Τετάρτη 20 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Με ενθουσιασμό και μαζική συμμετοχή τα Φεστιβάλ στη Βόρεια Ελλάδα

Αλεξανδρούπολη
Αλεξανδρούπολη
Με επιτυχία, μαζική συμμετοχή μαθητών γυμνασίου και λυκείου και μαχητικό ενθουσιασμό, πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ, σε Μακεδονία και Θράκη. Φεστιβάλ έγιναν σε Φλώρινα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Καβάλα, Βέροια, και στη Θεσσαλονίκη σε Εύοσμο, Τούμπα, Νεάπολη και Θέρμη.

Στον Εύοσμο το διήμερο Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία, που γέμισε και τις δύο μέρες από μαθητές από δεκάδες σχολεία της περιοχής και των δυτικών συνοικιών. Ο χώρος είχε διαμορφωθεί με το μεράκι των μελών της ΚΝΕ και στολίστηκε με πανό, ταμπλό και συνθήματα, με κυρίαρχο το ίδιο το σύνθημα του Μαθητικού Φεστιβάλ: «Αλλαξε τον κόσμο, το 'χει ανάγκη!».

Οι μαθητές συζήτησαν με μέλη της ΚΝΕ και αναγνώρισαν ότι «αυτά που κουβεντιάζουμε σήμερα, δεν πρόκειται να τα ακούσουμε πουθενά αλλού, δεν πρόκειται να τα διαβάσουμε σε κανένα σχολικό βιβλίο».

Την πρώτη μέρα, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, έγινε η απονομή βραβείων στις ομάδες που συμμετείχαν στο τουρνουά ποδοσφαίρου που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες με σύνθημα «Κλώτσα την μπάλα, όχι τη ζωή σου. Λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά».

Τη δεύτερη μέρα, προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους που έκαναν μαθητές από τη Μενεμένη για τον 3ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Συλλογικής Ερευνητικής Εργασίας της ΚΝΕ, και παρουσιάστηκε θεατρικό σκετς.

Εύοσμος
Εύοσμος
Στη διάρκεια του διημέρου, αναδείχθηκε η πλούσια καλλιτεχνική δημιουργία των νέων. Οι μαθητές απόλαυσαν έντεχνα και λαϊκά τραγούδια από το 2ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων, από μαθητές γυμνασίων των Αμπελοκήπων, της Μενεμένης και της Σταυρούπολης, παραδοσιακά τραγούδια από ποντιακό συγκρότημα μαθητών απ' τη Σταυρούπολη, ραπ και beat-box, με τον Δημήτρη Χρυσέλη και τον Μάριο, τους «White demon», από το 1ο ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων, τους «Criminal Person» από το ΕΠΑΛ Κορδελιού, το χορευτικό χιπ χοπ συγκρότημα «Seventeens» που ξεσήκωσε τους παρευρισκόμενους.

Στην Τούμπα, την πρώτη μέρα του φεστιβάλ, έγινε τουρνουά βόλεϊ από ομάδες του 2ου Γυμνασίου Ανω Τούμπας και απονομή αναμνηστικών για τους παίκτες. Επίσης, έγινε επίδειξη τζούντο. Ξεχώρισε η παρουσίαση εργασιών του Πανελλαδικού Μαθητικού Διαγωνισμού Συλλογικής Ερευνητικής Εργασίας της ΚΝΕ, ενώ μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού παρουσιάστηκε το θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Το σχολείο που έχουμε ανάγκη». Επίσης, παρουσιάστηκαν μουσικό αφιέρωμα βασισμένο στο ποίημα του Τ. Λειβαδίτη «Ο άνθρωπος με το ταμπούρλο» και θεατρικό σκετς, ενώ πολλά συγκροτήματα πλαισίωσαν μουσικά το διήμερο.

Στη Θέρμη, ξεχώρισαν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τα ερωτηματολόγια που μοίρασαν μαθητές στα σχολεία της περιοχής με θέμα τον πόλεμο και το Προσφυγικό, όπως και ο διαγωνισμός γκράφιτι και το παιχνίδι ερωτήσεων Quizdom.

Κομοτηνή
Κομοτηνή
Στη Νεάπολη, οι μαθητές συζήτησαν, συμμετείχαν σε εργαστήρι σκίτσου, διαγωνισμό γκράφιτι και τουρνουά σκακιού και διασκέδασαν με μαθητικά συγκροτήματα.

Στη Βέροια, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με χαιρετισμό του προέδρου του 15μελούς του 4ου ΓΕΛ, ο οποίος αναφέρθηκε στην πείρα από τις μαθητικές κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν απ' την αρχή της χρονιάς στην πόλη. Παρουσιάστηκε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που είχαν ετοιμάσει μαθητές, ενώ λειτούργησε και εργαστήρι πηλού και ζωγραφικής.

Στην Αλεξανδρούπολη, γονείς και μαθητές παρακολούθησαν την εντυπωσιακή επίδειξη kick boxing από τον Αθλητικό Σύλλογο «Απόλλων Αλεξανδρούπολης». Σε μια ιδιαίτερα διασκεδαστική στιγμή του Φεστιβάλ οι μαθητές έπαιξαν «άκου τι είπαν... οι μαθητές της Αλεξανδρούπολης», για την καθημερινότητα ενός μαθητή. Στη μουσική σκηνή ανέβηκαν και άναψαν το κέφι μουσικά σχήματα γυμνασίων, λυκείων κ.ά.

Στην Κομοτηνή στο επίκεντρο βρέθηκε η συζήτηση με εισηγητή τον Νίκο Σταματόπουλο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Αναδείχθηκε η ανάγκη και οι μαθητές να συμπαραταχθούν με τους εργαζόμενους γονείς τους στον αγώνα για το σχολείο και τη ζωή που τους αξίζουν, για μια κοινωνία στην οποία βασικός στόχος θα είναι η κάλυψη των αναγκών του λαού και των παιδιών του, για ένα σχολείο ενιαίο και δωδεκάχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν για όλους, το σχολείο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, σχήμα από το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής παρουσίασε τραγούδια από την Θράκη, τη Μακεδονία και τον Πόντο με ταυτόχρονη επίδειξη παραδοσιακών χορών, ενώ τη σκυτάλη πήραν κι άλλα μαθητικά μουσικά συγκροτήματα.

Στην Καβάλα, οι δραστηριότητες του Μαθητικού Φεστιβάλ ξεκίνησαν από την Κυριακή 10 Απρίλη, οπότε πραγματοποιήθηκαν τουρνουά 3 on 3 με τη συμμετοχή δεκάδων ομάδων από λύκεια, γυμνάσια και δημοτικά της πόλης. Το Σάββατο 14 Απρίλη, οι μαθητές συμμετείχαν μαζικά στο διαγωνισμό τριπόντων, και απόλαυσαν το break dance show μαθητών γυμνασίου της πόλης. Το ενδιαφέρον κέντρισε η έκθεση φωτογραφίας μαθητών με τίτλο «Ιστορίες προσφύγων», που υλοποιήθηκε έπειτα από επίσκεψη των μαθητών στο χώρο προσωρινής φιλοξενίας της Νέας Καρβάλης, όπου ζουν περίπου 1.000 πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org