήτηση με τους συμμαθητές του, καλεί σε κοινή πάλη με εκπαιδευτικούς, γονείς και όλους τους εργαζόμενους. Το χειροκρότημα κέρδισε και το θεατρικό δρώμενο ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό, απ' την ομάδα μαθητριών του 3ου Γενικού Λυκείου.


«Ο χορός του βάλτου» ήταν ο τίτλος του χορευτικού αφιερώματος που παρουσίασε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγυιάς - Τερψιθέας και αφιέρωσε στους ανθρώπους που δεν υποτάχθηκαν σε καμιά ανίκητη δύναμη, αλλά αντίθετα πάλεψαν σε κάθε δύσκολη συνθήκη και όπως τονίστηκε «έκαναν τους βάλτους περιβόλια». Την επιμέλεια της παράστασης που χειροκροτήθηκε με ενθουσιασμό είχε ο χοροδιδάσκαλος και πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Μαγιάκης. Την αφήγηση που προηγήθηκε, πραγματοποίησε η μαθήτρια της Γ' Γυμνασίου Ιωάννα Ασημακοπούλου και την ενδυματολογική επιμέλεια των χορευτών είχε η Αναστασία Πολυδωροπούλου.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τους δυνατούς ανατρεπτικούς ήχους hip-hop του «Materialist», που παρουσίασε πρόγραμμα απ' τη δισκογραφική του δουλειά σε μια ξεχωριστή συναυλία που στήθηκε στην πλατεία.

Στον Βόλο

Με τη συμμετοχή πολλών μαθητών της πόλης έγινε το Φεστιβάλ στην παραλία του Βόλου.

Από το πρόγραμμα ξεχώρισαν το θεατρικό δρώμενο που δημιουργήθηκε από τους ίδιους τους μαθητές και αφορούσε το σημερινό σχολείο, την εξαντλητική καθημερινότητα των μαθητών, τις ανάγκες τους για ολόπλευρη μόρφωση, για πολιτιστική δραστηριότητα και το μουσικό - αφηγηματικό δρώμενο που είχαν ετοιμάσει μαθητές και φοιτητές για τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.


Στην ομιλία της η Ειρήνη Γκισγκίνη, μέλος του ΣΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ, εστίασε στις αιτίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, αναδεικνύοντας πως η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι η πάλη των λαών για απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για την ανατροπή «του κόσμου που γκρεμίζεται», για τη νέα κοινωνία με τα ανώτερα ιδανικά, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Η βραδιά έκλεισε με μουσική με το σχήμα του Αλέξανδρου Μπαρμπούτη.

Στην Κέρκυρα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Κέρκυρα. Μεταξύ άλλων περιλάμβανε αστρονομική παρουσίαση με θέμα «Ενα ταξίδι στο σύμπαν», που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον μικροί και μεγάλοι, φανερώνοντας έτσι τη δίψα των μαθητών να μάθουν περισσότερα για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Εντυπωσίασε το live με τους EverWhat, Νίνα Κουρή, Μάριο Καλούδη και Σπύρο Βραχλιώτη.


Ολοήμερη πολύμορφη δραστηριότητα ενάντια στα ναρκωτικά στο Πεδίον του Αρεως

Αγώνας δρόμου το πρωί, ομιλίες, παρεμβάσεις και καλλιτεχνικό πρόγραμμα το βράδυ

Με αφορμή την 26η Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα θα ξεδιπλώσουν ένα πλούσιο, πολύμορφο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, με σκοπό να φτάσει σε χιλιάδες νέους το μήνυμα ενάντια στη χρήση και την εξάρτηση από τα ναρκωτικά, καθώς και του τρόπου ζωής που τις συνοδεύει.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Σάββατο 25 Ιούνη η Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ Κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων της ΚΝΕ, η Επιτροπή Αθλητισμού του ΚΣ της ΚΝΕ καθώς και η Τομεακή Οργάνωση Α' Αθήνας διοργανώνουν μια ολοήμερη πολύμορφη δραστηριότητα ενάντια στα ναρκωτικά στο Πεδίον του Αρεως.

Συγκεκριμένα:

 • Στις 9 π.μ. θα πραγματοποιηθεί Αγώνας δρόμου στο Πεδίον του Αρεως με αφετηρία την Πλατεία Πρωτομαγιάς. Μήκος Διαδρομής 5 χλμ. και 1 χλμ. ο Παιδικός Αγώνας Δρόμου. Πληροφορίες/Δηλώσεις Συμμετοχής 6951165574.
 • Στις 8.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση της ΚΝΕ με τίτλο: «Ψάξε την πραγματική ουσία! ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά! Η συμβολή του Αθλητισμού στην πρόληψη». Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τους: Νίκο Παπαδόπουλο, επαγγελματία ποδοσφαιριστή στον Αστέρα Τρίπολης, Λεμονιά Φάκαρου, ψυχολόγο, Θεραπεύτρια στο ΚΕΘΕΑ, Γιώργο Κολλάρο, μέλος της ΚΝΕ και μέλος του 15μελούς συμβουλίου του 38ου Λυκείου Αθηνών.
 • Στις 9.30 μ.μ. θα ακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με: Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο. Ηip Hop Live. Λαϊκό - Ρεμπέτικο Γλέντι.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ