Τετάρτη 22 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Νεανικές γιορτές σε όλη τη χώρα

Το μήνυμα των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ, «Στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Είμαι κάθε φορά το μέλλον», ταξίδεψε μέσα από όμορφες εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Στα τέλη της περασμένης βδομάδας έγιναν με επιτυχία τα Μαθητικά Φεστιβάλ σε πόλεις και γειτονιές της Κεντρικής Μακεδονίας. Στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επίδειξη ξιφασκίας από τη Λέσχη Ξιφασκίας Θεσσαλονίκης. Στη γωνιά Γυμνασίων με θέμα «Εργαζόμενος άνθρωπος, σε αυτόν ανήκει ο κόσμος!» μαθητές πήραν συνέντευξη από εργαζόμενους που παρευρέθηκαν και προβλήθηκε βίντεο με συνεντεύξεις. Στη γωνιά για το σχολείο, μαθητές παρουσίασαν την πρόταση της ΚΝΕ με τίτλο «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα» και πραγματοποιήθηκε συζήτηση διαδραστικά, με τους μαθητές να απαντούν σε ερωτήματα και να καταθέτουν την άποψή τους για το υπάρχον σχολείο και το σχολείο που θα έπρεπε να έχουν, και φυσικά για το πώς θα μπορέσουν να το διεκδικήσουν. Η βραδιά έκλεισε με μεγάλη συναυλία που ξεκίνησε με hip hop live από τους ΚΧΘ και Urban Pulse και στη συνέχεια με rock και metal από τα συγκροτήματα Electrified και Poison Heart.

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις στον Εύοσμο. Την πρώτη μέρα, ξεχώρισε η συζήτηση για τον σχολικό εκφοβισμό. «Ποια η αιτία του φαινομένου;», «Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το bullying στο σχολείο μας;» ήταν μερικές από τις ερωτήσεις που έγιναν στη συζήτηση, με κεντρική ομιλήτρια την Ρούλα Γεωργιάδου, ψυχίατρο, στέλεχος του ΚΚΕ.


Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μεγάλες συναυλίες από τους ΚΧΘ και Urban Pulse με αντιπολεμικά και αντιφασιστικά τραγούδια.

Η δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ ξεκίνησε με παιχνίδι QnA για τον πόλεμο, ενώ ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Το ΕΠΑΛ αλλιώς». Το Φεστιβάλ έληξε με μεγάλη punk rock συναυλία.

Στην Πάτρα

Μικροί αλλά και μεγάλοι βρέθηκαν στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα και παρακολούθησαν ένα πλούσιο πρόγραμμα που ετοίμασαν με πολύ μεράκι και κέφι οι μαθητές. Η πλατεία «ζωντάνεψε» από τις μουσικές, τον χορό, τα θεατρικά, τις συζητήσεις και τις άλλες δραστηριότητες.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με θεατρικό αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή, από την οποία φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια, απ' την παιδική ομάδα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων. Τα παιδιά με την ερμηνεία τους μετέφεραν στο σήμερα τις εικόνες του 1922, όταν οι δήθεν σύμμαχοι της Ελλάδας (Βρετανοί, Γάλλοι, Αμερικανοί κ.ά.) έβλεπαν τη Σμύρνη να καίγεται και χιλιάδες λαού να χάνουν τη ζωή τους, αφού πρώτα είχαν χρησιμοποιήσει τον ελληνικό στρατό στη Μικρά Ασία. Μετέφεραν το διαχρονικό μήνυμα ότι στις «μοιρασιές» και τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων πάντα χαμένοι βγαίνουν οι λαοί.

Με θεατρικό δρώμενο ενάντια στον πόλεμο και την προσφυγιά, με επίκαιρα μηνύματα λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, που παρουσίασε η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, αναδείχθηκε ο ρόλος του εκπαιδευτικού που απέναντι στις αξίες που προβάλλει η αστική τάξη, φωτίζει τις πραγματικές αιτίες, αλλά και του μαθητή της ΚΝΕ, που παρεμβαίνει, ανοίγει συζήτηση με τους συμμαθητές του, καλεί σε κοινή πάλη με εκπαιδευτικούς, γονείς και όλους τους εργαζόμενους. Το χειροκρότημα κέρδισε και το θεατρικό δρώμενο ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό, απ' την ομάδα μαθητριών του 3ου Γενικού Λυκείου.


«Ο χορός του βάλτου» ήταν ο τίτλος του χορευτικού αφιερώματος που παρουσίασε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγυιάς - Τερψιθέας και αφιέρωσε στους ανθρώπους που δεν υποτάχθηκαν σε καμιά ανίκητη δύναμη, αλλά αντίθετα πάλεψαν σε κάθε δύσκολη συνθήκη και όπως τονίστηκε «έκαναν τους βάλτους περιβόλια». Την επιμέλεια της παράστασης που χειροκροτήθηκε με ενθουσιασμό είχε ο χοροδιδάσκαλος και πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Μαγιάκης. Την αφήγηση που προηγήθηκε, πραγματοποίησε η μαθήτρια της Γ' Γυμνασίου Ιωάννα Ασημακοπούλου και την ενδυματολογική επιμέλεια των χορευτών είχε η Αναστασία Πολυδωροπούλου.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τους δυνατούς ανατρεπτικούς ήχους hip-hop του «Materialist», που παρουσίασε πρόγραμμα απ' τη δισκογραφική του δουλειά σε μια ξεχωριστή συναυλία που στήθηκε στην πλατεία.

Στον Βόλο

Με τη συμμετοχή πολλών μαθητών της πόλης έγινε το Φεστιβάλ στην παραλία του Βόλου.

Από το πρόγραμμα ξεχώρισαν το θεατρικό δρώμενο που δημιουργήθηκε από τους ίδιους τους μαθητές και αφορούσε το σημερινό σχολείο, την εξαντλητική καθημερινότητα των μαθητών, τις ανάγκες τους για ολόπλευρη μόρφωση, για πολιτιστική δραστηριότητα και το μουσικό - αφηγηματικό δρώμενο που είχαν ετοιμάσει μαθητές και φοιτητές για τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.


Στην ομιλία της η Ειρήνη Γκισγκίνη, μέλος του ΣΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ, εστίασε στις αιτίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, αναδεικνύοντας πως η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι η πάλη των λαών για απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για την ανατροπή «του κόσμου που γκρεμίζεται», για τη νέα κοινωνία με τα ανώτερα ιδανικά, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Η βραδιά έκλεισε με μουσική με το σχήμα του Αλέξανδρου Μπαρμπούτη.

Στην Κέρκυρα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Κέρκυρα. Μεταξύ άλλων περιλάμβανε αστρονομική παρουσίαση με θέμα «Ενα ταξίδι στο σύμπαν», που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον μικροί και μεγάλοι, φανερώνοντας έτσι τη δίψα των μαθητών να μάθουν περισσότερα για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Εντυπωσίασε το live με τους EverWhat, Νίνα Κουρή, Μάριο Καλούδη και Σπύρο Βραχλιώτη.Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org